Zdravím, četl jsem kdysi v časopise RECEPTÁŘ že se pro lidi, kteří mají nějaké problémy s kostmi se vyrábí vápník (doma):
Umyjí se pořádně skořápky, pak se vysuší pečlivě v troubě a rozdrtí se ve hmoždíři na prášek a uloží se do sklenice. Před konzumací se to zakápne citronem a pozře. Je to prý velice zdravé.
Zní to velice rafinovaně, zejména to finální zakápnutí citronem😀. Ovšem získání vápníku z potravy a dokonce jeho následná distribuce a využití v kostech je podmíněno tolika dalšími faktory že podobný postup ztrácí smysl.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 31.08.2024, 17:43:30
Tak nějak.
Nevím, proč zrovna zakápnutí citrónem, když HCl v žaludku je kyselá dost. + jak píšete, využití vápníku je záležitost složitější. Kecají do toho třeba hormony a jiné minerální látky (vzájemný poměr) a taky vitamíny (hlavně D).
Trávíte-li dobře mléko a mléčné výrobky, jezte je. Dělejte si vývary z kostí a makové buchty. Pijte cca 2 litry minerálních vod týdně (cca 1 sklenka denně).
Pokud to nestačí, pořiďte si doplňky stravy a jezte je s plnohodnotným jídlem, cca 2 hodiny před a po požití nejezte ořechy a semena ani nic s nepřiměřeným množstvím vlákniny.
Pokud ani to nestačí, je třeba vyšetřit střevo, jestli je schopné minerály vstřebávat, a další orgány, jestli jsou schopné s vápníkem hospodařit.
Říkala nutriční specialistka. Pravda je, že zásady plus mínus dodržuju a nikdy mi nechyběl.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 31.08.2024, 18:08:58
Citron se tam dává, protože vitamín C přece usnadňuje vstřebávání. A kde jinde hledat vitamín C? Kdyby se na to jedlo třeba jabko, nebylo by to dost cool.
Obávám se že vit. C ani žádná jiná kyselina se na využití Ca neúčastní. Základní předpoklad využití Ca je vit. D3 který se v lepším případě tvoří přirozeně a v potřebném množství (ledviny, játra) z provitaminu D, v horším případě (možnost předávkování) podáváním D3 hotové, formou léčiva. Celá anabáze slouží k vyrovnané, nutné a životně důležité hladiny elektrolytů v krvi. Po dosažení optimálního stavu Ca v krvi nastupují vitaminy řady K, konkrétně K2 který je přímo odpovědný k ukládání Ca do kostí. Protože hladina Ca v krvi je primární a je potřeba udržet ji na optimální hladině za každou cenu, může paradoxně D3 v extrémním případě použít i Ca již zabudovaný ve skeletu, pokud neexistuje jiná možnost.
Pokud nejsou splněny tyto podmínky profrčí Ca v jakékoliv formě a množství trávicím traktem celkem netknutý ať už pokapaný či nikoliv.
Já nevim, ale slyšela jsem, že déčko už dávno není takový problém, to spíše věk; hodně čím starší žena,… fosfor a hořčík s vápníkem v nerovnováze (a musí být ok hormony, samozřejmě).
A děje se tak proto, že lidé berou vše, co slyší v televizi; kupují lahvičky,
protože neumí normálně jíst.
Maso, vejce (celá), ryby, mléko (ne sýry moc), obyčejné přílohy a ne avokádo a sóju a podobné kraviny.
O citronu se u skořápek povídá proto, že prý brání odvápňování kostí. Nepátrala jsem po tom, možná jde o nějakou hru antagonistů, nevím, parta s hořčíkem a vápníkem, rozpustná sloučenina, něco jako opak inhibitoru… no ty oxaláty a fytáty a tak. Tak to možná asi pověra nebude. Ale je dost divné nejíst (pokud můžu) vše, po troškách, pravidelně (protože nárazově je mi vápník k ničemu) a pak číst stovky studií, abych to nějak… no nic.
S déčkem zřejmě není u zdravého organismu problém, zejména v letních měsících a za předpokladu že UVB má volný, nebo alespoň částečný, přístup k nezakryté pokožce. Organizmus je schopen vytvořit si přesně takové množství provitaminu D a z něj pak vitamin D3 které potřebuje k získání Ca z potravy. Vzhledem k tomu že vitamín D3 je v případě předávkování silně toxický a tělo má jen velmi omezenou možnost neškodně ukládat jeho případný přebytek v tukové tkáni jeví se jeho příjem v umělé formě, mnohdy bez doporučení a vědomí lékaře, jako diskutabilní.
Vhodný poměr Ca, P a ostatních prvků v potravě je podmiňující, to jistě ano.
Vliv citronu na metabolizmus Ca? Nevím a nedokážu si ani představit jak by to mohlo fungovat u jakékoliv věkové skupiny. Takže doufám že se třeba něco dovím.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.09.2024, 01:27:00
Megi, EDTA je především antidotum, při otravách kovu.
A jinak co se týká vstřebání vápníku a kyselosti: Záleží jaká sůl vápníku se užije. Calcium carbonicum se lépe vstřebává v kyselém prostředí, kdežto např. Calcium citrát kyselost nevyžaduje. Nověji přišel na trh Calcium orotát a ten má biologickou dostupnost někde úplně jinde než předchozí dvě soli (myšleno výrazně vyšší).
Jo a u starých lidí je vyšší riziko osteoporózy, což je mj. dáno horší biologickou dostupností vápníku při achlorhydrii (ve stáří stoupá pH žaludku), a to je ještě násobeno, když jsou overused inhibitory protonové pumpy (pantoprazol atp.). A opět bohužel lidi ve stáří tyto “patáky” polykají až přespříliš.
Pokud nejsou splněny tyto podmínky profrčí Ca v jakékoliv formě a množství trávicím traktem celkem netknutý ať už pokapaný či nikoliv.
Můžu informace v tomto příspěvku použít ve výuce?
Já bych kometo neriskoval. Jsem sice přesvědčen že mám v základě pravdu ale beru to tak že si povídáme na zajímavé téma. Třeba Fikovnice na tom bude podstatně lépe než já. Já se mohu opřít pouze o mnoho pokusů a pozorování praktických výsledků u živočišného druhu na hony vzdáleného člověku a předpokládat že až takový rozdíl tam nebude.