assil:Mně teda pod ořešákem neroste ani plevel, natož tráva. 😀
Mě tam rostou ostruziny, okrasné rostliny, kere , mezi tím plevelu taky hojně 😀 a zatím i ta trava krom toho jednoho místa.
assil:Mně teda pod ořešákem neroste ani plevel, natož tráva. 😀
Mě tam rostou ostruziny, okrasné rostliny, kere , mezi tím plevelu taky hojně 😀 a zatím i ta trava krom toho jednoho místa.
Mě nic, jen holá hlína a to jsou kousek vedle maliny, který jinak se rozlezou všude.
My měli obrovský ořešák na zahradě zčásti ve slepičím výběhu. A normálně jsme pod ním pěstovali, byla tráva a všechno, a to jsme v tom výběhu listí ani nehrabali. Pravda, bylo tam sucho, protože ten strom zachytil strašně moc vody, ale jinak tam nebyl problém. Část listí jsme kompostovali na báječnou listovku.
Já bych neházela flintu do žita, zvlášť, když tam tráva bývala.
Ono je také možné, že na to má vliv přímo kondice a “chování” stromu. Je klidně možné, že stres posledních let přiměl strom vypouštět více nepřátelských látek do půdy, třeba aby mu okolní rostlinstvo nevyžíralo živiny, vláhu.
My máme pod ořešákem dlouhodobě jiřiny, a vždy když se dají nějaké pod ořešák, tak změní barvu květů. Žluté zakvetou oranžově, červené jdou až do fialova a tak. A když se tam jiřiny dají stejné více let po sobě, každý rok mají trochu jiný odstín. Do toho záhonu se zemina nepřidává, nehnojí se to (jiřiny prý nemají rády), akorát tam zetlí trocha toho listí na podzim (taky se to hrabe několikrát během shazování listí).
Tráva pod ořešákem byla, dokud byla zahrada jinak osluněná. Když povyrostl blízký les a zastínil ten pozemek, tráva ustoupila mechu, tak pod korunou stromu rostl mech. Teď les proschnul, popadal a odtěžil se, na pozemek zase svítí, všude ustoupil mech, a na místech mimo korunu stromu vyrostl pěkný trávník, pod stromem se po mechu objevily holiny, vyrazil plevel a daří se tam celkem skupinám slunečnic, co ptáci vyhází z krmítek. Pod stromem ústí výpust z kuchyňského dřezu, tam je tráva půlmetrová, i když je to částečně schované pod korunou toho stromu a přímo nad výpustí je zase holina…
Buggyra:Ono je také možné, že na to má vliv přímo kondice a “chování” stromu. Je klidně možné, že stres posledních let přiměl strom vypouštět více nepřátelských látek do půdy, třeba aby mu okolní rostlinstvo nevyžíralo živiny, vláhu.
My máme pod ořešákem dlouhodobě jiřiny, a vždy když se dají nějaké pod ořešák, tak změní barvu květů. Žluté zakvetou oranžově, červené jdou až do fialova a tak. A když se tam jiřiny dají stejné více let po sobě, každý rok mají trochu jiný odstín. Do toho záhonu se zemina nepřidává, nehnojí se to (jiřiny prý nemají rády), akorát tam zetlí trocha toho listí na podzim (taky se to hrabe několikrát během shazování listí).
Tráva pod ořešákem byla, dokud byla zahrada jinak osluněná. Když povyrostl blízký les a zastínil ten pozemek, tráva ustoupila mechu, tak pod korunou stromu rostl mech. Teď les proschnul, popadal a odtěžil se, na pozemek zase svítí, všude ustoupil mech, a na místech mimo korunu stromu vyrostl pěkný trávník, pod stromem se po mechu objevily holiny, vyrazil plevel a daří se tam celkem skupinám slunečnic, co ptáci vyhází z krmítek. Pod stromem ústí výpust z kuchyňského dřezu, tam je tráva půlmetrová, i když je to částečně schované pod korunou toho stromu a přímo nad výpustí je zase holina…
Já myslím, ze hlavní problém je ten stín no. Protože tím jak se ten strom více rozrůstá, tak tam sluníčko svítí méně a méně. Tam kde tráva stále je, byť pod ořechy taky, tam asi svítí o trochu víc. Plus kombinace toho, ze tady v tom místě je to nejvíc zatěžované.
Jinak úplně přímo pod stromem mám růži, tulipany, bohyšky, několik druhů skalniček, šeřík, klematisy, a další rostliny a to všechno roste v pohodě.
Hlavní problém není stín, ale listy ořešáku uvolňují juglon, který je jedovatý pro spoustu rostlin, uvolňuje se hlavně z opadaného listí při dešti, takže asi spíš dost záleží jak kdo uklízí listí a kam odtéká dešťová voda. Něco uvolňují i kořeny, ale ty listy budou asi hlavní.
assil:Hlavní problém není stín, ale listy ořešáku uvolňují juglon, který je jedovatý pro spoustu rostlin, uvolňuje se hlavně z opadaného listí při dešti, takže asi spíš dost záleží jak kdo uklízí listí a kam odtéká dešťová voda. Něco uvolňují i kořeny, ale ty listy budou asi hlavní.
No já vám to vyvracet nebudu. Ale proste dřív tady to listí samozřejmě padalo taky a tráva byla stále pěkná opravdu spousty let 🤷♀️. Tak proto mě napadlo, jestli to není spis tím stínem, protože ten je rok od roku větší.
Jinak listí jsem uklizela fakt poctivě. Navíc teda nám nevyrostla tráva ani na jare, kdy tady listí vůbec nebylo, tak mi to sedelo na ten nedostatek světla/sluníčka.
