Aktuálně: 3 780 inzerátů209 112 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Povodně

Fikovnice
Fikovnice 20.09.2024, 16:49:10 xxx.xxx.32.83
assil:

Města asi ne, ale nějaký malý vesnice asi klidně.

Je to hrozné - i teď vidět ty následky po opadnutí vody.

Fikovnice
Fikovnice 21.09.2024, 13:05:04 xxx.xxx.32.99

Mám pocit, že dost vymizela sounáležitost, i když pořád je hodně lidí s dobrým srdcem, kteří jedou potřebným pomáhat! 👍 Ale vzpomínám si, že když jsem ještě asi před týdnem četla diskuze, kolik tam bylo komentářů typu “Vždyť jen prší!”, “Jde o strašení lidí!”, “Povodně si vymyslela vláda jako předvolební tahák!” atd. Už tehdy mě to neskutečně sra… S tím, že jsem neviděla důvod nevěřit meteorologům a hydrologům. Ono je to podobné jako s COVIDem, i když asi jen částečně. I já jsem stran COVIDu kritická, ale spíš k očkování, a především PR k očkování. Nemoc jako takovou nikdy nebudu zpochybňovat, neb jak se zde asi ví, málem jsem na ni dojela.

megi-the-pes
megi-the-pes 21.09.2024, 15:05:56 xxx.xxx.124.104

Nemám problém s tím, aby se vůdce smečky postavil k mikrofonu a řekl - je to vážné, nepodceňujte to, posíláme vám na pomoc tatry písku, elektrocentrály, čerpadla, deky, klece pro psy a kočky, desinfekci a 1000 vojáků.

Ale on nikdo takový nepřišel, že? 

Postavil se k mikrofonu, ale jenom lidi vystrašil.
Buď mohli úplně držet hubu, nebo rovnou posílat pomoc. 
Proletět se nad domy, co půjdou k zemi, je opravdu na vyznamenání. (A nezapomeňte hasičům a policistům nepřidat aspoň inflaci za poslední 3 roky, čímž jim snižujete plat.)

A jestli chcete důkaz, že se tato předpověď vyplnila… bohužel…
třeba tady https://www.facebook.com/reel/1034129004703643
https://www.facebook.com/reel/1169524584105147

Fikovnice
Fikovnice 21.09.2024, 16:06:05 xxx.xxx.32.99

Je lepší neposlouchat vůdce smečky, ale odborníky. V tomto případě meteorology.

Vlastně ani nevím, jestli jsem nějakého politika před povodněmi a v průběhu nějak poslouchala/četla. Dívala jsem se na údaje a predikce ČHMÚ.

assil
assil 23.09.2024, 08:30:45 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 21.09.2024, 16:06:05

Ono je jedno jestli poslouchat nebo neposlouchat, průšvih je v tom, že takovéhle extrémní situace odhalují úplně jasně, že stát neplní svou základní roli a to pomáhat lidem v nouzi a vidí to i ti, kteří před tím za normální situace zavírali oči.

A pak prostě celková situace ve společnosti jde do blbejch.

Fikovnice
Fikovnice 23.09.2024, 10:30:14 xxx.xxx.32.77
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.09.2024, 08:30:45

Jo, situace a obecně nálada ve společnosti je poměrně děsivá. Naposledy jsem se zhrozila při poslechu maminky té dívky zastřelené na FF UK. Dávala rozhovor Xaverovi. Šílené video, ale Xaver vedl rozhovor velmi citlivě. 👍 Ona pak na závěr vyslovila to, kam jsme se jako společnost dostali… Jako jasně, samozřejmě, že není objektivní…ale já s ní souhlasím, alespoň zčásti.

Fikovnice
Fikovnice 23.09.2024, 10:31:47 xxx.xxx.32.77
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.09.2024, 08:30:45

Jinak moje neposlouchání politiků se týkalo situace předpovodňové a i během povodní. 😉 Po opadnutí vody a odhalení zkázy by samozřejmě vláda pomoct měla, a to zcela zásadně.

