Aktuálně: 3 898 inzerátů207 332 diskuzních příspěvků18 216 uživatelů

Drůbež a holubi

Sum (neregistrovaný) 28.08.2008, 07:23:43 xxx.xxx.162.67
Dobrý den, mám obdobný dotaz jako s těmi exoty. Chystám se zřídit společnou voliéru pro holubi (cca 4 páry) a dva 1,2 zakrslé drůbeže. Má s tím někdo zkušenosti? děkuji za rady.
J.M. (neregistrovaný) 28.08.2008, 20:14:13 xxx.xxx.105.3
Zkušenost s tím nemám, ale (!):
Kohoutek zakrslé drůbeže může být poněkud bojovnější. Holub zobající zrno na podlaze voliery může být trochu méně pozorný a trochu méně pohotový k odletu, než maličký tropický ptáček, čili není vyloučen fyzický kontakt zakrslých slepic s holuby. A ještě něco: Holubi jsou prý až z 80 % zamořeni trichomoniádovou infekcí. Před umístěním do stejné voliery by bylo dobré oba druhy nechat veterinárně prohlédnout, aby byly zdravé, aby druhému druhu nehrozila infekce.
sejček
sejček 01.09.2008, 21:23:53 xxx.xxx.208.66
neni to dobrý nápad skončí to fiaskem toto jsem dělal také a bylo mi divné proč mi umírají výletkové holoubato bylo to tím že jak holoubě vylétne neumí lítat a spadne a slepice ho uklobou a pak si slepice oblíbí peří a budou útočit i na staré prostě u slepic jsem za rok nic neodchoval ale naopak sem o nějaké kusy přišel a mám zd. wyandotky
Veronika Cápalová (neregistrovaný) 05.09.2008, 16:59:02 xxx.xxx.100.4
Pokud je to možné, prosíme o radu v chovu slepic.
Naše slepice často snáší vejce pouze ve vaječné bláně, přestože mají k zobání rozdrcené skořápky, písek. Ve výživě zrní, nezávadné zbytky z kuchyně, z běžného obchodu namíchaný šrot apod.
Nevíte prosím, co může tento problém způsobovat?
Za odpověď nebo odkaz na někoho, kdo mi může poradit předem velmi děkujeme.
jedovinka
jedovinka 05.09.2008, 17:57:11 xxx.xxx.178.82
Jedná se o syndrom poruchy snášky, zde může být způsoben nedostatkem vápníku (to vylučujete), věkem nosnic, onemocněním vejcovodu - zprvidla nahlazení (ale na to ještě není dost zima a mokro). Pak je možnou příčinou nadbytek živočišných bílkovin v krmné dávce. Slepice je nabuzená k vysoké produkci vajec a "vypuzuje" je z vejcovodu dříve, než se stačí obalit vápennou skořápkou.
Zkuste se, prosím, podívat na www.ifauna.cz ; rubrika drůbež, nemoderovaná diskuze - do vyhledávače si zadejte drcené kosti. Je tam velice dlouhé diskuzní vlákno věnované výživě nosnic a upravení krmné dávky.
reakce je pro Veroniku Cápalovou.

A teď pro Sum:
Slepice jsou celkem dost promořené salmonelami, holubi trichonomiádou, oboje je navzájem přenosné. Plus chlamidie.... Vize holubi v horní části voliéry a slepice oživují dno je hezká, ale nebude fungovat. Když se vám podaří mít opravdu zdravé jedince, tak vás čeká nelehký úkol zajištění vyrovnané krmné dávky slepicím a vymýšlením jejího podání tak, aby se slepice příjmem krmiva zabavily. A samozřejmě volba vhodného plemene. V holubech se moc nevyznám, do voliéry bych asi volila anglické páviky starého typu (ale to je moje osobní nostalgie) a ze slepic nějaké klidné zdrobnělé plemeno. Nejsnáze by jste asi sehnal brahmámky. Ale opravdu, již z hlediska zoohygieny, odlišné stravy, vámi uvažovanou kombinaci nedoporučuji. Zkuste se pouvažovat o kombinaci dvou holubích párů s odpičným temperamentem, nebo, když trváte na dvou odličných druzích k holubům dát na oživení dna křepelky. Jsou to sice také prvotřídní šikanistky, ale vzhledem k poměru hmotnosti obou druhů máte šanci, že nějaké holoubě odchováte.
MVDr. R. Juranová, CSc. (neregistrovaný) 31.10.2008, 14:38:02 xxx.xxx.201.75
Tenké skořápky u slepičích vajec souvisí s nedostatkem vitamínu D3 ve výživě slepic, dále s nedostatkem minerálních látek (vitaminovominerální doplňky do krmiva) jako je vápník, fosfor (2:1) a hořčík. Také věk slepic má významný vliv v souvislosti s vyčerpáním zásob organismu, kdy problé tenkých skořápek postihuje starší slepice.
U mladých slepic může vyvolat změnu kvality skořápek infekce vejcovodu koronaviry a adenoviry, proti který lze vakcinovat kuřice před snáškou inaktivovanou vakcínou. Výživa nosnic je v tomto případě deficitní co do obsahu vitamínů, minerálních látek, a proto doporučuji přidávat denně do míchanice např. Biomin (Vitamix) a 1x měsíčně 5 kapek Kombisol AD3 pro 1 slepici přímo do zobáku (nebo do vody, kam namočíme zbytky pečiva).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.