Dobry den , chtel bych se zeptat , jak je to se socialnim chovanim zab , mam volne akvarium/terarium ( cca 100 x 30 x 50 - s x d x v ) a chtel bych zacit s chovem zabek , mohu tam napr. umistit 2-3 zaby ?? Dekuji za odpowed .
Je jedovatá, ale v mnohem menší míře, při šetrném zacházení nejsou rukavice třeba, pokud nemám drápance apod, a ten jed je nebezpečný i jim, je třeba pravidelně čistit vodní část nádrže, a držet rozumný počet žabek v chovné nádrži.
Při záchranných transferech při jarní migraci je také na to nutno brát ohled.
Odpověď na příspěvek uživatele Skeeve z 18.08.2024, 13:29:33
Takže je jedovatější než ropucha? Vím, že je, nevím jestli nebezpečná (ropucha), ale minimálně nepříjemná pro psy. U lidí má toxin (ropuší) hlavně halucinogenní efekt, nebo ne? Možná proto byla ropuší kůže součástí různých čarodějnických lektvarů.?
Edit - rychle jsem pročetla, má i vagomimetický účinek - podráždění zažívacího aparátu. A útlum dýchacího a oběhového. Takže může zabít.
Já mohu potvrdit z vlastní zkušenosti jen slabé pálení kůže při výměně vody, a to jedinkrát, za třeba rok péče o skupinu několika žabek, ale kočce či menšímu psu by to mohlo být skutečně nebezpečné, s ropuchou.. těžko srovnávat, no
Americké ropuchy disponují podstatně silnějšími toxiny, ostatně je v některých státech USA i zakázáno jejich držení - Bufo alvarius především
Odpověď na příspěvek uživatele Skeeve z 18.08.2024, 15:14:32
Tak asi není moc lidí, kteří by ropuchu nebo kuňku olizovali. Ale zvědavý pes nebo kočka… A mám pocit, že to někteří majitelé i popisovali - slinění, zvracení - to by odpovídalo.
Psy ropuchy nezajímaly, zato kocour si zřejmě líznul(nebo olízal packu) Týden průjem, museli sme na veterinu, nic nepomáhalo. Mě stříkla ropucha v obraně do oka(málem jsem ji nechtěně zabila srpem) Oko jsem myslela, že mi od bolesti vypadne z hlavy, motala se mi hlava, nedokázala jsem se postavit. Oko jsem si pod kohoutkem vyplachovala snad 10minut, no spíš se to pořád zhoršovalo. Ač nejsem žádný alergik, tohle bylo zlé, pomohla až antihistaminika, co mi podal muž, který alergie má.