Add olej primo na srst … netusim. Mozna neco existuje, nepatrala jsem.
Ja mam rozcesavac od True Iconic a funguje. Ale je fakt narozcesani dredu, takze nastrikat, rozcesat a pak jen koukat jak se tvorej nove dredy 😀
Z naseho domaciho vzorku - holky Borka, Zaja, Gwen (Vsechno GR) vlastne beze zmeny, jen jim srst zhoustla a narostly jim delsi praporky. Kastrovany byly v 11 letech (B), 12 letech (Z) a asi 12 letech (G).
Dale holky Ciri, Eris a Ferida (obe GR) - kastrovany v 5, 7 a 4 letech. Vsem zhoustla srst, narostla delsi a Cirde se delaly dredy na ocase a na zadnich kalhotkach, Erise a Feride odmita vypadavat podsada vubec, takze maji takove mikrodredicky i na ramenou, kde je ta srst vlastne nejkratsi. Ale jde to vycesat, kdyz teda panicka neni kokos(t) a nezapomene na to 🙂
Leonka (GR s primesi setra) - kastrovana v 7 letech. Srst mela vcelku ok, hustou a dlouhou, ale s trochou trpelivosti cesatelnou. Jen na zadnich nohach na hrane od trisla po koleno a na usich ji vylejzala steneci srst, takova ta vaticka v jine barve (rozumej hnusne zrzava). Ale slo to dobre vytrimovat a byl vzdycky tak na mesic pokoj.
Kluci - Otik (skoro GR), Drake (GR) a Saggi (GR +kokr) - kastrovani skoro 14, 11 a asi 12 let. Otik srst zadna zmena srst sucha a matna, ale on ma potize s jatry takze tam byl tenhle problem uz pred tim. Drake ma srst po mamince Ciri, takze dredy na ocase a kalhotkach. Saggi je hunatej jak medved, vyleza mu steneci podsada, hreben pri pohledu na tu kouli chlupu omdleva. Trochu jsem ho probrala efilackama, ale porad je jak kdyby trenoval na dobyti severniho polu.
No a pak je tu Johana, kavalirka, kastrovana ve trech letech. Ona mela cuchaci srst uz od stenete, ale po kastraci teda extrem. Srst ji zhoustla a zjemnila, roste asi 100x rychleji. Clovek ji ucese, ona sleze z gauce, dojde se napit a je zase samej dred. A v zhledem k faktu ze je intenzivne presvedcena ze je to pes lovecky a vymete venku kazde krovi, ma nohy nakratko, usi dohola, podvozek s vetranim a vsechno co slo zkraceno na rozumnou delku. I tak si zvlada vyrobit dredy na 1,5 cm dlouhe srsti.