Aktuálně: 3 716 inzerátů210 008 diskuzních příspěvků18 250 uživatelů

Vhodné plemeno

assil
assil 21.08.2024, 10:20:31 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 21.08.2024, 09:28:14

Protože pak má unikát, něco, co nikdo jiný nemá. Může se chlubit a machrovat.

Markéta (neregistrovaný) 21.08.2024, 10:50:45 xxx.xxx.255.143

Díky, je tady toho od vás hodně tak to postupně pročítám a pokusím se na něco reagovat. Věnovat se mu budu pořád kdy to bude možné. 

“aktivnímu psovi nestačí jen procházky a výlety, to je tak jen pro psího lenocha”

co teda potřebuje navíc?

co by ten pes celý den na zahradě sám dělal? to se mu jako nehodláte jinak vůbec věnovat?

však píši aktivního, vhodného na procházky, takže je jasné že by se nenudil celé dny na zahradě.

Z vašich tipů se mi moc líbí ten čuvač, zatím můj favorit.

assil
assil 21.08.2024, 11:06:20 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Markéta z 21.08.2024, 10:50:45

Čuvač není moc vhodný na procházky.

Procházky zvládne každý pes, i dvoukilová čivava.

Aktivní pes potřebuje zaměstnat i hlavu, doma i na procházkách.

hmn
hmn 21.08.2024, 11:16:30 xxx.xxx.43.233

““aktivnímu psovi nestačí jen procházky a výlety, to je tak jen pro psího lenocha” 

co teda potřebuje navíc?”

1. procházky - jak často, jak dlouhé?
2. co potřebuje aktivní pes navíc?  - dle plemene - zaměstnání, výcvik

Proč není čuvač vhodný na procházky?

rapotačka (neregistrovaný) 21.08.2024, 11:18:44 xxx.xxx.168.158

Připadá mi to, jako dotaz od čtrnáctky. 

assil
assil 21.08.2024, 11:58:55 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 21.08.2024, 11:16:30

Tak obecně bych řekla, že pastevci nejsou procházkoví psi tak jak si většina lidí procházky se psem představuje.

Zrzavci
Zrzavci 21.08.2024, 12:10:25 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 21.08.2024, 11:16:30

Proč není čuvač vhodný na procházky?

no je, ale ne pro někoho, kdo sám nevím, jaké plemeno si vybrat, tudíž neví o psech nic. To  není nic proti zadavatelce, je dobře, že se ptá a hledá  - jen ještě doporučuju hledat víc do hloubky, mnohem, mnohem víc. Protože ona ta pastevecká povaha je prostě někde jinde, než já nevím, třeba  pudla. A začátečník, který nebude vědět a znát bude asi následně v dospělosti překvapen, zaskočen a leckterý si nebude vědět rady. 

Buggyra
Buggyra 21.08.2024, 12:11:22 xxx.xxx.198.226

Však Sardullah chodí na procházky pořád? Ale jsou to chodící procházky, několikrát popisovala, že Gina má ráda obejít si svůj okruh, ale do neznámého se nijak nadšeně nehrne. Asi nebude čuvač nadšený z nějakých horských túr a cestování. Spadá pastevecká povaha do tazatelčina “lehko ovladatelné”? Chápající pastevec je, jen jestli zrovna tím správným směrem 🙂

Tenurri
Tenurri 21.08.2024, 12:29:32 xxx.xxx.22.64

Já jsem taky víceméně začátečník. Mám krátkosrstou kolii (aktivní pes, ale není to raketa, jako třeba borderka), aktuálně štěně 5 měsíců. Na dlouhé výlety to zatím moc není kvůli kloubům (takže chodíme na procházky tak do těch cca 5km - denně zatím jen jedna takto dlouhá, zbytek je kratší). 

