Aktuálně: 3 770 inzerátů208 898 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Konečné řešení úlové otázky = ležanu v podmínkách ČR

Tom50
Tom50 08.08.2024, 17:41:15 xxx.xxx.139.241

Dlouho jsem nechtěl následující zveřejnit. Jsem zvědav, kdo se k tomu jak vyjádří. Přesněji, vím jistě, že nikdo nijak, protože by pak musel uznat, že nebyl dostatečně vzdělán v oboru a že se mýlil a naletěl. Naletí přece jenom hloupý a to sám o sobě nikdo nepřizná.

Původně je to psáno jako soukromý dopis jednomu příteli a tak tomu odpovídá styl a některé formulace. Nikdo mě neplatí abych to cizeloval pro CHZ.

-----------------

Konkrétní příklad, zkušenost in natura z let 1991-2000, kdy na Ukrajinu každé léto jezdil starší bratr na dovolenou, prodlouženou na 6 týdnů o neplacené volno. Jezdil tam do rodiny známého, kterého znal z Vladimiru, když v SSSR studoval na komunistu. Ano, Vladimir je sice v Rusku, ale bratrův známý byl Ukrajinec někde od Žitomiru. 

Včelař měl včely v ležanech na míře D-B = 43,5x30 a bratr s ním včelařil. Tam nikdo včely na zimu nekrmil, vytáčelo se tam prvně až v půli srpna. Příjem ze včel byl dvojí. UK včelař vyzimoval na slunečnicovém medu, cukr nepoužíval. Jarní snůška byla na rozvoj. Pak koncem května přijel vlakem Sibiřan se sudy černé medovice a tu směnil s UK včelaři za oddělky na 10 vysokých rámcích. Prostě UK včelař vzal z každého svého vč 10 rámků se včeami a matkou a proto musel mít ležan se stejnou mírou všech rámků, protože mu muselo doma zůstat torzo včelstva s mladým plodem. Současně ležan nemusel být kdo ví jak velký, když včelař svoje včelstvo těsně před vrcholem rozvoje - když my tady dáváme naplno medníky, vlastně zlikvidoval. Tedy gró prodal (bartrem směnil) za medovicový med. Sibiřan si se sudy od loňského medu odvezl oddělky ve svých dovezených nástavcích do hloubi Tajgy a proto to muselo být na té míře, protože SSSR nic jiného než Dadant-Blatt neznal. Tam se ale ten úl jmenuje Mnogokorpusnyj. UK včelařova torza, která mu zbyla, horko těžko narostla, samosebou s matkou z nouzáku, do konce června/začátku července na jakš takš slušnější včelstva. UK včelař prodával sibiřský černý med a lidi mu za něj trhali ruce stejně, jako by trhali Češi. 

Pak konečně přišel čas snůšky pro UK včelaře. Ale on měl už vyděláno prodejem medovice od sibiřského Rusa, který svým medem zaplatil desetirámkové oddělky. Co Ukrajinec vytočil ze slunečnice byl konečně zisk za jeho med. Ale ten už nepotřeboval, byl to už jen bonus, celé včelaření mu musela se ziskem zaplatit transakce se Sibiřanem a tak mu žíly nervalo kolik měl vlastního slunečnicového medu. Šlo mu jen o nakrmení na zimu (cukr se tam v té době těžko sháněl). UK včelařovi šlo hlavně o to, aby torza včelstev vychovala nouzouvou matku a zesílila natolik, aby je příští rok v květnu zase výhodně směnil s Rusem, který v podnínkách Sibiře nedokázal vyzimovat včelstva a vysířil je. Díky tomu neměli ani Sibiřani ani UK potíže s VD a CCD a jinými neduhy. I tady u nás víme, že oddělky, nikdo neví proč, nepotřebují žádnou léčbu. 

Jak včlařská barttrová směna mezi Rusy ze Sibiře a Ukrajinci funguje dnes nevím, jakékoli vazby na UK si bratr vzal do hrobu a nezeptám se. 

No a proč to celé píšu. Třeba toto by mělo psát Včelařství, aby pak bylo i včelařsky odborně méně vzdělaným jasno, že zhlížet se na Ukrajině, potažmo jinde, v ležanu, jaksi nejde. A nebo jde, ale je víc než pošetilé (řečeno velmi jemně) očekávat dobré výsledky tady u nás. Mrzí mě, že i vzdělaný Goro nenapíše jasně, že chtít aby tady fungovaly UK úly, UK metodiky, ale s českou a ne UK včelou a v českém a ne UK klimatu, je skutečně na pováženou. Ale asi si to neuvědomil, protože stejně je to s americkým úlem a on si je pořídil. A tak je pro něj i toto možná nová informace, jde jen o to, zda to přizná. 

Právě kolega Goro ze mě dělá nějakého zlostného starce a nečte moje příspěvky, protože on liberál je až na půdu - dnes se na Slovensku liberálům říká progresivci.

Měl jsem pošetile za to, že mi prostě budou lidi věřit, když jasně sdělím, že je ležan v drtivé většině českých podmínek, s našimi snůškami a naším včelařením pro med (a ne jako na UK byl hlavním přijmem oddělek) nesmysl, který nemůže fungovat s uspokojivým výsledkem. Stejně tak se není možné zhlížet v Langstrothu, když se pro med v USA nevčelaří, ale tam se včelaří jen pro odměny za opylení a v některých státech se jen produkují tzv pakety (smetence s matkou) pro sever USA a Kanadu. 

Tomuto všemu dohromady se říká odborné vzdělání, chcete-li celkový přehled a schopnost vidět svět a konkrétně včelřinu v nejširších souvislostech.

A tak myslet si, že tu bude ležan a nakonec i Lang fungovat jako v zemích, kde to funguje a ty úly se osvědčily, je mírně řečeno pošetilé. Prostě někdo může obdivovat banány a zajímat se o ně, ale já mu garantuju, že mu banánovníky v podmínkách Česka prostě rozumný výnos nedají ani kdyby se stavěl na hlavu! A protože mám lidi, ač se to možná někomu nezdá, rád, snažím se ty, kteří si mocí mermo chtějí naběhnout, varovat.

----------------------

Nemusím vše vyzkoušet sám, je chytřejší učit se na chybách druhých. Popsal jsem tu svoje pokusy s pololežanem, prováděné v době, kdy bratr jezdil na Ukrajinu a věděl jsem to a stejně jsem to zkoušel. Byl jsem mladej a b.bej.

Množárnu vyzkoušel známý mých rodičů, úly - měl množárny dvě - jsem u něho viděl a viděl v nich včely. A sám majitel říkal, že i na oplozování matek je to ničemné, že není nad samostatný plemenáč.  Od jeho asi 45 let věku do smrti už množárny neobsazoval. Moc práce když by v tom měl být med a medu mizivě a na matky taky špatné. Proboha jsem snad rozumu mdlého abych, když tohle všechno vím, sveřepě šel zkoušet ležan sám, abych se přesvědčil, že se vyplatí věřit starším a zkušeným?

