Ali, já si to video pustila a svíralo se mi srdce…😢
Vůbec nechápu tu stupiditu médií, kdy psali, ať tam dobrovolníci nejezdí!!! I kdyby šlo jen o to, že mají jezdit nějak koordinovaněji, měli to tak novináři napsat. Ale to bych asi chtěla po nich moc…☹️ I proto jsem to sem psala, ptž jsem fakt jasně četla na více serverech, ať dobrovolníci nejezdí, že je tam lidí moc a že je to zbytečné!!!👎
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 29.09.2024, 05:41:00
Změňte zdroj informací. Já četla a slyšela dobrovolniky ano, ale ne živelně. Prosím, registrujte se u neziskových organizací. Protože taková masivní pomoc je opravdu třeba zorganizovat. Když přijede 100 lidí a to 60 auty, kde zaparkuji? Z těch 100 lidí si jen 60 přiveze holiny a pracovní rukavice. Na 100 lidí budou mít k dispozici 20 lopat a 4 kolečka. A někdo je bude muset v horším případě ještě krmit.
Změňte zdroj informací. Já četla a slyšela dobrovolniky ano, ale ne živelně. Prosím, registrujte se u neziskových organizací. Protože taková masivní pomoc je opravdu třeba zorganizovat. Když přijede 100 lidí a to 60 auty, kde zaparkuji? Z těch 100 lidí si jen 60 přiveze holiny a pracovní rukavice. Na 100 lidí budou mít k dispozici 20 lopat a 4 kolečka. A někdo je bude muset v horším případě ještě krmit.
Lze se domluvit přímo s obecními úřady nebo přímo s lidmi, kteří pomoc potřebují, na FB je kontaktů dost. Registraci u neziskovek nedoporučuju, oni často nevědí vůbec nic, co kdo potřebuje. O jídlo se netřeba starat, vaří a dovážejí je ve spolupráci s MěÚ restaurace, a zdarma. To si nevymýšlím, to vím z vlastní zkušensoti ze situací přímo na místě, konkrétně Karlovice, Nové Heřminovy, Široká Niva, Krnov.
Lze se domluvit přímo s obecními úřady nebo přímo s lidmi, kteří pomoc potřebují, na FB je kontaktů dost. Registraci u neziskovek nedoporučuju, oni často nevědí vůbec nic, co kdo potřebuje. O jídlo se netřeba starat, vaří a dovážejí je ve spolupráci s MěÚ restaurace, a zdarma. To si nevymýšlím, to vím z vlastní zkušensoti ze situací přímo na místě, konkrétně Karlovice, Nové Heřminovy, Široká Niva, Krnov.
Ale to si neodporuje, jen upřesňuje info od Fatii. Lidi se bojí zlodějů viděla jsem reportáž, jak to pán v TV říkal. Proto registrace a taky pro výdej těch pomůcek a jídel. Určitě nikdo nepsal nejezděte, psali ,,nejezděte živelně a neorganizovaně" a to navíc ještě těsně po povodních, kdy nebyl možný ani přístup do určitých obcí či jejich částí. Prosba o profese…naprosto chápu, jen si nějak neumím představit, jak se elektrikář, co se tím živí sebere a pojede pomáhat. Jednak pracuje od nevidím do nevidím a za druhé - by o zdroj příjmů přišla třeba jeho rodina. Ne samozřejmě u všech, ale povšechně ano. Nahnat tam nezaměstnané, co berou dávky. Co jsem v reportáži viděla, byly vyklizené domy, všechno už vyházené před a technika pracující pro obce a povodí. Lidí pracujících tam moc vidět nabylo, asi jedna rodina ještě vynášela. Samozřejmě ti, co např. v barákách otloukali zdi vidět nebyli. A to by právě mohli dělat nezaměstnaní, studenti co chtějí pomáhat atd.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 29.09.2024, 14:38:06
Jeví se to jako hezká myšlenka, ale nucené práce tu už byly. Za nacistů. Dávky podmínit pomocí po povodních nemůžete, to by se musel měnit zákon a není to tak jednoduché. Všichni na dávkách pomáhat nemůžou, tak jak to řešit?
