Dotace pro začátečníky, i když si myslím že po dvou letech včelaření je člověk pořád začátečník, nejsou nebo ne v každém kraji. Nicméně po dvou letech ano a asi to bude běžet dál.
Já si dost myslím, že včely se , pokud člověk není opravdu kopyto nebo nemá mizerné stanoviště kombinované se smůlou ekonomicky výplatí a zaplatí, narozdíl od jiných chovů zvířat, kde je člověk na nule nebo pořád v mírné ztrátě. Samozřejmě se nesmí počítat sádlo - vlastní a brát to jako dejme tomu příjemný koníček+ přivýdělek .
Vezmu sebe jako příklad. Já začala s včelařením před cca 4 lety. Udělala jsem několik ekonomicky.ických kopanců. Pořídila jsem nové zateplené úly, ovčí vlnou, samozřejmě s drahými varoa vysokými dny. Úly se dají pořídit za polovinu nezateplené - bohatě stačí a úl se dá splašit za cca 2500. Dál jsem koupila poměrně drahý medomed - 25000, který mi měla zaplatit dotace, o kterou jsem vlastní důvěřivostí přišla, rozebírat to nebudu.
Oblek, nějaké nářadí, typu dýmák, smetáčky, vidličky atd, když to hodně přeženu 4000. Letos jsem koupila za 8000 nízké nástavky😀.
Včely nestály nic, až na tři matky.
No nechce se mi to počítat je to cca 100000 i s rezervou. Přesto nejsem ve ztrátě. Jsem na nule, což je krásné číslo.
Mám 12 včelstev. Letos byl slabší rok, navíc jsem díky úrazu byla kompletně odkázaná na pomoc rodiny a vím že to mohlo být lepší, ale i tak se vytočilo průměrně kolem 30kilo/úl. A ještě jsem hodně medu včelám nechala. To je 360 kilo medu. Prodávám ho 180 kilo/ sklenici. Do sklenice se kilo medu nevejde, takže je to cca 380 - 390 sklenic. Letos už mám komplet vyprodáno.
Na uživení to není, ale jako velmi pěkný 13 plat ano.
Pokud se začátečník dokáže vyhnout ekonomickým chybám, které jsem udělala já, koupí levnější úly a vyřídí si na medomed dotací eventuálně koupí z druhé ruky, už by byl v plusu.
Pokud to porovnám třeba s chovem králíků, mívali jsme jich okolo 2 stovek , je to úplně, ale úplně jinde. Denně 2x krmit v zimě víc, sušení sena, vojtěšky, kydání hnoje, očkování atd. Ve výsledku byl člověk na nule a práci jsem vůbec nepočítala, jen náklady. Když jsem chtěla 180 korun za kilo, zdálo se to lidem moc.
Jo člověk si toho musí hodně nastudovat a taky se nebát žihadel, ale je to krásný koníček, který jako bonus vydělá i pár korun.