Aktuálně: 3 759 inzerátů209 119 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Povrch ve výběhu

marcelaamax
marcelaamax 25.08.2024, 23:10:43 xxx.xxx.189.248

Zdravím, jdu si pro inspiraci 😁. Jak máte řešený povrch ve výběhu ( na dvorku/zahradě) abyste zamezili rozbahnění?

Abych to upřesnila, nejedná se mi o žádný kotec, vlastně ani výběh, jen jsem úplně nevěděla jak nazvat téma, a myslím, ze by mi mohly pomoct právě nějaké tipy, co ma někdo ve výběhu. U nás jde tedy o jednu konkrétní část zahrady, kolem terasy, asi bych to nenazvala úplně  výběh jako takový, ale psi tam tráví od jara do podzimu dost času. Je to pro ně spis taková odpočinková část, primárně se venčí jinde, ale občas se vyvenci i tady. Taky tam někdy blbnou a hrají si, ale není to vyloženě ze by tam půl dne behali kolecka, to zas vůbec. 

No a tady na te části se přestalo dařit trávě. Úplně si nemyslím, ze by to bylo vinou psů, ale jsou tam tři obří ořechy, téměř vůbec tam nesviti sluníčko, pak na podzim listí, no a aktuálně tam je víc bahna než trávy a já s tím potrebuju něco udělat 😀. Jelikož psi často chodí sem a tam, dovnitř a ven, tak mě to bahno fakt leze na nervy… Navíc teda tím, jak tam nesviti sluníčko, tak to i ve vedrech schne hrozne dlouho. Jednou zaprsi a x tydnu máme bahno. Nemám vyloženě “hrabací” psy, v trávě nehrabou, ale prave tím, jak je tam to bahno, tak tam uz hrabat chodí a je to horsi a horší. Navíc mají skvělou souhru s ditetem - pes jde a začne hrabat v bahně, dítě hned leti, do toho vyhrabaneho si sedne a dál se v tom matlá 😂, pak se přidá druhy pes a chodíme domu jak prasata všichni. 

Chci teď naposledy zkusit zasít trávu (našla jsem nějakou směs vhodnou přímo do stínu), tak tomu dam naposledy šanci, udělám to se vším všudy poradne, ale upřímně moc nevěřím tomu, ze to klapne.

No a když to neklapne, mate nějaké tipy, co jiného tam dat, aby tam nebylo bahno? Určitě ne zamkovku nebo nějaký beton atd, to nechci, zamkovka je prave z velké části kolem terasy, a na to navazovala tráva (teď bahno). A nejak nevim, čím jiným to vyřešit. Samozřejmě nejvíc by se mi líbilo něco přírodního, ale proste nevím. Už jsem teda i premyslela nad umělým travnim kobercem, ale nevím jak moc je to prakticke? Jak to vysychá? Jestli to není třeba cítit když se tam občas vyvenci pes? Jak to vydrží? 

Případně máte někdo zkušenost i s nějakou travni směsí, která je odolná a bude se ji dařit i ve stínu?’ Má vůbec cenu zkoušet to osivo, co by mělo být do stínu vhodne? Nebo jakou trávu mate pod obřími stromy (u nás jsou to ořechy)? Nejde mi vůbec o to mít “anglický trávník”, na to si nepotrpím a ani s tím se psema nepočítám, jde mi “jen” o to se zbavit toho bahna. 

Díky za zkušenosti 😊

Varaxi
Varaxi 26.08.2024, 06:48:38 xxx.xxx.137.233

Za mè je základní nevypouštět na nově osetou trávu zvířata cca 9-12 měsíců. Taky je fajn tu trávu sekat spíš méně, adekvátně cca 1 x ročně přihnojovat a dosít a v největších suchách zalít. Takže… má vůbec smysl tam zkoušet trávu zasévat?