Jinak děláme spoustu věcí: 

- učíme různé triky a blbinky - pes zapojí hlavu (když je čas a chuť) 

- nějaký základní výcvik/učení povelů: reakce na jméno, přivolání, sedni, lehni, odložení, nosetouch (ano, je to pro mě “základní” povel 😀), místo = běž do pelíšku, slušnochůzi na vodítku, … v různých situacích - protože “sedni” doma a “sedni” v parku, kde na jedné straně někdo seká trávu a na druhé jde někdo se psem je úplně jiná situace

- sebekontrolu na hračku, jídlo, obecně na cokoliv (to bych možná řadila do výchovy? Například jsme ho museli naučit, že to, že přijede výtah neznamená, že se do něj má hned začít rvát, ale čeká, až mu řeknu a teprve potom jde - z bezpečnostních důvodů)

- socializace na vše možné: povrchy, zvuky, zvířata, různě rušná prostředí (les, louka, park, obchoďák, kavárny, eskalátory, MHD, atd), lidi, psi, jízdu autem 

- hodně si hrajeme 

- učíme psa odpočívat a že občas se nudit je taky v pořádku 

- učíme samotu

+ dalších několik věcí, na které si teď nevzpomenu - hodně se toho děje tak nějak automaticky, hodně toho musíme i cíleně trénovat. 

Pes s námi žije v bytě a učí se tak nějak přirozeně tím, že s námi je. Toto není, že vše musíme dělat v jeden den…prostě se to štěňátko učilo průběžně, trénujeme to když je příležitost, potřeba, když si vzpomeneme. Máme  i dny, kdy netrénujeme cíleně nic a jen chodíme ven a hrajeme si, ale stále chci, aby se choval slušně.

Spousta věcí je zatím v základu, na kterém budeme stavět.

Chodím k trenérce jednou za cca 14 dnů

Chtěli bychom v budoucnu zkusit agility a dogpuller. 

Sepiště si PROČ psa chcete, kolik času mu denně můžete nabídnout, máte v plánu dělat nějaký sport/výcvik ? Koukejte se, k jakému účelu se dané plemeno šlechtilo a používalo, to vám taky řekne hodně. 

Opět doporučuji podcast “Pejskárium” - najdete tam i hodně rozhovorů s chovateli různých plemen, trenéry, povídání o psích sportech, atd…

acher
acher 21.08.2024, 12:50:03 xxx:xxx.d2cd:5761
Markéta:

Hezký den! Poradíte mi plemeno, které splní tyto moje podmínky:

-mělo by být většího vzrůstu, ale dejme tomu do 30 kg.

-lehko ovladatelné pánem a chápající.

-ne prosím lovecké plemeno, máme ještě jiná zvířata která musí přežít.

-aktivní, vhodné na procházky a výlety, ale zase ne hyperaktivní

-přes den by byl na zahradě, přes noc s námi doma.

Děkuji za tipy! Markéta

Nevím,jestli by tedy čuvač splnil vaše požadavky. Váha do 30 kg,to nemá ani fena,lehko ovladatelný,to to také ne.Aktivní,procházky ano,ale vyžaduje důslednou,výchovu a majitele s přirozenou autoritou.Domácích zvířat si většinou nevšímá.Některé štěně se to ani nemusí nijak učit,jiné to musíte od malička důsledně naučit,že si jich nemá všímat.To samé lovecké sklony. Štěně je třeba od počátku důsledně  a spravedlivě učit co smí a co ne,navázat ho na sebe. Pak rád a ochotně spolupracuje. Proto je třeba se štěněti hodně věnovat,jinak z něho vyroste pes na člověku nezávislý. Velmi hezký článek o čuvačích byl v časopise Pes přítel člověka 3/24.Až budu doma mohu ho ofotit a dát ho sem.

hmn
hmn 21.08.2024, 12:58:07 xxx.xxx.43.233
assil:

Tak obecně bych řekla, že pastevci nejsou procházkoví psi tak jak si většina lidí procházky se psem představuje.

no, mám psy jako parťáky na procházkování
chci se bloumat přírodou a neřešit požadavky ze strany psa “co budeme dělat…?”

pyreneják-pes byl procházkový ideál, cílem pro něj byl ten pohyb

pyreneják - fena, tak její procházkování je pravda spíše o čuchání, hrabání, válení se, společenském životě (fakt miluje, když se s někým zakecám 😀), ale my to dáme! Ale procházky má fakt ráda a říká si o ně.

To čistě jen k tomu procházkování. 
K tomu žádné zaměstnání, jako aktivitu ze strany člověka, nepotřebují. 

jo, a procházky v neznámém jsou/byly pro oba hyper bonus

edit: ona zadavatelka vlastně o těch představách o soužití se psem nenapsala nic…..

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 14:38:34 xxx.xxx.189.104

Procházkování s pastevcem….tak já za prvé určo problém pro některé lidi, neboť mojí pastevkyňu nelze pustit na volno. No a jinak na žádné výletování by to fakt nebylo…protože jak si “vyřídí” svoje, tak už čučí, abychom šly dom.  Jak nejdem, tak totál zpruzelej pes, kterého táhnu za sebou jak kozu. 

