Přesně tak. Letos se mi to potvrdilo
Matky - linie
Není to tak úplně pravda.
Náš známý, který mě vypek (nechci ho jmenovat), měl poslední BF (má dar se všude rozhádat) z nějaké oplozovačky v Německu, ne tedy inseminky a ty se rojily jak vo život a medovici nenosily vůbec. Ono totiž jde o to jaká BF to je. Musel jsme hledat jiný zdroj a našel, ale jsem zklamaný. Třeba ta moje inseminka BF je nijaká, je tak mizerná, zjara nešla do síly a nešla do dsíly ani v druhé snůšce, že jsem od ní nechoval. Petr to samé. Tudíž zdroj BF nemám, moc se mi tam, odkud jsem je vloni sehnal, už nechce.
Vím že to bude vypadat divně, ale kvalitu matky posuzuji hlavně podle jejich dcer. Jinak řečeno i její potenciál ktery nese v sobě po trubcich kterými by byla oplodněná. Jasně, když je to úplná mizérie nestojí to za to nemá to smysl, ale někdy potomstvo překvapí.
Ano, je třeba říct, že se propagovalo, v dřevních začátcích inseminek Kraněk, že díky nepřirozenému oplodnění = inseminaci byly inseminky samy mizerné, ale že jen nesou geny, které se projeví až u dcer F1. Pak ale nastala doba - patrně byla inseminace zvládnutá lépe, že se vlastnosti projevovaly už u samotných insemninek.
Já se ale nepřemluvím, jak nevidím dobré vlastnosti u výchozího materiálu, můžu vědět stokrát jak to, asi, je, nebo být může, ale prostě se nepřemluvím.
Pak je lepší sáhnou po přirozeně pářenych z oplozovacich stanic. Samozřejmě to chce komunikaci v němčině a udělat si výlet, ne všichni co šlechtí posílají matky mimo Německo, nebo adresu příjemce v Německu. Nutné je také počítat s větší cenou u prověřených vyzimovanych matek, která může být i nekolik set euro.
Němčinou nevládnu, po cizině cestovat nebudu - nic bych nevyjednal a nezjistil a hlavně nedělám matky na kšeft a množírnu oddělků taky nemám a mít nechci. Nemám žádný důvod pídit se po matkách, ve svém věku mám včely mírné a jak se domnívám dostatečně užitkové. Víc než polovina medovici nosí KDYŽ SE VYSKYTNE a stále čekám na výsledky zdravotního vyšetření, které rozhodnou, zda budu včelařit dál. Totiž, příspěvky o zádech starého včelaře vs studená stavba a jiné blbosti = rotace nástavků třeba, nepíšu pro nic za nic i když se Goro nafukuje. Což mě mrzí, ale nedonutí k tomu, abych zatajil nebezpečí, které používáním špatného úlu hrozí včelařovu zdraví. Letos nanosila melecitozní cement snad všechna vč - přes měsíc jsem ve včelách nebyl, ale některým mým vč namátkově prošel medníky lesník a je to prý zacementované všechno.
Takže děkuju za tip, hledání nejlepší včelí linie či plemena už rád přenechám jiným. A třeba narazím na lepší zdroj BF a po pravdě, inseminky BF máme s dvěma kolegy celkem tři, třetí z nás je z inseminky BF nadšený. Tak snad, ale uvidíme další rok, letos já už na chov (nejen) rezignoval. Už by se mělo krmit, ale přesně jak píšete někde výš, včely mají zásob dost a tak i měsíční prodleva vč neohrozí a s léčbou se u metodiky Blaník honem začít nemusí. Tedy snad. Letos je údajně VD na vzestupu a vč plošně enormně zamořená. A tak, díky zdravotnímu kolapsu mých zad se dozvím, zda je metoda Blaník bezroztočová, přesněji bez kopalpsů CCD a podobných doopravdy účinná a nebo jen domnělá. Totiž. Velké letní hicy samy očišťují včelstva ve správných úlech se správnou metodikou a letos, jak je po řadě horkých lét léto normální, se ukáže.
