»
Odpověď na příspěvek uživatele
drvodelkafialova z 29.06.2024, 08:30:49
Tak především. Karnika neexistuje, je to Carnica a to je česky Kraňka a to je obecný název plemene. Nedávno to tu vysvětluji v samostaném vlákně s názvem Kraňka vs Vlaška.
Praděd je starý název matek Cimala. Nemám s tím dobré zkušenosti, matky moje včely rychle měnily. Asi polovinu a co zůstalo nejevilo žádné výjimečné výhody. Moc na medovici nešla. Tedy vůbec.
Singer je nevhodná včela pro med, je to masařka a proto jí množírny používají, že nejrychleji nachrlí masy včel na oddělkový kšeft, tolik podobný množírnám čoklů.
Vigor je matka vyšlechtěná panem Čermákem speciálně na medovici a jen od něj, co jsem vyzkoušel, nosí medovici a většina ostatních Kraněk medovici ignoruje. Matky s hrdým názvem Vigor od jejich množičů nijak zvláštní vlastnosti neměly. Mě pan Čermák sdělil před asi 3-4 lety, že nechá doběhnout licence a další nebude udělovat. Jeho matky jsme přestali používat poté, kdy mě a Petrovi čtvrtou měnily hned jak položila prvních pár vajíček. Tedy mě 3 matky po sobě a když jsem to vzdal Petr koupil čtvrtou a taky mu jí ještě ten rok rochly. Ale z Kraněk neznám lepší včelu. Jenže od jisté doby s nimi nebylo něco dobře a pak jsem se dozvěděl, že Čermák léčí jen kyselinami.
Sklenar - podrobně jsem tu o svých zkušenostech nedávno psal. Ze 4 pokusů, vždy po dvou matkách, pokaždé přežila zimu jen jedna a ta loňská měla zjara tak katastrofální zvápenatění, že se vč zhroutilo. Od pana Marady vím, že v Rakousku se léčí jen kyselinami a tím mi došlo kde je asi problém. Já už Sklenar nikdy více. Vlastně se u mě objevilo vápno až po zákupu matek Sklenar, před tím jsme měl nejmémně 12 let od vápna pokoj.
Takže. Velký rozdíl i v rámci Kraňky je. Nejhorší co jsem vyzkoušel a nemohl se genů masařek zbavit byla Singrovka. Jednou mi odněkud Petr přivezl dvě matky, bylo to už hodně pozdě v září a já udělal tu chybu, že jsem se nezeptal od koho matky sehnal, myslel jsem že ví, že je Singer špatný kmen. Pak to vymýtit trvalo několik let a dodnes se sem tam masařka u mě objeví a ihned jí likviduju. Já chci med a ne mračna včel.
Karpatská linie je mě neznámá a ani Kývalka = to je obyčejný Dol, jen z pracoviště Kývalka, není nic světoborného. Ukazuje se, že u nás nelegální BF je po všech stránkách lepší. S kolegy jsme se shodli, že druhý rok nulové rojivosti je také (ne jenom!) důsledek toho, že máme pár BF a její trubci vítězí v soubojích o matku při páření. Ale to je jen naše domněnka.
Ano, každý chválí to svoje a věřit se chovateli matek nedá právě z toho důvodu. Za mě je dobrá každá Kraňka kromě Singer. Varovat by mělo už jen to, že 99% kšeftařů s oddělky nabízí Singrovku a horem dolem jí vychvaluje. No přece nepřizná, že chce rychle vydělat s co nejmenšími náklady a je mu fuk zda to bude pro zákazníka dobré.
Hlavně bych ale varoval před začátečnickým vymýšlením nesmyslů, jako že nějaká matka s exoticky znějícím jménem bude nějak lepší. Kromě masařek na vlastnostech toho kterého kmene záleží podle mých zkušeností do max 5% a spíš méně. Zbytek je v úle, metodice a dalším. Právě dokonalým příkladem snahy oblbnout lidi je to slovo karnika.