Edit: A během povodní bych očekávala zapojení regionálních politiků (starostů a místních zastupitelstev), což se, pevně doufám, dělo.

Sarah01
Sarah01 23.09.2024, 15:19:15 xxx.xxx.28.39
Fikovnice:

Ali, to opravdu? Opravdu budou lidi tak dlouho bez elektřiny? Já si to snad ani neumím představit…☹️

Jani, tak kromě domů s narušenou statikou, které se budou muset zbourat, jsou podemleté a rozbité silnice, popadané sloupy el. vedení atd. a to všechno se určitě neopraví do zimy, tomu snad nevěří nikdo. 

Sarah01
Sarah01 23.09.2024, 15:29:49 xxx.xxx.28.39
Fikovnice:

Jinak moje neposlouchání politiků se týkalo situace předpovodňové a i během povodní. 😉 Po opadnutí vody a odhalení zkázy by samozřejmě vláda pomoct měla, a to zcela zásadně.

Edit: A během povodní bych očekávala zapojení regionálních politiků (starostů a místních zastupitelstev), což se, pevně doufám, dělo.

Regionální jsou zapojení dost a nestíhají, ty následky jsou prostě tak velké, že to nejde zvládat. Ono se spoustě lidem snadno řekne, že každý má spoléhat sám na sebe a ne na stát, ale v této situaci si myslím, že stát by se zapojit měl, takovou katastrofu prostě nejde zvládnout bez pomoci státu. A teda co tak vím, je to pořád stejný jak i v případě toho tornáda, pomáhají jednotlivci, pořádají sbírky a pomáhají s úklidem přímo na místě, shánějí elektrocentrály všude možně a i ti postižení lidi si je různě půjčují, jak kdo potřebuje. Jako nevím no, ale žádný peníze zatím nikdo nedostal  a co si tak pamatuju, tak paní z Ukrajiny u mě nebyla ani týden, šla se přihlásit na pracák a hned dostala na ruku 10 tisíc. Nechápu, proč to nejde i tady.

Buggyra
Buggyra 23.09.2024, 16:18:09 xxx.xxx.198.226

Pani z Ukrajiny ten pracák asi neměla po kolena zatopený vodou, hádám. 

Ono by šlo, ale co tam s penězma. Co si nakoupíte ve vytopenym Lídlu? Lepší, když vám dovezou rovnou chleba a pomazánku, ne? Sbírat peníze je fajn na ty větší investice, obnovu mobiliáře, rekonstrukce, teď se hodí spíš ty materiály, jako zrovna ty elektrocentrály, Sava, kýble a podobně.

megi-the-pes
megi-the-pes 23.09.2024, 17:09:11 xxx.xxx.124.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.09.2024, 16:18:09

A kdo je tam dostane, když silnice jsou propadlé? 

Zkusila bych vrtulník, ale zrovna žádnej v kůlně nemám.

Fikovnice
Fikovnice 23.09.2024, 18:06:27 xxx.xxx.32.77
Fikovnice:

Doron, mně teď něco docvaklo, až po Tvém příspěvku! Mě CELOU noc budila Elsa. Byla jsem na ni naštvaná neb mě kočky v noci nechávají spát… Nevím, kdy naposledy mě budila až tak vehementně. Packou do mě strkala, tlapu mi dávala do obličeje, furt mňaučela, byla vysloveně otravná. A možná i u ní to byl nějaký instinkt.

No a Kuky se též chová nestandardně, pobíhá po bytě, vydává skřeky, a před chvílí byl nahoře na skříni, poté zas v nejvyšším patře kočičího stromu, kam jinak nechodí. Zvláštní… A to moje kočky povodně nezažily.

Když se vrátím k tomuto příspěvku, to Kukyho lezení ve výškách bylo fakt jen v období povodní a trvalého deště. Zvláštní… I Elsa se zklidnila.