Totiž. Je tu opět odvěká zkušensot předků, že všechno zlé je vždy také k něčemu dobré. A nebyl bych to já, abych to, co se mi stalo, nějak nevyužil k nějakému amatérskému bádání a povšimnutí si nejširších souvislostí. Vlastně jsem ještě nikdy v životě nenechal od začátku června včelstva úplně bez sebemenšího zásahu. A plánovaný návrat k nějakému normálu koncem tohoto týdne budu muset zase ještě odložit…
Nechci zakládat nové vlákno a tak dám svůj postřeh - tvrzení o orientaci díla v úle - sem.
Jsou věci, které děláme včelám a ty zásahy nejsou pro život včel dobré, nějak je poškozují a třeba "jen" stresem. Po celoživotních zkušenostech tvrdím, navzdory tomu, že jsou celé národy, které neznají úl na teplou stavbu, že úl na stavbu studenou není lepší pro včely. Při SS a nedej Bože česnu uprostřed ALE JEN U STUDENÉ STAVBY se nemusí umět moc včelařit a včelstva přežijí zimu. Takže, tvrdím, že SS je výhodnější jen tam, kde včelaří pologramotní nádeníci a pro jejich duševní kvality je blbovzdornější SS. A u zájmového včelaření se při použití SS nemusí včelař moc vzdělat a vč mu přežívají. Ale SS je, jak už název napovídá, pro včelstva horší, předkové dobře rozpoznali, že teplo je pro včely lepší než studeno a už do názvu orientace stavby vtělili podstatu. Ovšem tak zvaný svět má z důvodu motivů, které tu částečně uvedu, jiný názor.
Totiž, kapitalistovi je zdravotní stav jeho zaměstnanců lhostejný, když jeho zaměstnanci nemohou pracovat, vyhodí je a najme si jiné (aby je taky zhuntoval). Karel Marx tento “přirozený” jev nazval doslova “kupováním pracovní síly jedince kapitalistou” a v rámci tržního mechanizmu je pro kupce zajímavá jen takové zboží, v tomto případě pracovní síla (člověk, který tou silou disponuje je mu lhostejný a spíš ho obtěžuje, hlavně proto nastupující robotizace), která je plnohodnotná. No a protože se ve vyspělé tržní (konzumní) ekonomice nic neopravuje, ale vyhazuje a kupuje jiné, nové, stejně tak je pro kapitalistické zřízení normální, že lidi ty pracháče zajímají. Pracháče lidi zajímají jenom dokud disponují pracovní silou a pak se pro kapitalisty stávají přítěží, doslova odpadem, který je nutné hodit na skládku - stejně jako jiné opotřebované zboží a pořídit si jiné lidi, funkční, tedy zdravé = mladé, aby je mohli zase doslova použít, dokud nejsou zhuntovaní = staří a opotřebovaní. A pak se zhuntovaným a opotřebovaným kapitalisté nestydí tvrdit, že parazitují na systému tím, že chtějí důchod a zdravotní péči, nebo že po státu chtějí, aby se staral o staré, nemocné a nebo jen méně schopné, méně chytré (vych.ané) lidi. Chytřejšího by mělo napadnout, naco tedy vlastně lidi stát potřebují?
I za to jsem cinkla klíčema. A přitom jsem, na rozdíl od 99,9% spolurevolucionářů, o této zákonitosti kapitalizmu věděl, samostudiem (asi tu budu za exotického blbce) jsem nastudoval Marx-Leninovu Politickou ekonomii zatímco se druzí bavili povrchním pozlátkem věcí. Opakuji, nepřečetl, ale NASTUDOVAL. Ti, co nevěděli, jsou omluveni, ale já?
A fakt, že já, antikomunista a sice nepatrně, ale pronásledovaný za odlišné názory jsem ve volném čase studoval Marxismus Leninismus nechám jako divítko.
Dokud jsme schopní jít, jíst, pit a vyměšovat bez cizí pomoci, žádná skepse není na místě. I když je to těžký, stojí za to zvednout se a jít. Vzdor všemu a všem.