A tak. Jestli tu snesu spousty argumentů, a nejde jen o ležan, a stejně si tu sveřepě někteří vedou svoje, pak já cholerik holt vycáknu a ztratím úplně elán (iluze jsem ztratil dávno). Někdo se tomu snad diví?

Když něco chodí kymácivě jako kachna, vypadá jako kachna, ráchá se to ve vodě jako kachna, má to peří a kváká to jako kachna, pak to na 99,9% kachna je. Tudíž je pošetilé očekávat, že to nebude ohavně kvákat, ale že to bude libě trylkovat jako kanárek.

goro
goro 09.08.2024, 15:51:28 xxx.xxx.199.128

Tome poznám veľa sebestředných ľudí aj medzi včelármi ale vám sa v tomto nikto nevyrovná…😉

ak je liberalizmom to že každý môže povedať svoj názor bez toho aby mu bola vnucovaná jediná nemenná pravda..

ak je liberalizmom že každý môže úspešne chovať včely v rôznych úľoch a rôznymi metodikami bez toho aby mu bola vnucovaná jediná nemenná pravda… 

ak je liberalizmom to,  že môžem čítať to čo ma zaujíma a vyjadrovať sa k tomu kde to považujem za potrebné, bez toho aby som sa musel vyjadrovať ku všetkému čo chce niekto iný……

áno potom prímam váš názor že som “liberál”..🙂..

neviem ale ako ste dospeli k názoru , že vaše články nečítam… to že ich nekomentujem alebo nedám palec neznamená že nečítam, len nesúhlasím s nejakou časťou príspevku alebo nemám čo dodať k tomu čo ste napísal… chápem že keď venujete toľko času písaniu príspevkov, chceli by ste spätnú väzbu…možno by ste ju aj dostali keby sa vás včelári nebáli, že im pri najmenšom náznaku iného názoru či inej skúsenosti nadáte do nechápavcov či liberálov…

konkrétne k "Ležanu" ste už predtým založili vlákno a napísali svoje skúsenosti a prispel tam aj tom4… všetkým trom príspevkom som dal “palec”, teda vyjadril som súhlas, že tak to vidím aj ja … prečo som mal písať a vyjadrovať sa k tomu ako ma vyzývate, že v ČR s českou včelou včeláriť je na pováženou…(pošetilé)… dokonca vzhľadom na to že včelárim v “amerikánskych LG úľoch”, (hoci mi v nich včely nehynú, a ťažím med len z panenských plástov) automaticky ste dospeli k názoru že sa musím priznať že toto je pre mňa nová informácia 😕… 

takto teda, k včeláreniu v ČR by sa mali vyjadrovať českí včelári, u nás na Slovensku pri hraniciach s maďarskom sa bežne v ležanoch včelári a so slovenskou včelou! …môj kamarát Ištván mal v takýchto úľoch (43,3 x 37 cm, 17 rámikov) cez 100 rodín v dvoch vozoch a kočuje s nimi… výnosy pod 80kg na rodinu považoval za špatný rok… treba však úprimne napísať, že chová včely vo “včelárskom raji” a kto vie ako tam dokáže medovať taký agát.. silné včelstvo za jeden deň donesie aj viac ako 10 kg agátu… 

a prečo keď to ide na Slovensku som dal tie palce v téme ležany?… pretože som s nimi súhlasil… rozhodujúce je nie aká je včela v ležane, ani aký je včelár …aká je nárazová a silná je znáška… s týmto môžem s vami súhlasiť, neviem ako v Čechách či na Morave ale na Slovensku je veľmi málo miest kde by bolo vhodné chovať včely v ležane… viem rozhodne že u mňa sa včely v ležane dajú chovať ale výsledok je ako písal Tom4… veľa práce , veľa rojov a málo medu… včelári okolo mňa ich skôr používajú na rozchovanie plodu a zaviečkované plásty z nich vyberajú a vkladajú do rodín s ktorými idu na kočovku k maďarským hraniciam keď kvitne agát aby posilnili rodiny… ja som svoj posledný ležan prestal používať tohto leta, lebo nekočujem…

Medar (neregistrovaný) 09.08.2024, 21:53:01 xxx.xxx.47.194

Je to fenomén, takový … se vyskytne jednou za sto let. Xavier Crement by měl radost, opravdu jedinečný studijní materiál.

Tom50
Tom50 10.08.2024, 10:11:40 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.08.2024, 15:51:28

Každý jsme originál, tvrdí liberálové a najednou je to špatně? Liberálové také razí mnohost názorů a to mi nikdo neuměl vysvětlit, jak na otázku kolik je 3x3 může být víc názorů než jeden? Když sebestředně tvrdím, že je to 9, rád se dám poučit, že by to někdo mohl vypočítat jako 5 a jiný jako 11.

Pravda je, že nejste arogantní. Nepamatuju se ale, že bych za asi 12 let co se “známe” zaregistroval, že byste připustil, že by se vám něco nepovedlo, že jste se mýlil a zalitoval nějakého rozhodnutí. Pak by se zdálo, že jste neomylný. Moc dobře vím, že kdo touží po úspěchu nesmí ani jedinkrát připustit svojí omylnost. Já ale po úspěchu za nějakým účelem, třeba jako je politika a nebo oblíbernost na foru neprahnu a asi jako jediný na každém foru, kde jsem byl, se snažím pravdivě ukazovat i cesty slepé a často i hodně trapné omyly a dokonce i stupidně romantické motivy, které mě do slepých uliček zavedly.

Ano, nejsem diplomat. Začal nám sem psát arogantní medar. BG, jinak velmi kritický (ke mě dlouhá leta), napíše šetrně co já, že medar mele nesmysly a ani slůvkem se nezmíní o jeho aroganci. Je diplomat, já ne, nemám důvod, nebojím se vymezit když je někdo bohorovný machr bez špetičky pokory. Konkrétně on se dopouští toho nesmyslu, že včelaří ve včelařském ráji jak snůškově a jednak odbytově, jaký se vyskytuje na jednotkách % v ČR, ale ten fakt úplně ignoruje a dává sám sebe - svojí praxi, navíc velmi arogantně, jako etalon. Podobně ruský přivandrovalec bohatne na blbosti lidí a díky “odbornému” časopisu, který mu udělá podle mě zločinnou reklamu. On zdánlivě vyhoví poptávce po ležanu, ale nesdělí, že je to v ČR úl tak do 3-5% stanovišť a všude jinde to bude úl blbý. To je nejhorší dezinformace a podle mě podle zákeřná, neříct celou pravdu. Přesně tak jsem si já naběhl na nesmyly Boháčovy a dalších dárečků, kteří ještě žijí a tak je nemůžu jmenovat. 

