Mohu chovat v akváriu ještěry, jakéhokoli druhu, pokud nebudou mít příchytné lamely?Nebo je to nevhodné kvůli větrání?Bude to ještěrům nějak vadit?Třeba Scink kanárský, nebo eublepharis macularius, coleonyx mitratus nebo agama vousatá?Díky za odpovědi, moc mi to pomůže.
Akvárium, terárium?
Já osobně bych to určitě nedoporučoval z důvodu, že se míchají dvě odvětví - akvaristika a teraristika. Za mě by se mělo udržovat tohle od sebe a zbytečně to nemíchat. Jinak neuvádíte rozměry toho akvárka a to se mnohem hůře posuzuje. Třeba ohledně Agam Vousatých nevím jak by jste řešil a připevňoval potřebné osvětlení jako UVB a tak. Pak taky je dobré se zamyslet i nad tím, že například u Agam (které můžou klidně 50-55cm) je potřeba vzít v úvahu hloubku aby byly schopný se otočit. Pak další jako je popřípadě 3D stěna, udělat správnou cirkulaci vzduchu která se blbě řeší u akvárka.
Určitě by se asi našel nějaký druh který by se dal v tom chovat, ale jediný co mě teď napadá tak jsou maximálně L. Lugubris. Jenže mají “přísavky” a lezou po skle, takže dát nahoru jemnou síťku aby nezdrhli, ale jinak si myslím, že by se daly v tom chovat a nepotřebují tak velký prostory jako Agamy.
Podle mě si to už moc komplikujete kdybyste to chtěl opravdu uskutečnit a udělat správné podmínky. Samozřejmě, že jde všechno když se chce, ale za jakou cenu. Raději bych to udržoval odděleně - akvarijní zvířata do akvárek a terarijní zas do terárek.
Ještě na závěr mě napadlo, že by se tam teoreticky mohli dát štíři, ale tím si nejsem jistý a hlavně preferujete ještěry takže bohužel.