»
Odpověď na příspěvek uživatele
MS z 13.09.2024, 06:14:15
Nikdo bohužel nezkoumá víc a mnohem důležitějších věcí. S medem to bude jako s pylovou monodietou. Přijde den, myslím už nastal, že bude jedno jaký med, hlavně, že to bude pravý med a ne syntetická náhražka. Dnes jsou synťáky tak dokonalé, že už je nepasírujou ani přes včely a do medu lejou rovnou. Laboratorně se to nedá zjistit.
Myslel jsem na podsazení plné KK, říkejme jí tak a ne MV. Pojem KK jsem nevymyslel a nezavedl já, měli bychom se ujednotit na terminologii a váš MV se vlastně technologickým použitím, nikoli fyzicky, mění na Krmnou Komoru, která má jinou funkci a jiný účel než MV. Zkuste si uvědomit, že MV přestává u provozní metody Blaník existovat, žádný není, potřebnou zásobu medu mají na všech vysokých rámcích. Tudíž je přirozeně matka omezena na kladení potřebného počtu vajíček denně, ale ne pouze vajíček = plodu někde a pouze medu jinde ve stejné bedně a za cenu těžkého stresu z mřížky a stísněnosti, nýbrž je omezena medem na každém rámku. Včely to, co pracně hlídáte vy (OP), zařídí samy tak, jak které vč chce a potřebuje a žádnou buňku nenechá nevyužitou. Pak se stačí vyhnout masařkám jako je Singer a zbytek pak funguje samočinně a jen s výhodami bez jediné nevýhody. Tedy kromě letošku, což jsem za 60 let nezažil. A kvůli situaci jednou za 60 let nemá cenu…
Ale hlavně si neuvědomujete jednu věc, nemáte to ještě zažité. I když by pod narvaným VN byla narvaná KK tak v prázdném spodním (začal jste užívat zkratku dolní TL = DTL a držme se už toho), tedy v DTL jsou pořád ty prázdné buňky, kde jakkoli ulité vč může zasednout. Jinak jsem při pohazování KK v půlce září likvidoval DTL právě aby v něm nezplesnivěly krajní rámky. Ano, dají se v tu chvíli vyhodit zadní a nanejvýš jeden přední. Zase zapomínáte, že Blaník má česno u strany a ne uprostřed a tak plesniví ne všechny krajní rámky, ale jen zadní asi 3-4. A to, že Blaník má v plodišti předek a zadek je naprosto základní věc, od které se odvíjí mnnoho dalších věcí. Princip středového česna u SS - originál Langstroth tam česno nemá, to je jen asi česká idiocie a patrně otec Lorenzo věděl dobře proč to dělá tak, jak má původní Langstroth česno.
Výhoda DTL je jen můj předpoklad. Víc VD v úlech s HTL není. Podle mě je důležitější předehřívání vzduchu když musí z jediného česna projít skrz jakýsi “radiátor” z plodu trubčího. Když by muselo vč kvůli prudkému ochlazení v časném jaru opustit nějaký plod, aby to byl pouze plod trubčí - vč se stáhne do většího tepla = nahoru na plod dělničí. Další je ale důležitější a to je třeba domyslet a douvědomit si. Vysvětlím obšírněji. Původní hostitel původního roztoče Varroa Jacobsoni Oudemans má delší vývoj plodu. Proto mutant VD, když si může vybrat, preferuje trubčí plod - má nejdelší vývoj 24 dní Původní roztoč 28 dní). Také původní roztoč VJO potřebuje nižší teplotu než je 36, kolik musí mít dělničí plod a dole je patrně teplota o desetiny, ale nižší. Proto se VD v Blaníkách nikdy nevyskytuje a nenapadá dělničí plod, ale to jen tehdy, když má trubčí plod v nejchladnější zóně úlu = dole. Sedláček má trubce za parazity a nertrpí je vůbec (myšlení 18 století). Od vás jsem o trubčině u vašho modifikovaného OP taky nic nečetl a nezachytil, možná proto vám napadá VD dělničí plod.