Takže milý pane Goro. Vy liberál jste když myslíte, že každý má právo na vlastní názor a dokonce mlčíte i ve chvíli kdy dobře víte, že je to názor blbý, tedy že 3x3 není například 5 ani 11. Podle mě je to samé jako kdybyste klidně nechal slepce v běhnout pod kamion a nezastavil ho, protože jeho svobodná vůle a rozhodnutí je jeho nezadatelné právo. Já píšu hlavně pro začítečníky, tedy stran včelařského vzdělání slepce a tudíž naopak považuji za morální a slušné jasně sdělit, jaký úl je na většině našeho území horší a nebo úplně špatný. Hlavně ale vždycky bez jediné výjimky sdělím PROČ je nějaký úl, nějaká metodika a nějaká praxe špatná a hned sdělím, co je lepší.

Proto si já nikdy se žádným liberálem, který se jako liberál chová a často vůbec nechápe, že je zarytý liberál (a tím zhoubný liberalizmus podporuje), rozumět nebudu. A popravdě asi ani nechci. Úplně stejně jsem si nechtěl rozumět s komunisty a to i když měli spoustu věcí dobrých, dokonce lepších než kapitalisti. Zrovna tak liberalizmus má určité klady, ale jako celek je to ideologie zhoubnější, než ta bolševická. A já oddělit odbornost od ideologie neumím a ani nechci, protože z ideologie a pokřiveného světonázoru pak vychází i chyby v odbornosti a to nejen ve včelařině. Viz green deal - výsledek liberalizmu na entou.

Vy jste se dopustil hodnocení mojí osoby a na to jsem já reagoval. Takže vy máte právo na svůj názor na mě, mě ho upíráte. Jednou liberalizmus jo, jindy ne, pro někoho ano, pro jiného ne, zkrátka přesně v duchu progresivního liberalizmu jak se právě hodí. Asi si to ani neuvědomujete. Nicméně vám děkuju za velmi přátelskou komunikaci a umění se vymezit a pořád při tom zůstat diskutérem bez arogantní nepokorné namachrovanosti.

Takže pane Goro a ostatní. Je spousta věcí, o kterých se nediskutuje, třeba slušný člověk pouští v buse sednout těhotnou a starce. Liberál by ale podle okolností a podle pokřiveného respektu k jinakosti toleroval mladým, že se chovají jako de.ilové. Výsledek je, že se po Praze v “pochodu hrdosti” producírují úchyláci za nadšeného hýkání médií. Naštěstí jen některých. A začíná to tak nevinně, jako že má každý nárok na vlastní názor a že je každý názor stejně kvalitní a správný. Proto mám problém s liberalizmem, kvůli koncům, kam to vede.

Anonymní (neregistrovaný) 10.08.2024, 11:06:09 xxx.xxx.16.44

Podobně ruský přivandrovalec bohatne na blbosti lidí a díky “odbornému” časopisu, který mu udělá podle mě zločinnou reklamu. On zdánlivě vyhoví poptávce po ležanu, ale nesdělí, že je to v ČR úl tak do 3-5% stanovišť a všude jinde to bude úl blbý. To je nejhorší dezinformace a podle mě podle zákeřná, neříct celou pravdu.

Fuj to smrdí, Tomášek se nám tu zase vyzvracel. 

Javali (neregistrovaný) 10.08.2024, 12:33:33 xxx:xxx.3415:f5bb
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.08.2024, 10:11:40

Úplného začátečníka nejspíš vydesíte, ale kdo už včely má se od vás může hodně naučit, spoustu věcí ulehčit a problémy vyřešit. Prakticky téměř vždy trefíte hřebíček na hlavičku. Beru to tak, že každej je nějakej a vy se vztekáte kvůli problému ve společnosti, který nemáte moc změnit. Sere nás to všechny co se děje, ale je lepší tu zlost ventilovat správným směrem a né na každého včelaře, který se vám kvůli něčemu nezdá.

Za sebe můžu říct, že jsem neustále kolem slyšel jak je nejlepší jen jeden rozměr rámku a jak u nízkejch medníku je 2x víc práce se skladováním a vytáčením, protože je rámků 2x tolik. A na váš popud, protože jste takový “uřvaný” mám nízké rámky 42x14 a 2 panenské rámky jsou několikrát rychleji odvickované nožem či vidličkou než jeden velký. Zatím už druhým rokem křečkuji panenské souše, bez nich to moc nejde, ale rozdíl v pracnosti je to diametrální i co se týče šetrného růstu úlového prostoru. Tak nezoufejte, zase tak marná a zbytečná snaha to od vás není.

goro
goro 10.08.2024, 18:35:47 xxx.xxx.199.128

milej Tome, mrzí ma že ste pochopil môj príspevok tak, že vám upieram právo na váš spôsob myslenia či vyjadrovania, vy ste ma hodnotil pomaly v každom druhom príspevku, ja som vás nazval “sebestředným” a za tým si stojím… v pohode buďte takým akým ste na to zasa máte právo vy.. rovnako ako ja môžem byť, žiť a písať ako ja chcem…

k tomu aby som sa považoval za neomylného mám stráááášne ďaleko, asi nečítate moje príspevky s pochopením, ktoré vyžadujete od ostatných pri čítaní vašich príspevkov 😉 len tak námatkove…. písal som že som voľakedy prehadzoval nízke nadstavky, že som mal pootvárané očká odspodu až po horný medník, že som mal na jednom stojane aj viac ako 5 rodín tesne pri sebe, že som používal materskú mriežku, že som skúšal ležany a vycúval nakoniec z nich… aké omyly chcete po mne ešte?.. je ich nespočet… 

"milý pane Goro. Vy liberál jste když myslíte, že každý má právo na vlastní názor a dokonce mlčíte i ve chvíli kdy dobře víte, že je to názor blbý”.. …v tomto vám dávam za pravdu, často mlčím aj keď niekto sem napíše blbosť…. blbosť sem môže napísať každý aj ja aj vy…môžem námatkove zasa spomenúť váš príspevok kde radíte začiatočníkom ako pripraviť včelstvám na zimu… skutočne hodnotný príspevok a zrejme som mu nedal palec a mlčal som hoci ste tam napísali úplnú blbosť… a viete prečo som mlčal ? ..aby som nevniesol do hláv začínajúcich včelárov zbytočný zmätok… a keby som vám napísal že je to čo tvrdíte je blbosť čo by som tým dosiahol? ..vy by ste mi neuverili a niekto by si mohol myslieť, že keď niekto napíše v texte  jednu blbosť, že je to celé blbé…ale to tak vôbec nie je…

