Aktuálně: 3 711 inzerátů210 562 diskuzních příspěvků18 254 uživatelů

Jak je to s vlhkostí medu

Medar (neregistrovaný) 10.08.2024, 13:23:38 xxx.xxx.16.44

Když jsem začal včelařit v tenkostěnných úlech, tak v mých podmínkách jsem vymetal medy s obsahem vody cca 17 - 19 %. Vlhkost medu se lišila v závislosti na počasí, zdroji snůšky a také podle včelstva.

Asi před 5 lety jsem si začal vyrábět úly zateplené celorákosové o síle stěny 4 cm. V současné době mám cca 70 % včelstev v úlech dřevěných tenkostěnných a 30 % v úlech. Na několika stanovištích mám vedle sebe umístěny oba typy úlů vedle sebe. Stejná metodika, stejná síla včelstev, stejná genetika. Po několika letech mohu potvrdit, že úly z izolačního materiálu “produkují” med s obsahem vody o 1 - 2 % nižším než úly tenkostěnné.

Hovořil jsem s více většími včelaři a drtivá většina má stejnou zkušenost.

Jak si tento rozdíl vysvětlit? Mám za to, že v úlech uteplených je o o něco vyšší teplota i mimo plodiště/hlavní sezení včel. Teplejší vzduch do sebe absorbuje více vodních par než vzduch studený. Včely tak v uteplených úlech odvětrají více vodních par za jednotku času než v úlech uteplených. Dále má většina izolačních materiálů nižší difuzní odpor než dřevo, jsou prostupnější. Možná hraje roli i poloha rosného bodu, která je v případě uteplených úlů blíže vnější stěně.

Jediná výhoda tenkostěnných úlů je snadná výroba a likvidace.

Já již budu obměnovat hardware pouze úly uteplenými a úly tenkostěnné budu postupně dodatečně izolovat zvenku. Už jsem vymyslel, jak to konstrukčně provedu.

Jak dále snížit vlhkost medu, aniž bych musel med odvlhčovat v odvlhčovači? Osvědčilo se mi skladování nástavků s medem v suché medárně, kde nonstop běží odvlhčovač a udržuje vlhkost vzduchu mezi 35 - 40 %. Jak je známo, med při vnější vlhkosti < 55 % vodu odevzdává, při vyšší vlhkostí naopak přijímá. Nástavky takto skladuji 3 - 7 dní a teprve potom med vymetám. Takto se dá ukrojit další zhruba 1 % a udržet tak celkový obsah vody v medu okolo optimálních a kýžených 16 %. Ne vždy je to ale zapotřebí. Podmínkou je nemít mednících tmavé souše s košilkami a už vůbec ne plásty s větším množstvím pylu. Zavíječ dokáže být v teple medárny proklatě rychlý.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.