goro: včely na svoju vitalitu skutočne potrebujú aj med (teda okrem peľu)… tvoja úvaha, že včely ktorým sa nezoberie všetok med sú vitálnejšie má reálnu podstatu… súčasťou mojej metodiky na NN je aj tzv. medník včiel, ten nadstavok nad plodiskom kde včely majú vrchlík plodu na 3-4 rámikoch v strede nadstavku, nad ním až po vrchnú latku sú zásoby a tie sú aj na krajných rámikoch tohto nadstavku kde už plod nie je ..na tie medné zásoby ani pri odoberaním medníkov nesiaham a včely sa za to vedia odmeniť…
ono skutočne sa treba zamyslieť nad tým čo robiť so včelami v takýchto horúcich letách… ako píše drvodelka kto nezakŕmi včas a len podnecuje po poslednom medobraní nerobí dobre…v súčasnosti sa nektár netvorí a včelám aby boli silné a chovali veľa plodu vtedy keď to treba nestačí len imitovať znášku nejakým podnecovaním, oni potrebujú reálne mať v úľoch už niečo na zimu… pretože ak nie je tam dostatok zásob (najlepšie medu) vrhnú sa na jeho zber, ďalšie mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…
Je půvabné, jak blahosklonně převzal Goro otěže a jak demonstruje jak je lepší, blahosklonný, lidový a jak je možné všechno dělat různě. No ano, různě dělat jde úplně všechno, obyčejně ale správná je jen jedna cesta. Ve smyslu, že obyčejně jen jedno řešení je NEJLEPŠÍ. Pan Goro radí hloupost a já hned každnému předvedu, co to ta nebetyčná hloupost je. Zdá se mi, že roky mého snažení nejsou nic. Tak bod za bodem rozeberu Gorovy bludy. Někde mě tu nedávno nazval lhářem, tedy že lžu a já si tak říkám, jestli je tohle od něj vědomá lež a nebo jen nedostatek včelařského vzdělání.
Několikrát jsem tu vysvětlil, že jakýsi nástavek včel je nebetyčný nesmysl, navíc zoufale zaostale zastaralý proto, že je ho nutné pořád sundavat a to při každé práci. Popisoval jsem to tu detailně, někdo ale nečte celé dlouhé elaboráty a pak se dře. OK, když jsem byl dítě říkalo se, že chytrým patří svět, hloupí (tohle slovo bylo jiné a jadrnější) ať se dřou.
Nástavek včel je předpotopní nesmysl z nepochopení a je dobrý pro ty, co se rádi dřou. Goro má NN systém, ale tvrdil, že ho používá jako Dadantsystém. No OK, ale vůbec nepochopil to, na co jsem přišel a zadarmo dal všem, i jemu.
Ano, nad plodem je nutné aby byl pořád, celý rok med. Protože je dobrá různost OK dřete se, já se nedřu, já nemám různost, ale jedinou správnou cestu. Mám tento med celý rok na vysokých rámcích. To samé by šlo i na dvou nízkých, ale to by pod těmi dvěma j nízkými musel být TL umič. A ne jakýkoli NN a už vůbec vysoký nástavek 39x24. Ale zpět k páně Gorovi. Citace:
kde včely majú vrchlík plodu na 3-4 rámikoch v strede nadstavku
přeložím do češtiny: kde včelstvo má vršek plodového tělesa na 3-4 rámcích ve středu nástavku
Mo a nyní každý, kdo má čím myslet, může posoudit co je lepší. Nekomplikujme to tím, že Goro má všechny nástavky nízké. Má ale na dně 2 NN ve funkci VN s plodem a na tom má nástavek včel (a proto říká, že včelaří systémem Dadant. Ovšem systém Dadant je od systému Blaník velmi odlišný), kde je na prostředních 3-4 N rámcích taky plod, ale zbytek nástavku včel je med. Já mám na dně TL = tedy velmi speciálně vystrojený NN, na něm ekvivalent dvou NN, ale v celku = tedy VN. A ano, na všech vysokých rámcích mám kromě plodu i to, co má nástavek včel = med. Mám to tam celý rok a zvedám tento med 2x do roka a už víc než rok nepíšu o ničem jiném, než jak to nezvedat nikdy. Někdo ale vymýšlí zvedáky i tam, kde by nemusel.
Co je tedy lepší, za rok mít med nástavku včel nejméně 15 x v ruce a nebo jen 2x ve 2x za rok zvedaném VN?