teda k veci, kategoricky ste v príspevku napísali, že (voľne citujem..) včely sa MUSIA NA ZIMU ZAKRMOVAŤ VÝLUČNE  ROZTOKOM CUKRU 1:1, PRETOŽE ROZTOK  3:2 JE HUSTÝ, JE PRE NE NAMÁHAVÉ HO ODOBERAŤ, VČELY MUSIA LIETAŤ PO VODU A RIEDIŤ SI HO… TOME tu ste dokázali napísať niekoľko blbostí v jednej vete a ja som nereagoval… za prvé, slovo VÝLUČNE nie je pravdivé, včely sa bežne kŕmia na zimu nielen roztokom 1:1 ale aj 3:2 a robí tak väčšina včelárov… často sa vo svojich radách odvolávate na vlastné skúsenosti ktorými všetko overujete a rád by som vám napísal z mojej včelárskej praxe, že včely roztok 3:2 berú bez problémov, keď im do stropného kŕmidla nalejem večer 5 litrov takéhoto “hustého” roztoku verte či  nie, ráno je kŕmidlo prázdne… teda chcelo by to asi napísať “z mých skušeností na mé včelnici doporučuji rotok 1:1, mám s nim nejlepší skušenosti, hoci sú včelaři, kterí krmí na zimu i hustejším rotokem 3:2” ..takéto tvrdenie by vôbec nebolo “liberálne” ale PRAVDIVÉ! toto však je len taká perlička, hra so slovíčkami, vám hustý roztok neberú, mne roky berú.. ale oveľa väčšia a skutočná BLBOSŤ je tvrdenie, že sa včely s hustým roztokom viac UPRACUJÚ A MUSIA LIETAŤ PO VODU ABY SI HO ZRIEDILI … vaša argumentácia je detinsky smiešna že v prírode taký hustý nektár včely nepoznajú… určite ste skúsený včelársky praktik a veľa ste toho naštudovali ale každý prinesený nektár včely zahusťujú… nebudem popisovať aké je to pre ne namáhavé, ale KAŽDÝ NEKTÁR KTORÝ VČELY PRINESÚ  do úľa, či má 15 ALEBO 40% CUKRU musí vďaka odstraňovaniu vody prejsť cez hustotu 50% (1:1), aj cez hustotu 60% (3:2) a musí dosiahnuť hustotu okolo 70% cukru v roztoku, potom ho už včela nedokáže nasať sosákom, ukladá ho na dno a steny buniek a vysúša prúdiacim vzduchom…. to je vám zrejme známe, a teda viete že včela dokáže PRIAMO NASAŤ NIELEN ROZTOK CUKRU 1:1 ALE AJ 3:2, BA DOKONCA AJ HUSTEJŠÍ… keď dám včelám roztok cukru 3:2 VOBEC NEMUSIA LIETAŤ PO VODU A RIEDIŤ HO ABY SA IM DAL ODOBERAŤ, PRÁVE NAOPAK, VODU Z NEHO MUSIA ODSTRAŇOVAŤ ABY HO MOHLI ULOŽIŤ DO BUNIEK…  ROZHODNE teda nemusia lietať po vodu aby ho riedili a aby sa im dal odoberať…ak neveríte literatúre, ani vedcom ani mojim praktickým skúsenostiam, skúste sa aspoň prosím zamyslieť nad tým ako dokážu tie moje včely v noci keď nelietajú odobrať 5 l roztoku 3:2 bez toho aby vyleteli po vodu a verím že pochopíte akú blbosť ste napísali… a tretia blbosť je v tom tvrdení je že spracovanie roztoku 3:2 je pre včely namáhavejšie ako ako u 1:1… skúsme spočítať, včely musia zahustiť oba roztoky aby ich mohli uložiť do buniek a musia z nich odstrániť vodu… počítajme spolu.. dajme tomu na 10 kg cukru dáte vy 10 litrov vody a ja len 6,7… vaše včely musia odstrániť oveľa viac vody a pokojne napíšete že je to pre včely menej namáhavé… nechápem…

Tome, často ma vyzývate aby som reagoval na vaše príspevky, ale ako mám reagovať ak je tam náhodou napísaná podobná BLBOSŤ ? … mám každé tvrdenie s ktorým nesúhlasím vyargumentovať?… k čomu by to bolo dobré?… pokojne raďte, odovzdávajte svoje skúsenosti, ja budem svoje ale nekonfrontujme sa PROSÍÍÍÍM! ……komu to pomôže ??? začínajúcim včelárom rozhodne nie, nepovažujem to za zmysluplné a NEBUDEM TO ROBIŤ!

Tom50
Tom50 11.08.2024, 22:19:03 xxx.xxx.139.241

Moc se mi nechtělo vůbec toto vlákno číst. Nakonec jsem zjistil, že konečně diskutujete tak, jak já to očekávám a jak já se domnívám, že je to potřeba.

Jako přehlédnu, že říkáte, že jsem blbec, přece kdo píše blbosti ten je logicky blbec.😉🙂

A dovolím si vám vysvětlit, proč to o krmení tvrdím.

Většina včelařů krmí 3:2 a většina má úhyny. Já ne. Proč mají úhyny, když svým včelám usnadnili tak báječně práci? Raděj budu blbec bez úhynů než chytrej s úhynama.

Chybí výzkum, chybí seriozní výzkum a tak je můj dohad, a upozornil jsem na to, že to není tvrzení ale domněnka, že včely víc namáhá roztok hustý než řídký. To proto, že ne jen já, ale i velmi stará literatura radí, že když včely nechtějí bát 3:2, že 1:1 brát budou. Tahle prastará rada pokračuje, že co nechce brát ani 1:1, nebude brát nic, něco tam není dobře a má se to léčit sírou. Ne s něčím spojit a přenést (nákazu) na další vč. Ne, má se to vysířit!!!! Z toho logicky vyplývá, že včelstvům dá víc práce zpracovat roztok hustý než ten řídký, protože řídký berou vždy, hustý ne vždy.

Tady odbočím k vyváření vosku. Drtivá většina lidí má ve studni povrchovou měkkou vodu a vyváří vosk ve studniční vodě a dobrý. Já ale říkám, že jestli chci mít absolutní jistotu, musím vyvářet ve vodě z rybníka, okapu nebo řeky. V rámci této logiky roztokem 1:1 nezkazím nic a hustým roztokem bych zkazit mohl - včely berou řídký raději. Podruhé se chytáte něčeho, co jsem deklaroval jako logickou doměnku a ne tvrzení. Já dedukuji, že dá včelám méně práce roztok 1:1 než hustší, když ten berou vždy, hustý někdy ne. Já nevím, kdy a kterým včelstvům by dělal hustý roztok potíž, logicky je hustý = pro ně víc práce a protože si myslím = DOMNÍVÁM SE, že nemám úhyny proto, že včely nehuntuju nadměrnou zátěží, tak je nezatěžuju. Opakuju, já nevím jak to, že úl a metoda Blaník nezná úhyny. Připomenu, že Tom4 úhyny měl i s metodou Blaník, ale pak se ukázalo, že krmil škrobový synťák kvůli nestíhání z vytíženosti v práci, navíc synťák je hustý (možná naředěný by úhyny nezpůsobil, nejsem Dol, nikdo mě za toto neplatí, ale všichni by mi měli líbat ruce, že jsem na to přišel a zveřejnil to. Opak je pravdou, místo vděku o mě někdo říká, že jsem blbec a jiný, že moje rady a snaha pomoci jsou blitky - anonym, hrdina).

