Aktuálně: 3 769 inzerátů208 898 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Blaník a melecitoza

Tom50
Tom50 30.08.2024, 11:52:25 xxx.xxx.139.241

Jen říkám kam ve výsledku vede různost. Ano, je jen jediná správná cesta, ne míra nebo úl. Akorát, že některý úl správně včelařit neumožňuje a ani některý systém. A ne, že to MUSÍ jít v každém úle a každou metodikou.

Ale jak myslíte, chcete holt taky různost. Já ne a výsledky hovoří jasně. Ale kdo jak chce.

tom4
tom4 30.08.2024, 12:28:15 xxx:xxx.144a:aacd

Ale já jsem nepsal, že to MUSÍ jít v každém úle a každou metodikou.Jen píšu, že ke stejnému cíli jde dojít různými cestami. Pokud by před sto lety zatvrzele tvrdili, že neexistuje nic jiného než Budečák/ a že to tvrdili/ , kam bychom se posunuli ? 

goro
goro 30.08.2024, 12:32:48 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 30.08.2024, 12:28:15

Presne tak to cítim aj ja, je viacero možností, je viacero ciest…samozrejme že niektoré môžu viesť do slepej uličky ale tvrdiť že je len jedna správna cesta je …no  

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.08.2024, 12:59:15 xxx:xxx.a836:6a39

Já se ještě vrátím k videu a problematice sečení trávy a luk. Je pravda, že pro včely nemají a ani neměly dnešní louky, jak je většinou známe, zásadní význam z hlediska nektaru. Co se však týče pylu, situace je poněkud jiná.Dnešní louky jsou ochuzené a tvoří je převážně málodruhové porosty travin, pyl, který produkují není pro včely cenný. Problém je v tom, že tyto „moderní“ louky nejsou ani zdaleka tak bohaté na druhovou rozmanitost jako ty, které byly běžné v minulosti. Dnešní louky jsou často udržovány kvůli zemědělským dotacím, což vede k tomu, že se upřednostňují jednodušší porosty většinou čistě trav, které splňují kritéria pro získání finanční podpory. Tím se ale omezuje rozmanitost rostlin, a tedy i zdrojů potravy pro opylovače. Na nově založené a správně udržované louce se každý rok přidává v průměru jeden nový druh rostliny. Když si uvědomíme, kolik různých druhů muselo být na původních, dnes už často zaniklých loukách a mezích, je to skoro neuvěřitelné. Tyto tradiční louky poskytovaly hmyzu po celý rok bohatý zdroj pylu, protože díky pestré skladbě rostlin na nich neustále něco kvetlo. Různorodost porostu na těchto loukách nejenže zajišťovala stabilní zdroj potravy pro včely a další hmyz, ale také zvyšovala odolnost těchto ekosystémů vůči měnícím se podmínkám, jako jsou například klimatické změny. Rozmanité společenství rostlin lépe snáší extrémní výkyvy počasí, sucho, nebo naopak nadměrnou vlhkost. To je zásadní rozdíl oproti dnešním „nektarodárným pásům“, které jsou sice užitečné, ale nedokážou plně nahradit pestrou a vyváženou nabídku potravy, kterou tradiční louky a meze poskytovaly. Tradiční louky nebyly jen zdrojem potravy pro včely, ale i pro mnoho dalších druhů hmyzu, které jsou pro zdraví ekosystémů zásadní. 

Když k tomu všemu přidáme ještě laxnost některých včelařů, kteří včely po vytočení medu dostatečně nenakrmí ani cukrem a nechají je spoléhat na dostupnou potravu v období během srpna, můžeme vidět, jak velkou roli hraje podvýživa v celkovém špatném stavu včelstev. Včely v tomto období potřebují dostatek kvalitní potravy, aby byly schopné se připravit na zimu. Pokud jim chybí jak dostatek nektaru a pylu z okolních rostlin, tak i dodatečná výživa od včelařů, jejich šance na přežití a udržení silného včelstva se výrazně snižuje. Podvýživa tak může být jedním z klíčových faktorů, který přispívá ke zhoršení zdraví včelstev. Když včely nemají dostatek energie z kvalitní potravy, jsou náchylnější k nemocem a parazitům, jako je například varroáza a následné virozy. Slabá včelstva se stávají ohniskem napadení varoazou a viry a vzhledem k tendenci silných včelstev vylupovat tyto zdroje potravy, dochází k řetězení problému a i zodpovědným včelařům hynou jejich včely.

