Je to nesmysl. Z mnoha důvodů nikdy nebudu provozovat OP a tudíž je tahle rada pro mě (a každého rozumného) zbytečná. Po vohni je každej hasič se říkává. Jo, OP by asi dokázalo nemít na vysokých rámcích cement,a le jak to má někdo vědět na konci května? Jak mám někdo vědět, když se to za 60 let ještě nesdtalo, že medovicový med bude cekment už od začátku června?
Nechápu zkratky anonyma MS. A mám potíž se v tom neztratit, ztrácím se. Protože.
Já mám med v panenském vždy a tudíž mám v panenském díle i med melecitozní. A může to tak mít každý a daleko jednodušeji.
Popisované kejkle sou tak nesmírně pracný nesmysl, z úlu je komín - umí si někdo představit roztahané plodiště přes dvě vysoká patra, úplně zbytečně a nesmyslně? OP je jen raubsystém jak vyždímat, jako nenažraný kapitaista, ze včel do mrtě všechno. Mě se z takové filozofie zvedá žaludek. MS se tu staví jako etalon morálky a na nějaké báby možná dělá dojem jeho uhlazeně úlisný způsob, ale v jádru je to beskutečný rabiját když dělá včelám tohle. A hlavně jak není med nad plodem vč hladoví a strádá a pak uhyne jak píše anonym 13.225.
Ale kdo chce…
Další nesmysl. Jak říkám, vůbec tu hloupost nechápu, jak jsou včelstva nakrmená když v rámcích, kde je plod, není med, ale ani cukr?
Do nynějška jsem si o vás MS myslel, že něco umíte. Ale vy píšete takové nesmysly, s tak úděsnou pracností, které nemůžou vést k dobře živeným včelám, že si větší hloupost neumím představit. Jako bych tohle tušil jsme včera udělal vlákno o hladových včelách, na kterých to není vidět a vy odvedete pozornost ke křovákům. Co na to říct a zůstat slušný?
Mě zajímá jen včelaření s nejnižší pracností za rok a to je nevyvratitelně POUZE systém Dadant, polopatě, mě zajímá jen takový systém, kdy na jedno kilo PANENSKÉHO medu je nejméně práce za rok. Vždy musí jít o včelaření s medem jen z panenského a bez sebemenšího omezení matky a rozhodně bez mateří mřížky. Matka do medníku nejde a navíc se mi už několik let nevyrojilo žádné včelstvo. Vyzkoušel jsem hodně. OP jsem dělal jako mladý a neříkali jsme tomu tak a já tvrdím, že matky omezovat v kladení a tím decimovat vitalitu včelstev jde 10x jednodušším způsobem. Neviděl jsem všechna Sedláčkova videa, na to nemám psychickou odolnost. V žádném jsem ale neviděl, že by se pochlubil kolik % má úhynů a to je pro mě ÚPLNĚ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ!!!!
Prozradíte nám vy MS kolik úhynů máte v %?
Tom4 je bohužel introvert a píše málo, není holt “rváč”. Bohužel nepřipomíná fakt, který tu právě on nedávno předestřel, že logicky je úžasná početní síla našich včelstev zapříčiněna jen tím, že měla celou sezonu doslova nadbytek medu a nestrádala ani milisekundu. Ano, věřím, že v OP by tenhle “problém”, tedy že máme v Blaníkách neskutečně silná včelstva, srovnatelná s květnem, u OP rozhodně nebyl.
A možná to problém není, máme nakrmeno, není kam dát cukr. Ano, vč na medovici špatně zimují. Tedy zimovala před 40 a více lety než nastalo oteplení. Tehdy se včely nedostaly (tady u nás) také 4 měsíce i déle ven na vyprášení. Nyní jsou zimy, že se proletí každý měsíc a tak se zimy moc nebojím. Neléčil jsem a dokud je v nich med léčit nebudu a uvidím.
Ano, uvažuju tak složitě, že to patrně dle odezvy lidi nestíhají sledovat. Proč asi jsem sem dával profesora Staňka s černou prognozou, že se už letos začne severní Evropa prudce ochlazovat a že ochlazení pocítíme i my? Vzpománáte jak tam Staněk mluví o Karpatském oblouku a Čechách? Tehdy mi došlo, že je možné, že se letos moje vč vyprášit v zimě nedokážou, pokud má Staněk pravdu. A taky je možné, že od letoška bude třeba cement každý rok, protože klimazměna a jiní producenti.
Nemůžu za to, že většina neumí uvažovat v takto širokých souvislostech. Mě tu nýmandi napadají, že trvám na jediném správném postupu a tudíž že jsem zkostnatělý a neflexibilní. Opak je pravdou, snažím se neustále přizpůsobovat měnícím se podmínkám a neváhám opustit nějakou kmíru i provozní metodu když to bude potřeba. Udělal jsem to za život mockrát a výsledek je Blaník. Nic víc v mých podmínkách není. V ideálních podmínkách může ÚSPĚŠNĚ včelařit každý neumětel, v obtížných jen někdo.
Dokud jsem používal mřížku, převěšoval plod a omezoval matky v kaldení, měl jsme třetinové výnosy. Polopatě, mřížka v mých podmínkách znamená, že je tu pak včelaření těžký prodělek. Ale kdo jak chce, může se klidně vrátit do středověku nebo do jeskyně, jak libo.