Nevyzkoušel jsem všechno, jsou věci, které prostě intuitivně vím, že se udělat nesmí. Kdo tohle udělal, co jsem slyšel, zaplakal. Nastalo neskutečné pozdvižení a rabovka i když dal nástavky s tuháčem třeba 400 metrů od včel. Nedělá se to, odborná literatura o tom nic nepíše, staří pamětníci o tom nikdy nemluvili.
Plod je na všech rámcích kromě krajních. Samosebou bych dasl dohromady pár hlavně starých souší na vyvaření, třeba pro 3-4 vč. No a co s těmi plodovými? Dát je nad nějaké vč jako druhé patro vysokých rámků? Co by se tím vyřešilo, tedy kromě komplikací a pro mě teoreticky nezdůvodnitelných kejklů, navíc velmi pracných? Prostě počkám. Ale děkuju.
A ještě přidám co vyzkoušené mám. Představa, že se vyvaří medové rámky aby se získal aspoň vosk je krajně naivní. Jeden polorámek s tuháčem se musí vařit asi 15 minut když by byl sám, když se jich dá do kotle najednou například 5-8, trvá nejméně půl hodiny a spíš déle, než se to prohřeje a rozpustí.
Jediná možnost, pokud se tato melesnůška bude opakovat v dalších letech, je, jak píšu o postupném kontinuálním odebírání medu každé 2-3 dny po pár rámcích, tak, jak to budou nosit. Píšu jasně, že to tak někteří dědkové dělají, píše i pan Goro, že takového taky zná. Ovšem. Nevím, zda by se mi chtělo včelařit takto, vlastně každý den. Mám za to, že včely zase až tolik nemiluju. A taky je k tomu nutné neuhnat si ze dřiny potíže s plotýnkama.
Co si dokážu představit je vytahat z rámků drátky, pak vyříznout a pak rozmixovat ve vodě. Musely by se udělat pokusy jak husté by se to dělalo. Oddělit lehké voští a zbytek zkrmit, “písek” = melecitozu nechají v krmítkách.
Otázky. Půjde tohle dělat s nějakou rozumnou produktivitou práce? Jak to zahustí, bude to dost “suchý” med aby se nekazil? Bude už netuhnout a nebo zase ztuhne za pár dní a přitom nebude dost zahuštěný? Bude se to stíhat bez začátků kvašení a nebude pak získaný med mít nějakou pochuť po kysání nebo ztuchlé plísni a podobně? Kolik by v nákladech potom stál takový med?
Za sebe vím jedno. Med nikdy necedím. Sbírám, tedy med pouze čeřím. Pěnu s nečistotami a značným podílem medu skladuju už asi 4 roky. Stejně tak skalduju víčka a už nemám kam šlápnout kolik těchhle pokladů mám. Kupodivu se to nekazí. Idea je, že to nějak rozmixuju a nějak podám včelstvům a ona to uloží jako med a já vytočím. Ale už několik let jsem se k tomu nedostal. V sezoně je práce kolem včel tolik, že na hraní s blbinama s nejasným a nejistým výsledkem nemám anebo nejsem ochotný si udělat čas a tak problém hrnu před sebou. Buď je snůška a proč dávat zpracovávat staré zbytky s kdo ví jakým výsledkem, když vč můžou přinést zaručeně chutný med bez případných pachutí? Když snůška není, dráždit osud a několika vč dávat popsanou šmakuládu aby to nějak zpracovala? A vykoledovat si rabovku? Stojí to za to? Stojí za to med, i když by ho za několik let bylo nejméně 60-70 a spíš možná víc kilo? Stojí to za tu práci, komplikace a starosti? No, mám za to, že ne, zkoušel jsem a je to moc práce a bídný výsledek. Vlastně jsem to nikdy nezískával jako med, jen jsem tím krmil. Pracně a to šlo s desetinou práce udělat cukrem. Na to mám vybavení a technologii, kdy udělám za stejný čas nejméně 20 x víc roztoku než si hrát s těmi zbytky a víčky. Taky se mi do toho pořád nějak nechce. A taky cukerný roztok zdaleka nerajcuje vč ke slídivosti tolik, jako med.