Zkuste pogooglit gumové rohože. Jsou šetrné k tlapkám, něco vydrží, položíte je s trochou snahy sama, a že jsou hnusné, jim holt musíte odpustit. Existují i rohože zpevňovací, kam se dá dosít tráva, ale tam dost záleží na podloží a zátěži. Někdy se stane, že se bláto propasíruje rohožemi nahoru.

Nebo se zkuste mrknout na venkovní koberce a textilie. 

Taky je možnost tam navézt písek nebo štípanou kůru. Pak by tam psi mohli hrabat.

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 08:04:59 xxx.xxx.189.248
Varaxi:

Za mè je základní nevypouštět na nově osetou trávu zvířata cca 9-12 měsíců. Taky je fajn tu trávu sekat spíš méně, adekvátně cca 1 x ročně přihnojovat a dosít a v největších suchách zalít. Takže… má vůbec smysl tam zkoušet trávu zasévat?

Zkuste pogooglit gumové rohože. Jsou šetrné k tlapkám, něco vydrží, položíte je s trochou snahy sama, a že jsou hnusné, jim holt musíte odpustit. Existují i rohože zpevňovací, kam se dá dosít tráva, ale tam dost záleží na podloží a zátěži. Někdy se stane, že se bláto propasíruje rohožemi nahoru.

Nebo se zkuste mrknout na venkovní koberce a textilie. 

Taky je možnost tam navézt písek nebo štípanou kůru. Pak by tam psi mohli hrabat.

9-12 měsíců? To je opravdu nereálné 😀, pro psy i pro dítě 😀 pokud teda myslite v tom smyslu aby po tom ani neprošli. Pokud je myšleno venčení, tak to by se dalo, chodí primárně jinam.  Jinak  ta tráva tady zhruba 6 let úplně v pohodě v tom režimu psů byla, jako na celém zbytku zahrady. Já myslím, ze problém nejsou psi ale ty ořechy a stín. Protože ořechy se rozrostly a stínu je víc a víc 🤷‍♀️. 

Venkovní koberce a textilie úplně nevím, je to velká plocha, vlastně konci zamkovka, pak je to blato a pak je zase normální tráva. 

Písek se mi taky úplně nelíbí, a hlavně z toho budou psi taky špinaví, když bude většinu času mokrý, plus mám pocit, ze by se nám sem chodily venčit kočky - ty sem v noci chodí, jednu dobu jsme měli vzadu hromadu zbylého písku a chodily tam s oblibou. 

Myslela jsem si, ze bych zkusila tu trávu, třeba na měsíc tu plochu nějak ohradila, aby se po tom fakt nechodilo, ale nevím zda to bude stačit no. 

Buggyra
Buggyra 26.08.2024, 08:20:16 xxx.xxx.198.226

Mně se na tohle osvědčily zatravňovací dlaždice, plastové. Ale někomu jsem je tady v psím tématu doporučovala, a ten někdo říkal, že pro psy je to špatný podklad, že o to zakopávají a terén se pod tím vlní (a to skutečně vlní, jen prostě nám to pod koňma tolik nevadí). Vysychá to dobře a tráva tím prorůstá velmi ochotně, já jsem si to dala pod pochozí uličky u koní, kde je stálý denní provoz lidí, a tráva se po těch chodnících rozrostla dokonce i pod přístřešek, kam až ty zatr. dlaždice sahají, a kde předtím kvůli sešlapu a zástinu (a hl. suchu pod střechou) nikdy tráva nebyla. Jakmile tam naroste zapojený drn, už se tam bahno nedělá, vlhko nedrží, protože tráva to vytáhne a ten travní drn podrží dlaždici na místě.

U vás budou problematické ty stromy, nejen ten zástin, ale ořešák a ořešákové listí mají účinky proti ostatním rostlinám, takže nám na zahradách pod ořešáky také nic pořádného neroste. Jen takové ty trávy, co nemají přízemní listy, ale vyjede stéblo, vykvete a umře, je to řídké a nanicovaté. Zkusila bych kombo nějakého toho zatravňovacího povrchu (to můžou být i ty gumové dlaždice a nebo i ty zámkové betonové s dírama a nebo nějaká mřížka alá perlinka, pletivo, nevím, určo chytrý lidi něco vyrábějí) a dosevu tou směsí do stínu a dosypání nějakou zeminou odjinud, aby tráva nekořenila primárně v té zemině ovlivněné těmi ořešáky. A následně uklízet listí (což asi děláte).

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 08:26:45 xxx.xxx.189.248
Buggyra:

Mně se na tohle osvědčily zatravňovací dlaždice, plastové. Ale někomu jsem je tady v psím tématu doporučovala, a ten někdo říkal, že pro psy je to špatný podklad, že o to zakopávají a terén se pod tím vlní (a to skutečně vlní, jen prostě nám to pod koňma tolik nevadí). Vysychá to dobře a tráva tím prorůstá velmi ochotně, já jsem si to dala pod pochozí uličky u koní, kde je stálý denní provoz lidí, a tráva se po těch chodnících rozrostla dokonce i pod přístřešek, kam až ty zatr. dlaždice sahají, a kde předtím kvůli sešlapu a zástinu (a hl. suchu pod střechou) nikdy tráva nebyla. Jakmile tam naroste zapojený drn, už se tam bahno nedělá, vlhko nedrží, protože tráva to vytáhne a ten travní drn podrží dlaždici na místě.

U vás budou problematické ty stromy, nejen ten zástin, ale ořešák a ořešákové listí mají účinky proti ostatním rostlinám, takže nám na zahradách pod ořešáky také nic pořádného neroste. Jen takové ty trávy, co nemají přízemní listy, ale vyjede stéblo, vykvete a umře, je to řídké a nanicovaté. Zkusila bych kombo nějakého toho zatravňovacího povrchu (to můžou být i ty gumové dlaždice a nebo i ty zámkové betonové s dírama a nebo nějaká mřížka alá perlinka, pletivo, nevím, určo chytrý lidi něco vyrábějí) a dosevu tou směsí do stínu a dosypání nějakou zeminou odjinud, aby tráva nekořenila primárně v té zemině ovlivněné těmi ořešáky. A následně uklízet listí (což asi děláte).

Díky moc, mrknu na to a něco zkusíme.

Jinak já už taky mockrát četla, ze tráva pod ořechy moc neroste, nebo celkove nic, ale na druhou stranu - ta tráva tady byla opravdu od doby, co tu bydlíme, a dalších x let predtim (mám starší fotky). A to byl opravdu krásný trávník. Sice se ořechy rozrostly, to je fakt, ale už na začátku to byly obrovské stromy a i v tom stínu tráva rostla. Plus mám přímo pod ořechy dva větší záhony a normálně se tam rostlinám daří. 

janaa
janaa 26.08.2024, 08:27:28 xxx:xxx.a319:a6e6

Moc neporadím,ale jak píše buggyra, hlavní problém jsou ty ořešáky, pod nimi roste obecně jen velmi malé množství rostlin, a pro trávu je kombinace stín a ořešák likvidační.

Buggyra
Buggyra 26.08.2024, 08:28:28 xxx.xxx.198.226

To může být kombinace faktorů, také to zvýšené sucho, třeba větší pohyb v těch místech s dítětem, …

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 08:33:59 xxx.xxx.189.248
Buggyra:

To může být kombinace faktorů, také to zvýšené sucho, třeba větší pohyb v těch místech s dítětem, …

Jojo to bude spis ono. 

Protože ten stín ořešáků pokrývá mnohem větší plochu, a dál se trávě normálně daří a není problém. Tohle je plocha navazující hned na zámkovku, tudíž si tam hodně hraje dítě, polehávají tam psi atd. Plus teda v téhle části bývá nejvíc spadané listí, ktere se teda snažím uklízet poctivě a často, ale asi to taky vliv má. 