Ovšem moje teorie jde dál. Trubec se sám nekrmí a dokonce aby se mohlo sám najíst, musí mít prý zásoby ve velkých trubčích buňkách, do dělničí buňky prý nestrčí hlavu. To je podle mě blbost, má delší sosák než včela, já ale asi nikdy neviděl že by trubec sám sosal v buňce. Ale skutečně se trubci v Blaníkách ve VN vyskytují jen nesmírně vzácně a drtivě dlí jen v DTL. Mám za to, že všichni roztoči jsou na trubcích a když pak vč vyžene trubce, vyžene je i s přisátými roztoči. Tohle je domněnka, kterou vědcostuti nezkoumají a já nemám jak ověřit a hlavně mě za to nikdo nehonoruje!
Ovšem všechno se musí podřídit stáří a zdravotní kondici včelaře. Proto se zabývám tím, aby TL být nemusel a byl na vysokých rámcích. Na každém jednom rámku aby byla dole trubčina. Jenže původní Blaník úl (nemám rozlišeno co je metoda Blaník a co je úl Blaník) 39x30x11 je malý. Aby se vešel TL na rámky VN musel bych se vrátit k Sedláčkově míře 39x34,7x11. Ale to má úskalí. Vyzkoušel jsem, že i když se nechá včelstvu na každém rámku dole prostor pro trubčinu, většinu těchto rámků dostaví dělničinou. Tady bych tuto úvahu ukončil a udělám kvůli tomu další vlákno, mám za to, že to je jedna ze stěžejních věcí a je mejnstrýmem dokonale ignorovaná a tudíž to ani vědečtí prostituti nezkoumají a zkoumat nezačnou stejně, jako ani propstitutka nedá dokud nedostane zaplaceno. Vlákno bude o tom, kolik vlastně vč v provozní metodě Blaník a obecně vlastně potřebuje, lépe řečeno kolik chce trubců.
Chovat včely zcela bez chemie je aktivisticky hloupá idea a mě to hodně vadí. Jako neváháme svému nemocnému dítěti naprat do těla jakoukoli chemikálii i v nemírném ,množství, když je to pro jeho záchranu nezbytné, právě tak je to u včel. Dám příklad, Svědci Jehovovi nechají dítě umřít, ale nedovolí mu dát transfuzi. Za komančů byli protizákonní, protože poroto a nejen proto. Představte si že vaše dítě má svrab. A protože jste aktivista tak nedovolíte to dítě obrazně vykoupat v chemikálii, která zákožku zabije?
Hlavní výhodu Blaníku byste měl vidět v tom, protože VD nejspíš včelstva nezabíjejí a tudíž jsou pro mě sekundární, že díky panenskému dílu pro med, které není v úle když se chemie používá, může se právě použít tvrdá a jedině účinná chemie a nemusí se včely skoro zabít kyselinami. Někde jsem také vypočítal, že dát na jednu včelu miliontiny gramu Amitrazu na 2 hodiny je mnohem šetnější, než dát miligramy kysliny po dobu několika dní. Vysvětloval jsem, že desetinu kila nikdo ani nepozná, ani rozmazlená slečna nepozná, že má v kabelce deset deka něčeho navíc, kor když to nese jen 2 hodiny. Na stejný účinek se ale musí použít metrák kyseliny po dobu mnoha dní a to slečna nejen, že neunese, ale většina slečinek to ani nepřežije a když, tak budou do konce života zmrzačené.
Lapidárně řečeno, kdo použije metodiku Blaník s panenským dílem pro med, které není v úle při léčení, nemusí se těmi nesmysly s organickým bojem s nesprávným nepřítelem zabývat. Ano, říkám tím, nakonec ve shodě s Brněnským vědcem Přidalem, že jsou včelaři (a já říkám nejen včelaři, ale lidi obecně) směrem na Západ primitivnější, méně vzdělaní, hloupější.
Pro pořádek, Přidal neříká, že jsou včelaři jinde hloupější. On tvrdí, že jsou Češi ve včelařině absolutní SVĚTOVOU špičkou bez konkurence. A tudíž to, o hloupějším Západě z toho jasně vyplývá.