MS (neregistrovaný) 30.08.2024, 13:05:04 xxx.xxx.56.226

Správná cesta urcitě existuje, ne že ne. Jen je problém s hlasateli těchto jediných správných cest. Takových včelařských mesiášů už bylo. Pokud někdo hlásá jedinou správnou cestu, ještě to neznamená, že o správnou cestu skutečně jde. Tvrzení se nemusí shodovat s realitou. Na VF psal kdysi nějaký takový “mesiáš”, že nikdy nemá úhyny a pak z něj vypadlo, že před pár lety přišel o všechny včely. No ale teď už je na správné cestě a budoucnost se před ním třese. Před tím to dělal blbě. Ale teď už to dělá správně, věřte tomu. Takže hledejme správnou cestu, každý za sebe a dávejme si pozor na mesiáše. Když jim uvěříme a včely nám uhynou, oni nám škody nenahradí. 

Pokud někdo hlásá absolutní pravdu a používá absolutní výrazivo (vždy, všichni, nikdo, každý apod.), instinkt mi velí dát si na takového člověka pozor. Často jde o lháře, kteří uvěří vlastním lžím do té míry, že začnou upravovat realitu a tak když mají úhyn, svedou to na něco jiného a tváří se, že úhyn nemají. Tak si dávejte pozor, abyste nenaletěli.

Tom50
Tom50 30.08.2024, 15:45:21 xxx.xxx.139.241
MS:

Správná cesta urcitě existuje, ne že ne. Jen je problém s hlasateli těchto jediných správných cest. Takových včelařských mesiášů už bylo. Pokud někdo hlásá jedinou správnou cestu, ještě to neznamená, že o správnou cestu skutečně jde. Tvrzení se nemusí shodovat s realitou. Na VF psal kdysi nějaký takový “mesiáš”, že nikdy nemá úhyny a pak z něj vypadlo, že před pár lety přišel o všechny včely. No ale teď už je na správné cestě a budoucnost se před ním třese. Před tím to dělal blbě. Ale teď už to dělá správně, věřte tomu. Takže hledejme správnou cestu, každý za sebe a dávejme si pozor na mesiáše. Když jim uvěříme a včely nám uhynou, oni nám škody nenahradí. 

Pokud někdo hlásá absolutní pravdu a používá absolutní výrazivo (vždy, všichni, nikdo, každý apod.), instinkt mi velí dát si na takového člověka pozor. Často jde o lháře, kteří uvěří vlastním lžím do té míry, že začnou upravovat realitu a tak když mají úhyn, svedou to na něco jiného a tváří se, že úhyn nemají. Tak si dávejte pozor, abyste nenaletěli.

Narážíte na mě. Nikdy jsem se nesnažil být mesiáš a vaše lži náznaky uvedu na pravou míru.

Včelařil jsem po svém, myslel jsem si, že si konečně můžu dělat co chci demokraticky a ve skutečnosti to bylo liberálně. Dělal jsem si co jsem chtěl a schválně se nedostavil když mi komisionálně přišli ošetřit včelstva, považoval jejich nesmysly za buzeraci a tvrdil, že já pěstuju včely a ne nějaké blbé brouky, byl jsem nebetyčný vůl. Smutné na tom je, že mi bylo 50 let! Od 44 let jsem těžce marodil a téměř jsem zemřel, kdo mě zná to ví a tak bych se mohl vymlouvat na nemoc. Ale pravdivě přiznávám, jak jsem smýšlel, liberálně, myslel jsem si, že přese mě není a že svět je tu jen aby mi poskytoval servis a lidi kolem mě byli pro mě jen lokajové povinní mi zajišťovat servis, uvěřil jsem ve svojí jedinečnou neopakovatelnost. Pak mi došlo, že všechno je jen na mě a že mě v mých problémech svět nechá a že si musím pomoci sám. Změnil jsem úplně všechno, celý život, úplně jsem změnil smýšlení a světonázor, opakuju, došlo mi, že je to jen na mě. Měl jsem to štěstí, že se mi v hlavě rozsvítilo a došlo mi to, došlo mi co je příčina všech problémů.

V roce tuším 2007 uhynulo v MO Vlašim 97% a ne tedy jen ta moje. Podotýkám, že spolek měl asi 105 členů a vč bylo kolem jedenácti set. Mě uhynulo všech 11 tehdy chovaných vč. Už jsem včelařit nechtěl, přišel jsem o rok později komplet o veškeré vybavení při požáru.

