Mého zlatého retrívra, který spí přes léto venku na trávníku (do boudy nechce) obtěžuje neznámý hmyz. Vypadá jako malinká vosička nebo lumek. Napadá obočí, do kterého se vklíní a saje mu krev. Pes má někdy obočí celá od krve. Nikde jsem o parazitovi nezjistil nic, ani nikdo, koho se zeptám, mi není schopen odpovědět.
Muchničky ? Napadají v hejnech , těžko se odhánějí a když je ze zvířete setřete, jsou po nich krvavé ranky. Takový poetický název a jsou to krvelačné bestie.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 15.06.2024, 21:02:29
díky za odpověď. Vypadá to, tedy hodně podobně, ale píše se, že muchničky nemají sosák, ale tohle má sosák. A napadají jen místa nad jeho očima, kde má krátké chlupy. Je fakt, že krev teče i chvíli po jejich odstranění. Vyfotil bych je, ale vždycky se rozmáznou. Jsou strašně malinké. Muchničky prý napadají i lidi, ale tohle kouše jen chudáka psa. Zkusím se přeptat veterinářky. Obojek máme jen na klíšťata a blechy.
Přemýšlím, co hryže venku mě. Takové pidi něco k večeru, co ani nevidím a jde mi to vyloženě na hlavu, vyřeší to kapuce, nebo klobouk, jinak jsem celá poštípaná. Vůbec netuším, jak to vypadá, otravuje to jako komár a lítá to určitě ve víc kusech. Zůstávají mi po tom brbolce nevím, že bych to někdy na sobě rozmáznula. Muchničky…koukala jsem na fotky a jsem z toho jelen. Na fotce to vypadá jako ta malá mrcha, co vždycky přiletí, když kopu v zelenině, nejčastej sedne na nohu a bodne až nadskočím, pálí to jak čert. Minule jsem se musela nastříkat repelentem, kroužila kolem jak magor. To je samostatná jednotka co vypadá nějak tak jako ta malá vosička, ale spíš černá. A není úplně malá, přes půl cm určitě má. A taky ji nerozmáznu ani, kdybych ji zrovna trefila. No…mám v těch hmyzákách trochu guláš🙄
Mého zlatého retrívra, který spí přes léto venku na trávníku (do boudy nechce) obtěžuje neznámý hmyz. Vypadá jako malinká vosička nebo lumek. Napadá obočí, do kterého se vklíní a saje mu krev. Pes má někdy obočí celá od krve. Nikde jsem o parazitovi nezjistil nic, ani nikdo, koho se zeptám, mi není schopen odpovědět.
Nějak mně není jasné, kde pes běžně přebývá. Ale pokud ho na zahradě obtěžuje jakýkoliv hmyz, tak bych zvažovala pobyt uvnitř domu, obzvláště i proto, že kdyby to byly opravdu muchničky, tak ty nevlétávají do interiéru. Jinak na muchničky účinkuje dobře přípravek s permethrinem. Mám 3 GR a nikdy jsme s tímto problém neměli.
Tak dneska se mi podařilo, teda trochu podařilo vyfotit tu bodavou mrchu černou. Je na tom okraji boty na nártu, jestli tam teda něco uvidíte, nechtěla jsem ji vyplašit. Poznáte co je to?
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 17.06.2024, 17:17:19
Mně to připadá jako kloš jelení. Létá, a když přistane na vhodném hostiteli, tak odhodí křídla a pohybuje se už jenom lezením. Je velmi rychlý a špatně se na psovi chytá.
To na mé noze? (botě) Ne, to je taková štíhlá černá jako by vosička a píchá jako čert. Já to říkala, že ty moje fotky stojí za ho.no😉 Příště to zkusím líp😏 Klošáci se mi mimochodem letos nějak v zahradě namnožili👎 Jdu takhle pod stromem a normálně jsem cítila, jak na mě přistáli minimálně dva. A jsou nějací větší hajzlíci👎 za krkem mám brbolec už týden, mám na ně nějakou reakci jako kráva vždycky a nepovedl se mi chytit dřív, než mě kousnul.
Taky mně to přišlo spíš jak hovado. Ale není to pořádně vidět. Štípance od hovada jsou masakr, aspoň u mě jo. Poštípalo mě to loni kdesi v lese na výcviku a udělaly se mně po tom štípnutí vřídky, ještě teď po roce mám flíčky jak po neštovicích.
Tak dneska se mi podařilo, teda trochu podařilo vyfotit tu bodavou mrchu černou. Je na tom okraji boty na nártu, jestli tam teda něco uvidíte, nechtěla jsem ji vyplašit. Poznáte co je to?