Varaxi
Varaxi 26.08.2024, 08:46:51 xxx.xxx.137.233

Jak tráva vzejde, chodit se po ní dá, ale nezatěžovat - nehrabat, nevenčit, neskotačit. Nechat ji zarůst tak, aby vznikl zapojený travní porost.

Gumové či plastové rohože lze položit tak, aby se nevlnily, ale to už chce vyhrabat aspoň 20 cm a nasypat tam štěrk a písek, to už je dost práce. Nicméně při lehké zátěži (a to venčení psů v tomto případě je) a na vhodném podloží se to zprohýbat vůbec nemusí. Anebo jen trochu. Pokud máte někde např. betonové dlaždice, víte, jestli se Vám začaly viklat. Tam je třeba i gumové rohože podložit, aby se nezvlnily. 

Ještě mě napadlo dřevěná prkna… děda je tak měl. Ale co rok musel pár prken měnit. Jemu to nevadilo, důchod a tak, žejo, ale…

Možná nějaký půdokryvný druh by mohl vyhovovat. Známá má nějakou nízkou levanduli místo trávníku a je spokojená. Ale to je dotaz na nějakého profíka zahradníka.

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 08:52:49 xxx.xxx.189.248
Varaxi:

Jak tráva vzejde, chodit se po ní dá, ale nezatěžovat - nehrabat, nevenčit, neskotačit. Nechat ji zarůst tak, aby vznikl zapojený travní porost.

Gumové či plastové rohože lze položit tak, aby se nevlnily, ale to už chce vyhrabat aspoň 20 cm a nasypat tam štěrk a písek, to už je dost práce. Nicméně při lehké zátěži (a to venčení psů v tomto případě je) a na vhodném podloží se to zprohýbat vůbec nemusí. Anebo jen trochu. Pokud máte někde např. betonové dlaždice, víte, jestli se Vám začaly viklat. Tam je třeba i gumové rohože podložit, aby se nezvlnily. 

Ještě mě napadlo dřevěná prkna… děda je tak měl. Ale co rok musel pár prken měnit. Jemu to nevadilo, důchod a tak, žejo, ale…

Možná nějaký půdokryvný druh by mohl vyhovovat. Známá má nějakou nízkou levanduli místo trávníku a je spokojená. Ale to je dotaz na nějakého profíka zahradníka.

Jo tak to Jo. Tak jsem s tím i počítala. Prave jsem to chtela zasít nějak na podzim, ze to už nebudeme trávit tolik času venku, nebo proste budeme dal na zahradě. Teď přes léto travime hodně času prave na te terase, tak jsme se do toho nehrnuli. Nicméně tady už je pak zas problem, ze jak začne padat listí, tak to bude taky blbý 😀

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 08:56:40 xxx.xxx.189.248
janaa:

Moc neporadím,ale jak píše buggyra, hlavní problém jsou ty ořešáky, pod nimi roste obecně jen velmi malé množství rostlin, a pro trávu je kombinace stín a ořešák likvidační.

No, asi tomu dam poslední šanci a zkusím nějaké Osiva do stínu. Fakt tady roky ta tráva byla, a krásná. 

Mrknu ještě na ty zatravňovací dlaždice, a uvidíme. 

assil
assil 26.08.2024, 08:56:51 xxx.xxx.206.172

No na tyhle přetěžovaný místa se seje hřištní tráva, ale nakolik by vydržela tyhle drastické podmínky, to fakt netuším.

efe
efe 26.08.2024, 08:59:50 xxx.xxx.155.192

Pod ořechama vám nic neporoste, to zapomeňte. Zbytek bych vyřešila rohožema - buď zatravňovacíma (s tím, že tráva tam stejně neporoste) nebo gumovýma, co se používají u koní. 

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 09:00:07 xxx.xxx.189.248
assil:

No na tyhle přetěžovaný místa se seje hřištní tráva, ale nakolik by vydržela tyhle drastické podmínky, to fakt netuším.