Nikdy před tímto úhynem mi nepadlo jediné vč nikdy na nic a potom jediné. Ovšem ve “vytraceném” úle jsem pak našel rámky se zásobami bez včel, ale místo sbití byly rámky sešroubované vruty a jinak nadrátkované. Tím jsem zjistil, kdo mi to tam podstrčil. V úle mojí výroby, který jsem mu dal, mladší o generaci, syn komunisty a já vůl uvěřil, že by mohl být slušný člověk. Dobře mi tak. Jak vyplyne dál, dělám notoricky stejnou chybu dál, pořád věřím, že jsou lidi lepší než skutečně jsou. Uvažuju o dalšá radilkální změně.

----------------------

Pak mě někdo přemluvil a já si opět včely pořídil. Ovšem řekl si, že to naposledy zkusím, ale pouze jedinou správnou cestou. Dokonale jsem si, spolu s bratrem, který o včely logicky přišel taky jako každý tady, rozmyslel, co bylo dřív špatně a rozhodl se tentokrát udělat vše tehdy a tak, jak se má. Tedy léčit ve správných termínech a Dolem a Včelařstvím doporučenými léčivy a aplikačními metodami. To bylo před 14 lety. 

Jen náhodou jsem v roce 2014 polovině vč nedal Formidol a pak s hrůzou zjistil, že další roky byla silnější a přinesla víc medu ta vč, která kyselinu nedostala. Ovšem nebyl jsem si jistý která přesně vč to byla. Měl jsem tři vysoké míry a další rok udělal pokus sudá-lichá a tak jsem věděl přesně, která vč kyselinu nedostala a “podezření” se na 100% potvrdilo na míře nezáleželo. Souběžně můj starší bratr o 10 km dál, ve stejných úlech se včelami ode mě odmítal tvrdou chemii a jek kyselinoval, každé jaro přišel o třetinu vč a tak jsem mu dal odd, byl už nemocný a starý (o 13 let) a celý život lampasák a těmhle lidem nešlo nikdy nic vysvětlit. Medu moc neměl, ale sveřepě nepoužíval fuj tvrdou chemii.

Ve stejné době si kyselinou mravernčí v drahých Nasenheiderech zničil všechna (8) vč Petr. Zjara dostal jiné včely, 4 vyzimované odd. Další rok to udělal znovu, zase jsem mu dal včely ale s tím, že ještě jednou bude chtít organicky alternastivně léčit jen KM a už si ty nové včely zaplatí jako jiní nepoučitelní kyselináři. Od té doby nemá Petr úhyn, použíává jen Gabon a Varidol, ovšem aerosolem se vzduchem z vysokotlaké bomby, což je nebe a dudy proti kompresoru. Po celou dobu vidí včely u mě a přesvědčil se in natura, že je jen jedna správná cesta jak ve změněných a měnících podmínkách mít včely nejen živé, ale dosahovat vysokého užitku a k tomu lepšího medu, než má 99% ostatních včelařů.

Takže je samosebou možné, že mám celých 15 let štěstí a smůlu mají vždycky jen ti druzí a jenom čirou náhodou mají smůlu jen do doby, dokud používají kyseliny. Stačí to svinstvo včelám nedat a sim sala bim, už mají štěstí taky. A protože je každý strůjcem svého štěstí, vzhůru k rozmanitosti a pluralitě, hurá, s EU a liberalizmem na věčné časy a nikdy jinak!

No a zatím na mě tady i na jiných forech vždy uměli jen plivat, z VF mě Goro vyštval a vyštval by mě i odsud kdyby mohl, IF zrušili majitelé. Pak jsem se dozvěděl o CHZ a dokonce, že je tu vlákno o mě a mojí metodice a tak jsem se dal přemluvit a jsem tady a zase se na mě nalepili zmetci, kteří nic nedávají, ale kritizují, zesměšňují, ponižují.  A za to všechno pohrdání, posměch, vědecké a často cinknuté štúdie od Gora, ale nikdo jiný sem nedal ani čárku o tom, jak včelařit bez úhynů. Kdo si i přesto dovolí mě kritizovat, pak je jeho sebevědomí bezbřeze sprosté. Nikdy jsem nevtrvdil, že jsem bez chyb, bez chyb je patrně jen Bůh.

Staré lidové přísloví zní: “pro dobrotu na žebrotu” a drtivá většina duševních ubožáků, kteří by zadarmo nikomu nic nedali (podle sebe sdoudím tebe) a tak nevěří a snaží se zdiskreditovat mě, který se rozdal pro druhé. Výsledek je, že se mě nikdo z obdarovaných nezastane, snad jen drvodělka a okřikuje mě dokonce i Tom4. 

