Ahoj, máme jorkšírku a kamarádi ke kterým pojedeme na dovolenou labradora. Oba se budou muset seznámit a tak by mě zajímaly rady a tipy jak na to. Na jakém místě jestli na neutrální půdě. Budeme bydlet u nich a plánujeme jezdit na výlety a rádi bychom i s našimi pejsky. Trochu mě znepokojuje ten velikostní rozdíl mezi nimi a nechci našeho miláčka ani stresovat. Děkuji za doporučení, Andy.
Ono záleží od povahy jedného aj druhého. Hlavne ale nestresujte vy! Všeobecne sa odporúča zoznamovať na neutrálnej pôde. Ale ak je ich pes pohoďák - nemal by byť problém ani tam - teda u nás je v pohode keď niekto príde a náš medveď pochopí že je to naša návšteva tak je to OK. Samozrejme dohľad musí byť - proste riadená socializácia ☺. A ešte mi napadlo, že mi zoznamujeme vždy vonku - bývame v dome teda najčastejšie na záhrade. Keby sme boli v byte tak prvý kontakt by som riešila tiež vonku - teda s terajším psom - labradorka pred ním to mala tak hlboko v …. - bola ťažký ignorant ju teda psi vôbec nezaujímali. Hlavní ste tam ale vy - musíte poznať povahu a vedieť to ukorigovať - hlavne ale žiaden stres
jak píše eena, je to o povahách obou jsou velcí psi, kteří si umí hrát i s malými, nebo je ignorovat, nebo jen očuchat a dobrý….. a jiní by je převálcovali
a jsou malí, kteří jsou i s velkými v poho a jsou malí, kteří se bojí a budou preventivně řvát a bránit se…
v každém případě ten velikostní rozdíl je velký a pro jorka by to nemuselo dopadnout dobře
Ano záleží na obou psech…bohužel ne každý velký pes, který je “hodný” a ke psům sluníčkový může volně a bez korekce fungovat s malým psem…
Měla jsem afgána, který klíďo mohl fungovat i se štěnítkem čivavy…
Měla jsem křížence berňáka a bernardýna, který ač hodný a pejsky milující (čím menší tím líp), ale bohužel buldozer, který si nedával pozor a hrozilo přišlápnutí nebo jiná tělesná újma pro malého psa…což třeba v případě jorkšírů a spol., když by je radostně podupal pes s váhou 50+ kilíček, opravdu nemusí dopadnout dobře.
Někdy to může být i nevinné hození aportíku…pesani spolu více méně v pohodě, pak někdo hodí míček a velký pes se pro něj rozběhne ve stylu “pro míček běžím i přes mrtvoly” a pro malého psa to může být doslovné.
Takže jak bylo psáno výše…vyzkoušejte, jak to pesanům půjde někde na prochajdě a uvidíte…
Seznámit na procházce tím způsobem, že psi přijdou na krátkém vodítku a ani k sobě nebudou čuchat, prostě se rovnou vyrazí společně vedle sebe (klidně s rozestupem) a dělá se, jako že nic. Tím se psi po chvíli vzájemně napozorují, přirozeně vzniknou situace, kdy si jeden k druhému čichnou, a je šance, že to bude úplně v pohodě. Podle toho, jak moc je to v pohodě, se pak dají jeden nebo druhý nebo oba pustit z vodítka.
Čím lépe svoje psy znáte a víte, jak reagují na jiné psy různých velikostí, tím lépe.
ale přesto pozor - znám případ zašláplé jorkšírky (skončilo to smrtí - žebra prorazila plíce) kamarádským berňákem - znali se od malička, hráli si pravidelně a stačilo jedno uklouznutí a neštěstí bylo hotové.
Labradoři dokáží být blázniví, hraví… a jsou těžcí. Kontakt klidně, ale bláznivých honiček a divokých hrátek bych se bála. Rozdíl hmotností je velký. Uvidíte - ale pozor dávejte
Odpověď na příspěvek uživatele Andy z 21.06.2024, 10:34:16
Dobrý, napřed napíšete, že potřebujete seznámit jorkšírku s labradorem a teď z vás vypadne, že s labradorkou. To je podstatný rozdíl! Dvě feny není totéž jako fena a pes. A ještě labradorka po některých psech vyjíždí. Po psech nebo po fenách, nebo po obojím pohlaví?
seznámení v cizím prostředí ano, ale pozor, i když budou venku OK neznamená to, že domácí paní bude OK i na vlastním území. Tam může být plno míst/věcí/situací, které si bude bránit, vyvolají napětí…
pozor na hračky, jídlo, misku s vodou, povalující se pro vás nezajímavé věci (kus klacku, zakutálený míček)… to vše může vyvolat konflikt. Domácí fena může i žárlit a startovat tehdy, když se návštěva přiblíží na její místo či k jejím lidem… Nenechávala bych dvě fenky tak rozdílných velikostí bez dozoru ani na sekundu. Prostě jednou labradorka vyjede… a můžete být bez psa… nemusí ji chtít zabít, ale rozdíl velikostí je značný a stačí úder tlamou, zašlápnutí…
Jestli to jsou dvě feny, tak bych sehnal jorkšířici hlídání. I kdyby spolu vycházely na procházce, po pár dnech někde v chatě to bude jiné. Navíc osobně bych nevydržela v klidu, furt bych byla ve střehu. A to pak je dovolená na houby. Malého psa někdo snáz pohlídá než medvěda, ustoupila bych.
Briárdě Framík bude mít okolo padesáti kil, je k malým pejskům opravdu něžný a citlivý, ale když jsme měli u nás na návštěvě dvě čivavy nespustila jsem z něj oči protože přesně.., stačilo by hravé máchnutí packou a neštěstí by bylo na světě.
Přitom vím, že by jim nikdy záměrně neublížil,čivaví holky byly dobře vychované, uměly se k velkým psům chovat , najít si místo kde je bezpečno,napomenout náznak divočení, byly si dobře vědomé svojí křehkosti a uměly v tom chodit. Fram i ostatní psi jsou zvyklí vyhýbat se kočce, která klidně leží na zádech uprostřed jejich her a běda tomu, kdo by o ni zavadil.
Ale i tak jsem se bála.
Byla bych hodně opatrná,společné procházky na vodítku by mohly být v pohodě , doma hrozí větší nebezpečí. Také bych si na takové dovolené moc neodpočinula.
No koukám, ještě že mě kdysi dávno tyhle otázky vůbec nenapadly. Prostě jsme jeli a nějak se to udělalo. Pokud tedy psi nemusí být stále spolu v jedné místnosti.