Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 13.09.2024, 14:02:20
Hmmm, také věřím instinktům zvířat!!! Já jsem totálně promočená, ale už jsem Fida našla a je v pořádku doma. 🍀 Jen se mu, mršce, nechtělo z nějakého úkrytu jít do deště…
Ty jsi blízko Vltavy??? Strašně moc na Tebe (i ostatní) myslím a držím pěsti. Já mám poněkud v ohrožení chalupu: V médiích už psali o Křetínce (to je přehradní nádrž poblíž). Zatím je tam 1. stupeň. Ale to nejhorší má prý teprve přijít.
když ono je to těžké - když by odpouštěli zbytečně, zase by jim všichni nadávali, že nejsou zásoby vody na nutný minimální průtok řek, pokud by byla málosněžná zima… A pokud vím, tak na Vltavu původně výstraha nebyla…
U nás odpouští ještě teď - průtok v korytě Černé Nisy je mohutný - to by déšť posledních dní nezpůsobil. Teď jsme tam byli venčit - lesní cestou vysoko nad řekou - a duní to tam hodně. Yoda se totiž odmítá vzdálit od sucha domova - zatímco procházka lesem… to je něco jiného, i když má kožich zcela mokrý. A tak jsme mokli všichni tři - blázni co vozí psa k lesu na desetiminutovou venčíčí procházku.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 13.09.2024, 14:02:20
Doron, mně teď něco docvaklo, až po Tvém příspěvku! Mě CELOU noc budila Elsa. Byla jsem na ni naštvaná neb mě kočky v noci nechávají spát… Nevím, kdy naposledy mě budila až tak vehementně. Packou do mě strkala, tlapu mi dávala do obličeje, furt mňaučela, byla vysloveně otravná. A možná i u ní to byl nějaký instinkt.
No a Kuky se též chová nestandardně, pobíhá po bytě, vydává skřeky, a před chvílí byl nahoře na skříni, poté zas v nejvyšším patře kočičího stromu, kam jinak nechodí. Zvláštní… A to moje kočky povodně nezažily.
Řeka se ještě ani nevylila z břehů, voda je teplejší než vzduch, proto mi tam ty čokle pořád lezou..
Průtok Vltavy se má zvýšit desetkrát, což je asi polovina roku 2 013, tož to bylo relativně dobrý.
Sousedi, kteří bydlí k vodě blíž už mají vystěhováno.
Fram je situací taky znepokojen, je strašně divojej a ostražitej, choval se venku úplně neobvykle, trochu jako posera🙂)) Na fotce prozkoumavá místa, kde včera voda ještě nebyla.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 13.09.2024, 16:24:34
Tady povodně dřív nebývaly, měli to předci docela vymakaný. Nojo, no.
Nám tady udělali dokonce povodňový opatření. To myslím doslova. Protipovodňová stěna se postaví tak, že voda nemůže odtékat z naší části. Je to rarita🙂)))
A opravdu člověka trochu děsí. Teď mi zrovna psal Vodafone, ať se nelekám, když (až) bude mít výpadek.
Doron, podle úhrnů to v Praze nějak extra zle nevypadá…ale píšou, že voda prosakuje do metra - stanice Muzeum. Ale jinak co jsem teď zkoukla, kolik kde napadlo, tak Pha nakonec asi nebude trága, že jo?
Tady vypadají blbě Židle (= Židlochovice). Jsou pod soutokem Svratky se Svitavou. A ještě Litavou vlastně.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 13.09.2024, 23:47:13
Na Muzeu prosakuje voda už roky. Jakmile trošku napršelo, ze stropu začala v jednom místě kapat voda, oni tam dali na podlahu kybl a fertig. Jestli to je tentýž problém, tak záleží, jak to vypadá. Jestli tak, jak to pamatuju já, tak se není důvod čehokoli obávat. Jestli hůř, tak to je sice blbé, ale mohli to včas spravit. Ten problém tam straší minimálně 2 roky.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 13.09.2024, 23:47:13
Ty soutoky jsou vždycky ošemetný.
My právě taky na soutoku. Ale věřím, že to bude dobrý. Odvezli už odpo všechny koně. Někdy budu vyprávět hrdinskou historku, jak jsme tady 2002 zachraňovali koně🙂))
Blbý prognózy má Sázava, brácha tam má vodní elektrárnu a bojí se, že mu to rozbije jez. Taky vytahoval nějaký motory ke stropu mlejna.