Zdravím, jdu si pro inspiraci 😁. Jak máte řešený povrch ve výběhu ( na dvorku/zahradě) abyste zamezili rozbahnění?
Abych to upřesnila, nejedná se mi o žádný kotec, vlastně ani výběh, jen jsem úplně nevěděla jak nazvat téma, a myslím, ze by mi mohly pomoct právě nějaké tipy, co ma někdo ve výběhu. U nás jde tedy o jednu konkrétní část zahrady, kolem terasy, asi bych to nenazvala úplně výběh jako takový, ale psi tam tráví od jara do podzimu dost času. Je to pro ně spis taková odpočinková část, primárně se venčí jinde, ale občas se vyvenci i tady. Taky tam někdy blbnou a hrají si, ale není to vyloženě ze by tam půl dne behali kolecka, to zas vůbec.
No a tady na te části se přestalo dařit trávě. Úplně si nemyslím, ze by to bylo vinou psů, ale jsou tam tři obří ořechy, téměř vůbec tam nesviti sluníčko, pak na podzim listí, no a aktuálně tam je víc bahna než trávy a já s tím potrebuju něco udělat 😀. Jelikož psi často chodí sem a tam, dovnitř a ven, tak mě to bahno fakt leze na nervy… Navíc teda tím, jak tam nesviti sluníčko, tak to i ve vedrech schne hrozne dlouho. Jednou zaprsi a x tydnu máme bahno. Nemám vyloženě “hrabací” psy, v trávě nehrabou, ale prave tím, jak je tam to bahno, tak tam uz hrabat chodí a je to horsi a horší. Navíc mají skvělou souhru s ditetem - pes jde a začne hrabat v bahně, dítě hned leti, do toho vyhrabaneho si sedne a dál se v tom matlá 😂, pak se přidá druhy pes a chodíme domu jak prasata všichni.
Chci teď naposledy zkusit zasít trávu (našla jsem nějakou směs vhodnou přímo do stínu), tak tomu dam naposledy šanci, udělám to se vším všudy poradne, ale upřímně moc nevěřím tomu, ze to klapne.
No a když to neklapne, mate nějaké tipy, co jiného tam dat, aby tam nebylo bahno? Určitě ne zamkovku nebo nějaký beton atd, to nechci, zamkovka je prave z velké části kolem terasy, a na to navazovala tráva (teď bahno). A nejak nevim, čím jiným to vyřešit. Samozřejmě nejvíc by se mi líbilo něco přírodního, ale proste nevím. Už jsem teda i premyslela nad umělým travnim kobercem, ale nevím jak moc je to prakticke? Jak to vysychá? Jestli to není třeba cítit když se tam občas vyvenci pes? Jak to vydrží?
Případně máte někdo zkušenost i s nějakou travni směsí, která je odolná a bude se ji dařit i ve stínu?’ Má vůbec cenu zkoušet to osivo, co by mělo být do stínu vhodne? Nebo jakou trávu mate pod obřími stromy (u nás jsou to ořechy)? Nejde mi vůbec o to mít “anglický trávník”, na to si nepotrpím a ani s tím se psema nepočítám, jde mi “jen” o to se zbavit toho bahna.
Díky za zkušenosti 😊