Jako někoho by napadlo, že není v kondici, že prostě víc nemůže…no tak to teda řeknu, že v lese jí kondice klesne na nulu asi tak po pěti minutách.

Takže pokud je pro někoho ideál prochajda kolem louky, v parku, po cyklostezce, zoo…trasa kolem 5ti kilometrů, tak naše čuba je ideál. Nemusím nic vymýšlet…já se kochám, ona čenichá…

Na každou procházku se omega těší, ale nesmí to být na moc dlouho a nesmí se začít nudit. Jako tohle jsem taky s žádným psem předtím nezažila. A tak nakonec je mi to šumák…tak chodíme kratší trasy, tak hoďku, hoďku půl… 

To co jsem procházkovala s berberama, třeba 3-4 hoďky, tak to je s Ginou sci-fi. 

Naopak berňák je procházkovej typ….toho to prostě baví a půjde kamkoliv a rád a dokud by nepadl vysílením, tak půjde a bude mít dobrou náladu a bude si to užívat a bude vytlemenej.

Buggyra
Buggyra 21.08.2024, 15:18:33 xxx.xxx.198.226

Berňák mě taky napadl, jenže hodně záleží na povaze, kolegyně ho má, a celé dny trávívá ten její na zahradě a jde se podívat domů jen když se něco vaří. Zato tady Sardul berňák je socka a potřebuje se furt šmrdlat okolo. Berňák kolegyně si obejde přesně to svoje vycházkové kolečko, max. kolegyni odvleče padesát metrů z cesty na něco, na co se musí nutně podívat, a pak kouká, aby se vrátil zase za plot na ten svůj pahorek střežit salaš, přesně jako Gina, a pak kolegyni zase nemusí den nebo dva vidět.

No a je velkej a těžkej, 30 váží jen ty chlupy na něm.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 16:59:39 xxx.xxx.189.104
Buggyra:

Berňák mě taky napadl, jenže hodně záleží na povaze, kolegyně ho má, a celé dny trávívá ten její na zahradě a jde se podívat domů jen když se něco vaří. Zato tady Sardul berňák je socka a potřebuje se furt šmrdlat okolo. Berňák kolegyně si obejde přesně to svoje vycházkové kolečko, max. kolegyni odvleče padesát metrů z cesty na něco, na co se musí nutně podívat, a pak kouká, aby se vrátil zase za plot na ten svůj pahorek střežit salaš, přesně jako Gina, a pak kolegyni zase nemusí den nebo dva vidět.

No a je velkej a těžkej, 30 váží jen ty chlupy na něm.

Jako vůbec si neumím představit, že by náš Maťul byl venkovní pes, řekla bych, že má docela kliku, že si ho nikdo jako venkovního psa nekoupil, že jsme si ho koupili my…on na zahradě netráví skorem žádný čas…pokud teda nejsem venku já. Někdy tam vydrží chvilku s Ginou, ale jinak chce být s námi uvnitř. 

A jako upřímně ani ta pastevecká potvora se s pobytem venku na zahradě, pokud tam nejsem já, rozhodně nepřetrhne a mám jí nakýblovanou doma. Ale když jí to popadne, tak je schopná tam býti i podstatnou část dne (ale to je teda několikrát do roka)…to je u berňuchy sci-fi.

Takže já třeba zásadně do takových podmínek berňáka ani nenavrhuju…poněvadž, co když zrovna ten vybraný jedinec bude “pes domácí” a sám na zahradě bude smutnej.

Teda obecně pokud se jedná to “přes den na zahradě” a je to po dobu pobytu v práci a pak pes je s rodinou, tak je to asi šumák…jestli má chrápat doma nebo venku….ale jestli to je opravdu, že ho vezmeme domů jen na spaní někam do chodby a podobně, tak s tím mám prostě problém. To už potom raději zvážit, jestli neuvažovat o dvou psech.

Navíc určitě nesplňuje požadavky na velikost…myslím, že zadavatelka si představuje něco menšího.

Tenurri
Tenurri 21.08.2024, 17:11:36 xxx.xxx.22.64

A co nějaký útulkáč, kterému “jen” procházky a výlety budou stačit?

