Poradíte mi plemeno, které splní moje podmínky …
“”""""
😲
Hezký den! Poradíte mi plemeno, které splní tyto moje podmínky:
-mělo by být většího vzrůstu, ale dejme tomu do 30 kg.
-lehko ovladatelné pánem a chápající.
-ne prosím lovecké plemeno, máme ještě jiná zvířata která musí přežít.
-aktivní, vhodné na procházky a výlety, ale zase ne hyperaktivní
-přes den by byl na zahradě, přes noc s námi doma.
Děkuji za tipy! Markéta
Zkuste to upřesnit, to podmínky jsou nastavený blbě.
do 30 kg je malý nebo střední pes, ne velký, psi většího vzrůstu jsou mnohem těžší
většina psů je lehko ovladatelných a chápajících, pokud mají páníka, který to prostě se psy umí
spousta loveckých plemen je s jinými zvířaty úplně v pohodě
aktivnímu psovi nestačí jen procházky a výlety, to je tak jen pro psího lenocha
hyperaktivní je až další level
takže vlastně hledáte neaktivního psa?
co by ten pes celý den na zahradě sám dělal? to se mu jako nehodláte jinak vůbec věnovat?
Tak asi jedině pejska z útulku, který je na zahradu zvyklý a nebude mu to vadit.
Chtěla jsem poradit lagotto romagnolo, než jsem si přečetla jako požadavek tu zahradu, takže nic.
Chodský pes…
Stejně jako jiná plemena, vyžaduje pozornost, výchovu a aktivní trávení času se svými lidmi. To platí pro všechny psy, i ty z útulku. Vděčný bude za každou činnost se svou rodinou.
Lehce chápající je, lehce se učí (i to nežádoucí, pozor), jestli bude lehce ovladatelný je na vás.
Zahrada není problém, jestli tráví dobu, kdy jste v práci, doma nebo na zahradě je docela jedno. Na zahradě se ale může kdykoliv vyvenčit, takže je to lepší. Srst na to, aby byl celoročně venku, má. Musíte se ale smířit s tím, že zahrada jeho pobytem utrpí - rád hrabe, čurá na trávník (fena) na keře (pes), rád okusuje, např. mladé stromky. Zahrada musí mít dobrý a poměrně vysoký plot.
Mrkněte na chodského psa na netu, klubový web https://www.kpchp.org/ , na fb skupina https://www.facebook.com/groups/333474080643 , zajeďte na výstavu, mluvte s chovateli a majiteli…
Vlčí špic.
Střední pudl 🙂
Ale “venku na zahradě” bez přítomnosti lidí to podle mě nedá a bude si hledat zábavu, nejspíš vyštěkávání čehokoli, co se pohne.
Poradíte mi plemeno, které splní moje podmínky …
“”""""
😲
Ale tak je dobře, že se zeptá, lepší než bezhlavě koupit, akorát ty podmínky jsou vypsaný bez sebemenší znalosti a to se pak blbě radí.
Pudla?? Na celoroční pobyt venku? To ne…
balu:Pudla?? Na celoroční pobyt venku? To ne…
Píše “přes den by byl na zahradě, přes noc s námi doma” - je pravda, že mě nenapadlo, že by ho tam nechávali na mrazech. No píšu, že není vhodný tak jako tak na samostatný pobyt venku, tj. jen když tam budou lidi.
Máte samozřejmě pravdu.
Mě teda napadl choďák a pak nějakej velkej špic….ale je to taky jen nástřel…
rapotačka:Poradíte mi plemeno, které splní moje podmínky …
“”""""
😲
Oblíbené téma ……. chci psa, nevíte jakého? 🙂
Sarah01:Tak asi jedině pejska z útulku, který je na zahradu zvyklý a nebude mu to vadit.
Chtěla jsem poradit lagotto romagnolo, než jsem si přečetla jako požadavek tu zahradu, takže nic.
Máte zkušenosti s lagottem? Dcera je z nich nadšená a plánuje si, že snad jednou si ho pořídí. Když se o tom zmínila před našimi vet (jsou to manželé), tak reagovali, ať si k lagottu pořídíme ale jiného veterináře.
Znám z okolí cca 3 a asi bych to začátečníkovi jen tak nedoporučila. Při správném přístupu asi ok, ale jinak vidím nezanedbatelnou tendenci k bázlivosti až strachové agresi.
Nějajakého menšího pastevce?
Třeba fenku čuvače?
To jsou úžasní psi, tedy alespoň jak je pamatuju z dětství.