A jsme zase u vopic a banánů -kdo chce mít včely, musí mít na ně čas a ne kvůli práci krmit sračkama. Ale taky jsme s Tom4 přišli na to, že mu uhynula jen včelstva, která nebyla ode mě. Viz můj článek o chlebovém kvásku a tak samotný synťák nebyl jedinou příčinou. Polopatě. Některá vč i po krmení synťákem neuhynula, pokud byl jejich původ ode mě a neuhynuly "nahaté" včely (na míře 39x24) a včely od jedné paní v Zanderu (42x22x10). A tak Tomovy úhyny nebyly způsobeny jen tím škrobovým krmením.

Daším vaším trapným omylem a všimněte si, že neříkám blbostí, protože pro mě vy blbec nejste, je vaše představa, že vč reaguje na všechno ihned. Už jsem vám vysvětlil, že existují včelí cisterny, udělal jsem o tom vlákno (nevím jestli tady, na IF určitě) a nikdo nereagoval. Ani vy ne. Také jsem nikdy nikde netvrdil, že vč nedokáže zpracovat hustý roztok. Jen ho to podle mojí DOMNĚNKY víc vyčerpá a v důsledku toho + spousta dalších droboulinkých zátěží a stresů, pak uhyne na CCD nebo něco, co vědcostuti vlastně doteďka nevědí, co je a na co to vlastně vč hynou.

Dám vám příklad jak uvažujete vy. Jedna cigareta obsahuje smrtelnou dávku nikotinu, ale kouřením člověk nedokáže absorbovat toho jedu tolik, aby ho to HNED zabilo. Nezabije ho nai 50 cigaret denně a klidně je může hulit 30 let. Ale o tom, že výsledek se dostaví vždy, jen u někoho dříve a u jiného později, doufám nepochybujete!

Jsem polepšený kuřák, kouřil jsem jak pohádkovej drak 36 let až do svých 50 a tak vím naprosto jistě, že o kouření vím všechno.

--------------------------

Nejsem bez chyby, bez ní je asi jen Bůh. Ani vy a ani nikdo není neomylný. Mě konfrontace nevadí, naopoak, jen diskuzí a to je konfrontace názorů a postojů a ne plácání po zádech, jací jsme kabrňáci, se lze něčeho dobrat. A ano, vy v zápalu boje mnohokrát v jediném článku tvrdíte, že jsem blbec a já se, světe div se, nenafukuju a “nekonfrontuju” a neberu to osobně (a protože nejsem  bez chyby, tak ne každému jsem ochotný tolerovat, když říká o mé snaze pomoci jiným, že jsem blbec. To zdaleka nemůže každý!). 

To mě pane Goro za těch asi 12 let znáte tak málo?

goro
goro 12.08.2024, 20:26:31 xxx.xxx.199.128

Tome práve že vás poznám  😉, tak ešte raz, ale stručne,  cukrový roztok 3:2 včely pro odoberaní NERIEDIA, (ANI PRINÁŠANOU VODOU ANI VODOU Z VČIEL CISTERIEN)…. Včely z roztoku 3:2 (rovnako ako z 1:1) vodu ODSTRAŇUJÚ, ROZTOK zahusťujú!!!…ináč by nemohli CUKROVÝ roztok uložiť do plástov ako zásoby!!!… toto nie je žiadna DOMNIENKA, TO SA NEDOMNIEVAM, TO JE realita, to je fakt, to je SKUTOČNOSŤ  …podávanie cukrového roztoku o koncentrácii 3:2 radí jednoznačne aj stará literatúra (pozrite si napriklad Drašara, určite ho máte) a cukrový roztok on 1:1 radí použivať len na podnecovanie, k doplneniu zásob odporuča 3:2.. vy sa môžete “domnievať” hocičo ale fakty nepustia…

Ešte posledná úvaha, keďže na zimu dávam včelám roky cukrový roztok 3:2 a NEMÁM ÚHYNY, logicky mi z toho vychádza, TEDA DOMNIEVAM SA …že úhyny nemám preto, lebo nepoužívam roztok 1:1, ktorý včely viacej zaťažuje lebo musia z neho odpariť viac vody! .

Tom50
Tom50 12.08.2024, 21:18:39 xxx.xxx.139.241

OK, nechcete to pochopit, nedá se nic dělat. Mrzí mě to a nevěřím, že byste to nemohl pochopit, jen pořád melete svou. A už je to na hraně kdy mě chcete nachytat a ponížit.

tvrdím, že včely berou raději roztok řidší než hustý. DOMNÍVÁM SE, že je to proto, že jim dělá větší potíž = to znamená větší námahu - zpracovat roztok hustý a méně námahy jim dělá řidina. Nikde netvrdím a to je vaše manipulace a snaha mě ponížit, tak tedy nikde neříkám, že včely uloží cukr řídký. Ano, musí ho odpařit a pomocí slovníku, jaký jste použil jenovitě ke mě, tak já tvrdím, že je idiotská představa, že včelám usnadníme práci hustým roztokem. Proč tedy ochotněji a někdy jedině berou roztok řídký? Asi jsou blbé a nechápou, že jim dobroserové dělají dobře.

Na logickou otázku PROČ berou radeji roztok řídký jsem se domníval, že je to možná tak, že MOŽNÁ musí přinést vodu a roztok naředit, aby to pro ně bylo méně namáhavé. Tím současně není řečeno, že to tak dělají, máte vy jiné, chytřejší vysvětlení? Nemáte? Jasně, pak ale nekritizujte!

Netvrdil jsem, jen jsem se LOGICKY domníval. Vy máte pane kolego zjevně problém rozlišit tvrzení od dedukcí, domněnek a to i tehdy, když jasně deklaruju, že jde o dedukci a domněnku. Pak s vámi neumím komunikovat a zůstat slušný. Jsou jen dvě možnosti. Buď to nemáte čím pochopit a tomu nevěřím, pak mě ale tedy chcete nas.at a ponížit a to se mi nelíbí!

Já se tedy nedomnívám a nemám tu arogantní nepokoru myslet za včely, umím jen pozorovat a umím z toho vyvozovat nějaké závěry, některé možná mylné. A nikdy jsem o svých domněnkách netvrdil, že to jsou závěry JEDINĚ správné. Vedle toho jsou věci, kdy vím naprosto jistě, co správné je a co a proč správné není..

-------------------------

Ale hlavně, jasně jsem už před lety tvrdil, že včely zabíjí stres, spousty malinkých stresů, které každý sám nemá žádný význam. Ovšem když se mnoho stresů sečte, výsledek může být fatální. Vy moc dobře víte a hloupého jen děláte, že jsem taky tvrdil, že nevím, které malé stresy jsou zhoubné a které ne a proto je chytřejší nepůsobit ŽÁDNÉ stresy a nebo věci, které by stresem být i jen mohly. Patrně je to už nad mozkové možnosti některých lidí a tak debatu o hustotě krmení vzdávám.

------------------

K nestorům včelařské teorie.

