Aktuálně: 3 769 inzerátů208 897 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

vosy x včely

Bohemia gall (neregistrovaný) 06.08.2024, 12:36:38 xxx.xxx.13.115

Pán Bůh zaplať za vosy. Včelař který nechápe proč mu vosy rabují včelstva, nebude dlouho včelařit. A to je dobře. Svádět to na dobu je zcestne

drvodelkafialova
drvodelkafialova 06.08.2024, 12:41:04 xxx:xxx.8374:53fc

Jako, taky je mi to divný. Ne že by vosy neotravovaly, ale spíš mě. Včera mě pobodaly při rozpouštění cukru. Ale k úlům mi přijde, že se bojí přiblížit.

Bohemia gall (neregistrovaný) 06.08.2024, 13:09:21 xxx.xxx.13.115

Zdravá včelstva vosy nijak neohrozí. Naopak, vosy jsou výborný indikátor zdravotního stavu. Včelstvo které se nebrání, v podstatě už kolabuje. Vosy to ví, včelař by měl taky. Nejlépe dřív než vosy. 

No a mít ještě k tomu teď v této době otevřená očka nesvědčí zrovna o odborné úrovni včelaře, takže jaký div že padne celá včelnice. Zřejmě by se to stalo i bez vos, jenom o měsíc později.

Tom50
Tom50 06.08.2024, 13:39:02 xxx.xxx.139.241

Pořád jsem nenašel chemikálii za rozumné peníze, která vosy nezabije hned. Je nutné, aby to odnesly do hnízda, nakrmily plod a pak to teprve všechno pochcípalo.

Ze zoufalství jsem zvolil taktiku PB hořáku na 2 kg bombičce. Tam, kde dělaly útoky na sířené štosy nástavků na dvoře jsem nainstaloval pasti s pivem a shnilými broskvemi, do nich se mi nachytaly odhadem asi 2 kila vos (myslím, že mnohem víc). Kilo včel je 10.000 jedinců, vosy jsou lehčí a tak tipuju na kilo tak 12.000 jedinců. Pastmi se mi podařilo tredy zničit asi 25.000 vos. Našel a zničil jsem dvě relativně malá hnízda.

Pak jsem několikrát denně spálil vosy vykrádající a nebo se snažící vykrádat nástvky. Pálil jsem je ale i na oknech, na okně nad vchodovými dveřmi. Jasně, je to doslova “Hraní s ohněm” ale funguje to, vos zbylo tak 10% a každý den je jich méně. Zdá se, že se mi dařilo tak decimovat vosí létavky, že neměl kdo krmit vosí plod a ten pochcípal i bez chemie. Jinak si to neumím vysvětlit. A hlavně, není všem dnům konec a obávám se, že se vosy zase nalíhnou.

Názor, že dobře, když někomu vč zabijí vosy nesdílím, já takhle vůbec neuvažuju, je to na můj vkus docela síla. No ale každý vidíme svět jinak a tak morální stránku věci víc nekomentuju.

Z videa, mimochodem krajně mizerného, nevidím žádnou  ÚPLNOU likvidaci. Možná tam je, ale já nic nevidím kvůli mizernému filmu a nebo mám já blbý monitor. Ale. Vůbec bych se nedivil a vysvětlím, proč má dotyčný problém. Má očka a česna na blbé straně a určitě SS. Možná má taky sejta místo den a tak je vůně včel pro škůdce neodolatelná.

Spíš je ale ve hře jiná, horší věc. Včelař má oslabené, asi kyselinami poničené včely, které se neumí účinně bránit. Má špatnou míru 24, má očka a to včely nedokáží uhlídat, ale hlavně má nepochybně neživotaschopné poškozené včely, které rezignovaly a nebrání se. Moje včely se ASI brání, na česnech vosy nevidím, netroufnou si. Vosa je zlodějský zbytečný tvor a jako určité lidské etnikum si troufá jen na slabé, nemocné, staré a nemohoucí, na zdravého chlapa si netroufnou ani v přesile. A to samé vosy.

Tvrdím, že komu decimují vosy včelstva, by o ně stejně přišel “záhadnými” úhyny.

--------------------------

Ale, jak říká BG, vosy já tedy nechválím a nemám je rád, nepotrřebuju aby selekci dělaly vosy, chovám včely tak, že selekce “přírodou” není potřeba, protože jí udělám já. V následujícím popíšu, co se nikdy nikde nedá vyčíst. Proč to nejde vyčíst není tím, že jsem já génius. Je to tím, že včelařská “odborná” média ovládají mafie žijící z oddělků, matek a prodeje včelstev, současně taky z léků proti VD a tyhle mafie, říkejme jim lobby, nemají zájem na tom, aby úhyny nebyly. Z čeho by pak žili a na čem by se pak pakovali? A jsme zase u toho, co BG tak správně říká: “Páni nás v tom zese nechali a je to tedy jen na nás!”

