Tak jaký máte letos zájem o vaše odchovy. Já nejsem schopen prodat kromě toho co jsem měl dlouhodobě zamluvené tak nic navíc, ten zájem je rok od roku menší, chovatelství upadá. Za chvíli budeme muset vyhazovat vejce nebo nedávat budky. Výkup směšný, zájem na stolech nulový. Má to někdo snad jinak ?
Bude asi záležet co chováte a kolik toho chováte. Tyhle nářky se objevují co si pamatuji. A to nejsem žádný mladík. (58) Já mám 2 páry alex. růžových , 2 páry alex. rudohlavých a 1 pár kogna jižní. Někdy se stane že odchovy se prodají hned jak je dám do inzerce a někdy to trvá i rok. Na burzy nejezdím. Loňské alex. rudohlavé jsem inzeroval rok a vůbec ani nikdo nezavolal. A asi před měsícem je vzal pán někde od Prahy všechny tři. Loňského samce alex. růžového už skoro vybarveného inzeruji taky už rok a zatím nic. Ale nevadí mi to, mě baví sledovat mladé jak se postupně vybarvují.
Ono je to celkově i o nabídce. Včera Týniště celkem bída. Buď chovatelé nejezdí nebo nejsou. V inzerci je půlka inzerátů bez fotek a celkově je i inzerce málo. Po skončení iFauny se to celé roztříštilo a chovatel ani neví kde má inzerovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Santi z 26.08.2024, 07:05:06
Ano, nabídka je důležitá věc, ale když není poptávka tak si nabízet můžete jak chcete. Poptávka se mohla změnit na jiný druh a kolikrát to může záležet kam se nasměřují i sociální sítě popřípadě když vyjde úspěšnější film a nejlépe animovaný. Historicky se staly takový “boom” poptávky na určitý druhy - viz třeba Hledá se Nemo pro akvaristiku. Když je inzerce bez fotek tak málokdo taky chce reagovat. Už z principu různých podvodů které se taky dějí. Jinak si nemyslím, že změna iFauna a jejího majitele měl až tak velký dopad zrovna na ptactvo, protože to oddělení tam zůstalo a tich inzercí je tam docela dost na to aby si i člověk vybral (aspoň podle mě). To se spíš dotklo teraristiky, akvaristiky a další exotických druhů které se odstranili a do teď se ještě například teraristika úplně neustálila na jedné stránce.
Ve výsledku bych já osobně a za sebe řekl, že odbyt zvířat mě nijak netrápí. Chovám zvířata, protože chci a mám k nim vztah a ne za účelem zisku který je určitě vždy super a potěšující, ale já to beru spíš jako bonus u svého hobby.
Je to logické pár vyvolených přivezou z ciziny nové mutace pár let je rozmnožují a pak pustí na trh za nehoráznou cenu a světe div se lidi je kupují za ty ceny, jak na běžícím pásu. Nakonec když se jim je podaří rozmnožit cena nehorázně padne a pak se diví, že je za ty ceny nikdo nechce a nadávají, že není zájem (teď momentálně alex. malý , velký , rozely pestrá nebo penant atd ) je to pořád dokola. Ale když spočítáte kolik těchto mutací chovatelé namnoží za vidinou zisku, tak logicky je nikdy všechny nemůžou prodat a jsou jich plné burzy. Nakonec stejně přijde na řadu výkupčí za prd a tyhle mutace nakonec skoro bezcené blokují spoustu voliér pro nové ptáky. Já osobně chovám amazonky a problém nemám i když poslední roky ke mě jezdí sami cizinci, ale nemám s tím problém.