Počkám na vyjádření majitele fora a podle toho se rozhodnu jak na CHZ dál. Mám ne tisíc, ale milion chutí vás tu nechat, aby vám nikdy nic neřekl a neprozradil jak je to správně Goro a furt vám jen cpal, jak je jakýkoli způsob správný, tedy pokud vám včely nepadnou. A to je, kromě krátkých štěků BG, jediný, kdo tu někdy něco odborného sdělil. Pak se ptejte komety, varaxi, MS a anonymů, ne ale už mě. Oni to určitě vědí líp jak já a bude pro vás a vaše včely jistě skvělé se mě zbavit.

Abych byl spravedlivý, jeden anonym byl na mojí straně, ale bnohužel anonym.

MS (neregistrovaný) 30.08.2024, 15:54:37 xxx.xxx.25.70

uvěřil jsem ve svojí jedinečnou neopakovatelnost

----

A dnes ve svojí jedinečnost věříte znovu a znovu ji prosazujete. V čem jste se tedy změnil?

Poslyšte člověče, nikdo Vás nechce odnikud vyštvat. Dokonce se s Vámi dá v celé řadě věcí souhlasit a přehled máte široký,a k odborné znalosti Vám nemohu upřít. Nestačilo by, kdybyste přestal s každým kdo Vás v něčem opraví, má jiný názor nebo pohled na svět jednat jako s nepřítelem? Já vím, jak napsal Goro, je to marný, marný, marný… ale zkusil jsem to. 

Tom50
Tom50 30.08.2024, 15:57:33 xxx.xxx.139.241
MS:

uvěřil jsem ve svojí jedinečnou neopakovatelnost

----

A dnes ve svojí jedinečnost věříte znovu a znovu ji prosazujete. V čem jste se tedy změnil?

Poslyšte člověče, nikdo Vás nechce odnikud vyštvat. Dokonce se s Vámi dá v celé řadě věcí souhlasit a přehled máte široký,a k odborné znalosti Vám nemohu upřít. Nestačilo by, kdybyste přestal s každým kdo Vás v něčem opraví, má jiný názor nebo pohled na svět jednat jako s nepřítelem? Já vím, jak napsal Goro, je to marný, marný, marný… ale zkusil jsem to. 

Nelísejte se, chudáku a dál tu raďte lidem vy. 

Těch, co by chtěli zadarmo brát a neoplácet, rejpat a ponižovat jsou všude zástupy. Vy jste tu lhal a zkreslil ten příběh s mými úhyny, pro mě jste NIKDO anonymní nula a to, že vám někdo dal palec byla patrně pslední kapka. Opakuju, čekám jak se vyjádří majitel, jak se k věci postaví, jsem to já kdo to tu táhne, ne vy vy ubožáku.

Nacisti nechtěli fyziku od židů a tak bombu dostali jinde. Vy nechcete mojí JEDINĚ SPRÁVNOU METODIKU, jak je libo? Tupci byli na světě vždycky.

MS (neregistrovaný) 30.08.2024, 16:05:41 xxx.xxx.47.194

Spíš jsem věřil, že by ve Vás mohlo být přece jen něco dobrého. Ale je to fakt marný…

kometa
kometa 30.08.2024, 16:17:49 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 30.08.2024, 16:05:41

Máte pravdu, je to marný.

Ale líbí se mi váš styl vyjadřování. Připomínáte mi J5. Má taky podobnou noblesní a laskavou češtinu.

goro
goro 30.08.2024, 18:15:41 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 30.08.2024, 15:54:37

nie že nik nechce Toma odtiaľto “vyštvať”, on neskonale klame, keď píše že ho “vyštval s VF moderátor Goro”…na VF napísal cez 4000 príspevkov, posledný bol  05.02.2021 23:23, a potom sa odmlčal… ten moderátor musel rešpektovať pravidlá majiteľa fóra, ktorý trval na tom že sa má diskutovať výhradne o včelách a to Tom jednoducho nedokázal a tak bol neustále upozorňovaný na porušovanie pravidiel pretože do príspevkov plietol permanentne politiku, za flamware, za urážky iných diskutérov… z VF odišiel sám, nie je ani zablokovaný ani potrestaný… NO  PREDSTAVA ŽE GORO CHCE VYHNAŤ Z TOHTO DISKUSNÉHO FÓRA 🙄..to sa ani nedá komentovať… je pravda že som asi 2-3 na útoky na moju osobu reagoval ale ináč som na Toma v diskusii nijako neútočil ani nereagoval, hoci on moju osobu s obľubou vplietal do svojich úvah…… mne je jedno aké má kto politické názory, ako chová včely a čo tu píše… ale ak niekto považuje za útok na svoju osobu iný názor na včely a spôsob ich chovania, tak tomu odpomôcť neviem…

