Mnohokrát vám děkuji. Zaujalo mě že chováte husy jen po párech proč to tak máte? Ale může být house se 3 husami nebo ne?
Chci se vrhnout na chov hus, odrazuje mě jejich kejhání.poradili byste které plemeno je nejtišší??
Chci se vrhnout na chov hus, odrazuje mě jejich kejhání.poradili byste které plemeno je nejtišší??
Zdravím. Rozdíly v hlase nebudou zásadní. Nedoporučuji však plemena odvozená od husy labutí, jsou hlasově pronikavější. Z vlastní zkušenosti s českými husami, spokojená zvířata v kvalitním prostředí, bez častého vyrušování cizáky či predátory, nemají mnoho důvodů aby vyřvávala zbytečně. O něco hlučnější je u mě možná pár týdnů v roce během toku. Ale chovné jedince mám jen po párech, a skoro všechna housata prodávám brzy, hned po jejich napeření.
Takže za mě spíš si vyberte plemeno, které se Vám líbí.
Mnohokrát vám děkuji. Zaujalo mě že chováte husy jen po párech proč to tak máte? Ale může být house se 3 husami nebo ne?
Houser může být s více samicemi; resp. pokud všechny přijme do skupiny, a pojímá. Někteří samci jsou více monogamně založení, či si mezi holkama vybírají.
U mě mám plemenné čistokrevné české husy na přirozené líhnutí pod husou a odchov housat, a takto v sehraném páru fungují blbuvzdorně. Ve větší skupině to může fungovat též, ale mohou nastat specifické komplikace, které se mi nechce řešit.
Při sběru vajec, líhnutí v líhni a umělém odchovu netřeba na složení chovné skupiny brát zas takový zřetel.
Ještě jedna otázka. Může být na větším pozemku bude houserů dohromady třeba 3 houseři a 7 hus nebo by se rvali? Jde mi o husy landeské. Děkuji moc.
Tak tohle by mne taky zajímalo. Na rybníku máme husy divoké. Netusím teritoria a rozmístění hnízd v rákosí, mladé ale vodí společně více párů.