Buggyra
Buggyra 24.09.2024, 07:50:33 xxx.xxx.198.226
megi-the-pes:

A kdo je tam dostane, když silnice jsou propadlé? 

Zkusila bych vrtulník, ale zrovna žádnej v kůlně nemám.

Kde jsou propadlé silnice tak, že se tam nedá nikudy dostat?

A co si ti lidi koupí za ty peníze, když se tam stejně nedá dostat?

Nějaké vrtulníky lítaly, co já vím. Někde to psali.

megi-the-pes
megi-the-pes 24.09.2024, 08:38:48 xxx.xxx.124.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.09.2024, 07:50:33

No dyť právě, co s penězi.

Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 24.09.2024, 09:14:24 xxx.xxx.198.226

Tak jako obrázky sebraných cest znám i od nás. Ale dalo se vždy dostat jinou stranou do vesnice, proto se ptám. Jestli víte o nějaké vesnici, kam se prostě nedá dostat (ani po polňačce), tak by mě to překvapilo. Jestli je jedna ve státě, dvě?

balu
balu 24.09.2024, 09:29:57 xxx.xxx.162.174
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.09.2024, 09:14:24

Tak oni ti soukromí majitelé vrtulníků, kteří mimochodem létají zdarma, nelétají se zásobami jen tak z plezíru, ale proto, že se do některých míst opravdu nelze dostat pozemní cestou. Jinde to jde zase jen po kolejích, proto vezli proviant hasiči autem uzpůsobeným jak na silnici, tak na koleje. Byla z toho reportáž i v televizi. 

Stát nasadil na pomoc vojáky i vězně, pomáhají policisté a hasiči z nezatopených oblastí. 

Buggyra
Buggyra 24.09.2024, 09:37:32 xxx.xxx.198.226

Já tedy o soukromých nečetla, pouze o policii a armádě.

A ano, než opadne voda, tak se do některých míst kvůlivá vodě dostat nelze. Ale po opadnutí vody se do většiny těch míst dá spolehlivě dostat. Koleje jsou jasná, když to není podemleté, tak je to také cesta, já uvažovala místa, kam se nedá dostat vůbec - a o těch jen nevím, třeba ještě nějaká jsou. Ale já se o to moc nezajímám.

Všeobecně vzato ale těm lidem v odříznutých místech prostě peníze nahned nepomůžou nijak. Protože co si za to koupíš.

balu
balu 24.09.2024, 09:53:36 xxx.xxx.162.174
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 24.09.2024, 09:37:32

Jsou místa, kam se i po opadnutí vody nedá dostat, třeba proto, že kus silnice odnesla voda a mosty jsou zničené. Když budete mít chuť, můžete tyto informace dohledat na internetu. Rozsah té zkázy je děsivý. 

Ano, v odříznutých místech peníze nyní lidem nepomohou. Ale v těch méně odříznutých ano. Snad se bez prodlení vyplácí aspoň těch necelých 73 tisíc. 

assil
assil 24.09.2024, 10:10:03 xxx.xxx.206.172

Tak ono se třeba někde dostat dá, ale když má člověk vytopený auto, MHD tam nejezdí, protože můžou tam být trosky a zničený zastávky a tak a  nejde proud, takže obchody nefungujou, tak jsou peníze taky k ničemu.

Co vím, lidi poptávají fakt spíš věci než peníze. Zatím, to se samozřejmě časem změní.

Buggyra
Buggyra 24.09.2024, 10:57:04 xxx.xxx.198.226

No o to mi vůbec nešlo, ptala jsem se Megi jen kvůli té konkrétní obci, že bych se podívala na mapu. Jinak jsem komentovala jen ty peníze, a ty nahned prostě nikdo nepotřebuje. Potřebujete je za týden, za měsíc, když chcete rekonstruovat, kupovat nábytky nebo to auto nebo tak. Ukrajinka šla na funkční úřad s funkčním dokladem totožnosti, kdy na úřadě dávno běžel funkční program pro uprchlíky, to se nedá prostě srovnávat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.