C myslí ti, co mají rádi různost, je lepší mít med nad plodem bez mezery mezi patry? Odpověď je jen JEDINÁ správná, já za to ale nemůžu. To je prazáklad, když to jde, je nutné mít med kolem plodu bez jakýchkoliv mezer. Kdo tohle neumí pochopit a chce různost, je…
S panem Gorem se shodneme v tom, že je nutné aby vč mělo nad plodem med. Jak to udělat aby mi nekladly v panenském medníku naprostředku na 3-4 rámkách je jen jediná možnost a tou je TL. Ale kdo chce jako de… il různost, OK, může jí mít. Já ale píšu jen pro chytré a ne pro všechny jako Goro a nelísám se jako on i méně zkušeným a nebo dokonce fanatickým aktivistům. Záměrně se nezminuji o tom, že každé Gorovo včelstvo každý rok zku.ví 3-4 nízké rámky zakladením a tudíž mu pořád ubývají nízké PANENSKÉ rámky. Protože nepoužívá TL, kam bych je dal, kdybych jediný zakladený polorámek měl já, je to práce navíc a nebo nemá med jen z panenského. Každý si může přebrat z jeho tvrzení. Buď dělá zbytečně na vč 3-4 N rámky navíc a vyváří je každoročně a nebo nemá 100% medníků panenských. Já zbytečného nedělám za rok NIKDY vůbec nic, na ptákoviny nemám, přesněji nechci obětovat čas.
No a pak je tady nelogický blud, který bych byl vděčný kdybych se dozvěděl, z jaké studie čerpal kolega Goro následující nejméně dva nesmysly:
pretože ak nie je tam dostatok zásob (najlepšie medu) vrhnú sa na jeho zber, ďalšie mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…
První nesmysl je, že včely se vrhají na hledání zdrojů a sběr medu až když nemají v úle dost zásob. Taky bych rád věděl, na jaké zdroje se vrhají, létavky když není ŽÁDNÁ snůška a protože není žádná snůška, nemají vč v úle dost zásob. To je první hovadina a z tohoto uvažování pak pramení, že NĚKTEŘÍ včelaři tvrdí, že když svoje včely dobře krmí, že nekradou a naopk, že jejich vč rabují cizí, mizerně krmená včelstva. Žasnu, že tato hovadina vypadne z praktika jako je Goro. Úplně vynechám nesmysl, že když se létavky původní vrhají na sběr neexistující snůšky, včelstvo je nuceno vysílat létavky náhradní, rekrutované z mladušek - protože na čem se uporacovaly původní létavky, když nikde nic není? Nebo kam jinam se poděly původní létavky a vč vyslalo mladušky do terénu?
Ale to není to nejhorší. Horší je další blud a sice, a to stojí za citaci citace:
ďalšie mladušky sa stanú lietavkami a menej mladušiek v úli je signál pre matku klásť menej vajíčok a výsledkom je slabé včelstvo…
Pro Boha, kolegové začátečníci, tak včely fungují přesně naopak. Jakmile z jakéhokoli důvodu vč přijde o létavky a z mladušek se stanou létavky, je to pro vč signál ke spuštění sebezáchovy a naopak přiměje matku víc klást.
Ale chcete různost, nevčelařské feministické štěkny mě tu pozurážely a s nimi anonym s líbeznou češtinou, který ale nikdy neřekl nic odborného, protože nic neumí a nebo nechce sdělit know-how a to vše za soulasného mlčení všech. Mám za to, že jsem tu v psychyitracké léčebně a ne ve VČELAŘSKÉM foru, kde se bavíme odborně. A když se pokusím vysvětlit zhoubu liberálního myšlení na politice - sám Goro v jednom vlákně připouští, že politika ovlivňuje včelařství, ti jednodušší to berou jako debatu o politice. Mě z toho vyplývá, že už tady asi není nikdo rozumný, protože každný mlčí a ozývají se jen ti, co píšou nesmysly a chtějí různost za každou cenu podobně, jako když se malý fakan hystericky vzteká, válí po zemi a kope kolem sebe.
Považuji za korektní nejen upozornit na Gorovy bludy, ale vysvětlil jak je to doopravdy.