Při troše štěstí a hledání by si pořídili už “hotového psa” a možná by i nějakou základní výchovu a výcvik měl za sebou…

Pes by si polepšil a zadavatelka by si mohla najít už odrostlého psíka, který by přesně vyhovoval jejím podmínkám a vyhovoval by jí i povahou.

Ne všichni psi v útulku jsou problémoví. 

balu
balu 21.08.2024, 17:27:26 xxx.xxx.43.11

Nevím, kde se bere přesvědčení, že štěně se na zahradu nepořizuje, ale útulkáč klidně. Vždyť ten útulkáč byl taky štěnětem, a to se na zahradu nepořizuje ..

rapotačka (neregistrovaný) 21.08.2024, 17:33:40 xxx:xxx.ccbf:6f1f

Co se psem, nesplní  li  podmínky?☹️

Fikovnice
Fikovnice 21.08.2024, 19:38:53 xxx.xxx.32.215
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.08.2024, 14:38:34

Jen takový “technický” dotaz: Jani, nemůžeš “její pastevkyňu” (úžasný výraz 🙂) pustit ani tam, kde se to může a široko daleko nikdo není? Nechceš něco riskovat? Nebo jaký je vlastně důvod?

tetrivek
tetrivek 21.08.2024, 22:25:08 xxx.xxx.82.8

Čuvačka chodí na procházky ráda. Ale je to pastevec a prostě má svoji hlavu. Takže kde jí pustím na volno musím hodně přemýšlet. Ale je to kus od kusu a výchovou to není. Rodičů první čuvač, tenkrát nám někdo řekl že má povahu berňáka, zlaťáka. Procházka super, dost často bez vodítka, ovladatelný, domácí známé pouštěl za vrata , nechal se podrbat. Se psy nikdy problém. 

Teď má maminka už druhého šestiletého psa. Povaha celkem vyrovnaná, bázlivost nemá. Ale je od štěněte mimořádně ostrý, takže procházky ano, ale vždy na vodítku, já ho občas beru i na flexině. Návštěvy ani rodinné známé netoleruje. Radši ho zavíráme do kotce, na tu chvilku. Jinak opravdu neúprosný hlídač, mamka s úsměvem povídá kolikrát si odpoledne zdřímnu, vrata samozřejmě zamčené, ale dům odemčený, ale vím že mám psa. Je pravda, že když bydlí sama u lesa je takový pes k nezaplacení. I když ona teď jak je v důchodu ho neskutečně rozmazluje, že i náš veterinář měl strach aby panička nemusela poslouchat psa. Myslím si, že vztah mají hezký, ona pečuje a on hlídá. Ještě jí pomáhá zavírat slepice, mazlí se s kocourem. 

Když jsme měli první čuvačku, byla to taková dáma. Procházka maximálně kolem naší pastviny, a svěřeného území. Jak jsme ji vzali třeba k rybníku, zamotala se do ostružin a počkala až jí páníčci osvobodí a ta radost že se jde domů. Prostě jak si štěně vychováte, tak to bude. Teď naše roční čuvačka je na procházce spokojená. Ale od mala jsme se snažili ji brát skoro všude. 

Hlídá pěkně, zatím návštěvy, které se nebojí a podrbou, tak v pohodě. Ale ten kdo má strach tak ji raději zavíráme do kotce. 

Každý si představuje procházku jinak. 

Já mám za svůj život zkušenosti s kříženým pudlíkem, potřeboval i při procházce aporty, nějak zaměstnat. Jinak by i lovil. Kříženka jezevčíka, silný lovecký pud, spokojená třeba na louce kde mohla hrabat myši. Kříženec NO s haskym, povaha spíše po NO. Podařilo se mi ho vychovat na chůzi u nohy bez vodítka. Zvládli jsme klid před zvěří, nevšímal si ani psů. Na procházce aporty a hlavně se mnou moc rád chodil kamkoliv. Pak ruskoevropská lajka, tak lovec, ale pořád s vámi v kontaktu. V lese takový tichošlápek, ale inteligent. Takže mi ukázala cokoliv čeho bych si kolikrát v lese ani nevšimla. Pak ohaři, takže hlavně práce. Cvičení to je to co je baví. A teď čuvačce stačí obyčejná procházka, nemusím nic vymýšlet. A jezevčice tak ta přemýšlí pořád. A tím nutí i mě, dávat na tu malou pozor. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.