Děkuji pán Goro 🙂
Včelaří někdo místní v optimálech. Zajímala by mě spotřeba cukru. Krmívám v září kolem 23 kg ale někde jsem četl, že by to mělo být ještě víc. Kolik dáváte vy? LK.
Včelaří někdo místní v optimálech. Zajímala by mě spotřeba cukru. Krmívám v září kolem 23 kg ale někde jsem četl, že by to mělo být ještě víc. Kolik dáváte vy? LK.
Lion obecne sa včelám dáva na zimu také množstvo zásob, abyim vydržali celú zimu a hlavne aby mali dostatok zásob v predjarí na chov plodu… rozmenené na drobné listopad, prosinec, leden, únor podľa sily včelstva je potrebné dokopy tak 4kg zásob, niekdy začne vzrastať spotreba už koncom února, na březen treba počítať cca 6-7 kg, na duben ešte viac, ale to si už donesú aj zvonku… podľa toho aký je podzim, říjen a tzn listopad, či včely lietajú zaznáškou alebo chovajú dokonca plod by 23 kg predaných ásob málo bohaté stačiť… chápem správne že optimálny sú neuteplené a zimuješ na troch nadstavkoch?…k tomu čo zakrmuješ, k tým 23 kg pridaných zásob musíš pripočítať med v plodisku… ja nemám optimálny, ale v nízkych langstrothoch zakrmujemna CELKOVÝ objem zásob okolo 23kg, teda med + pridaný cukor, cukru pridávam tak 12-15 kg… kŕmiť okolo 30 kg zásob ako si zrejme čítal, považujem za kontraproduktívne, včely to nepotrebujú, zimujú miesto v bunkách na zásobách a v predjarí matku nespotrebované zásoby zbytočné blokujú v kladení…
Děkuji pán Goro 🙂