goro
goro 30.08.2024, 18:31:03 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 30.08.2024, 11:29:46

včely na svoju vitalitu skutočne potrebujú aj med (teda okrem peľu)… tvoja úvaha, že včely ktorým sa nezoberie všetok med sú vitálnejšie má reálnu podstatu… súčasťou mojej metodiky na NN je aj tzv. medník včiel, ten nadstavok nad plodiskom kde včely majú vrchlík plodu na 3-4 rámikoch v strede nadstavku, nad ním až po vrchnú latku sú zásoby a tie sú aj na krajných rámikoch tohto nadstavku kde už plod nie je ..na tie medné zásoby ani pri odoberaním medníkov nesiaham a včely sa za to vedia odmeniť… 

ono skutočne sa treba zamyslieť nad tým čo robiť so včelami v takýchto horúcich letách… ako píše drvodelka kto nezakŕmi včas a len podnecuje po poslednom medobraní nerobí dobre…v súčasnosti sa nektár netvorí a včelám aby boli silné a chovali veľa plodu vtedy keď to treba nestačí len imitovať znášku nejakým podnecovaním, oni potrebujú reálne mať v úľoch už niečo na zimu… pretože ak nie je tam dostatok zásob (najlepšie medu) vrhnú sa na jeho zber, ďalšie  mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.08.2024, 18:49:08 xxx.xxx.171.125

Já nevím nakolik je to správné, nechávám včely na dvou nástavkách 39x24 a z těch jim žádné zásoby neberu.K tomu dostávají samozřejmě cukru, letos dostaly 24 kilo na úl. Mám pocit že to je až dost, určitě je to i tím že mám Singer, ty asi opravdu proplodují až moc. Jsem zvědavá, protože se chystám přejít na jiný kmen a místo jednoho nástavku 39x24 dát 39x15. 

tom4
tom4 31.08.2024, 08:34:07 xxx:xxx.144a:aacd

Dejte vědět, jak se to osvědčí, já mám 39x24 a k tomu 39x17. 

goro
goro 31.08.2024, 09:02:55 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 30.08.2024, 18:49:08

No 24 kg cukru je dosť ale je to čiastočne daň za to že idú do zimy na dvoch nadstavkoch a možno aj vplyv tej Singerky…. Ja som okrem toho “medníka včiel” ešte každej rodine dal po 10 kg cukru… v prvej dekáde září zvyknem zásoby skontrolovať lebo niektoré rodiny čo to preplodujú iné si donesú… potom ešte doplňam cukor podľa potreby..

výhodou tvojho  zimovania na dvoch nadstavkoch je obyčajne fakt, že včely sa predčasne po odbere medníkov nemusia radikálne zmenšovať v počte a do zimy tak môžu ísť silnejšie…ale osobne si myslím, že ten NN k vysokému nadstavku bude postačovať…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 31.08.2024, 21:23:59 xxx.xxx.171.125

Já mám dojem, že jak ty Jano, tak Tom necháváte včelkám hodně medu i cukr. Možná právě to spojuje vaše rozdílné metody - úly a je jedním z tajemství vašeho úspěchu a minimálních úhynů. Samozřejmě + pečlivost a cit pro včely. 

goro
goro 01.09.2024, 08:48:38 xxx.xxx.199.128

Podobne ako ty aj tom4 sa zaoberá takou istou myšlienkou že včely potrebujú nielen cukor na svoj úspešný rozvoj… ťažko mi hodnotiť čo mám podobné s TOM50 ale jedno to určite bude, obaja sa snažíme pochopiť čo včely potrebujú, čo je pre ne “ideálne”… je totiž hromada včelárov, ktorí väčšinu svojho úsilia venujú na maximalizáciu zisku a výťažnosti zo včiel…teda nielen medu (bez ohľadu na jeho kvalitu, predá sa všetko😉), ale aj peľu a propolisu, či odložencov a nejaké tie straty rodín sú pre nich vopred kalkulované a považujú ich za normálne..

tom4
tom4 01.09.2024, 13:59:00 xxx:xxx.144a:aacd

Počítat dopředu s jakýmikoli ztrátami mi přijde špětné. Přece moje včely jsou mojí vizitkou, tzn.jakýkoli úhyn si připisuji k tíži, co jsem udělal špatně, co zanedbal. I když poslední dobou jsou dost úhynové roky, nikdy se nepřestanu ptát při ztrátě jakéhokoli včelstva, kde jsem udělal chybu a co mělo být jinak. Dva roky zpět mě úhyny postihly, loni naštěstí bez ztráty kytičky 🙂