Zasázet tam něco odolného a stínomilného, nějaké plazivé keře, než se ujmou, oddělit ohrádkou ? Ono se jim pak do těch keříků už nechce.
Možná by poradila dvodělka, ona je zahradnice..
Ze štěpky je binec, z písku taky, štěrk jsem dala já na příjezdovou cestu a udělala jsem chybu ( nepříjemný mně i psům).
Doron:Zasázet tam něco odolného a stínomilného, nějaké plazivé keře, než se ujmou, oddělit ohrádkou ? Ono se jim pak do těch keříků už nechce.
Možná by poradila dvodělka, ona je zahradnice..
Ze štěpky je binec, z písku taky, štěrk jsem dala já na příjezdovou cestu a udělala jsem chybu ( nepříjemný mně i psům).
Jaké plazivé keře máte na mysli? Díky za napad, ale to asi nebude úplně to, co hledám. Já z toho nechci udělat místo, kam nepolezou psi (máme tu zahradu rozdelenou prave z toho důvodu, aby na tehle části mohli být psi). Plus teda pro představu - je terasa, kolem ní je zámkovka, a kolem zámkovky byla vždycky tráva, teď je zam bahno. Za tím bahnem je zase tráva. Je to proste celá plocha kolem zamkovky, na te terase travime čas, se psema, s dítětem. A tím “bahnem” chodíme dozadu na zahradu, do dílny. Je to proste průchozí část, kde se pohybují psi, dítě, my všichni.
Jinak z umělých povrchů se mi “líbí” to, co bývá na městských dětských hřištích 😀. Líbí ve smyslu, ze by to asi bylo praktické, a ze je to prijemne, vzhledově už tolik ne 😀. Ale to je nějaký syntetický litý povrch, bude to narocne na realizaci, a asi i dost drahé.
Mě nic vyvracet nemusíte, já to nevymyslela, že ořešák je jedovatý.
A jako dřív byl prostě ten strom menší, padalo míň listů a bylo míň jedu.
Vysvětlení může být jakékoliv.
Kdyby to bylo stínem , nerostlo by nic pod žádným stromem, ale pověstní jsou tím jen ořešáky.
assil:Mě nic vyvracet nemusíte, já to nevymyslela, že ořešák je jedovatý.
A jako dřív byl prostě ten strom menší, padalo míň listů a bylo míň jedu.
Vysvětlení může být jakékoliv.
Kdyby to bylo stínem , nerostlo by nic pod žádným stromem, ale pověstní jsou tím jen ořešáky.
Ale Jo jasne, já chapu.
Jen třeba paradoxně tady kolem terasy uklizime to listí fakt hodně poctivě, a třeba o kus dal už to tak neresime - a tam je tráva stále krásná 😀 (ne ze bychom to zam neřešili vůbec, ale neuklidime to tak často). Kolem terasy to uklizim fakt denně.
https://www.jaksinavrhnoutzahradu.cz/co-zasadit-pod-orech-oresak/
třeba si vyberete
http://pavelchlouba.blogspot.com/2019/05/co-roste-pod-oresakem.html
Děkuji všem za tipy a články. Přímo kolem kmenu jednoho stromu mam prave takový zahonek, tam se všemu daří. Kolem kmenu druhého stromu mám kameny, třetí strom vyrůstá z “nadzemniho sklípku” a kolem jsou kameny a plevel. Tohle neresim. Pak tu mame pod koruny stromu několik keřů a okrasných rostlin, to je všechno v pohodě.
Řeším větší plochu, po které se chodí a chodit bude, a kde není tráva. Proste tam potrebuju necim pokrýt zem, a ne vysázet keře nebo okrasné rostliny, je to jakoby uprostřed dvorku, to jen pro dovysvetleni.
A když už jsme u toho, nevite, jak odhadnout stáří ořešáků? Jen pro zajímavost.
A když už jsme u toho, nevite, jak odhadnout stáří ořešáků? Jen pro zajímavost.
koukněte na staré letecké mapy
mám pocit, že s ohledem na jedovatost listí není ořešák jako ořešák. Takže spíš se přikláním ke kombinaci faktorů - stín jako největší problém, pak i sebrání živin velkým stromem navíc jedovatým (více či méně) a také pochopitelně hodně exponovaným místem, kde se vše hůř opravuje, než když je to nějaké místo stranou dění.
My dali na nejvíc bahnité (používané a zastíněné) místo u vchodu do trávníku (tam pravidelně dosíváme trávní semínka dvakrát ročně, je to lepší, než až když tam trávník vůbec není) nášlapné dlaždice. Sice když má psisko radost a rozjede se, tak na nějaké dlaždice nehledí, ale jinak i on rád klade tlapátka na bezbahnitá místa a využívá “chodníček”
Nebo mě ještě napadá tam takovým tím pneumatickým dusačem vdusat oblázky a udělat z toho vlastně takovou dlaždici přírodní..
To bude nutné co rok obnovovat. A pokud by si to rozmyslela, že tam chce mít něco jiného, jak ty kaménky bude vyndávat? To už spíš okamínkované dlaždice a obrubník.
I když… kolik je to m²? Na pár metrů by to asi šlo.
Já hlasuju za ten trávník a snažit se to dosévat a udržovat. A pak bych zkusila tu zatravňovací rohož.
Já bych se u těch kamínků bála, že mi to nějaký přívalák spláchne.
Díky všem za nápady.
Nějaké dlaždice, kameny, do toho se mi upřímně taky moc nechce. Chtěla bych tam něco “měkčího”. Dám ještě šanci te trávě, to by mi vyhovovalo nejvíc, a když to neklapne, tak uvidíme co dál.