Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.07.2024, 11:31:30
teď pletete dohromady dvě věci, kukuřici jako krmnou surovinu a strukturu krmiva.
celé zrno je pro drůbež těžko stravitelné, pošrotováním se stravitelnost zlepšuje. příliš jemné šroty ale zvířat nechcou žrát, takže prostě s rozumem.
no a kukuřice jako taková obsahuje málo bílkoviny, jen asi 9% a až pět procent tuku. co z toho vyplývá? pokud zvíře nevyužije tu energii k růstu nebo produkci vajec, což nemůže bez odpovídající dotace aminokyselin, přemění přebytek v sádlo. prostě kukuřici kor pro drůbež musíte prostě doplnit bílkovinovým krmivem. pak může být vhodnější základ než třeba pšenice, protože neobsahuje neškrobové polysacharidy.
Třeba dostal tunu darem. 🙂 Se rozdělte. Celou házím do mixéru.
Dávám šrotovanou, teda říkají tomu tak, ale je to taková jako rozbitá, kousky, ale v zimě jenom, protože u nás je hodně pod nulou a slépky chodí volně, tak si myslím, že tu energii využijí. Asi jo, protože tlusté nejsou… to by taky nenesly. Dostávají ale i pšenici, zeleninu, vše, co zbyde (nepoužívám koření a skoro nesolím, přílohy určitě ne), a hlavně maso. Maso pro psy. Aby se někdo nezhrozil.
děkuji, kukuřici mám doma od zemědělce asi 2 metráky a na podzim můži mít další. Říkal jsem si že přisypávat ke krmení jen tak přes zimu v mrazech. Šroťák mám, vždy jsme šrotovali pšenici a ječmen na prach, jestli umí i víc hrubo nevím.
Slepicím dáváme celoročně směs pšenice a celé kukuřice.Nemají s tím problém a nejsou ani tlusté.Máme leghornky nedáváme žádnou směs.Občas dostanou tvaroh,zbylý jogurt,namočené pečivo,mají neomezený výběh po zahradě,poli,hnojišti.Momentálně máme dvouleté a od 5 slepic je denně 5 vajec,vyjímečně 4.