- Příspěvek #213799
- Nahlásit
Dobře, ale jak si potom vybrat dobré hříbě když nic nepoznáte? ;)
Když si kamarádka přivezla svoje hříbě, tak jsme se jí taky smáli, co si to přivezla za příšeru. Druhý den to mělo nohy fialový od genciány, protože je to mělo naprosto dorasený z nějakého toho hnoje, ve kterém to u poláků stálo. Vypadalo to, že se to neudrží na nohou. A vyrostla z toho nádherná kobyla, která vyhrávala rychlostní soutěže, takže i funkční to bylo.
Dobře, ale jak si potom vybrat dobré hříbě když nic nepoznáte? ;)
Tak nejlépe podle původu (genetiky), podle toho, jak fungují sourozenci, podle referencí na chovatele a jeho odchovy obecně… A pak mít dobré podmínky pro další rozvoj toho hříběte u vás, no a taky dávku štěstí.
Podle fotky u inzerátu určitě hříbě nevybírejte… Max. tam tak můžete nakoukat, jestli se jet podívat k chovateli nebo ne.
J:Dobře, ale jak si potom vybrat dobré hříbě když nic nepoznáte? ;)
A tak něco se poznat dá. Minimálně hříbě podražené, začervené a s opravdu tristními kopyty, případně kontrakturami. To už tady taky bylo. + kvalita fotek a prostředí, ve kterém vyrůstá.
Jak píše Buggyra, k některým inzerentům bych ani nejela.
Podľa mňa sú žriebätá totálna lotéria a mal by ich fakt vyberať iba niekto, kto videl vyrastať zopár desiatok koní a dokáže si povedať, že toto je vada, z ktorej kôň vyrastie, toto nie. A ešte potom treba mať šťastie, aby to dorástlo do požadovaného tvaru a zdravia v dospelosti.
Je kopec exteriérových vád a detailov, ktoré sa dajú zrovnať starostlivosťou o kopytá, ktoré rastom samé zmiznú, aj to masívne začervenie sa v pohode dá zvádnuť. Horšie sú rôzne rastové vady často spôsobené obezitou. Z čoho teda pre mňa vyplýva, že radšej možno trochu podrazené žriebä, ktoré to dokáže dobehnúť, ako malý tučko.