No, tu jsme prave zkouseli, a vůbec nevyrostla 😀. Ale teda dělali jsme to “halabala”,  nebylo to ohrazeny a občas po tom  někdo prošel, a je mi jasný, ze to je špatně. Proto to chci teď zkusit naposled a poradne 😀 

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 09:00:46 xxx.xxx.189.248
efe:

Pod ořechama vám nic neporoste, to zapomeňte. Zbytek bych vyřešila rohožema - buď zatravňovacíma (s tím, že tráva tam stejně neporoste) nebo gumovýma, co se používají u koní. 

A jak je možný, ze krom tohohle jednoho místa mi jinde pod orechama všechno roste? 😀 a ze i na tomhle místě několik let byla krásná tráva?

efe
efe 26.08.2024, 09:03:38 xxx.xxx.155.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 26.08.2024, 09:00:46

Mně pod ořechama vždy rostla tráva, dokud byly ty stromy mladý. Pak už ani ťuk… Ale jak píšu, zkuste ty rohože/zatravňováky a klidně tam trávu zasejte a uvidíte, třeba poroste (y).

marcelaamax
marcelaamax 26.08.2024, 09:06:25 xxx.xxx.189.248
efe:

Mně pod ořechama vždy rostla tráva, dokud byly ty stromy mladý. Pak už ani ťuk… Ale jak píšu, zkuste ty rohože/zatravňováky a klidně tam trávu zasejte a uvidíte, třeba poroste (y).

No ty stromy mladý nejsou, to jsou fakt obrovský letitý stromy. A porad jde o to, ze ta plocha pod stromy a stín je mnohem vetsi, a na zbytku je tráva v pohodě. 

To nemůžu doma ani zmínit, ze by pod tím už nikdy tráva nerostla 🤭😂, chlap se uz několik let snaží prosadit jejich pokácení, ale já je nedám 😀. 

No dáme tomu ještě šanci, a uvidíme. 

efe
efe 26.08.2024, 09:11:59 xxx.xxx.155.192

No to je teda nedejte!! Vzrostlý stromy mít v zahradě je super! Já podědila zahradu 3 tis. metrů a mám tam jeden asi 20 letý ořešák a jeden asi 12 letý ořešák a to je vše. Je to děsný… Vysadila jsem pár nových stromků, ale všechno roste strašlivě pomalu…

assil
assil 26.08.2024, 09:17:54 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 26.08.2024, 09:06:25

Mně teda pod ořešákem neroste ani plevel, natož tráva. 😀

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 26.08.2024, 09:25:17 xxx.xxx.119.6

Letos jsme dělali trávník, prochází pásmy - plný slunce, polostín a stín s vlhčí půdou, použili jsme osivo na fotbalový hřiště. Protože jsme měli na zahradě spoustu práce, osetá místa byla hned průchozí. Taky jsme ho holt sekali, tedy jen zkracovali, ale takhle nějak jsme takhle fungovali. Dokud k nám nezavál roundup od sousedů, vypadal kupodivu dobře i v tom stinným místě - ne tak hezky jako jinde - rostl pomaleji, ale bylo tam prostě zeleno, samozřejmě nemůžu říct, jak by to bylo další roky. 

No a pak jsme tu měli problém s jedním místem, kde se držela po dešti voda, po  traktůrku zůstávaly koleje a řešili jsme taky bláto. Tam šla půda pryč, dal se tam štěrk, různý velikosti, písek, pak zemina. Trochu se ten ďolík srovnal a je to lepší. Dlouhý měsíce jsme tu měli vybagrováno a bláto a pes a psí dvířka…byla jsem otrávená, takže teď je to pro mě velká úleva. Na podzim nás to čeká znovu v psí části.

Ještě mě napadá vykašlat se na trávu a jiný a udělat tam záhon stínomilek? 

No ale taky samozřejmě nemám dva rochnící psy, ale jednoho malýho. 

Tráva teď vypadá takhle. 

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.