Je tady někdo, kdo má kladrubského koně, nebo měl, nebo se o ně víc zajímá? Jde mi o osobní zkušenosti, ne o to co se píše v knihách a na internetu.
Já jsem si před dvěma roky splnila sen a koupila dva kladrubské bělouše a toužila jsem se naučit zapřahat. Jeden valach přímo z Kladrub, druhý z jednoho zemského hřebčína. Do té doby jsem znala spíš to, co se o nich píše a pak přišlo zklamání. Začala jsem se zajímat víc a víc a získávat info i jiné než ty ofiko. Podle mě je toto plemeno opravdu česká chlouba, jsou nádherní, ale…..
Prosím, napište kdokoliv, kdo má na tyto koně něčím podložený názor. Myslím hlavně povahy a zdravotní stav chovu.
Kladrubáci jsou obecbě jedni z nejnemocnějších koní. To vám řekne každý, kdo se živí ježděním po maštalích. Charakter mají ale totálně Boží, za mně jedni z nejcharakternějších plemen. A že jsem jich měla pod zadkem X. Dokonce jsem jako neskokan na čtyřleté remontě vyhrála v Kladrubech Huberta - přes všechny military skoky mě přetáhla jak nic.
A co se píše o jejich charakterech na netu, to je celkem putna. Pro mne tyhle soudy nemají žádnou, každé plemeno má něco a problematický bývá většinou zkažený kůň nebo kůň nevhodně vybraný pro konkrétní práci anebo když jezdec prostě nemá dostatečné zkušenosti na daného jedince.
No a proč kladrubáka nemám? jelikož jsem chtěla kvalitu, kterou jsem nnedokázala a nedokážu zaplatit.
Promiňte, ale vy jste guidedog? A ve vedlejším vlákně řešíte obézního P.R.E.? Na kterého nemáte čas a teď vlastníte i dva kladrubáky…
Já jenom, že stejná IP.
Už je nevlastním, právě že mě hodně zklamali. Jeden byl těžce agresívní na koně a navíc nebyl zdravý a druhý byl velice bázlivý a na vyjížďkách nebezpečný pokud nebyl s koněm. Měla jsem ho u dvou profesionálů a nikdo s tím nic nenadělal. Pak jsem teprve koupila španěla. Ale ty kladrubáci mě stejně mrzí, protože to jsou krásní koně, ale čím se víc o ně zajímám, tak ty moje problémy s nima nebyly ojedinělý. Ptám se, i když vím, že znova do nich už nepůjdu, ale prostě mě zajímají.
Tak do zápřahu se hodí velmi dobře, v čem je problém?
Já viděla problém ve velké lekavosti, která se nijak nezlepšovala ani pod odborným vedením. Prostě nejistá bázlivá povaha. To se fakt zapřáhnout nedalo i pod sedlem to byl horor. Jinak k člověku zlatíčko, mazel. Schválně člověka rozhodně shodit nechtěl, ale ty úskoky, když bylo jeden den v lese o jednu kládu na hromadě víc než včera, to teda stálo za to. Dala jsem si ho na rok do zkušenějších rukou, pracovali s ním na odstranění toho, dělali mu různé bubáky, chodil přes různé věci, posílali mi videa a pak stačilo, že mu projelo obyčejné auto před nosem a nikdo ho neudržel. Teď už našel svoje místo v životě, chodí dokola v hale s dětma na zádech a když je to prostředí stálé a nepostaví tam třeba někdo do rohu vědro s kterým nepočítal, tak je to miláček dětí.
Toho jsem koupila jako čtyřletého přímo z Kladrub. Byl obsedlý, ale ještě nezapřažený.
Druhého jsem koupila ze soukromého hřebčína jako 12 letého spolehlivě zatahaného. Oni za to nemohli, protože to vlastně nevěděli, valach byl pořád jenom s jedním koněm a to s tím se kterým chodil v zápřeži. Na lidi hodný ze země, poctivě mě upozornili, že je problematický pod sedlem, protože umí perfektně shazovat a rád to dělá. S tím jsem to vydržela jenom dva měsíce, protože tak agresívního koně vůči jiným koním jsem nikdy před tím neviděla. I na rozlehlé pastvině je pronásledoval a hryzal.
Když jsem jim nechávala dělat prodejní rentgeny tak byl u nás veterinář s velkou praxí, který dělá Prahu a okolí a má toho hodně “nakoukaného”. On mi řekl, že normálně chovajícího se kladrubáka ještě nepotkal, že ty moji aspoň nepanikaří před vetem. To samé mi řekl kovář a tak prostě další lidi postupně.
Koukám i do inzerce a u kladrubáků je tam hodně často uvedené, že pouze pro zkušené jezdce. Teď je tam dokonce v nabídce vyřazený policejní kladrubák, prý z důvodu lability. Ptám se, protože mi to leží v hlavě.
Že jsou to často muchaři to je, bohužel, taky pravda. No v těch hřebčínech to aspoň poctivě řeknou.
Kladrubáci jsou obecbě jedni z nejnemocnějších koní. To vám řekne každý, kdo se živí ježděním po maštalích. Charakter mají ale totálně Boží, za mně jedni z nejcharakternějších plemen. A že jsem jich měla pod zadkem X. Dokonce jsem jako neskokan na čtyřleté remontě vyhrála v Kladrubech Huberta - přes všechny military skoky mě přetáhla jak nic.
A co se píše o jejich charakterech na netu, to je celkem putna. Pro mne tyhle soudy nemají žádnou, každé plemeno má něco a problematický bývá většinou zkažený kůň nebo kůň nevhodně vybraný pro konkrétní práci anebo když jezdec prostě nemá dostatečné zkušenosti na daného jedince.
No a proč kladrubáka nemám? jelikož jsem chtěla kvalitu, kterou jsem nnedokázala a nedokážu zaplatit.
Vyznáte se v jejich liniích?
Ten můj bázlivý byl Favory a jeden člověk mi říkal, že to je modernější typ kladrubáka. Stavba těla spíš jako moderní vysoký teplokrevník. Málo klabonosý. Ale taky prý všichni Favory že jsou chodivější a citlivější. Byl hodně dopředný a vlastně víc temperamentní než teď ten můj španěl,
Já mám teda praxi omezenou na pár koní, ale zas v oboru dost zaměřeném na povahu, hippoterapii, a kladrubáci jsou jedni z nejlepších koní. Jako je to už pár let, to jo, ale pořád si myslím, že tyhle věci se až tak rychle nemění. Jediné, kde byl problém, byla letní vyrážka, na to trpěli nadstandardně, ale jinak nejlepší koně.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.07.2024, 23:10:30
U obou koní, které popisujete, mohlo proběhnout cokoli - nevhodný odchov, špatný management, zlá zkušenost s člověkem….anebo prostě nevhodné chovatelské spojení. Ono také záleží, za kolik jste kdysi kupovala…ale dobří koně za malý peníz nešli nikdy, no a v každém chovu se najde pošuk. Myslím, že z toho nelze dělat závěry.
V rodinách se nevyznám, ale jezdila jsem na chovných kobylách, každá jiná, ale všechny inteligentní zvířata s charakterem. Hříbata bystrá a naprosto chápavá, už po dvou týdnech po narození byla bez jakéhokoli násilí schopna stát na úvaze (při krmení).
Já znám Kladrubáky jen z vozatajských soutěží. Tam s nimi nebýval problém, velmi výkonní. Možná potřebují jiný přístup k tréninku, to nemohu soudit. Nicméně ti, co s kladrubáky jezdili měli pak třeba další páru mladých atd, takže zůstali plemenu věrni.