Vosa je aktivní při nižších teplotách než včela. Ona tak zbytečná není (nemám jí rád) a její úkol je likvidovat slabé. Vosy neomylně rozpoznají, které vč není OK. Nní potřeba ani nic pozorovat na česnech, stačí se naučit “číst” podložky. Kdo chce může tomu říkat monitoring.

V říjnu, i někdy dřív, ale v listopadu je úplně jasné, které vč je nutné zlikvidovat kvůli vadným genům. To je vč, které se nebrání vosám. Na podložce jsou vidět desítky a spíš stovky křidýlek. Vosa si za chladu chodí do včelstva jako do krmelce, bere si z chumáče malátné včely. A protože křídla by působila jako padák, tak je včelám ustříhne a odletí jen s tělem. Ale. Jakmile teplota spadne pod 9, tak se včely shluknou do chumáče a nebrání se žádné včelstvo. Položil si ale někdo otázku, proč vosy nechodí krást včely z každého včelstva? Malátná a neschopná obrany jsou včechna včelstva, proč ale vosy ničí jen některá?

Takže polopatě. Jestli nemám očka, netrávím vč kyselinami a špatným ošetřováním, nepůsobím jim stresy a nepodtrhuju je předčasným medníkem, nedávám jim syntetické škrobáky a nebo moc hustý roztok cukru a tak dále, pak nemůžu mít špatné včely. A jestli i přes moje úsilí včelám nikdy nijak neublížit, se přece jen sem tam vyskytne vč, kde jsou na podložkách v pozdním podzimu vidět křidýlka včel, je to známka vadných genů! To vč se z nějakého důvodu nebrání. A nebo, a to je pravděpodobnější, vosy neomylně rozpoznají, které vč je potřeba likvidovat. Vlastně nám vosy jasně ukazují, co děláme špatně a nebo co jsme neuměli rozpoznat.

------------------

Trtochu ne úplně známé teorie o vosách. Jediným smyslem života je roznmnožení. Vosí  kolonie vyplodí trubce a královny - matky. Ttito pohlavní jedinci se spáří hned poté, co vyletí z hnízda a trubci uhynou a přežijí jen oplozené matky do jara. Naštěstí zdaleka ne všechny. Zjara matka založí nové hnízdo, jen ona sama a jakmile se jí vylíhne prvních několik dělnic, už sama  nevyletuje a jen dlí v hnízdě tak, jako matka u včel. Vosy se ale nerojí!!!!

Roky mi nebylo jasné (když já ateista připustím Boha), že když jsou (letos v červenci) jindy koncem srpna a v září hotové oplozené matky pro příští rok, proč vosí hnízdo žije dál a loupí a nasírá lidi, ničí ovoce atd, když už to není na nic potřeba. Bůh ale asi nedělá nic nesmyslně ani zbytečně a tak vosy žijí, zdánlivě zbytečně, dál. A to jen proto, aby svět očistily od nemocného, slabého, neživotaschopného a i toho, co se geneticky odmítá bránit invazi. Komu to připomíná něco z Evropské lidské současnosti, tak to není podobnost náhodná. 

------------------------

A jak tedy selektuji svoje vč já? Poznačím si vč s křidýlky na podložkách a zjara jim nekompromisně likviduju matku. Prostě jí zabiju kdyby byla ze zlata a byla to třeba i drahá inseminka. Trubci od této vadné matky mi nesmí létat kolem včelnice a oplozovat pořádné matky. Mimochodem, stejný osud dostihne i vč agresivní, rozbíhavá a nebo taky masařky. 

Netvrdím, že stran včel mám absolutní pravdu. Nabídl jsem jen svůj názor a metodiku jak k situaci z videla vůbec nenechat dojít. Vymezil jsem se vůči celkem bezohledně surovému (leč pravdivému) názoru BG. On má pravdu, že blbí o včely přijdou. Já se snažím méně zdatným vysvětlit, co dělají špatně a pomoci jim o včelstva nepřicházet. Jak stárnu a hlavně po letech mého zbytečného snažení, musím, sice nerad, ale přiznat, že správnější přístup je ten BG…

Bohemia gall (neregistrovaný) 06.08.2024, 13:53:44 xxx.xxx.13.115
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.08.2024, 13:39:02

Jak stárnu a hlavně po letech mého zbytečného snažení, musím, sice nerad, ale přiznat, že správnější přístup je ten BG…

Taky jsem se tak nenarodil ani k tomu nedošel ze dne na den. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 06.08.2024, 15:22:43 xxx.xxx.171.125

Já třeba nesdílím averzi včelařů vůči žlunám. Taková žlutá miluje a vyhledává vosí hnízda. U nás žijí a rozhodně likvidují vosy, celkem by mě zajímalo, jestli by si troufla i na sršně. 