1 - Přirozeností včel je hledat zdroje nejen když mají nedostatek medu, ale hledat je i když mají svého medu dost a dokonce i když mají totální nadbytek. Když mají nadbytekk medu v úle sice trochu, třeba o 10-15% ve svém PŘIROZENÉM ÚSILÍ NACHÁZET DALŠÍ ZDROJE poleví (vysvětlil jsem v jiném vláknu), ale ZDRAVÁ vč hledají neustále. Vysvětloval jsem to od začátku publikace svých názorů = asi 12 let - nejméně stokrát. Já dokonce tady (že kradou včely z hladu a kdyby byly dobře zásobené nehkledaly by další zdroje) na tom rozpoznám, kdo je a kdo není dobrý a vzdělaný včelař. Kdyby tomu tak nebylo a včela medonosná nehromadila “nesmyslně” velké zásoby, neexistovalo by včelařství jak ho známe, ale jen primitivní brtnictví, kde jako asiati nebo jiní domorodci kvůli medu zničí včelstvo. Právě že díky této zvláštní vlastnosti včely medonosné, že přinese víc, než potřebuje pro sebe, můžeme my vytáčet med.
2 - Když nastane velmi silná snůška, u některých vč opravdu nakrátko převládne sběrací pud nad pudy ostatními (taky ale třeba nemá dost místa v úle) a tak přestane plodovat a místo plodu dá med. Tohle vede k omezení plodování a skutečně to má pak za následek zeslábnutí včelstva. To je ta prazákladní logika posledního nejméně století moderního včelařství. Jinou možností je, že vč přijde o létavky otravou a nebo taky silnou bouřkou s kroupami a ochlazením k nule. To jsem za svojí kariéru zažil několikrát, ovšem nejpozději kolem roku 1990 a před ním, potom už nikdy - oteplování. Tehdy nastane situace, že vč nemá 3 dny žádné létavky. Protože pro plod potřebuje vodu, zlikviduje někdy otevřený plod úplně, spíš jen jeho část, například nejdřív zlikviduje trubčí plod. Ten, když je kdekoli v úle, nezastydne jen on, ale zastydl plod na každém rámku u dna. Kdo má kvůli povinnému boji s kleštíkem dna se síty, katastrofa je dokonaná úplně a plodu zastydne víc a o to horší následky přijdou později, třeba až v září a i později úhynem vč na CCD. To pak vede k drastickému zeslábnutí včelstva, ale to je jen jaro, cituji Gorova moudra vztažená k podletí a tehdy jeho teorie o ztrátě létavek, které musí hledat med a přinášet ho a v důsledku toho pak zeslábne vč, jako naprostý nesmysl!
Souvislost = Mnozí neumějí udělat oddělek. Kdo se o to pokouší měl by vědět, že oddělku odletí létavky a 3 dny z něj nic nevyletuje (pokud se odd neodveze nejméně 2 km daleko). Proto musí oddělek dostat vodu. Jinak je nucený zlikvidovat plod. Který génius udělá sběrný oddělek a nedá mu vodu a hned mu dá sérii matečníků (aby nenarazily nouzáky), nepřijmou nic, jde jim o život, “zvažují” likvidaci otevřeného plodu a tak nebudou dělat další otevřený plod. To je prostá logika a Příroda není blbá. Odd “ví”, že má vajíčka a ta nejčerstvější se stanou “červíky” za 3 dny. Vč dělá matku, když si může vybrat, z dvoudenní larvy a to je 5 dní. Ovšem pátý den má včelstvo už dva dny létavky a tak vše funguje. A že někdo odd vbodu nedává a že se mu odd daří? Ano, někteří jezdí autem celej život nalití a ještě je nechytli. A jiní celý život kouří a hned neumřeli.
POTÍŽ JE JEN V TOM, ŽE DRTIVĚ DRTIVÁ VĚTŠINA LIDÍ NEUMÍ VIDĚT SVĚT V ŠIROKÝCH SOUVISLOSTECH a vsadím se, že si tohle nikdo neuvědomil. A taky je to jen JEDINÉ řešení nebo vysvětlení a různost tu prostě nebude fungovat!
Když opakovaně píšu, že jsem už unavený a v soukromých telefonátech opakuju totéž, nevymýšlím si. Ztrácím víru, že je možné lidi něco naučit. Jsem unavený a znechucený marností.
-------------------
Takže ano, pořád jsou a budou úhyny a většině to patrně vyhovuje víc, jen když mají RŮZNOST způsobů jak včelařit. Jde jen o to, jestli je to jen výsledek lidské hlopuposti a nebo to je lidem ustavičně podsouváno s úmyslem, aby množiči oddělků měli pořád kšefty, chovatelé matek taky a hlavně, aby neubyl zlatý důl z léčiv proti úhynům, která ale, jak tvrdím, z větší nebo menší míry úhyny způsobují.