Dobrý den, dnes když jsem zaparkoval auto v garáži jsem si všiml, že před autem pobíhá mládě vrabčáka a nedokáže létat, jenom popoletět půl metru. Napadlo mě ho odchytit a dal jsem ho do boxíku. Nevím jak se o něj pořádně postarat aby byl zdravý. Nasypal jsem mu tam rozdrobený ztvrdlý rohlík a vodu. Poradili byste mi prosím, jak se o něj správně postarat? Děkuji.
Nejlíp uděláte když jej ráno vrátíte na místo kde jste jej odchytil. Nebyl opuštěným, rodiče byli v okolí, u vrabců je normální že po opuštění hnízda neumí pořádně létat a několik dnů se pohybují ještě po zemi šla rodiče je přitom krmí. Takto malému stejně nepomůže, musí být krmen pinzetou přímo do zobáku, hmyzem a pšenicí.
Čich ptáků bych nepodceňoval. Mnoho druhů ptáků má čich vyvinut srovnatelně, ne-li lépe než savci. V této kauze malého vrabce nemá cenu problematiku hlouběji rozebírat, takže jen pro úplnost.
Čich ptáků bych nepodceňoval. Mnoho druhů ptáků má čich vyvinut srovnatelně, ne-li lépe než savci. V této kauze malého vrabce nemá cenu problematiku hlouběji rozebírat, takže jen pro úplnost.
Něco na tom bude. Nevím jak přesně ve srovnání se savci si ptáci vedou ale určitě také cítí. Chovatelé papoušků by nám řekli víc jak se snaží při kroužkování mláďat na ně sahat či nejméně aby to rodiče necítili. Skoro bych řekla že cítí ale prostě mateřský pud je silnější.