V poslednej dobe častejšie varíme pohánku. Ak nám ostanú zvyšky, dávame ich sliepkam. Pozerala som na nete, ale ohľadne vhodnosti pre sliepky som informácie nenašla. Je to podľa Vás pre ne vhodné prilepšenie?
Vařená je ok, převážně cukr, slépka dostane něco neobvyklého a zároveň jí to neublíží.
Ovšem syrová a neloupaná pohanka, to je jiná. Citlivost na světlo, takže zvířatům venku bych to nedala vůbec (protože jsem líná počítat dávku), padá výkon (když se toho dá moc).
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 23.07.2024, 10:27:28
Nedělal bych z toho vědu když se jedná o pouze občasné zkrmení kuchyňských zbytků. Nakonec právě kvůli tomu hodně lidí slepice má, že využijí zbytky jídel ze své domácnosti, které by jinak letěly do popelnice. Slepice má “kachní” žaludek a sežere všechno, úplně nejlepší jsou nadrcené kosti, chrupavky, zkažená smetana nebo zkyslé mléko, mírně oplesnivělý sýr, mírně “navátá” šunka či salám, namočený zkyslý chléb, nakyslé brambory, prostě cokoli když jsou toho gramy nebo pár deka. Samosebou je vždy lepší nenechat zbytky zkazit, ale když se výjimečně stane, nevadí. Jiné by bylo mít třeba z hospody desítky kil nějakých zkažených zbytků. A nebo nějaký zdroj velkého množství pohanky, pak bych laboroval a pídil se po krmných dávkách jak píše paní kolegyně. Základní vesnická zásada byla, přes den cokoliv měkkého a trávy kolik sežerou, na noc pšenici aby jejich žaludky měly co v noci “šrotovat” a slepice neměly pocit hladu. Se zrním se muselo šetřit, za komančů pšenice nešla jen tak koupit v obchodě.
Přilepšení je, podle mě, cokoli v malých dávkách, co nějak zpestří krmení.