Letos bylo obzvláště teplé, extrémně teplé léto. Používat tyto těkavé látkya dokonce opakovaně dlouhodobě v podobných podmínkách považuji za hazard. Jednak může dojít k poškození zdravých včel a plodu a pak matky mohou přestat klást a včelstvo přijde o podstatnou část zimní generace. Takže pozor na to. Všiml jsem si, že je stále více a více včelařů, kteří chtějí uléčit včely na jistotu a neuvědomují si jedovatost použitých chemikálií. Někdy před 8 lety jsem poprvé a naposledy použil KM, byl jsem šokován reakcí včelstva a rozhodl jsem se, že tuto látku již nikdy nepoužiju a budu hledat jiné cesty.
V poslední době se na fórech začínají objevovat příspěvky jako přes kopírák:
1)
Včelstvo zakrmené a v plnej sile ešte pred týždňom. Matka kladie, ale hned je plod vyrabovaný = stratilo schopnosť brániť sa, alebo spáchalo samovraždu. Takéto tiché rabovky predchádzajú úhynu bez včiel. Liečebný spad po KS, KMr a fumigácii v 7/8 bol 5-20 VD. Podobný spad je u všetkých včelstiev. Takže na sepsu a úhyn včelstva stačí menej než 100 VD alebo žiadny VD
2)
Zeptám se ještě jinak tečka Je možné že při aplikaci pásku s kyselinu šťavlovou dojde k razantnějšímu omezení plodování? Na jaře jsem přivezl vytzimované včelstvo na osmi rámcích ze kterých se přes léto stalo včelstvo které obsedalo plně 12vky. Žádný med jsem nevytáčel a vše jim nechal v podlétí jsem přeléčil dvakrát kyselinou mravenčí kde byla zhruba 14 denní pauza mezi jednotlivými léčeními. Trubčinu jsem nechal vylíhnout pouze první druhou pozavíčkování jsem odstranil a místo trubčiny dal rámek s mezistěnou který vystavěli. , v půlce srpna jsem do nástavku s plodem dal pásky s kyselinou šťavelovou šest kusů. Když jsem tento týden vyndával pásky tak včelstva byla na třetinové síle. Nevšiml jsem si včel zdeformovanými křídly a ani jsem neviděl roztoče kteří by byli na včelách. Na plodováno je v obou nástavcích ale vždy pouze na třech rámcích a plot má průměr 10 cm víc ne. Přemýšlím kde jsem mohl udělat chybu nebo jestli je to opravdu tou kyselinou šťavlovou. Fakt nevím co dělat jinak aby včelstva prosperovala
Atd… Každý rok to samé pořád dokola.