Umění je, asi je to hodně dané inteligencí, umět rozpoznat nadčasové a obecně platné zákonitosti od trendů nějaké doby. Dokázal jsem celou svou prací, že ne všechno ze staré literatury je správné. To je lidský vývoj, je nutné ovládnout současnou úroveň vědění, nemít to navěky za dogma a pochybovat a hledat. Možná to Drašar i myslel vážně, nevím. Ale možná tomu nevěříte, ale za 50 a více let od Drašarova vyjádření svět pokročil a opakuju, vývoj se nazastavil.

Není můj styl vás ponížit. Ale připadáte mi jako můj děda ročník 1886. Toho s vážnou tváří na základce naučili, že blesk při bouřce je to, když se srazí dva mraky, pobně, jako když se o sebe křísne dvěma křemeny. Nevím jak se jmenuje slovensky křemen. Je to běžný kámen, dělá se z něj třeba sklo a u nás se válí na většině polí. A skutečně, když se dvěma praští o sebe, dělá to jiskru. No a dále dědu naučili, že hrom je zvuk, když se ty dva mraky třou o sebe. Přece každý jasně vidí, jak nerovné a hrubé mají ty OBROVSKÉ mraky povrchy a tak dá rozum, že když se třou o sebe, musí to vydávat burácení. A panu učiteli asi vůbec nevadilo, že mezitím Křižík v roce 1891 exceloval s obloukovou lampou, Edison osvětlil ulici v USA a patrně už probíhal “souboj” Tesly a Edisona o střídavý nebo stejnosměrný proud. Učiteli mého dědy toho zjevně nevadilo víc.

Druhý příklad pane Goro, asi to znáte. Vědci takhle před rokem 1903, prosincem toho roku, tvrdili, že nemůže letět nic, co je těžší než vzduch. Bratří Wrightové to nevěděli, měli jen základky. Tak to zkusili a o 66 let později stanul člověk na měsíci. A vy se odvoláváte na učitele základky mého dědy někdy z roku 1895 a nebo na “vědce” před rokem 1903. Já jsem poněkud dál než vy, řekl bych…

Tím neříkám, že není nutné ani dobré nastudovat práce starých teoretiků, Drašara nevyjínaje. Někteří ale umíme rozpoznat v čem se možná mýlili, v čem se mýlili určitě a co je naopak platné stále. Někdo chce stále žít v korunách stromů jako naši pradávní předkové v pravěku. Já se výšek bojím.

Podanou ruku ke smíru jste neocenil, ba dokonce slůvkem nezmínil. Jak je ctěná libost.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.08.2024, 06:38:05 xxx.xxx.171.125

Já si třeba z debat o hustotě roztoku vzala to, že todělám od oka. Dřív jsem dělala roztok 3 ku 2. Zvyklá přesně dodržovat návody na míchání roztoků, ve chvíli, kdy pár gramů či milimetrů rozhodne, že rostlinu zničím nebo naopak bude postřik neúčinný, jsem to otrocky odměřovala.  Teď si jen zapisuju váhy suchého cukru a roztok prostě míchám od oka. Je řidší než 3:2, ale hustší než 1:1. Neskutečně my to usnadnilo práci😜.

Nicméně, pravda je že řidší roztok berou nadšeně, mnohem líp než ten hustý, tak proč jim ho nedopřát.

v

goro
goro 13.08.2024, 09:19:27 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.08.2024, 06:38:05

Petra aby nedošlo k nedorozumeniu, je úplne jedno aký roztok cukru včelám dáme, v prírode dostávajú nektár  od pár percent cukru až po vyše 60% ný roztok (napríklad nektár z dobromysle), dôležitý je ten cukor… samozrejme ak pridávame cukrový roztok odložencu na podnecovanie plodovania a stavby je výhodnejší redší roztok, pretože súčasne dostanú vodu a nemusia uvoľňovať včely potrebné na chov plodu do lietaviek na prínos vody tak potrebnej v úli…

tak ako je jedno koľko cukru je v nektári , tak je jedno aký hustý je cukrový roztok na zakrmovanie. aby som nebol pokladaný za toho “zlého” musím vysvetliť prečo som začal písať o cukrovom roztoku 2:3… podľahol som neustálemu “vybízení” Toma…

“Takže milý pane Goro. Vy liberál jste když myslíte, že každý má právo na vlastní názor a dokonce mlčíte i ve chvíli kdy dobře víte, že je to názor blbý

cieľom môjho príspevku bolo aby ma Tom prestal neustále vyzývať na reakcie, pretože keby som mal reagovať na každú DOMNIENKU, ktorá nemá reálne opodstatnenie , tak miesto konštruktívnej debaty by vznikali hádky…. a tak to aj je… môžem reagovať keď som Tomom vyzvaný, ale len súhlasne… práve aby som ukázal, že takáto cesta cesta do pekiel, zvolil som ako príklad Tomov príspevok, na ktorý som keď ho napísal nereagoval, lebo som nechcel vyvolávať dojem že ho chcem napadať…

AKÚSIM EŠTE RAZ A POSLEDNÝ KRÁT:

…to že na zimné kŕmenie niekto odporúča cukrový roztok 1:1  je irelevantné, ako som písal je úplne jedno aký cukor včelám dáme, spracujú ho a uložia… NESPRÁVNA (aby som nepoužíval výrazy ako blbá či hlúpa) je len DOMNIENKA že včely na to aby mohli odoberať roztok 3:2 HO MUSIA RIEDIŤ!!!

PETRA takto, nebudem už  Toma spomínať, viem že je starý praktik ale minulý týždeň som bol na včelárskej akcii kde sme varili guľáš a debatoval som s včelárom, ktorý včelári 48 rokov, je predsedom základnej organizácie, píše články do slovenského Včelára ako ošetrovať včely, dokonca mal kurz učiteľa včelárstva a robil prednášky a zistil som, že jeho predstava o včelách je taká, že lietavka donesie nektár a “vyplivne” ho do bunky…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.08.2024, 09:41:29 xxx:xxx.b05e:3b4a
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.08.2024, 09:19:27

No, to o některých prakticích je absolutně pravda. Jeden můj známý, také starý včelař, mi zas tvrdí, že oddělek může udělat až když včelstvo postavilo matečník. Když jsem mu řekla, že přece stačí plást s vajíčky, nevěřil mi. Novou matku mají včely ze specielních vajíček, teda asi, já už se radši dál neptala🙂.

K tomu roztoku, já si opravdu nedělám legraci a neironizuju, když říkám, že mi vaše diskuse s tomem pomohla. Já to vážně dělala pomalu s lékařskými váhami a tady během těch diskusí mi došlo, že to je blbost. Nemám samozřejmě žádný důkaz, kdo z vás má pravdu, ale musím říct, že kloním k názoru Toma. Jestli ten řidší roztok berou snadněji a líp než hustý, asi je to tak, že jim víc vyhovuje. Proč? To nevím a je mi to vlastně jedno. Proč jim nevyhovět, když se jim to tak líbí. Já totiž neviděla argument, proč vlastně dávat hustý orztok, odpařování vyšší rychlostí asi nebude pravda. To by přece ten hustý roztok mizel rychleji a ne naopak.