Určitě je jednodušší bránit úly proti velkému ptákovi   než před davem nájezdnic. 

tom4
tom4 06.08.2024, 20:46:48 xxx:xxx.610a:435f

Taky přispěji do diskuze-vos máme letos tolik, že není možné třeba venku poobědvat, vzít si ven kafe či limonádu. Okamžitě snad deset vos a útočí, otravují. Zničil jsem jim dvě zemní hnízda,  skvěle funguje sprej Hasičák na vosy. No, ale několik let zpátky jsme měli v dřevníku sršně, snad po pět po sobě jdoucích let. Kde je sršeň, nejsou vosy, sršně je vždycky spolehlivě vychytaly.K nám byly sršně shovívavé, nechali nás klidně sedět i obědvat pár metrů od hnízda. Zvykli jsme si na sebe..Loni sršně zmizely a letos holt úroda vos. PS. Koupím sršně

Anonymní (neregistrovaný) 06.08.2024, 22:44:31 xxx.xxx.4.22

Sršně mám ,ale vosy taky.Každá petka co se mi dostane do ruky, je přeměněna v past a plní se rychle,sršňů je v nich 0-3  + pár much a mušek.Záleží na použité návnadě a umístnění,včel si zatím nevšímají.

anonymní (neregistrovaný) 07.08.2024, 08:16:25 xxx.xxx.87.55
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.08.2024, 22:44:31

Letos je to s vosama šílený. Jenže i s mouchama. Obzvláště s těmi zelenými, co tak rády lezou na výkaly a na mrtvoly.  Bohužel nám stejně rády lezou na ostružiny a žerou a žerou. My si ostružinu nesníme ani jednu, protože nás předběhnou. Stejně tak vosy - ostružiny, borůvky = boj. Mám taky nastražené petky, jsou plné vos a much, ale i tak …katastrofa. K tomu občas nechtěné žihadlo. Otravují mě i v práci, když otevřu okno.

Myslíme si, že je to tím, že letos není téměř žádné jiné ovoce -  blumy, pološvestky, jablka… Anebo je prostě jejich rok a namnožily se.

Loni k nám lítali sršni. Na včelky. Přilítli, sebrali včelku a odlítli. Včelky teda emáme v úlu, ale na kytkách - mateřídouška, saturejka, oregano, perovskie, gaura, šanta atd. atd. Taková sršní sámoška. Ale letos sršni nikde a včelky mají klid.

Anonymní (neregistrovaný) 07.08.2024, 22:09:33 xxx.xxx.4.22

U mne jsem za roky viděl sršně  chytnout včelu jen  párkrát,odnesl  si jí na větev,kde zavěšen hlavou dolu jí snědl,tedy mimo zadečku.Zato vrabci při odchovu mládeže,sednou na česno a šup.Ty zkušení berou i 2 a začátečníci to mnohdy zaplatí životem.Naštěstí u nás nejsou Vlhy,to je pak problém.Vos je u nás moc,ale je to asi tím,že vše zmrzlo a nemají jinde potravu.Uvažuju,že i ten cement je stím mrazem spojen.Měl jsem pro vnoučata v medníkách stavební rámky na plástečkový med a něco se podařilo vytočit a já cítím při ochutnání trouchnivé dřevo.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.08.2024, 09:21:59 xxx:xxx.9610:8358

Ten článek mě pobavil. V životě jsem neviděla vosu, jak napadne na česně včelu, ukousne jí hlavu a křídla a odletí. Těmhle vosám já říkám sršni.🙂

V tuhle dobu vosy otravují, ale mě. K úlům se nepřibližují, bojí se. Všimla jsem si, že to zkouší až na podzim, když se ochladí a včely jsou už trochu ztuhlé. Vosa je přeci jen vůči chladu odolnější.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.08.2024, 09:28:31 xxx:xxx.9610:8358

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15003587177-divoke-vcely/

Tenhle pořad si zhlédněte. Já se těšila, jak se pokoukám, ale hlavně jsem se naštvala.

