Dobrý den, máte někdo zkušenost s tím, že se neofemy (sameček a samička) v noci perou? Mám je od chovatele, který je měl na chov, bohužel zemřel a jeho děti se papoušků zbavovali. Měl voliéru a tam několik párů, když jsem si je brala, prostě chytili jednoho samečka a jednu samičku, mám je doma ve velké kleci. Přes den jsou v klidu ale jak přijde večer a tma, začnou po sobě jít, lítají v kleci jak telata a piští. Je možné, že sameček se chce pářit nebo že prostě k sobě jako pár nepatří a tak se nesnášejí? Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Zdravím, no vypadá to tak, že to nebude chovný pár, ale přesně jak popisujete, že chytli kusy. Mají kroužky, jak jsou staré? Vložte foto. A asi bude lepší, když na nějakou dobu je rozdělíte, ale taky, aby se viděli. Osobně si myslím, že to nebude trvat dlouho a budou spolu. Neofémy nejsou agresoři. S pozdravem Zappe
Řekl bych že obávat se zrovna u neofém nějakého zvýšení pohlavní aktivity ze strany samečka nebo i samičky podmíněné stmíváním a tmou netřeba. Jako ptáci s denní aktivitou si dříve či později podobné problémy jistě vyřeší hezky spořádaně během dne. Ony se jen prostě bojí. Pokud je máte v úplné tmě, zkuste malé noční světélko. Tak aby bylo v prostoru klece hluboké šero, ne tma. Možná i původní majitel to tak praktikoval, nebo je alespoň měl někde u okna kam dopadalo světlo zvenku, třeba z pouličního osvětlení.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 31.07.2024, 13:14:47
Zdravím, myslím, že se trochu pletete…nebo paní píše, že původní majitel měl voliéru a tam několik párů… ale je i možné, že tam nějaké to světlo z ulice bylo, nevím. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 01.08.2024, 10:54:11
Dobrý den, už se hašteří i přes den, ale pozorovala jsem, že sameček se chce kamarádit, čepýří se poskakuje i samičce nosí zrníčka z krmítka, ale ona jen vřeští a zdrhá před ním, vyloženě si neubližují, že by se klovali nebo si trhali pericka, tak snad si na sebe zvyknou…jinak původní majitel měl voliéru, ale v noci tam světlo nešlo, byla to vnitřní voliéra v původním “chlivku”…zkusila jsem přes ně v noci hodit deku přez klec a to trochu pomohlo, když měli úplnou tmu tolik bordel nedělali…každopádně moc všem děkuji za rady 😉
Podle mého názoru se jedná o neofemy bourkovy které jsou aktivní když se setmí a Vy se mylně domníváte že jdou po sobě,a druhá možnost je že nemáte pár když je chytali děti zemřelého chovatele které nemají jako Vy ani ponětí jak poznat pohlaví.
Co s nima dále zamyslyte za mě nějaký mišmaš, klec která jeví známky tyrani zvířat . Zamyslete se prosím , dejte tyto ptáčky někomu kdo je nebude týrat.
Je to neoféma tyrkysová červenobříchá a nebo opalinová - nejsou vidět záda. A je to pár, vlevo samec, vpravo samička a určení je podle zbarvení. Samec má modrou čelenku a samice ne. Tenhle popis mám od zkušeného chovatele neofém👍
A jak píšete, že se čepýří a poskakuje, tak je v toku, ale samička asi zatím ne. S pozdravem Zappe