Tom50
Tom50 01.09.2024, 14:00:39 xxx.xxx.139.241
goro:

včely na svoju vitalitu skutočne potrebujú aj med (teda okrem peľu)… tvoja úvaha, že včely ktorým sa nezoberie všetok med sú vitálnejšie má reálnu podstatu… súčasťou mojej metodiky na NN je aj tzv. medník včiel, ten nadstavok nad plodiskom kde včely majú vrchlík plodu na 3-4 rámikoch v strede nadstavku, nad ním až po vrchnú latku sú zásoby a tie sú aj na krajných rámikoch tohto nadstavku kde už plod nie je ..na tie medné zásoby ani pri odoberaním medníkov nesiaham a včely sa za to vedia odmeniť… 

ono skutočne sa treba zamyslieť nad tým čo robiť so včelami v takýchto horúcich letách… ako píše drvodelka kto nezakŕmi včas a len podnecuje po poslednom medobraní nerobí dobre…v súčasnosti sa nektár netvorí a včelám aby boli silné a chovali veľa plodu vtedy keď to treba nestačí len imitovať znášku nejakým podnecovaním, oni potrebujú reálne mať v úľoch už niečo na zimu… pretože ak nie je tam dostatok zásob (najlepšie medu) vrhnú sa na jeho zber, ďalšie  mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…

Je půvabné, jak blahosklonně převzal Goro otěže a jak demonstruje jak je lepší, blahosklonný, lidový a jak je možné všechno dělat různě. No ano, různě dělat jde úplně všechno, obyčejně ale správná je jen jedna cesta. Ve smyslu, že obyčejně jen jedno řešení je NEJLEPŠÍ. Pan Goro radí hloupost a já hned každnému předvedu, co to ta nebetyčná hloupost je. Zdá se mi, že roky mého snažení nejsou nic. Tak bod za bodem rozeberu Gorovy bludy. Někde mě tu nedávno nazval lhářem, tedy že lžu a já si tak říkám, jestli je tohle od něj vědomá lež a nebo jen nedostatek včelařského vzdělání.

Několikrát jsem tu vysvětlil, že jakýsi nástavek včel je nebetyčný nesmysl, navíc zoufale zaostale zastaralý proto, že je ho nutné pořád sundavat a to při každé práci. Popisoval jsem to tu detailně, někdo ale nečte celé dlouhé elaboráty a pak se dře. OK, když jsem byl dítě říkalo se, že chytrým patří svět, hloupí (tohle slovo bylo jiné a jadrnější) ať se dřou.

Nástavek včel je předpotopní nesmysl z nepochopení a je dobrý pro ty, co se rádi dřou. Goro má NN systém, ale tvrdil, že ho používá jako Dadantsystém. No OK, ale vůbec nepochopil to, na co jsem přišel a zadarmo dal všem, i jemu.

Ano, nad plodem je nutné aby byl pořád, celý rok med. Protože je dobrá různost OK dřete se, já se nedřu, já nemám různost, ale jedinou správnou cestu. Mám tento med celý rok na vysokých rámcích. To samé by šlo i na dvou nízkých, ale to by pod těmi dvěma j nízkými musel být TL umič. A ne jakýkoli NN a už vůbec vysoký nástavek 39x24. Ale zpět k páně Gorovi. Citace: 

kde včely majú vrchlík plodu na 3-4 rámikoch v strede nadstavku

přeložím do češtiny: kde včelstvo má vršek plodového tělesa na 3-4 rámcích ve středu nástavku

Mo a nyní každý, kdo má čím myslet, může posoudit co je lepší. Nekomplikujme to tím, že Goro má všechny nástavky nízké. Má ale na dně 2 NN ve funkci VN s plodem a na tom má nástavek včel (a proto říká, že včelaří systémem Dadant. Ovšem systém Dadant je od systému Blaník velmi odlišný), kde je na prostředních 3-4 N rámcích taky plod, ale zbytek nástavku včel je med. Já mám na dně TL = tedy velmi speciálně vystrojený NN, na něm ekvivalent dvou NN, ale v celku = tedy VN. A ano, na všech vysokých rámcích mám kromě plodu i to, co má nástavek včel = med. Mám to tam celý rok a zvedám tento med 2x do roka a už víc než rok nepíšu o ničem jiném, než jak to nezvedat nikdy. Někdo ale vymýšlí zvedáky i tam, kde by nemusel.

Co je tedy lepší, za rok mít med nástavku včel nejméně 15 x v ruce a nebo jen 2x ve 2x za rok zvedaném VN?

