https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-ara-hyacintovy-stravil-na-uteku-tri-dny-po-cely-cas-byl-blizko-sve-domovske-zoo-40477264#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart
Já je nechci vracet, já je nechci z té přírody brát.
Já je nechci vracet, já je nechci z té přírody brát.
megi-the-pes:Já je nechci vracet, já je nechci z té přírody brát.
No dobře, ale to je tedy úplně jiné téma, než problematika ZOO. Pak se můžeme bavit, proč se zvířata z přírody odchytávají, ale ona se pochopitelně neodchytávají jen pro ZOO, tedy pro výstavky pro laiky. Navíc pokud vím, teď už se těch zvířat v přírodě do ZOO moc nechytá. Teď se ZOO o hodně víc angažují v ochraně in situ. Lov zvířat pro ZOO ve velkém je hudba dávné minulosti.
To by bylo taky hezké je nechávat v přírodě a nebrat je vůbec. Jenže to pak narážíme na pytláky nebo lovce kteří chtějí ulovit nějakého papouška aby měli jen jeho peří a zbytek vyhodí nebo někde prodat zbohatlíkovi. Každý zvíře v exotickém prostředí má nějaký vliv na fungování a každý má svůj úkol. Když se něco vyhubí v zájmu vlastního užitku (kůže, černý trh,…) tak se ta příroda může rozhodit a potom se to nedá vrátit. Proto se udržují se v zajetí v ochraně občas se to označuje jako “rezerva” pro případ kdyby se měl nějaký druh obnovit v přírodě. Například když pytláci vymizí tak pak se to může vrátit zpátky do přírody a nemusí se brát.
Hodně zvířat které jsou v Zoo nebo u soukromých chovatelů pochází buď z rukou pytláků / pašeráků nebo od nich zabavených. Z přírody se legálně bere poměrně málo, až zanedbatelně. Když se dělají výzkumy tak se provádějí v přírodě kdy při chycení dojde k odběru třeba krve a následně se vrací zpátky. Někdy není úplně možné to zabavené zvíře od toho pašeráka vrátit, protože kolikrát bývají v hrozném stavu a už to bývá spíše na dožití a případný pokus o rozmnožení v zajetí.
Tahle problematika je hodně složitá a blbě se řeší. Každopádně můžeme být rádi, že ty Zoo aspoň existují a těžko říct jak by to vypadalo bez nich. Soukromý chovatelé by asi nebyli.
Jedna organizace sídlící v New Yorku (myslím, že se jmenuje Panther) tak se zabývá třeba tím, že v Brazílii vykupuje obrovské plochy přírody za účelem oplotit to a nechat přírodu přírodou. Ta příroda je takové turistické centrum a spoustu američanů tam jezdí na dovolenou. Takže tahle organizace to úmyslně vykoupí, zablokuje a zakáže vstup.
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-ara-hyacintovy-stravil-na-uteku-tri-dny-po-cely-cas-byl-blizko-sve-domovske-zoo-40477264#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart