Dobrý den, chci se zeptat jak učíte papoušky, aby se večer vraceli do záletu. Koupil jsem stavební pozemek, který se nachází na nově vybudované čtvrti. Jedná se o pozemek 30x30. S každé strany jsou sousedé. Mezi náma je 2m betonový plot. Je to ulice kde je 6 domu a všichni máme stejný pozemek. Mám v plánu postavit voliery se záletem. 8 řadových volier , kde jedna voliera bude 4x2x1 + zálet 3x1. Budu chovat málo hlučné ptáky ( Penanty, Barnardy, Královské, Červenokřídlé, Rosely ). Vím, že je to austrálie, která není hlučná a vím, že si zařvou převážně ráno a večer. Kvůli tomu stavím zálety a chcí ptáky naučit, aby večer zaletěli dovnitř a ráno bych je pustil až kolem 8:00 a o víkendech třeba i v 9:00. Ptáky chovám dlouho, ale nikdy jsem zálety neměl. Moc děkuji. Popřípadě existují nějaké rostilny okolo voliery, které ztiší jejich hlasový projev? děkuju. Sousedy zatím neznám.
Možná bych radši ty sousedy pro klid duše nejdříve obešel a seznámil je se svým plánem. Předpokládám, že už i na ten rozměr budete řešit stavební povolení. Podle rozměrů to nebude zrovna málo ptactva. 🙂
Já pokud jsem je zavíral, tak jsem je vždy do záletu “zahnal” - nebyl s tím žádný problém. Možná bych to pak zkusil se světlem. Nechat svítit v záletu a venku ve voliéře zhasnout. Samozřejmě bude záležet na ročním období.
Co se týče izolace zvuku, tak spíš funguje zadělat co nejvíce stěny např. polykarbonátem atd.
Sousedy neobcházet, jen na sebe upozorníte. Nasázejte živý plot, ať naroste do výšky, než se sousedé přistěhují. Co oko nevidí, srdce nebolí.
Na plot se hodí něco rychle rostoucího, zároveň to ztlumí zvuky. Pkud chcete investovat, pak třeba cypřišovec leylandův - je lepší než thuje, rychle roste, nerezne a regeneruje při poškození. Jestli to chcete levnné, turkestánský brest - habr drobnolistý.