Začnu, jak je u mě běžné, hodně zeširoka.
Medar mi nepadl do oka z důvodů, které nechci opakovat. Nicméně je potřeba diskutovat a přátelským plácáním po zádech a vzájemným ujišťováním jací jsme kabrňáci nic nevznikne. Nelíbí se mi, co píše (jak to píše) tak moc, že mě inspiroval k následujícímu nápadu a prosím zkušené, ale i laiky o zamyšlení.
Je málo známou věcí, že od doby vynálezu medometu je med něco docela jiného, než byl dřív. Vymetáním se do hmoty medu zanesou mikrobublinky vzduchu, med zoxiduje. Med má pak jiné vlastnosti, než med lisovaný. Možná proto medar pořád melduje o lisovéní a mě jenom mrzí, že se nevyžvejkne jasně o co mu jde.
Nápad:
Odvíčkování je pro mě krajně nepříjemné a pro mě je to hlavně limit třeba v počtu včelstev. Můžu chovat jen tolik vč, kolik SÁM zvládnu.
Díky panenským medníkům má můj med jinou, lepší chuť a drtivá většina zákazníků to pozná a vrací se, nemám problém s odbytem a to bez koruny do reklamy. Dá se říci, že můj med je tedy kvalitativní vrchol a že už není kam pomyslnou laťku zvedat.
Ale jestli je skutečně med lisovaný kvalitnější, pak je to zajímavé. Pro mě ano, je to výzva a vyzkouším to. Baví mě dělat věci jinak než většina, kvalitněji, líp, to je to, co mě baví a nejen ve včelařině.
Na druhou stranu lisování nesmí být víc práce než jak to dělám, nikdo to nezaplatí, lidi sice chválí kvalitu, skoro všichni, ale jen nemnozí by byli za vyšší kvalitu ochotní poskytovat vyšší odměnu. Takoví lidi prostě jsou a jiní nebudou.
Při metodice Blaník se nepoužívá mřížka. Podmínkou k jejímu nepoužití je, že nesmí být v medníku volná stavba, vše jsem podrobně vysvětlil v předchozích pracích. Tudíž dát prázdný truhlík je u metodiky Blaník nemožný nesmysl. Na druhou stranu, místo vytáčení lisovat odvčelené medové dílo a získat tak med jiné, vyšší kvality, je zajímavá idea. Na divočině, ale v rámcích, by se mi líbilo žádné drátkování. A i za cenu použití mřížky to stojí za vyzkoušení. Prostě dát medník s rámky pro VS, pod něj mřížku.
Mám ale lepší nápad abych se vyhnul mřížce (proč se jí potřebuju vyhnout jsem také dostaečně vysvětlil už několikrát). Jak upevnit mezistěnu do rámku nyní nebudu řešit.
Mezistěny pro medník z víčkového vosku - postupně na ně přecházím a z “obyčejného” vosku už jich mám jen asi polovinu - dát do medníku 10 rámků 39x15. Bez drátkování - nebude se to vytáčet a tak to nemusí být vyztužené. Abych to sdělil jasně. Když by šel celý medník VS, hrozí, že budou ignorovat rámky a postaví šikmo divočinu. Poto ob rámek M a VS.
Z rámků se zavíčkovaným zralým medem pomocí primtivního pákového lisu vymačknout dílo. Musí to jít snadno a rychle - nejsou v tom drátky. Rámky bude možné ihned použít bez čištění, půjde jen o přesnou matrici na vytlačení celé medové “desky” z rámku.
Medové desky pak lisovat. Po rozbití a nebo by to možná šlo rovnou. “Odmedovat” klidně ve dvou a i třech fázích. Po rozdrcení medodesek třeba ve štoudvi vrtačkou s míchací metlou nechat med vyčeřit a spodem odpustit VIP kvalitu. V druhé fázi na AKV sítu nechat vykapat a teprve zbytky lisovat.
Nejlacinější šnekový lis, určený na separaci medu z víček, stojí 50 a není na něj dotace. OK, při mých 40 vč bych ty peníze dal. Tedy pokud mi zdr stav dovolí pokračovat ve včelařině.
Možná by stálo za to zkusit (neznám nikoho, kdo šnekový lis má) prohnat tím desky melecitozního “cementu”. Možná by část (různě velká podle lokality a % melecitozy) vytekla z lisování a pak kouzlit už jen se zbytky.
---------------------------
Je to okamžitý nápad a žádám o zhodnocení do jaké míry je to reálné a do jaké míry holý neproveditelný nesmysl. Je možné, že si v zaujetí myšlenkou neuvědomuju nějaká úskalí. Je mi divné, proč na tohle už nepřišel někdo dávno přede mnou. Třeba velkovýroba.