Dobrý den, je možné prelecit podezření na vředy předepsaným omeprazolem pro lidi? Bavila jsem se o tom s veterinarkou, a říkala, že omeprazolem hodně lidí léčí vředy v provedení pro lidi. Máte s tím zkušenosti? Samozřejmě by vše bylo pod dohledem veta, pokud bych se tak rozhodla, děkuji.
Omeprazol i pro lidi?
Zajímalo by mě, jak to vychází cenově. + dávkování - jako, že člověku, plácnu, stačí polknout jednu tabletu. Kůň jich bude potřebovat násobně víc.
Vycházím z aktuální situace ohledně ACC - finanční rozdíl mezi humánní a veterinární variantou je velmi výrazný.
Tak, když Vám to říká vetka, tak není co řešit. Jen dávkování… U lidí se teda víc používají už druhogenerační PPI (= skupina, kam omeprazol patří; byl na trhu jako úplně první zástupce).
Jo, a máte teda super nick!🤣
ona to z větší části hradí pojišťovna (nebo hradila, nevim teď), takže kdyby někdo někoho překecal…
Zrovna tady ty staré PPI nějak extra drahé nejsou. Ale nemám tušení jaká dávka je potřeba pro koně a na jak dlouhou kúru…
Řada lidí si tyto léky volně kupuje a teď mi došlo, že jsem o nich psala v diskuzi o tom vápníku. Že je staří lidé často nadužívají…
Nee, na přeléčení vředu u člověka potřebujete troj- až čtyřkombinaci léků zahrnujících jeden inhibitor protonové pumpy (= třeba ten omeprazol) a to přeléčení se doporučuje v horizontu týdnů. Takže jedna tbl. neřeší nic.
jaká dávka je potřeba pro koně
Když to vezmeme přísně matematicky, tak desetinásobná oproti člověku.
Takže jedna tbl. neřeší nic.
Však to byl jenom příklad. Viz výše - u koně jsme v dost jiných financích. Oproti člověku nebo psovi
.365=32k2 - toto je prosím příspěvek kocoura, který se mi právě prošel po klávesnici🙂
omeprazol jako omeprazol.
Léčba vředové choroby žaludku:4 mg omeprazolu na kg ž.hm podávané jedenkrát denně po dobu 28 po sobě následujících dní, následované bez přerušení jako prevence recidivy v průběhu léčby podáváním 1 mg omeprazolu na kg ž.hm. jedenkrát denně po dobu 28 po sobě následujících dní.
to máte na těch 28 dní pro koně 500 kg 3 balení (něco trochu zbyde) za třikrát tři a půl tisíce peptizole.
lidský omeprazol je 20 mg/tableta, to znamená jedna tableta na 5 kilo koně. takže 100 tablet na den. velké balení po 100 tabletách stojí asi 160 kč x 28 dní, nějakých čtyři a půl tisíce.
ušetříte, ale rvete do koně těch 100 tablet a tak sháníte po všech čertech ten omeprazol. na udržovací dávku 25 tablet za den už je to ale příčetnější.
to nedáte, pojišťovna hradí jen elektronický recept na humánního pacienta a potřebné množství pro koně musí každýho hned zarazit.
Mno, má to drobný háčik- tie tablety kôň nesmie rozhrýzť. Tobolky teda už vôbec nie.
Sú to gastrorezistentné tablety nie len tak, účinná látka sa musí vstrebať tak ako je v tenkom čreve, tak totiž tieto lieky fungujú, nepôsobia priamo v žalúdku, ako si veľa ľudí myslí, presne preto sa pred a nejaký čas po užití omeprazolovej pasty nesmie skrmovať seno, pasta na ňom iba “preletí” tenkých črevom a skončí v hrubom, kde sa seno a vláknina trávi a účinok je potom minimálny.
Preto je lepšie hľadať silu 40 mg, prípadne ísť do pantoprazolu, ktorý tých 40 mg má.
Dá sa to, ale je to pracné, najlepšie to žerú v mashi, takom tom s veľa slizu z ľanového semienka, že proste mľasknú a je to v hltane.
A pokiaľ už chcete liečiť vredy, doprajte tomu žalúdku trošku láskania a opatery a kŕmte soft diet- teda rozmočené repné rezky, senné pelety, vojtěškové, mash, ľan, otruby atď.
Lebo keď ten žalúdok bude driapať drevnaté seno a saharská tráva, úplne dobre mu nebude napriek omeprazolu.
Papírové/listinné rp. pojišťovny také hradí, ale, pravda, ne na zvíře…😄
Jenže papírové recepty už, až na výjimky, nepíšou.
Samozřejmě že se to napíše na člověka.
Ale jak říká bodlinka, u takového množství je to nesmysl, to jsem úplně dobře nevymyslela. 😀
No je to pravda, že většina je e-receptů. Každopádně listinné mají stejnou platnost, jen je farmaceut zdigitalizuje. Nabízí se rozpis na více pacientů…ale to už jsme v rovině podvodu.
Btw, listinné rp. používám já. A ano, jsou už výjimkou.
hele nevím jak to mají humánníci, ale my veterináři musíme od jisté doby psát na všechny recepty i když má hlavičku “veterinární recept” že je vydávaný lék určený pro léčbu zvířat a je to hlavně proto, že v lékárně blbě koukají, že to není elektronické a je potřeba jim to takhle pořád vysvětlovat.
jj, vředy to je věc krmení a managementu a jejich léčba dvojnásob. nelze dělat všechno při starém a myslet si, že to omeprazol zachrání.
Tak z listinných rp. radost nemají (právě ptž digitalizace). Ale ještě nikdy mi takový rp. neodmítli, no…
Nedavno jsem četla článek o přeléčení vředů “na slepo” ….není to vhodné , nevíte, kde se vředy nacházejí, nepoužívá se vždy léčba omerpazolem, je možné problém zhoršit.