Zdravím všechny, no myslím(nejsem sám), že se to už ani nezlepší! Doba je zlá a chovatelství nepřející! Bohužel, každý si asi víc rozmyslí jestli koupit papouška nebo jídlo nebo zaplatit nájem. A taky si za to všechno můžeme sami. Nejsem rád, když se do takovéto diskuse motá politika, ale bohužel je za tím! Mnohý z nás si mysleli, že změna režimu a sametová revoluce přinese blahobyt(komu?), svobodu slova(kde je?), volné hranice, když nejsou finance, tak pro koho? Myslete si o mě cokoliv, jak je libo, ale nemyslím si, že mlátím prázdnou slámu! A nebo se moc rád poučím. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 26.08.2024, 12:19:42
Já osobně si nemyslím, že lidi nemají peníze. Kdyby tomu tak bylo, tak nikdo by si nekupoval ohňostroje na Nový Rok, obchody by nebyli tak plný. Celkově mi přijde lidi spíš vyhodí peníze za něco co už ani nepotřebují, třeba za 8. pár bot - jako například moje přítelkyně. 😃 Já mám jedny tenisky a chodím s nima do kanceláře, při opravě domu atd… takový univerzál. 😃 Též se chci vyhnout politice, ale určitě za zmínku stojí třeba důchodci kteří s tím důchodem jsou fakt mizerně. Jinak lidi mého věku takže do 30 let radši dají peníze do luxusnější dovolený aby to pak mohli dát na sociální sítě než aby si pořídili papouška o kterého se musí starat a potom nejezdit na své vysněný dovolený. 😃 Troufnu si říct a podle mě, moji vrstevníci nechtějí mít o nic starost, ale psa si klidně koupí! Pak to vypadá tak jak vypadá, večně psi v útulku, pořádně nevycvičení atd… Sleduji třeba Krimi Plzeň a teď za poslední měsíc došlo asi ke třem podvodům kde byli okradeni asi o ¾ miliónu každý. Záleží na jakou skupinu lidí se podíváme a každý to má nějak zkreslený, ale osobně si myslím, že finance nebude takový problém. Podle mě jsou to dva faktory, pohodlí a neutrální / nekladný vztah ke zvířatům. Není to tak dávno kdy lidi volali Policii, že mají v bytě užovku nebo teď v Plzni se hodně vyskytují případy s Netopýry a lidi jsou úplně vyřízeni, klidně i z obyčejnýho pavouka. 😃 Kdo ví no, na všem bude něco pravdy.
Já osobně si nemyslím, že lidi nemají peníze. Kdyby tomu tak bylo, tak nikdo by si nekupoval ohňostroje na Nový Rok, obchody by nebyli tak plný. Celkově mi přijde lidi spíš vyhodí peníze za něco co už ani nepotřebují, třeba za 8. pár bot - jako například moje přítelkyně. 😃 Já mám jedny tenisky a chodím s nima do kanceláře, při opravě domu atd… takový univerzál. 😃 Též se chci vyhnout politice, ale určitě za zmínku stojí třeba důchodci kteří s tím důchodem jsou fakt mizerně. Jinak lidi mého věku takže do 30 let radši dají peníze do luxusnější dovolený aby to pak mohli dát na sociální sítě než aby si pořídili papouška o kterého se musí starat a potom nejezdit na své vysněný dovolený. 😃 Troufnu si říct a podle mě, moji vrstevníci nechtějí mít o nic starost, ale psa si klidně koupí! Pak to vypadá tak jak vypadá, večně psi v útulku, pořádně nevycvičení atd… Sleduji třeba Krimi Plzeň a teď za poslední měsíc došlo asi ke třem podvodům kde byli okradeni asi o ¾ miliónu každý. Záleží na jakou skupinu lidí se podíváme a každý to má nějak zkreslený, ale osobně si myslím, že finance nebude takový problém. Podle mě jsou to dva faktory, pohodlí a neutrální / nekladný vztah ke zvířatům. Není to tak dávno kdy lidi volali Policii, že mají v bytě užovku nebo teď v Plzni se hodně vyskytují případy s Netopýry a lidi jsou úplně vyřízeni, klidně i z obyčejnýho pavouka. 😃 Kdo ví no, na všem bude něco pravdy.
Také si to myslím, že peníze není jediný problém… je to také generací, těch starších ubývá a mladý co budou chovat bude méně ,než kdysi .Proto se bude prodávat o hodně málo, nebude moc komu .
Ono je to celkově i o nabídce. Včera Týniště celkem bída. Buď chovatelé nejezdí nebo nejsou. V inzerci je půlka inzerátů bez fotek a celkově je i inzerce málo. Po skončení iFauny se to celé roztříštilo a chovatel ani neví kde má inzerovat.
Pak to bude i kraj od kraje… Chce to vydržet.
