Zdravím, máte někdo zkušenosti s chovem více druhů slepic pohromadě? Mám v plánu pořídit 4 ks, jednu holokrčku, jednu araucanu a k nim nějaké další dvě. Chtěl bych vědět, jestli se budou navzájem tolerovat, nebo přijdou problémy. Díky za odpovědi.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 08.08.2024, 17:51:40
No v tuhle chvíli mám na dvoře tři různá plemena slepic a každé se chová úplně jinak a drží se pospolu podle plemene. Ale neškodí si. Jen kohouti se sem tam proženou, slepice se vzájemně ignorují i přez velké rozdíly ve velikosti.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 08.08.2024, 18:26:21
Ale to je zřejmě máte na velkém pozemku a každé plemeno má svůj kurník?. Moje zkušenost: slepice navzájem plemena nerozlišují, chovají se jako jedno hejno. (Chov na velkém pozemku, v jednom kurníku). Ale nechoval jsem plemena markntně rozdílné velikosti, jen lehká a polotěžká plemena. Na nového jedince si musí zvyknout, u jinak zbarveného kusu to může trvat déle. Na malém prostoru, kde nemají možnost se vyhnout, muže být šikana nového jedince dost brutální.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 08.08.2024, 20:18:54
Ne. Mají dva kurníky a společný zastřešený výběh. Ten je ale hodně výškově rozdělený a je v něm velké hnojiště. Mám dospělý pár zdrobnělých fenixek + 5 jejich odrostlých potomků, 1 zdrobnělou wyandotku, kohouta minoráka a 6 slepic ISA Brown.
Ty hybridky si vytvořily hejno s minorákem , Phoenixky dospělé se drží spolu a chodí víceméně s nimi ta wyandotka a dorostenci mají sólo hejno, chodí do kurníku k rodičům.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 08.08.2024, 21:11:02
Takže zdrobnělky jedno hejno, klasická velikost další hejno a dorost další hejno (kuřata se připojí k dospělým po dosažení dospělosti). Kritériem je tedy spíše velikost, než plemenná příslušnost.
Jo a ne. Když byly wyandotky dvě držely se spolu. Ta co zbyla teď pobíhá mezi hybridkami a phoenixy, chová se spíš jako hybridka, je klidná, hodně nebojácná, ale dává přednost menšímu kohoutovi. Phoenixky jsou opravdu krásné, schánčlivé, překvapilo mě že slepička vyseděla a odvodila kuřata a i to že ostatním slepicím to bylo jedno, neútočily na ni. Možná se bály kohoutka, ten si jí hodně hlídá a brání ji. Přez velký velikostní rozdíl mezi ním a minorákem, je jasným pánem dvorka.
Jen nevím jak to dopadne, protože v hejn mladých je jeden kohoutek, jestli se začnou prát, půjde jede z domu.
Keď máte mixnuté sliepky (dvorkový mix), tiež je každá iná a tvoria jeden kŕdeľ (ak ich nie je priveľa a nie sú viacerí kohúti, ktorí sa na veľkom pozemku môžu oddeliť so svojím kŕdľom). Samozrejme, sú tam sympatie a antipatie, poradie na stupnici nadradenosti a podriadenosti. Medzi nimi sú väčšie a menšie, rôznne farby.
Ak zmiešam sliepky rôznych plemien, bude to rovnaké.