Já zatím jen probíhám a tak nevím, co všechno tu padlo, ale zrovna si shodou okoloností sepisuju pomalu článek do nový knížky na tohle téma - jestli ho stihnu dopsat, ale za mě je to o:
Zevšeobecnění
četnosti cvičení
trpělivosti majitele.
Štěně, které se to učí, stejně jako pes sekáčový potřebují tyhle tři věci při učení nejvíc.
Vždy cvičím nejdřív doma úplně na všechny způsoby, co mne napadnou a jako vždy od nejlehčího začínáme - takže mi od linky nejdřív klidně upadne třeba papírek a vedu psa k tomu, že co spadlo ho nezajímá. Pak mi spadne něco, co je sice jídlo ale není v kurzu klidně cibule, brambora, pak třeba houska (to třeba u naší Tali bylo až na posledním místě, protože pečivo a chleba je pro ni vysoká odměna), piškot a tak to prostě zvedám tu atraktivitu (u štěnda je výhoda, že když dám celou housku, tak to nestihne zhltnout, na rozdíl od hovada flekatýho, který klidně vdechne večeři i s miskou, kterou následně jen vykrkne zpět do prostoru 😀 , pak hážu buřta, maso, kosti z polívky….. když se tohle povede, tak to stejné postupně zase od nejnižší atraktivity různě odkládám po bytě. Pak začne nácvik přecházení- kdy třeba do předsíně rozmístim kosti, chleba, buřta a různě kolem toho a přes to se psem chodím, sem a tam, pak ho přivolávám, prostě simuluju tak , jak to potká venku. klidně dám obal od sýra, který může potkat někde u popelnic /mimochodem důsledně učím, že k popelnicím se nesmí!/ a dám do toho ještě kousek sýra - je to fajn, psa to bude zajímat, ale nedostane se k tomu. klidně dám na zem pytel s odpadky. prostě opravdu simuluju to, co bude venku. S jednou výjimkou, to je jasný, houna po předsíni nepokládám, to je jinej levl. No a pak tohle přenesu ven, kde pracuju pochopitelně se psem jištěným na vodítku. A zase to jedem od nejníž po nejvýš, hraju si s tím, co kde rozložím. Klidně si to připravím a pak tam psa zavedu, klidně požádám děti, co si venku hrajou, aby mi asistovali a rozložily to tam ony /a pak se sejde tábor dětí a čeká co bude 😀/. prostě se snažím zevšeobecnit prostředí a to, co v něm pes najde. Protože - ano jsou tací, kteří pochopí poměrně hned a pak jsou exprtky, kde je to o tom, že housku teda minu, tu sme probíraly, ale květák jsme neprobíraly, takže ten sežeru, ten můžu………. A jsou exprtky, kde ani košík nepomůže :-/, ani pevný kovový jištěný košík nepomůže. Nám pomohlo až přestěhování do lesů, luhů a hájů, protože věřím, že být stále v Prahé, kde na každým metru je bordel od lidí co hází odpadky z oken, tak to s Tali nezvládneme nikdy.