Je to fenomén, takový … se vyskytne jednou za sto let. Xavier Crement by měl radost, opravdu jedinečný studijní materiál.
Dlouho jsem nechtěl následující zveřejnit. Jsem zvědav, kdo se k tomu jak vyjádří. Přesněji, vím jistě, že nikdo nijak, protože by pak musel uznat, že nebyl dostatečně vzdělán v oboru a že se mýlil a naletěl. Naletí přece jenom hloupý a to sám o sobě nikdo nepřizná.
Původně je to psáno jako soukromý dopis jednomu příteli a tak tomu odpovídá styl a některé formulace. Nikdo mě neplatí abych to cizeloval pro CHZ.
-----------------
Konkrétní příklad, zkušenost in natura z let 1991-2000, kdy na Ukrajinu každé léto jezdil starší bratr na dovolenou, prodlouženou na 6 týdnů o neplacené volno. Jezdil tam do rodiny známého, kterého znal z Vladimiru, když v SSSR studoval na komunistu. Ano, Vladimir je sice v Rusku, ale bratrův známý byl Ukrajinec někde od Žitomiru.
Včelař měl včely v ležanech na míře D-B = 43,5x30 a bratr s ním včelařil. Tam nikdo včely na zimu nekrmil, vytáčelo se tam prvně až v půli srpna. Příjem ze včel byl dvojí. UK včelař vyzimoval na slunečnicovém medu, cukr nepoužíval. Jarní snůška byla na rozvoj. Pak koncem května přijel vlakem Sibiřan se sudy černé medovice a tu směnil s UK včelaři za oddělky na 10 vysokých rámcích. Prostě UK včelař vzal z každého svého vč 10 rámků se včeami a matkou a proto musel mít ležan se stejnou mírou všech rámků, protože mu muselo doma zůstat torzo včelstva s mladým plodem. Současně ležan nemusel být kdo ví jak velký, když včelař svoje včelstvo těsně před vrcholem rozvoje - když my tady dáváme naplno medníky, vlastně zlikvidoval. Tedy gró prodal (bartrem směnil) za medovicový med. Sibiřan si se sudy od loňského medu odvezl oddělky ve svých dovezených nástavcích do hloubi Tajgy a proto to muselo být na té míře, protože SSSR nic jiného než Dadant-Blatt neznal. Tam se ale ten úl jmenuje Mnogokorpusnyj. UK včelařova torza, která mu zbyla, horko těžko narostla, samosebou s matkou z nouzáku, do konce června/začátku července na jakš takš slušnější včelstva. UK včelař prodával sibiřský černý med a lidi mu za něj trhali ruce stejně, jako by trhali Češi.
Pak konečně přišel čas snůšky pro UK včelaře. Ale on měl už vyděláno prodejem medovice od sibiřského Rusa, který svým medem zaplatil desetirámkové oddělky. Co Ukrajinec vytočil ze slunečnice byl konečně zisk za jeho med. Ale ten už nepotřeboval, byl to už jen bonus, celé včelaření mu musela se ziskem zaplatit transakce se Sibiřanem a tak mu žíly nervalo kolik měl vlastního slunečnicového medu. Šlo mu jen o nakrmení na zimu (cukr se tam v té době těžko sháněl). UK včelařovi šlo hlavně o to, aby torza včelstev vychovala nouzouvou matku a zesílila natolik, aby je příští rok v květnu zase výhodně směnil s Rusem, který v podnínkách Sibiře nedokázal vyzimovat včelstva a vysířil je. Díky tomu neměli ani Sibiřani ani UK potíže s VD a CCD a jinými neduhy. I tady u nás víme, že oddělky, nikdo neví proč, nepotřebují žádnou léčbu.
Jak včlařská barttrová směna mezi Rusy ze Sibiře a Ukrajinci funguje dnes nevím, jakékoli vazby na UK si bratr vzal do hrobu a nezeptám se.
No a proč to celé píšu. Třeba toto by mělo psát Včelařství, aby pak bylo i včelařsky odborně méně vzdělaným jasno, že zhlížet se na Ukrajině, potažmo jinde, v ležanu, jaksi nejde. A nebo jde, ale je víc než pošetilé (řečeno velmi jemně) očekávat dobré výsledky tady u nás. Mrzí mě, že i vzdělaný Goro nenapíše jasně, že chtít aby tady fungovaly UK úly, UK metodiky, ale s českou a ne UK včelou a v českém a ne UK klimatu, je skutečně na pováženou. Ale asi si to neuvědomil, protože stejně je to s americkým úlem a on si je pořídil. A tak je pro něj i toto možná nová informace, jde jen o to, zda to přizná.
Právě kolega Goro ze mě dělá nějakého zlostného starce a nečte moje příspěvky, protože on liberál je až na půdu - dnes se na Slovensku liberálům říká progresivci.
Měl jsem pošetile za to, že mi prostě budou lidi věřit, když jasně sdělím, že je ležan v drtivé většině českých podmínek, s našimi snůškami a naším včelařením pro med (a ne jako na UK byl hlavním přijmem oddělek) nesmysl, který nemůže fungovat s uspokojivým výsledkem. Stejně tak se není možné zhlížet v Langstrothu, když se pro med v USA nevčelaří, ale tam se včelaří jen pro odměny za opylení a v některých státech se jen produkují tzv pakety (smetence s matkou) pro sever USA a Kanadu.
Tomuto všemu dohromady se říká odborné vzdělání, chcete-li celkový přehled a schopnost vidět svět a konkrétně včelřinu v nejširších souvislostech.
A tak myslet si, že tu bude ležan a nakonec i Lang fungovat jako v zemích, kde to funguje a ty úly se osvědčily, je mírně řečeno pošetilé. Prostě někdo může obdivovat banány a zajímat se o ně, ale já mu garantuju, že mu banánovníky v podmínkách Česka prostě rozumný výnos nedají ani kdyby se stavěl na hlavu! A protože mám lidi, ač se to možná někomu nezdá, rád, snažím se ty, kteří si mocí mermo chtějí naběhnout, varovat.
----------------------
Nemusím vše vyzkoušet sám, je chytřejší učit se na chybách druhých. Popsal jsem tu svoje pokusy s pololežanem, prováděné v době, kdy bratr jezdil na Ukrajinu a věděl jsem to a stejně jsem to zkoušel. Byl jsem mladej a b.bej.
Množárnu vyzkoušel známý mých rodičů, úly - měl množárny dvě - jsem u něho viděl a viděl v nich včely. A sám majitel říkal, že i na oplozování matek je to ničemné, že není nad samostatný plemenáč. Od jeho asi 45 let věku do smrti už množárny neobsazoval. Moc práce když by v tom měl být med a medu mizivě a na matky taky špatné. Proboha jsem snad rozumu mdlého abych, když tohle všechno vím, sveřepě šel zkoušet ležan sám, abych se přesvědčil, že se vyplatí věřit starším a zkušeným?
A tak. Jestli tu snesu spousty argumentů, a nejde jen o ležan, a stejně si tu sveřepě někteří vedou svoje, pak já cholerik holt vycáknu a ztratím úplně elán (iluze jsem ztratil dávno). Někdo se tomu snad diví?
Když něco chodí kymácivě jako kachna, vypadá jako kachna, ráchá se to ve vodě jako kachna, má to peří a kváká to jako kachna, pak to na 99,9% kachna je. Tudíž je pošetilé očekávat, že to nebude ohavně kvákat, ale že to bude libě trylkovat jako kanárek.