Vůbec nevím na co reagujete. Já tu nic o pylové monodietě, postřicích a ztrátách nepsal? A ty otázky jsou konkrétně jaké? Pylová monodieta je v našich podmínkách nereálná, zdrojů pylu je v průběhu roku několik desítek.
Je to nebetyčný nesmysl. Celá odborná včelařská litereatura od ww2 až do roku asi 1990 řeší pyl a pylové náhražky. Pyl včelstva prostě neměla. Až přišel Klaus, naráz vzal jezedákům a státním statkům štědré dotace na jedy a v tu ránu bylo všude celé léto tolik plevelů, že se nic s pylem řešit nemuselo. A maldí tohle nepamatují a starců se ve své nadutosti na nic neptají a nebo se jim pošklebují. Prostě před Sametovkou nebyl v podletí pyl žádný a byli bychom vděční i za pyl jen z jedné rostliny. Nebyl. Komunisti měli tak strašné herbicidy, že na plích nebyl ŽÁDNÝ plevel. Někdo si třeba vzpomene, jak pěstovali kukuřici TŘI ROKY na jednom poli. To proto, že měli selektivní herbicid, který zabil všechno, jen ne kukuřici. Nevýhoda ale byla, že na poli po postřiku 3 roky nerostlo nic než kukuřice. A tak bičovali jedno pole 3 roky stejnou plodinou.
K tomuto tématu mě inspiroval MS v jiném vlákně. Já žádnou monodietu u svých vč nepozoroval a popravdě, nedisponuji žádnou laboratoří, kde bych mohl analyzovat z čeho je pyl v mých vč. A hlavně bych takovou hovadinu nedělal! Moje včely nemají ŽÁDNÝ problém, který by se dal svádět na pylovou monodietu.
Já tady a teď tvrdím, že pylová monodieta je nesmysl, protože pro včelstvo je lepší pyl z jedné rostliny než pyl ŽÁDNÝ!!!!
A protože namachrovaný samolibý moderní arogáč není pokorný a ani ho nenapadne, že by mohl za svoje ztráty včelstev on sám, hledá příčinu někde vně. A vybral si viníka - zemědělské postřiky. Jak to, že včelstva v Blaníkách žádnou monodietou netrpí? A co to, že netrpí postřiky?
Ovšem pokud někdo nějakou technikou přinutí včelstvo mít pyl na jiných než plodových plástech, možná, že to vč ten pyl, který má v jiných než plodových rámcích, nekonzumuje a nebo ne dost. Odjakživa se v odborné literatuře tvrdí, že kojičky se krmí na plástech těsně vedle plodu a nikam se vykrmovat nechodí a nevrací k plodu. OP by pak vyvracelo nejméně stoletý vědecký názor. Vč jsou pak MOŽNÁ díky včelařově chybě podvyživená, trpí permanentním nedostakem bílkovin. Ovšem pokud včelstva nemají medové (nebo cukr) na plodových plástech a protože zásoby přenášejí jiné včely než kojičky, pak je velmi pravděpodobné, že včelstva v OP trpí podvyživou i stran glycidové složky potravy, protože u Kraňky je známá šetrnost a že vč než by přenášelo zásoby, raději se uskromní. K tomu mělo mířit moje vlákno o podvyživených včelách.
Nic netvdím vážení místní dogmatici a chytači za slovo. Já jen pokládám relevantní otázky. Ty otázky, které si možná kladl vynálezce bagru, když se dřel s krumpáčem a lopatou a říkal si, jestli by to třeba nešlo nějak jinak. Kopáč ale obyčejně bagr nesestrojí, může ale dát inženýrům ten prvotní nápad.