MS: Tom.50 rozlišujte prosím. Pokud si někdo kutí doma pro sebe, může si to dělat jak chce. Je to jen jeho problém. Pokud to prodává, nabízí k prodeji, měl by dodržovat normy. Je jedno jestli jde o závit, včelí mezeru. Pokud má někdo vlastní soukromý autodrom, může si tam také jezdit podle svých pravidel.
Javali nikde nezmínil, že plánuje úly prodávat.
Většinou mě štvete tak moc, že se s vámi nechci bavit. Ale tohle je tak závažné, co jste napsal, A MÝLÍTE SE, že se vám to pokusím vysvětlit.
Nejsme na světě sami a přesato samosebou si každý může dělat co che. Ale pokud je chytřejší, myslí třeba na to, zda by se pak jeho včelařina dala prodat kdyby náhodou umřel, zabil se v autě a nebo ho nějaký id.ot zmrzačil. Nebo a i to jsem zažil, přišla těžká nemoc a musel by skončit. Taky se může stát, že někdy v budoucnu bude chtít prodat včelstva, oddělky. Kor on, Javali, když má tady exotickou B míru, co když to někdo shání a dobře by mu zaplatil a pak zjistí, že to není kompatibilní a že to B vlastně není…
Dám vám konkrétní příklad co se mi stal.
Před asi 13-14 lety jsme já, bratr a kámoš Petr chtěli Vigorky. Na inzerát jsme našli věhlasného Podřipského včelaře, který je nabízel v oddělkách. Včelaří na míře 39x28x10 + 39x14x10 a tak odd na míře vysoké 28 pro míru 30 nebyl problém. Telefonem jsem se ujistil, že má skutečně míru dluhou 39. Tudíž bude hračka převést to na míru 30.
Na místě jsme zjistili, že se nám jeho rámky nevejdou do našich, dle ČSN mnou vyrobených nástavků. OK, každý rámek přiřízneme. To by šlo, tedy kdyby nás to napadlo a měli jsme v autě pilku. Pán ale na včelnici pilku neměl a vypadalo to, že budeme mustet odjet, blížila se tma a my si udělali dlouhý výlet pro nic za nic. Včelnice byla toptiž daleko za městem za závorou hlídané rekultivované skládky a na noc se závora zamykala správcem a každý kdo neodjel, počkal si tam do rána až se otevíralo. Naštěstí věhlasný včelař našel pilčičičku svého vnuka, miniaturní hypertupá napodobenina dospělácké sadařské pilky. Jen byla velká asi 6 centimetrů, tedy tak douhý měla úplně tupý list. Tupý proto, že to bylo určeno pro tříleté dítě. Pán neměl na včelnici zahradnické nůžky, kterými by se to asi dalo ustříhat, přebývaly jen asi 3 milimetry. Petr v autě neměl štípačky, těmi by to jistě šlo a pán je taky na včelnici neměl a Petrovýma kombinačkama z auta to nešlo uštípat. Prostě jsme to do tmy pižlali dětskou hračkou, tupě vyrobenou napodobeninou pilky. Naštěstí měla pilka železný list. A pižlali jsme to se živými včelami…
Věřím, že v jádru nejste špatný chlap a tak se jistě vžijete do mojí duše a toho rozčarování ze včelaře, který měl skvělé bohaté webovky, videa, rad milion (lidově by se řeklo: “chytrej jak rádio”), ale rámky měl s dlouhými oušky. Když jsem se podivil a podivil se i míře vysoké 28, podotýkám, že včelař je inženýr TECHNIK!!!!!!, vysvětlil, že tu míru zdědil po tátovi, kterému se 24 ZDÁLO málo a 30 se mu ZDÁLO moc. A na otázku na ouška rámků mi inženýr techniky sdělil, že je dělá od oka a nikomu to nikdy nevadilo (a jen já jsem tedy exot).
Možná jste právě pochopil a možná, že i někdo další, proč tak pedantsky trvám na přesných rozměrech.