Velice vám děkuji, že jste se mě, jako jediný, zastal ve vláknu o zbytečném nesmyslu COLOSS.
Nicméně jsem velmi kritický k vašim nápadům na úzkovysoký úl. Už v první minutě je vidět nesmyslně vysoké úly. Já se vývojově vracet nebudu, tohle tady už bylo a je překonané. Necelé dvě minuty a nemusím se dívat dál. Úzkovysoký rámek vyšší než 30 je nesmysl, to je pořád dokola. Stačilo by se vrátit k Brenneráku a nemusímě koukat k sousedům, opakuju, vše už tady bylo a neosvědčilo se.
Tome, už jste to zkusil? A měl jste v tom med? Panenský? Já myslím, že je na každém rámku i med i plod a med je jen ze zakladeného. To já vidím asi tak, jako když už jsem si zvyknul jezdit autem, vy byste mi nabízel žebřiňák.
Vy jste se divil, že jsem se vyjádřil, že když by nebyla jiná možnost a všechno selhalo a nebo ekoteroristi prosadili zákaz “tvrdé chemie”, použiju kyseliny. No a já se zase pohoršuju při představě, že by někdo v jedenadvacátém století, kdo už zkusil a umí pouze panenský med a ví, že to jde znamenitě a hlavně bez týrání včel mřížkou, že by šel ve vývoji zpátky k medu s výkaly.
---------------------
To Gorův tip s úlem s mimostřednou "hřídelí" mě už zajímá. Ale ani to nebude tak jednoduché, neumím si představit “střih” bez přizvednutí. No a s několika nástavky by se musel každý přizvednout o nejméně 10 mm a už tu vidím komplikaci. Možná by ale šly nástavky spouštět dolů a nahoru do normální polohy je vreacet nějakou pákou. Pro mě komplikované.
Tady nejde o tu úzkovysokou míru, ale o rozložení toho úlu. Vždyť by to mohlo být klidně na 24, nebo na 30. Horší je to s tím medem ze zakladeného, v tom máte naprostou pravdu. Ovšem ještě jsem nezažil, aby mi za panenský med někdo nabídl víc, než sousedovi za med ze zakladeného. To je také realita.
Chybí tu silná střední třída, která by měla na luxus. Běžní čeští plebejci jsou Západními nadlidmi naučení na akce a slevy a nakupují podle ceny. Klidě žerou sra.ky, jen když jsou levné, třeba párky bez masa, sojové hnusy a podobně. Protože mě ale včelařina neživí, nechci slevit z už dosažené kvality, vysokého levlu. Stejně, asi jako vám se nechce do kyselin.
Něco připomenu i když se budu opakovat. Měl jsem Boháčovi za zlé, když tvrdil, že vyspělý Západní zákazník na chuti neomylně pozná med ze zakladených plástů a nekoupí ho. Musel jsem mu s odstupem let dát za pravdu a konečně jsem pochopil, o jakých lidech Boháč mluvil (psal). A současně mi došlo, že Boháč neměl na mysli Německého pracujícího proletáře, ale jasně mluvil o vyspělém zákazníkovi. Boháč je roky po smrti, ale na jeho slova došlo. Já nezapomněl a pořád se mu do Nebe omlouvám. Tvrdím, i když se já nedožiju, že přijde den, že slušný člověk nevezme med ze zakladených plástů do úst.