I ten režim by mohl vyhovovat, přes den si hlídam svoje a pospávám, večer jsem se svými a na vycházky a výlety rád doprovodím🙂.
Fiona.Praha:Máte zkušenosti s lagottem? Dcera je z nich nadšená a plánuje si, že snad jednou si ho pořídí. Když se o tom zmínila před našimi vet (jsou to manželé), tak reagovali, ať si k lagottu pořídíme ale jiného veterináře.
Chová je jedna známá, přijdou mi v pohodě a hlavně jsou skladní. Je to jedno z plemen, který zvažuju na důchod, musela bych ale být pořád aspoň turisticky aktivní. Co se týká zdraví, to nevím, to bych si zjišťovala, až by to byl aktuální, vím jen o nějakých těch genetických, na které se dělají testy, třeba LSD (Lagotto storage disease), kterým právě trpí jen toto plemeno.
Co myslíte, ozve se zadavatelka s nějakým upřesněním? 🙂
keriton:Znám z okolí cca 3 a asi bych to začátečníkovi jen tak nedoporučila. Při správném přístupu asi ok, ale jinak vidím nezanedbatelnou tendenci k bázlivosti až strachové agresi.
Nejsme začátečníci. O tom, že jsou to labilové mluvili ti naši vet. Říkali, že mají 2 kousky a oba stejně strašné. Z lagotta se stává módní pes, takže si ho pořídí kde kdo. Potkala jsem v reálu na chvilku fenka a pak i psa, ale od majitelů jsem se o povaze moc nedozvěděla.
Občas mne udivuje, proč si někdo pořídí PP psa a vlastně o tom plemeni ani moc neví. Tak podle čeho vybírají?
Před pár lety se u nás objevilo štěně, vypadalo jako lagotto, portugal nebo divný pudl. Byla jsem zvědavá, dozvěděla jsem se, že je to barbet (předchůdce pudla, musela jsem hledat, nikdy jsem o něm neslyšela), v ČR je jediná CHS. Podle mého museli psa vybírat, aby objevili takové plemeno, museli hledat CHS, museli čekat na štěně (když je to jediná CHS) a prý stálo 30tisíc. Když jsem chtěla něco vědět o povaze a třeba barvách, tak panička nevěděla a po půl roce se divila, že je pes tak velký, že myslela, že bude nízký (jako třeba jezevčík). Nic ho nenaučili, chodil na flexině, celé dny štěkal a vyl, psa začali dávat “ke kamarádce”, aby nebyl doma sám a nakonec se odstěhovali. Jak pes dopadl, netuším. První věta na wiki je Barbet je staré francouzské psí plemeno, známé již z doby před 16. stoletím, dnes je však nepříliš známé. Prostě mi uniká, proč si nepejskař, najde takové neznámé plemeno.
balu:Co myslíte, ozve se zadavatelka s nějakým upřesněním? 🙂
Podle zkušeností z ifauny je moje odpověď NE.
Co si tak vybavuji, tak jediná Tenurri četla, poptávala se a pak pořídila štěně a představila ho celému osazenstvu.
Napadá mě jedna teorie - na známější a obvyklejší plemena už se dá najít spousta zkušeností, obecně se víc ví, jaké jsou povahy, zdravotní rizika, atd. Tak si najdete nějaké neznámé plemeno, o kterém se toho mezi lidmi zatím moc neví, spíše na něj čtete chválu, zdravotní rizika se také moc neznají…. no a hned to je “značka ideál”…
Lagoťáka tu máme na sídlišti jednoho agresivního, co si kousnul i do vlastních lidí, a pak dalšího, ten je víc v pohodě, jen bázlivý na lidi i psy, ale neagresivní, spíš netýkavka. Ti lidé mají už druhého a předtím měli pudly, myslím, že se pejskovi hezky věnují, snaží se, toho minulého dokonce uchovnili, ale já tam vidím klasicky nedůslednost a nedostatek vedení tam, kde je to potřeba (strachy, nevhodné reakce, atd), pes se tím pádem asi málokdy dostane z flexiny.
Otázka samozřejmě je, jaké plemeno by tedy bylo vhodné pro takovéhle lidi, kteří toho moc nechtějí nebo neumějí řešit. Aby je to poslouchalo tak nějak víceméně samo a nemělo to absolutně žádnou tendenci lovit cyklisty, vyštěkávat běžce, startovat po psech, atd (a to si myslím, že tady máme vážně dobré prostředí na socializaci štěněte).
No ale při správném vedení a nezanedbání určitých věcí, především socializace a pohlídat nežádoucí projevy zavčasu, může být lagoťák asi fajn pes.