Vy jste fakt natvrdlej! A nenafukujte se pořád, začínám být unavený. Snažím se vám pomoct a hlavně vašim včelám.
Pokusím se postupně ano? Já za úhyn považuji vytracení z úlu, vžilo se CCD.
Byl jsem vychován tak, že v partě kde byli moje rodiče byl úhyn hlady největší potupa. Proto jsem nikdy neměl úhyn hlady. Pak přišel rok 2007. Předcházela mu moje těžká nemoc a darování 11 vč. Pak jsem nemohl bez včel být a pořídil si je znova a po 2 letech 2007. To se mi zhroutil svět. Na Homolce mi udělali GO srdce, napotřetí se povedlo. Zase jsem začal včelařit s předsevzetím, že to naposledy zkusím, ale pořádně a že budu léčit jak se má. Už jsem to psal mockrát, tímto to ukončeme. Nemám nikdy úhyny, před VD ani po něm, kromě roku 2007. Tečka!
To je právě profesionalita, umět vidět včas, že někde něco není dobře. Zatímco jiní vše řeší sírou, já spojením. Ovšem to proboha není přece úhyn, to je normální zootechnika. To byste měl umět rozlišit. Já ani válno neřeším sírou ale spojením. Podle mě a velmi úsoěšně začal včlařit místní lesník. Čte to tu, bohužel nepíše, je těžký introvert. Viděl jak se řeší vápno, Dostal ode mě vyzimované vč a jedno to najednou mělo. Ihned jsme zabili matku, já dojel pro zdravé záložní včelstvíčko a spojilo se to a vše v pořádku. Žádné vysíření.
Nevím kde jste vzal, že by mě nebraly cukr. Bratr ten problém měl, já ne.
Svět se nazastavil a vyvíjí se i moje včelaření. Patrně byly méně rojivé roky, řekl byste vy a třeba to tak skutečně je. Ale několik let nenám žádné roje. Náhoda a nebo důsledek DŮSLEDNÉHO dodržení provozní metody? Ano, někdo bude sveřepě tvrdit, že mám úspěchy jen náhodou, pak se nemusíme dál bavit, co vy na to? Pokusničím a nevyčleňuju pokusnická vč, když s eněco vyrojilo, byl to většinou důsledek nějakých mých hokusů. Dokonce si myslím (jen jsme to z pokory nem,ěl odvahu napsat, že jestli se v Blaníku 30 vyrojí včelstvo, je to blbými geny a ne špatnou provozní metodou.
Ne, neodpověděl jste mi na základní položené otázky. Zkuste to jako já vepisováním tučné kurzívy. Naopak, mlžíte, vyhýbáte se jasné odpovědi.
Nedělejte ze mě vo.a. Neříkám, že by včely přendavala pyl z buněk do jiných buněk. Jenže je tu pro mě velmi logický názor, myslím ho má i Goro, že včely kojičky nechodí do jiného oddílu úlu se vykrmit a vracely by se k plodu. Tak to není, kojičky bílkovinově hladoví když nemají pyl na stejném rámku, kde mají plod. Natož aby prolézaly mřížkou sem a tam! Kam se pak ztrácí pyl uložený nesmyslně mimo plod? Konzumují ho létavky a dělá jim to velký problém, pan Goro vám to vysvětlí líp než já. Myslím, že ho vyhazují z úlu. Takže. Na jedné straně kojičky nedostaečně krmí plod, protože pylově strádají a tedy je to poškozuje a zkracuje život a i plod není plnohodnotný, tedy včely (i trubci) z tohoto plodu. Navíc se poškozují i létavky. Kde je pak sebenší benefit?
Tak dobře, odpíchněme se jen od dvou jednoduchých otázek, jinak se nehneme z místa.
1 - kolik úhynů na viry nebo prostě to, pro co se vžilo CCD = vytracení včel z úlu v %
2 - proč OP/MS když MS nechce vyrabovat med vyseparovaný vedle? PROBOHA PROČ?
Vše jsem vám vyvrátil, vysvětlete mi v čem je benefit vaší, pro mě nepochopitlné metody OP ala MS? Máte vitálnější včely? Přinesou víc medu? Jsou zdravější než v Blaníku, kde nehynou nikdy? Nebodají nebo nosí zlato? Co umí víc a líp než blanické včely?
Podotázky:
Kolik plodového díla obměníte za jeden rok bez kejklů jako je přemetení včelstva?
Při květu čeho vytáčíte první med a z čeho je?
Kolik máte jarních snůšek? A kolik snůšek do roka?
Jaké všechny snůšky máte? Máte akát? A slunečnici? Co lípa? Co bílý jetel, svazenka a další?