Naopak, by mohl stát nezaměstnaným nabídnout vyšší dávky za to, že půjdou dobrovolně pomáhat. Prostě nějakou kompenzaci. Ale jak by k tomu přišli ti dobrovolníci, kteří by nic nedostali, protože nepobírají dávky… Je to složité.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 29.09.2024, 19:06:49
A jak byste to chtěla udělat? Všichni v republice, co pobírají dávky by - zcela logicky - jít pomáhat do oblastí zasažených povodněmi nemohli. Teda doufám, že to i vám přijde logické. A tak by byly dvě skupiny lidí, kteří by pobírali stejné dávky - jedna skupina by makala a dávky si odpracovala a druhá skupina nikoliv. Jak byste vyřešila tento rozpor?
Lidi na dávkách už několik desetiletí chodí pracovat. Dostanou pár set navíc za to, že jdou na víc hodin, a když odmítnou úplně, nedostanou od státu ani halíř; dva litry a jiné úřady jim zavaří, protože se nesnaží situaci zlepšit. Zaměstnávají je ob. úřady, určitě je pošlou, kde je jich potřeba. Některé obce tohle nenabízí.
včera jsem zase projížděla trasu Mosty u Jablunkova až k nám do Jindřichova což je trasa -+3hod. Musím říct, že je to dost hrůza. Začíná se koupit hory odpadu po povodních za městem, nevím jak to budou likvidovat. Cesty, pole, ploty, jsou stále v dezolátním stavu a kdy tohle se opravy se fakt neví. Tak se řvalo, že peníze nejsou a teď je třeba na komunikace, mosty atd…. Je tady už zima a baráky nevysušené. Lituji je fakt a co jedu jen koukám ach jo.
Co se týče pomocníků napíšu jen jednu větu a to, že kdyby se tohle stalo mě jsem hooodně ráda za partu lidiček i třeba jen v těch holinkách a rukavicích co nastoupí a pomůžou i kdyby byly neregistrovaní. Já se jen teď stěhovala a moje tělo i mysl vypínají a to ještě k tomu odjíždím za práci.
Jak bych já řekla “ seru Vám na registraci, potřebují honem pomoct, zima se blíží”
I kdyby vám ta parta při odjezdu ukradla tekevizi, co jste odstěhovala do patra? Kdyby to byli nezletilí středoškoláci, za které by jste ještě byla zodpovědná, že se jim nic nestane? Kdyby vám sousedovic dobrovolnici zacpali svými auty jedinou příjezdovou cestu k vašemu domu?
Na likvidaci odpadu je v regionu zapůjčená drtička (aby se objem odpadu zmenšil), následně to půjde na skládku
I kdyby vám ta parta při odjezdu ukradla tekevizi, co jste odstěhovala do patra? Kdyby to byli nezletilí středoškoláci, za které by jste ještě byla zodpovědná, že se jim nic nestane? Kdyby vám sousedovic dobrovolnici zacpali svými auty jedinou příjezdovou cestu k vašemu domu?
Na likvidaci odpadu je v regionu zapůjčená drtička (aby se objem odpadu zmenšil), následně to půjde na skládku
Drtička? A kde? Každá obec má místo, kam se odpad sváží, jsou to obrovské hromady, které zatím nikdo neodváží.
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 01.10.2024, 11:38:27
Tak odpad asi odvážejí podle kapacity spaloven, to se může klidně i v zimě, to asi ten hlavní problém nebude. Horší je to teplo pro lidi, já pamatuju Karlín 2002, vytopená kotelna a prostě se netopilo do vánoc.
Já v tomhle a teď to nemyslím jako ironii, obdivuju schopnost improvizace cikánů. Včera ve zprávách říkala nějaká paní, jak nemohou dům vysoušet, nejde ply a elektrika a myslím že zmiňovala i to že jaksi v rámci modernizace není komín. Být to cikáni, vezme první staré petry, do okna místo tabule skla, kus plechu s dírou na rouru a topení stylem - hoří to? šup do kamen.