Tom50
Tom50 13.08.2024, 16:03:25 xxx.xxx.139.241
drvodelkafialova:

Já si třeba z debat o hustotě roztoku vzala to, že todělám od oka. Dřív jsem dělala roztok 3 ku 2. Zvyklá přesně dodržovat návody na míchání roztoků, ve chvíli, kdy pár gramů či milimetrů rozhodne, že rostlinu zničím nebo naopak bude postřik neúčinný, jsem to otrocky odměřovala.  Teď si jen zapisuju váhy suchého cukru a roztok prostě míchám od oka. Je řidší než 3:2, ale hustší než 1:1. Neskutečně my to usnadnilo práci😜.

Nicméně, pravda je že řidší roztok berou nadšeně, mnohem líp než ten hustý, tak proč jim ho nedopřát.

v

Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, co vlastně sdělujete. Možná vám a i ostatním pomůže následujcící.

Poměr cukru se stanoví přece velmi snadno. Když dám do 10 litrů vody 10 kilo cukru - drtivá většina cukru se přece kupuje v kilovkách, vznikne roztok 1:1. Po rozpuštění vznikne 16 litrů roztoku a tudíž v 8 litrech roztoku 1:1 je 5 kilo suchého cukru. Krmítka mám sice na 11 litrů když by byla nalitá naknop. Ovšem nalévám do nich jen 8 litrů - musí tam přece být ještě keramzit nebo sláma. Ale obojí by se vešlo i k 10 litrům, z dalšího ale vyplyne proč “jen” 8 litrů/vč/na jedno krmení.

TO, že 10 kg cukru + 10 l vody nedá 20 litrů, ale jen 16, nemám sílu vysvětlovat, jen říkám, že při poměru 3:2 bude v litru roztoku jiné množství suchého cukru.

Cukr rozpouštím a na včelnici přepravuji v hliníkových konvích, které byly dřív na med a které se pořád dají sehnat. Lze je dokonale uzavřít gumovým víčkem. V konvi je 16 litrů. Donesu jí za dva úly. Sundám dekly dvou úlů a od oka naleju asi 8 l do každého krmítka (Samla, už jsem tu o něm psal). Ano, při styku se včelami, mám tedy kuklu a rukavice, ale v 90% si mě včely vůbec nevšimnou. Ochrana je jen pro jistotu - nevím zda neoslepnu když mě trefí do oka a tak frajera nedělám nikdy. To, co popisuju lze udělat včetně otevření úlů, nalití a zavření obou úlů asi za minutu, možná dvě. V době slídivosti si nestačí slídilky líznout. Navíc krmím navečer, vždy a pouze. Začnu třeba půl hodiny  (možná méně, nenapadlo mě to stopovat) před tmou kde mám méně než 20 vč, kde je jich 30 + holt musím začít o chvíli dřív. Kolik vč potřebuje cukru měřím na suchý cukr. Jedním krmítkem s od oka 8 litry roztoku 1:1 dostaly 5 kilo cukru a tak co čárka křídou na úle, to 5 kilo cukru. 6 dávek je tedy 30 kg suchého cukru. Tolik se ale krmí málo který rok, vždy hlídám, aby ve VN bylo dost medu.

Jak rozpouštím? Poskytnu podrobný popis, podrobný do nejmenšího detailu.

Žádné rozváření jak radili Drašar a další. Prostě mám stojánek na vrtačku přišroubovaný na štokrdleti (vyhozená židle ze smeťáku s odříznutým opěradlem). Ve stojánku vrtačku s míchadlem na omítky a barvy. Důležité je, aby vrtačka měla rychlosklíčidlo a ne na kličku. Vrtačku na stojánku zvednu do nehořejší polohy, zajistím a vyndám metlu, kterou (mokrou od roztoku) dám do další konve - dá se to že nikde nic neukápne = žádný nepořádek. Podstavím výše popsanou konev 25 litrů. Ta konev je důležitá, je úzkovysoká a hlavně má nahoře zúžení. Do konve 10 l čisté studené vody, pak metlu a nakonec vrtačku na stojánku. Upnu metlu a vrtačku zajistím ve výšce spodku metly asi 1 cm nade dnem konve. Pak se vsype 10 kilovek cukru. To je nejotravnější, nejpomalejší, ale zase odpadá odvážení požadovaného množství cukru. Pak pustítm vrtačku a musím vychytat obrátky. Moc malé = dlouho by to trvalo, moc velké = lítalo by to z konve.

Vrtačka ve studené vodě rozpouští cukr asi 4-5 minut, (nikdy jsem to nestopoval, magor fakt nejsem) Za tu dobu odnesu plnou konev k autu (lze na rudlíku) a dám kýblem odměřených 10 litrů vody do další konve. Na čas to vychází akorát, cukr je rozpuštěný. Zda je rozpuštěný úplně zjistím tak, že uvolněnou metlou po zvednutí vrtačky a zajištění v horní poloze poklepnu o dno konve a když by zbývaly krystalky cukru, skřípalo by to. Když bude v konvi nerozpuštěného cukru asi deci nebo odhadem několik lžic, nevadí, rozpustí se drncáním v autě. I kdyby se nalilo do krmítka trochu krystalků, včely to zvládnou. Lepší ale je raděj o minutu míchat déle. Proto je ideální konev. Váží 5 kg a tak i se 16 l roztoku 1:1 to celé váží 25 kg. Když je zdravotní potíž, dá se z konve postavené na 4 cihly, nebo jinou, vyšší podložku, nalévat do kýble. Dá se to také nalévat přímo z auta, základ je ale podlaha jako u dodávky, běžné limuzíny se ke včelám nehodí.

Také se mi osvědčilo nalít to ještě na základně do jinde zmíněných kanystrů, které jsou zadarmo a nebo se dají kpoupit. Důležitá ale je možnost nádoby dokonale uzavřít!

-----------------------

Ještě lepší je rozpouštění vzduchem, pokud vím, obecně se to nezná, vymyslel můj bratr, ihned sestrojil Petr. Lze tak například rozpouštět cukr přímo v autě, stačí jen natáhnout tlakovou hadici od kompresoru. Kompresor na sbíjení rámků má skoro každý doma.

Jde o asi 70 cm měděné trubky, dole je kolečko ze stejné trubky (vypadá to jako minohledačka jen menšího průměru - musí projít hrdlem konve, můj rozpouštěč má průměr asi 10 cm). Na horním konci je heft (nemusí být) a zavírací ventil, končí to rychlospojkou. Dolní kolečko má na spodku 2 - 3 dírky směrem dolů a důležité je, že nesmí být větší než 1 mm - pak vytvoří velmi silný proud vzduchu a ten dokonale rozvíří vodu s cukrem. Raději míchám vrtačkou, mám za to, že kompresor dost trpí. Výkonná vrtačka se koupí za pětikilo. Mám Narex asi 12 let a jen jednou potřebovala uhlíky. A nemám jí jen na cukr.