Dozvěděla jsem se, jak včelaři vyhubili divoké včely, aby jejich geny neničili ušlechtilá včelstva. Ničíme je stále, protože divoké včely jsou menší a naše vykrmené je vytlačují z květů. Jsou tam i další věci, připadá mi to jak masírka, aby si připravili cestu k omezení nebo likvidaci včelařů, něco jako chystali na Slovensku.

Tom50
Tom50 12.08.2024, 12:42:38 xxx.xxx.139.241
drvodelkafialova:

https://www.denik.cz/zvireci-denik/vosy-v-cesku-vcerlari-vedou-valku-melacitozni-med.html

Badmintonovou raketou vosy zabít nejde. Stačí si to vyzkoušet. Za hodinu ze 100 pobitých a zdánlivě mrtvých vos zbydou 2-3, zbytek se vzpamatuje a odletí. Takže první blbost v článku.

Zdravé, kyselinami nepřiotrávené včely do úlu vosy nepustí. Už jen to, co je vidět na videu by bylo na sirný knot, s tím včelstvem není něco dobře. I když by přežily do jara, jejich trubci nesou gen, že si klidně pouští vetřelce domů. A za povšimnití stojí, že některé strážkyně fungují jak mají, jiné vosy vpouští. Napsal jsem článek s mojí doměnkou, že kyseliny popálí včelám tykadla a ty pak nerozpoznají vetřelce. Kdo by chtěl lepší důkaz mojí nevědecky nevyštudované DOMNĚNKY? A nebo, umí tedy někdo vysvětlit tu selektivitu, co je vidět ve videu?

Vosy jsou neagresivní a na rozdíl od včel nikdy neútočí bez příčiny. Na lidi. Včelař měl patrně ale na mysli včelstva a tady je jen názorný příklad Darwinismu - přírodního výběru, neživotaschopný podléhá silnějšímu.

Další blud je o výživě vosího plodu. Jednak to není možné, jenom z bílkovin nevyžije nic, vždy musí mít glycidovou složku ve stravě a ta i u plodu převažuje nad bílkovinnou složkou. Jeden mamlas napíše někde kra.inu a ostatní hňupi to opisují. Tady vidíte jasně, proč nemám rád a nevěřím tak zvaným vědcům.

Ale úplná perla je v článku dál. Včelař měl včely v pořádku, pak je přiotrávil léčením a pak se straaaašně diví a hlavně se mýlí v tom, že se jednalo o zdravá včelstva. Ta byla zdravá před jeho léčením, pak už zdravá nebyla. Takže skutečnost je opačná, než tvrdí článek. Vosy plní svojí funkci = mají zlividovat nezdravé, podtržené, neživotaschopné a přesně to dělají. Včelař by se měl tedy ptát, proč bylo vše nejdřív OK a nezačalo náhodou vloupávání do vč až po léčení? Kdo si neumí položit správné otázky, nemůže nikdy najít správné odpovědi. Kor, když vládne liberalizmus a ten tvrdí, že musí být mnoho názorů a ne jen jeden správný. To se potom lidi nedopídí pravdy nikdy a na mě to dělá dojem, že to je pravý záměr. Pisálci budou mít stále o čem psát, vědcostuti budou stále dejkat granty aby mohli zkoumat hovadiny v mantinelech, že každý škůdce je hlavně užitečný a my ho musíme tolerovat i za cenu vlastních ztrát, a tak dále. Kdo chce vidí i tady zrůdnost liberalizmu a mnohosti názorů na jasné věci.

No a zdrojem dezinformací a lží je nakonec vsuvka o výživě vos a sršní. Přitom každý mohl u sebe doma u svých včel vidět, že když odlétá nacucaná vosa se svým lupem, je pomalá, malátně těžkopádná a když jí rozmáčkneme na skle okna třeba, je jasně vidět, že nesla med. Kdyby ho nemusela donášet svému plodu a med by sháněla jen na svojí obživu, zežrala by jen co potřebuje a rozhodně by med neodnášela. A když by ho nosila jen vosím dělnicím, které asi nevyletují hned, analogicky jako včely, proč by ho vosí létavky nosily tolik? Stačí pozorování a zdravý selský rozum a nemusím mít chemické značky před a za jménem a trávit dlouhé roky ve školách. Tady je dokonalý příkald toho, že mnozí studují na úplné blbce a pak tvrdí nesmysly, které každý negramot, pokud má IQ aspoň 80, může vidět každý den, že to je jinak než vědcoprostituti tvrdí.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 12.08.2024, 12:50:41 xxx.xxx.171.125

Já zkoušet zabít před úlem zabít cokoli raketou, zabíjí včely mě. A to si myslím, jak nemám mírné včely. Tyhle na videu jsou nemocné, ne mírné.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.