Zdravím, máte někdo zkušenosti s chovem více druhů slepic pohromadě? Mám v plánu pořídit 4 ks, jednu holokrčku, jednu araucanu a k nim nějaké další dvě. Chtěl bych vědět, jestli se budou navzájem tolerovat, nebo přijdou problémy. Díky za odpovědi.
Chov více druhů slepic pohromadě
Přijdou problémy, které by si měly holky pořešit a pak by to mělo být víceméně ok. Jako v každém jiném hejně bez kohouta.
No v tuhle chvíli mám na dvoře tři různá plemena slepic a každé se chová úplně jinak a drží se pospolu podle plemene. Ale neškodí si. Jen kohouti se sem tam proženou, slepice se vzájemně ignorují i přez velké rozdíly ve velikosti.
Věřìm, že v případě 4 jedinců různých plemen se tak nestane. Budou v hejnu, protože nebude jiná možnost.
Ale to je zřejmě máte na velkém pozemku a každé plemeno má svůj kurník?.
Moje zkušenost: slepice navzájem plemena nerozlišují, chovají se jako jedno hejno. (Chov na velkém pozemku, v jednom kurníku). Ale nechoval jsem plemena markntně rozdílné velikosti, jen lehká a polotěžká plemena.
Na nového jedince si musí zvyknout, u jinak zbarveného kusu to může trvat déle. Na malém prostoru, kde nemají možnost se vyhnout, muže být šikana nového jedince dost brutální.
Ne. Mají dva kurníky a společný zastřešený výběh. Ten je ale hodně výškově rozdělený a je v něm velké hnojiště. Mám dospělý pár zdrobnělých fenixek + 5 jejich odrostlých potomků, 1 zdrobnělou wyandotku, kohouta minoráka a 6 slepic ISA Brown.
Ty hybridky si vytvořily hejno s minorákem , Phoenixky dospělé se drží spolu a chodí víceméně s nimi ta wyandotka a dorostenci mají sólo hejno, chodí do kurníku k rodičům.
Takže zdrobnělky jedno hejno, klasická velikost další hejno a dorost další hejno (kuřata se připojí k dospělým po dosažení dospělosti). Kritériem je tedy spíše velikost, než plemenná příslušnost.
Jo a ne. Když byly wyandotky dvě držely se spolu. Ta co zbyla teď pobíhá mezi hybridkami a phoenixy, chová se spíš jako hybridka, je klidná, hodně nebojácná, ale dává přednost menšímu kohoutovi. Phoenixky jsou opravdu krásné, schánčlivé, překvapilo mě že slepička vyseděla a odvodila kuřata a i to že ostatním slepicím to bylo jedno, neútočily na ni. Možná se bály kohoutka, ten si jí hodně hlídá a brání ji. Přez velký velikostní rozdíl mezi ním a minorákem, je jasným pánem dvorka.
Jen nevím jak to dopadne, protože v hejn mladých je jeden kohoutek, jestli se začnou prát, půjde jede z domu.
Keď máte mixnuté sliepky (dvorkový mix), tiež je každá iná a tvoria jeden kŕdeľ (ak ich nie je priveľa a nie sú viacerí kohúti, ktorí sa na veľkom pozemku môžu oddeliť so svojím kŕdľom). Samozrejme, sú tam sympatie a antipatie, poradie na stupnici nadradenosti a podriadenosti. Medzi nimi sú väčšie a menšie, rôznne farby.
Ak zmiešam sliepky rôznych plemien, bude to rovnaké.
Díky.