Také jsem si říkala, že uvnitř toho moc není ..ale zas jsou ještě dovolené ,ikdyž na to se to nedá asi svádět 🙂 třeba bude lepší září, říjen…
Doby kdy jsme si chovem papoušků vydělali na krmení a ještě k tomu zbylo na pěknou dovolenou jsou nenávratně pryč. Navíc chovatelství se mění, klasických chovatelů co chtějí odchovávat je čím dál méně a přibývá domácích mazlíčků co chtějí mít doma aru nebo kakaduy. Nároky na velikost voliér rostou, téměř žádná není dost velká když se čím dál víc lidí orientuje na volnoletectví. Lidi mají ještě dost peněz aby si koupili drahého papouška, takže chudák rosela nebo alexandr už je neprodejný. A za další, vemte si posledních 10 let. Co udělala cena za papoušky? U šťastnějších druhů zůstala stejná ale u většiny spadla dolů a krmení šlo nahoru.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.08.2024, 10:15:55
No to je také pravda, ale ,kdyby člověk měl přepočítávat vše na krmení ..nechová nic..¨Jinak říkáte chudák “ Rosely” ale já ,když některé vidím ,co z takových ptáků krásných udělali …spíše to je postrach ….omlouvám se , jestli se někoho dotknu ,ale ty mutaci některé jsou na pohled spíše k pláči ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele L.N. z 27.08.2024, 09:58:19
Teď nadhodím jiný a z finančního hlediska nepopulární pohled. Možná je lepší nějaký úbytek prodeje odchovů, protože kolikrát když vidím do jakých rukou padnul papoušek tak je mi smutno. Například na bazoši jsem viděl, že někdo prodával myslím Amazoňana v malý kleci, ideální velikost tak pro zebřičky která byla umístěná na pračce. Asi týden zpátky mi přítelkyně říkala, že její kolegyně měla taky papouška (už nevím kterýho) který ji umřel a bylo mu asi 5 let? Její slova byla “to je škoda, že ti papoušci se nedožívají delšího věku”. Kdo se zajímá a chová papoušky tak 5 let je hodně malý věk a v přírodě se žijí déle. V lidské pěči by se zvířata měly (ne z 100% pravidla) dožívat přece jenom déle, protože se emilinují rizika jako je zabití jiného zvířete apod… Vynechávám úmyslně jedince v chovu a spíš mluvím o papoušcích jako mazlíčka, protože to generuje ty zisky z odchovů nebo aspoň podle mě. Samozřejmě, že takový případy budou pořád, ale nebude jich podle mě tolik. Přítelkyně kolikrát odrazuje lidi od pořízení, protože to vidíme jak ty zvířata dopadají jako mazlíček, nízký věk, nevyhovující podmínky, kolikrát pak nemají čas - neuvědomují si kolik toho času vyžaduje když ho chtějí mít ochočenýho na mazlení, protože zrovna ochočení jedinci jsou závislí na svém chovateli pomalu jako psi. Tohle je docela nekonečný téma, ale snad se chápem. 😃 Za mě ať jde radši do zodpovědných ruk, než abych z toho měl profit, protože je to ve výsledku jen moje hobby a jde mi o ty zvířata.
Teď nadhodím jiný a z finančního hlediska nepopulární pohled. Možná je lepší nějaký úbytek prodeje odchovů, protože kolikrát když vidím do jakých rukou padnul papoušek tak je mi smutno. Například na bazoši jsem viděl, že někdo prodával myslím Amazoňana v malý kleci, ideální velikost tak pro zebřičky která byla umístěná na pračce. Asi týden zpátky mi přítelkyně říkala, že její kolegyně měla taky papouška (už nevím kterýho) který ji umřel a bylo mu asi 5 let? Její slova byla “to je škoda, že ti papoušci se nedožívají delšího věku”. Kdo se zajímá a chová papoušky tak 5 let je hodně malý věk a v přírodě se žijí déle. V lidské pěči by se zvířata měly (ne z 100% pravidla) dožívat přece jenom déle, protože se emilinují rizika jako je zabití jiného zvířete apod… Vynechávám úmyslně jedince v chovu a spíš mluvím o papoušcích jako mazlíčka, protože to generuje ty zisky z odchovů nebo aspoň podle mě. Samozřejmě, že takový případy budou pořád, ale nebude jich podle mě tolik. Přítelkyně kolikrát odrazuje lidi od pořízení, protože to vidíme jak ty zvířata dopadají jako mazlíček, nízký věk, nevyhovující podmínky, kolikrát pak nemají čas - neuvědomují si kolik toho času vyžaduje když ho chtějí mít ochočenýho na mazlení, protože zrovna ochočení jedinci jsou závislí na svém chovateli pomalu jako psi. Tohle je docela nekonečný téma, ale snad se chápem. 😃 Za mě ať jde radši do zodpovědných ruk, než abych z toho měl profit, protože je to ve výsledku jen moje hobby a jde mi o ty zvířata.
Bohužel , někteří “byznys chovatele” nacpou např. x žaků do klece o rozměrech 80x50 jen pro vidinu peněz. A tedy někdy mi je smutno i v jakých polorozpadlých voliérách jsou papoušci chováni. Kdyby člověk měl spočítat cenu voliér a návratnost za nějaký chov, je to nemožné. Ale to už se tady asi párkrát psalo…..
no a odkazu co jste dal to je raději bez komentáře .😄