C myslí ti, co mají rádi různost, je lepší mít med nad plodem bez mezery mezi patry? Odpověď je jen JEDINÁ  správná, já za to ale nemůžu. To je prazáklad, když to jde, je nutné mít med kolem plodu bez jakýchkoliv mezer. Kdo tohle neumí pochopit a chce různost, je…

S panem Gorem se shodneme v tom, že je nutné aby vč mělo nad plodem med. Jak to udělat aby mi nekladly v panenském medníku naprostředku na 3-4 rámkách je jen jediná možnost a tou je TL. Ale kdo chce jako de… il různost, OK, může jí mít. Já ale píšu jen pro chytré a ne pro všechny jako Goro a nelísám se jako on i méně zkušeným a nebo dokonce fanatickým aktivistům. Záměrně se nezminuji o tom, že každé Gorovo včelstvo každý rok zku.ví 3-4 nízké rámky zakladením a tudíž mu pořád ubývají nízké PANENSKÉ rámky. Protože nepoužívá TL, kam bych je dal, kdybych jediný zakladený polorámek měl já, je to práce navíc a nebo nemá med jen z panenského. Každý si může přebrat z jeho tvrzení. Buď dělá zbytečně na vč 3-4 N rámky navíc a vyváří je každoročně a nebo nemá 100% medníků panenských. Já zbytečného nedělám za rok NIKDY vůbec nic, na ptákoviny nemám, přesněji nechci obětovat čas.

No a pak je tady nelogický blud, který bych byl vděčný kdybych se dozvěděl, z jaké studie čerpal kolega Goro následující nejméně dva nesmysly:

pretože ak nie je tam dostatok zásob (najlepšie medu) vrhnú sa na jeho zber, ďalšie mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…

První nesmysl je, že včely se vrhají na hledání zdrojů a sběr medu až když nemají v úle dost zásob. Taky bych rád věděl, na jaké zdroje se vrhají, létavky když není ŽÁDNÁ snůška a protože není žádná snůška, nemají vč v úle dost zásob. To je první hovadina a z tohoto uvažování pak pramení, že NĚKTEŘÍ včelaři tvrdí, že když svoje včely dobře krmí, že nekradou a naopk, že jejich vč rabují cizí, mizerně krmená včelstva. Žasnu, že tato hovadina vypadne z praktika jako je Goro. Úplně vynechám nesmysl, že když se létavky původní vrhají na sběr neexistující snůšky, včelstvo je nuceno vysílat létavky náhradní,  rekrutované z mladušek - protože na čem se uporacovaly původní létavky, když nikde nic není? Nebo kam jinam se poděly původní létavky a vč vyslalo mladušky do terénu?

Ale to není to nejhorší. Horší je další blud a sice, a to stojí za citaci citace:

ďalšie mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…

Pro Boha, kolegové začátečníci, tak včely fungují přesně naopak. Jakmile z jakéhokoli důvodu vč přijde o létavky a z mladušek se stanou létavky, je to pro vč signál ke spuštění sebezáchovy a naopak přiměje matku víc klást. 

Ale chcete různost, nevčelařské feministické štěkny mě tu pozurážely a s nimi anonym s líbeznou češtinou, který ale nikdy neřekl nic odborného, protože nic neumí a nebo nechce sdělit know-how a to vše za soulasného mlčení všech. Mám za to, že jsem tu v psychyitracké léčebně a ne ve VČELAŘSKÉM foru, kde se bavíme odborně. A když se pokusím vysvětlit zhoubu liberálního myšlení na politice - sám Goro v jednom vlákně připouští, že politika ovlivňuje včelařství, ti jednodušší to berou jako debatu o politice. Mě z toho vyplývá, že už tady asi není nikdo rozumný, protože každný mlčí a ozývají se jen ti, co píšou nesmysly a chtějí různost za každou cenu podobně, jako když se malý fakan hystericky vzteká, válí po zemi a kope kolem sebe.

Považuji za korektní nejen upozornit na Gorovy bludy, ale vysvětlil jak je to doopravdy.

