Tak postupně. A v první řadě děkuju za zajímavé postřehy. Abych v tom nějak udělal pořádek.
Už Dr. Marx nepochopil přesně co říkám a teď tady asi jen MS.
Ano, jak jsem Marxovi svůj názor předestřel a je vidět, že komunikují s Gorem, ihned odvedl řeč k tomu, že dlouhověké včely pozná, že mají naducanější zadečky a že nejsou tak štíhlé v pase. OK, ale já ve snaze udělat pilotní článek co nejstručnější, nevypíchnul jsem, že se nechci bavit o včelách dlouhověkých vs letních, ale o včelách podvyživených. Zjevně to pochopil jen MS. A jen tak mimochodem, já baculatost dle Marxe a Gora nevidím ani u zimních včel.
Tome. Je nutné si uvědomit, že čím tmavší barva, tím štíhlejší se věc zdá. Proto oplácané ženské nosí černé punčochy i ošacení aby nebylo vidět, že nejsou líný se nažrat a naopak jsou líný hnout zadkem. Takže zrzavá BF se jeví jako větší a trubec obzvláště. Kraňka se zdá menší kvůli šedé barvě, ale upracovaná Kraňka, co ztratila ochlupení, vypadá maličká, černá, ublýskaná, je to tak? A ano, včela Tmavá a její kříženky byly menší než Kraňka.
No a u dohadů o genetických zákonitostech to je přesně to, kde může kdokoli vyniknout nade mnou, protože mě to nikdy nezajímalo a já nikdy nedokázal (a snažil se) pochopit ani Mendelovy hrášky. V těchto věcech se spoléhám na chytřejší a na odvěkou praxi předků u všeho živého, také na svojí intuici. Proto nelaboruju a každý rok koupím nějakou ušlechtilou matku a naopak jsem zastáncem co největší genetické pestrosti. Zatím jsem s tím vystačil bohatě jak já, tak mí předkové a jejich přátelé.
No a kam má mířit toto vlákno? Prostě k tomu, že včelaři třeba týrají včely kyselinami (nebo jinou léčebnou nebo jinou technikou), nevidí, že jsou v důsledku toho zchátralé, vyhublé a jinak zhuntované - jako je to na první pohled vidět na ženě kuřačce vs nekuřačce, na alkoholickém norkovi, co nejí, snídá panáka a obědvá pivo. Tak o tom mělo být toto vlákno. O tom, že na včele není vidět, že strádá. Když někdo nekrmí dobytek nebo čokla, je to vidět a lidi by byli schopní udávat a volat veterinu, policajty a podobně. Ovšem na strádajících včelách není vidět nic. A nechci to zavést do končin, že co oko nevidí srdce bolet nemusí.
---------------------------
Vysvětlím na příkladu:
Nadnárodní obří firma vyrábějící psí žrádlo, má mimořádné zasedání předstvenstva z důvodu plíživého, ale už obřího propadu tržeb. V důsledku toho akcií atd. Pánové a dámy se radí, vytahují grafy, marketingové studie od renomovaných firem, dělané na zakázku za nemalé peníze, dokládají prokazatelně o desítky % zvýšené náklady na reklamu v prime time všech televizí, osvětovou kampaň v mnoha časopisech a jiných médiích a vše se míjí účinkem. Psí žrádlo jde na odbyt hůř a hůř a každý měsíc se firma propadá. Největší najmuté kapacity na nadnárodní velký byznys nevědí jak nastalou situaci řešit. Přihlásí se úplně v zadu sedící mladičká sekretářka, která tam byla pozvána z části omylem a z části aby nosila kapitalistům kafe a doutníky. Dali jí slovo, asi ze zoufalství. Děvče se strašnou trémou se slabounkým roztřeseným hláskem zeptalo: “A chutnají naše konzevy těm pejskům?”
Zdá se mi, že “špičky” včelařské vědy, klimatologové, ekologové, myslitelé o převčelenosti krajiny a další zbytečníci si podle mě nepokládají správné otázky. Já bych se ptal: “A neubližujeme nějak svým včelám, třeba léčením, nebo syntetickými krmivy a nebo špatnou zootechnikou a dalšími špatnostmi?”
Pokud kolegové a případné kolegyně přistoupíte na tento úhel pohledu, bavme se o tom, zda se vlastně u nás našim včelám líbí (blbá formulace, ale chytrý pochopí) a jestli jim doopravdy dáváme maximum možného. Jestli neděláme celé spousty kejklů, ne, že zbytečně, ale jestli jim tím neubližujeme. Já se o takovouto debatu snažím roky, zatím marně, to je moje uvažování tak hloupé a nebo tak složité, že mi nerozumíte? A nebo dogmaticky, jako Věřící odmítáte připustit, že by posvátné krávy neměly být nikdy nikým zpochybňovány? A už vůbec nějakým Krškou bez titulů, publikací ve věhlasných periodikách? Pokud se vážení kolegové nechcete zkusit podívat na věci jinak, jako to ještě třeba nikoho ani nenapadlo, pak se tu netrapme a můžeme donekonečna klábosit podobně, jako lidi vedou nesmyslné a nekonečnéě zbytečné debaty o počasí. Hlavně se nikoho nedotknout, každého milovat a respektovat jakoukoliv kravinu, zjevnou i méně zjevnou a i úplně neviditelnou. Hlavně ale nepřipustit debatu, že je něco dobré, něco nejlepší a něco úplný škodlivý nesmysl.