Dobrý den, naši dceru včera štíplo cosi - dle nás podle velikosti i barvy včela. Ovád je větší ne? Musí včela nechat vždy vpichlé žihadlo? To jsme totiž nenašli.
Dobrý den, naši dceru včera štíplo cosi - dle nás podle velikosti i barvy včela. Ovád je větší ne? Musí včela nechat vždy vpichlé žihadlo? To jsme totiž nenašli.
Chápu, že mnnoho lidí, mladých, chce stručné JEDNODUCHÉ odpovědi na všechno. Většina věcí ale jednoduchá není.
Včelí žihadlo má zpětihroty podobně jako rybářský háček nebo harpuna. Po vbodnutí včela odletí a vytrhne si z bříška se žihadlem, které je pevně zaseklé v kůži, i jedový váček a svaly, které ho ovládají. Když včela odletí, je zřetelně vidět celé to ústrojí, pulsuje a svaly z váčku v pulzech pumpují do rány další a další jed z jedového váčku. Největší chyba je žihadlo uchopit mezi prsty a vytáhnout. Toto nejde udělat jinak, než že se jako injekční stříkačkou vymáčkne všechen jed do těla oběti. Žihadlo je stejně duté, jako injekční jehla. Správně se má žihadlo vytáhnout tahem ostří nože do boku a nebo když není nic po ruce tak žihadlo stejným způsobem vyškrábnout nehtem, nebo něčím vhodným, třeba listem lžíce (lžičky), nebo relativně ostrým okrajem plastového kelímku a podobně. Žihadlo bývá často v kůži šikmo a tak tah provádíme jakoby “po srsti”, tak, aby i tím vytahovnáním se jed spíš vytlačoval z rány než naopak. Škoda, že toto neučí děti ve školách místo genderu a LGBT.
Pokud žihadlo v rance nezůstalo, nebyla to včela. Existuje dost druhů samotářských vos, které mohou být šedě zbarvené jako ovád nebo včela, anonym to jasně tak popisuje - velikost i zbarvení jako včela. Kromě známých druhů se mohly nastěhovat na naše území dosud neznámé nebo velmi vzácné druhy.
Není pravda, že včela vždy zanechá žihadlo. Většinou ano, ale ne vždy. Někdy dojde jen k letmému kontaktu hrotem. Ve Vašem případě se ale na 99 % o včelu nejednalo.
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 29.08.2024, 17:16:23
Letmý kontakt hrotem….tak to je dobrý tak akorát k soudu o placení výživného. Tam to možná sežerou. V přírodě to funguje jinak. Buď bodne nebo ne a když ano, už víckrát ne protože nevyndá…právě kvůli protihrotům. Při letmém kontaktu nejde o bodnutí, protože nedojde ani k vyloučení jedu
Můžete se smát kolik chcete, ale smějete se jen vlastní nevědomosti. 😜 Každý rok mám desítky bodnutí bez zapíchnutí protihrotu. Při práci ve včelách jde o naprosto bězný jev, při včasné reakci na útok včely.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.08.2024, 17:49:33
Mýlíte se i v tom, že při letmém kontaktu hrotem nedojde k vyloučení jedu. Samozřejmě, že dojde. Mechanismus vyloučení jedu není závislý na zabodnutí protihrotu. Proč se vyjadřujete k něcemu o čem nic nevíte a s čím nemáte zkušenost?
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 29.08.2024, 19:24:44
Protože pár včel uz jsem viděl. Žihadlo u včely funguje úplně jinak než to vaše, které jste viděl. U včely musí dojít k aktivnímu bodnuti aby došlo k pulzování jedového váčku a následnému výronu jedu. Nemusí dojít k průniku a vytržení jedového váčku ale jakési letmé otření hrotu opravdu nestačí. Příroda zas tak moc neplýtvá
Kdyby hyperstruční ubožáci četli celé příspěvky a i v jiných vláknech, a kdyby chápali souvislosti, nemusel by se tu MS vysilovat. Já mu to sem překopíruju, ale on to nejspíš nepochopí, protože to je víc než TŘI HOLÉ VĚTY a piktogramy se dorozumívají pouze primitivové a to já dělat nebudu.
Troll mě dostal u žihadla. On z hyperstručného dotazu ví, že se nejednalo o jeho duševní konstrukt. Ano, včela se někdy jen dotkne, třeba přes textil a žihadlo v ráně nezůstane. Většinou je na textilu dokonce “mokrá” skvrna průměru asi 8-10 mm jak se většina jedu vpila do oděvu a tak je bodnutí málo bolestivé a jedu dostane bodnutý málo. Také když je včelař dost rychlý umí bodající včelu srazit tak rychle, že nestihne bodnout naplno při pokusu o bodnutí na holou kůži. Ale nic z toho tazatel nepíše.
A pak tech chudák MS dělá chytrého, kdybych měl jeho uvažování a nebo frustrované zavilé feministky, řekl bych, že ode mě opisoval, protože jsem to napsal dřív.
A to se jen nějaká paní zeptala, patrně nevčelařka, na včelařském foru - kde jinde proboha - co to nejspíš bodlo její dítě. Jediný kdo se jí snažil vysvětlit, o co se jedná a i současně vysvětlil první pomoc, jsem byl já. Bohužel paní ani nepoděkovala. Takoví už dnes mladí lidé jsou, že si myslí, a liberalizmem jsou vychovávaní, že celý svět je tu kvůli nim a že je každý povinen honem odpovědět když mají problém. A protože jsou přesvědčení o své výlučné jedinečnosti, a že právě oni jsou středem světa a my ostatní jejich lokajové, ani nezabučí, když už nepoděkují. I dobytek umí zabučet. Někteří lidé ne.
Na začátku byl dotaz, zda mohlo jít o včelu, i když se nenašlo žádné zapíchnuté žihadlo. Někteří zde tvrdili, že o včelu jít nemohlo, protože ta vždy zanechá žihadlo. Takže bych to již z mé strany uzavřel s tím, že takové tvrzení je nepravdivé a o včelu jít mohlo, i když je to málo pravděpodobné. Ano, v některých případech rychlá reakce znemožní včele zabodnout protihrot. Dotaz další podrobnosti neuvádí, takže k tomu nelze nic dalšího říci.
prostě holčičku něco píchlo. má tam asi červenej flek a bylo viděno něco, co by mohla být včela, což je bohužel při průměrné znalosti populace jakýkoliv hmyz podobné velikosti. navíc třeba viděný hmyz ani není pachatelem.
mázla bych to fenistilem a tím bych to dumání ukončila.
Není to přesné co se snažíte tvrdit, včela ne vždy žihadlo zanechá. Na první pomoc podle videa s divnou, asi asijskou angličtinou není dobré spoléhat, například nikdo nemá u sebe pinzetu s tak úzkými čelistmi, aby uchopil žihadlo pod jedovým váčkem.
Ale píšete tu o nesmyslech a už je to únavné. Hlavně madam tazatelka ani nezabučí!