1 - Přirozeností včel je hledat zdroje nejen když mají nedostatek medu, ale hledat je i když mají svého medu dost a dokonce i když mají totální nadbytek. Když mají nadbytekk medu v úle sice trochu, třeba o 10-15% ve svém PŘIROZENÉM ÚSILÍ NACHÁZET DALŠÍ ZDROJE poleví (vysvětlil jsem v jiném vláknu), ale ZDRAVÁ vč hledají neustále. Vysvětloval jsem to od začátku publikace svých názorů = asi 12 let - nejméně stokrát. Já dokonce tady (že kradou včely z hladu a kdyby byly dobře zásobené nehkledaly by další zdroje) na tom rozpoznám, kdo je a kdo není dobrý a vzdělaný včelař. Kdyby tomu tak nebylo a včela medonosná nehromadila “nesmyslně” velké zásoby, neexistovalo by včelařství jak ho známe, ale jen primitivní brtnictví, kde jako asiati nebo jiní domorodci kvůli medu zničí včelstvo. Právě že díky této zvláštní vlastnosti včely medonosné, že přinese víc, než potřebuje pro sebe, můžeme my vytáčet med.

2 - Když nastane velmi silná snůška, u některých vč opravdu nakrátko převládne sběrací pud nad pudy ostatními (taky ale třeba nemá dost místa v úle) a tak přestane plodovat a místo plodu dá med. Tohle vede k omezení plodování a skutečně to má pak za následek zeslábnutí včelstva. To je ta prazákladní logika posledního nejméně století moderního včelařství. Jinou možností je, že vč přijde o létavky otravou a nebo taky silnou bouřkou s kroupami a ochlazením k nule. To jsem za svojí kariéru zažil několikrát, ovšem nejpozději kolem roku 1990 a před ním, potom už nikdy - oteplování. Tehdy nastane situace, že vč nemá 3 dny žádné létavky. Protože pro plod potřebuje vodu, zlikviduje někdy otevřený plod úplně, spíš jen jeho část, například nejdřív zlikviduje trubčí plod. Ten, když je kdekoli v úle, nezastydne jen on, ale zastydl plod na každém rámku u dna. Kdo má kvůli povinnému boji s kleštíkem dna se síty, katastrofa je dokonaná úplně a plodu zastydne víc a o to horší následky přijdou později, třeba až v září a i později úhynem vč na CCD. To pak vede k drastickému zeslábnutí včelstva, ale to je jen jaro, cituji Gorova moudra vztažená k podletí a tehdy jeho teorie o ztrátě létavek, které musí hledat med a přinášet  ho a v důsledku toho pak zeslábne vč, jako naprostý nesmysl!

Souvislost = Mnozí neumějí udělat oddělek. Kdo se o to pokouší měl by vědět, že oddělku odletí létavky a 3 dny z něj nic nevyletuje (pokud se odd neodveze nejméně 2 km daleko). Proto musí oddělek dostat vodu. Jinak je nucený zlikvidovat plod. Který génius udělá sběrný oddělek a nedá mu vodu a hned mu dá sérii matečníků (aby nenarazily nouzáky), nepřijmou nic, jde jim o život, “zvažují” likvidaci otevřeného plodu a tak nebudou dělat další otevřený plod. To je prostá logika a Příroda není blbá. Odd “ví”, že má vajíčka a ta nejčerstvější se stanou “červíky” za 3 dny. Vč dělá matku, když si může vybrat, z dvoudenní larvy a to je 5 dní. Ovšem pátý den má včelstvo už dva dny létavky a tak vše funguje. A že někdo odd vbodu nedává a že se mu odd daří? Ano, někteří jezdí autem celej život nalití a ještě je nechytli. A jiní celý život kouří a hned neumřeli. 

POTÍŽ JE JEN V TOM, ŽE DRTIVĚ DRTIVÁ VĚTŠINA LIDÍ NEUMÍ VIDĚT SVĚT V ŠIROKÝCH SOUVISLOSTECH a vsadím se, že si tohle nikdo neuvědomil. A taky je to jen JEDINÉ řešení nebo vysvětlení a různost tu prostě nebude fungovat!

Když opakovaně píšu, že jsem už unavený a v soukromých telefonátech opakuju totéž, nevymýšlím si. Ztrácím víru, že je možné lidi něco naučit. Jsem unavený a znechucený marností.

-------------------

Takže ano, pořád jsou a budou úhyny a většině to patrně vyhovuje víc, jen když mají RŮZNOST způsobů jak včelařit. Jde jen o to, jestli je to jen výsledek lidské hlopuposti a nebo to je lidem ustavičně podsouváno s úmyslem, aby množiči oddělků měli pořád kšefty, chovatelé matek taky a hlavně, aby neubyl zlatý důl z léčiv proti úhynům, která ale, jak tvrdím, z větší nebo menší míry úhyny způsobují.

kometa
kometa 01.09.2024, 20:08:04 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2024, 14:00:39

Smím vědět, kdo ještě patří do klubu Nevčelařské feministické štěkny? Ať jsem v obraze.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.