Právě kdo dočetl až do konce dostal ode mě zadarmo další know-how. Ale Drašar a kol. radí rozvářet cukr na sporáku ve velkém hrnci. Právě na to si ho moje máma před 60 lety koupila a já v něm dnes vyvářím celé rámky. Málokterá věc v lidském životě a práci má tak velkou užitnou hodnotu jako můj zděděný hrnec. Pravda, přes 30 let zahálel a prášilo se na něj a zabíral místo. Já ale, dokud bude elekřina, rozvářet cukr na krmení včel nebudu a přitom si Drašara a kol. pořád vážím - ano, jeho knihu samosebou mám, ale naposledy jsem se do ní podíval tak před 40 lety.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.08.2024, 16:17:17 xxx.xxx.171.125

Když já neumím vysvětlovat, můj muž mi kvůli tomu furt nadává😜, taky nedokáže pochopit co mu někdy říkám.

Já letos dala cca 2o kg/ úl. Braly to jak vzteklý, 

pomalu jsme nestíhali doplňovat. Víc ale zatím dávat nechci, počkám až na konec srpna. Bojím se, abych je neulila. Navíc někde něco kvete, protože nosí, tak uvidím. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 13.08.2024, 16:49:34 xxx.xxx.171.125

Jinak já mám obří hrnec, který naplním od oka do ½ - 25 l  vody hadicí a pak sypu cukr a mícĥám klasicky vařečkou nad plynem.  Rozpouštím najednou po 30 kilech. Po vychladnutí, nevařilo se to, to liju nádobou do konve, klasické na zalévání. Letos berou stejně rychle, tak to rozpočítám na úl/cukr. 

Tom50
Tom50 13.08.2024, 16:57:00 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.08.2024, 16:17:17

Jasně. Ale mě nešlo o to, kolik krmíte a kdy. Snažil jsem se vám vysvětlit a nejen vám, jak udělat roztok požadované hustoty.

Patrně se mladší lidi ztrácejí v mých důkladných návodech co a jak dělat. 

Polopatě. Zdá se vám řidší roztok lepší, ale popisujete šarlatánský přístup jak se vám zdá, že je roztok akorát a stěžujete si, že se vám to nechce počítat a dělat přesně a tudíž vědět přesně, jak hustý roztok podáváte včelstvům. Z toho jsem vydedukoval, ač je to pro mě neuvěřitelné, že by to někdo nepochopil sám, že přece máte cukr v kilovkách a kýble mají risky na litry a tudíž udělat roztok úplně přesné koncentrace je velmi snadné. Tedy já si už nic snazšího neumím představit a jakživo by mě nenapadlo dělat krmení včelám od oka.

Často se stává, že lidi nechápou jak to, že 10 kilo + 10 litrů není 20 litrů. 

Pak se s tím spousta lidí trápí jak to rozpustit a jak dovézt ke včelám a jak nalévat bez rozlití a ukápnutí aby nebyla rabovka a aby měl včelař nejmenší možné minimum práce. 

I to a další věci, co mě napadly, že by mohl někdo nevědět, jsem podrobně vysvětlil a vy mi na to odpovíte, že se bojíte vč ulejt…

Mezitím jste napsala jak rozváříte a že vůbec netušíte v jakém poměru. Jde to i hadicí když si nejdřív odměřím kýblem a udělám risku nebo risku na tyčce - měrce. Ale rozváření je středověk. Ale když chcete, já na zdlouhavé nesmysly čas nemám, neboli s ním nehodlám takhle plýtvat.

Dejte můj návod přečíst manželovi nebo synovi, oni si bleskurychle poradí.

goro
goro 13.08.2024, 18:50:00 xxx.xxx.199.128

Petra si dôkazom toho že rady od starších včelárov netreba preberať vždy bez rozmýšľania…Tom má samozrejme pravdu, že ohrievať vodu na rozpúšťanie cukru je zbytočnosť… na stretávke spolužiakov som debatoval z exspolužiačkou a ona pre 30 rodín rozpúšťala cukor na sporáku a bedákala že jeju to zasa čaká…sused, ktorý jej radil pri včelách to tak robil, tak aj ona… keď som jej poradil miešadlo na maltu, ktoré používajú stavbári (podobná vrtuľka ako používa Tom len to má vlastný pohon)..tak na ďalšej stretávke ma vyobjímala a vybozkávala…studená voda, pár minút miešania…  a s cukrom je to skutočne jednoduché, ako píše Tom, na 10 kg cukru 10 litrov vody a máš presne 16,2 litra roztoku 1:1, (ak pridáš len 6,7l vody k tým 10 kg cukru získaš pomer 3:2 a máš len 12,9 l roztoku)…keďže preferuješ 1:1, tak si jednoducho zapisuj koľko litrov roztoku ten ktorý úľ dostal a potom tú výslednú cifru vydeľ hodnotou 1,6 a máš počet kíl cukru, ktoré tá ktorá rodina dostala…(je to napríklad tých Tomových 8litrov/1,6 je 5 kg cukru a pod.)

Obrázek
Tom50
Tom50 13.08.2024, 21:10:35 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.08.2024, 18:50:00

Parádní doplnění a dovysvětlení, děkuju za sebe i za začátečníky. Vůbec mi nedošlo, že někdo bude krmit menšími dávkami. Moje česnová krmítka mají 1,6, ale dobře pracovat se dá jen když nejsou úplně nalitá (aby se necmrndalo). Pak vím, že co čárka to kilo cukru. Malinko do kila chybí, ale představu si lze udělat, třeba tak, že 11 čárek = asi 10 kilo.

Když krmím dvoulitrovými balony, tak 8 dávek = 16 litrů = 10 kilo cukru. A tak dále.

Teď má Lidl akci na míchadlo za asi 1.050 Kč. Ovšem nevím jistě jak ho upevnit, abych po čas míchání mohl dělat něco jiného. Ale i kdyby se míchadlo drželo v ruce, je to desetina práce než vařečka a sporák.

Skvělé je to vzduchové míchadlo. Vastně ho nepoužívám hlavně proto, že kompresor řve a já nechci rušit sousedy i když mě ujistili, že jim to nevadí. Dokud je možnost dělat to potichu, je lepší nikoho se svými včelami neotravovat. Kompresor totiž skoro nevypíná, spotřeba vzduchu je velká.

Mimochodem, moje životní zkušenost je, že si lidi kvůli včelám nechají líbit hodně a na mých venkovních stanovištích si jich nikdo nevšímá. Lidi včelám fandí a mají je rádi a většina je i ochotná dost tolerovat. To ale nesmí znamenat toho zneužívat.

---------------

Víte co mě hodně baví? Třeba jsem si myslel, že dobře rozumím vaší řeči. Ovšem slovo “bedákala” mě v dobrém smyslu dostalo do kolen. Ne, že bych se smál, či posmíval, ale prostě až když jsem ho viděl napsané (asi prvně v životě) mi došlo, že bych měl ze svého sebevědomí stran sloveštiny hodně ubrat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.