Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Začátečníkům

Bohemia gall (neregistrovaný) 23.06.2024, 08:22:54 xxx.xxx.16.88
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.06.2024, 08:03:50

Ještě je jedno řešení jak dosáhnout dostavění k sl bez mezistěn a drážky. Ale je to práce navíc. Stačí počkat až stavbu ukončí a pak nožem po celé délce uříznout dole pár milimetrů plástu. Včely to berou jako poškození díla a ve snaze poškozené opravit, dotáhnou většinou dílo až k loučce. Samozřejmě záleží na velikosti mezery…

Anonymní (neregistrovaný) 23.06.2024, 08:25:02 xxx:xxx.8e95:e526
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 23.06.2024, 07:58:23

Jesi máte v planu si cokoli drobného dřevěného vyrábět sama mam pro vás tip. Na AliExpress prodávají malou formatovací pilu. Je absolutně tichoučká. Je na 12 až 24V s minimálním odběrem energie. Da se zapojit do zásuvky, ale utahne ji i autobaterie nebo primo připojený solární panýlek. Soběstačnost je také doležitá a tuhle pilku si kdekoli na zahradce můžete vyndat, váží asi 2 kg a potichu si šmrdlat dříví. Na rámky pro včely ideální, v nouzi řízne i 18mm drevotřísku aji jsem srovnával malé kousky 27mm spárovky. Prezto že mám truhlářskou dilnu, většinou sáhnu po teto pilce, mám rad ticho a pohodu 🙂 Mám k ní dokoupený 3mm tlustý drážkovací kotouček. Pila má nastavitelnou hloubku řezu a různá vodící pravítka. 

V akci se dá koupit od 1500 Kč, nabízí hodně modelů, je třeba si být jistý co člověk objednává. 

ALLSOME Mini Precision Table Saws circular saw machine Lathe DIY Wood Working DC 12-24V T6 токарный станок https://a.aliexpress.com/_EyNvR47

Obrázek
Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 08:37:54 xxx:xxx.8e95:e526
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.06.2024, 08:03:50

Rozumím, nejak na to přídete. No mě to dilatuje nahoře a ani tam to nestihnou přistavet. Ale u medníku by mi ani prohlá stěna nemusela vadit, bylo by vic medu napravo a míň nalevo. Ale dávám si na to pozor aby měla vůli a byla rovná.

Radši po vytavení v brutaru protáhnu 2 drážky 3mm škrabkou, než abych drátkoval. Fuj, lepší než drátem do oka 🙂 

Obrázek
Tom50
Tom50 23.06.2024, 08:42:31 xxx.xxx.139.241

Martine, já vím jak se pracuje s cirkulárkou, komplet úplně všechno ke včelám si vyrábím sám. Ale prostě nechci nikdy nikde žádnou drážku, nesdělil jsem to jasně?

K pilce od anonyma. Nedoporučím nic s motorem slabším než asi 2 kw a stolem kratším než asi 70-80 cm. Na šidítku z obrázku se nedá udělat nic dost rovně a hlavně, s tak směšým výkonem i jen loučka 25x8 mm potrvá dlouho.

Je zvláštní, že tyhle tipy dává vždy anonym, je to reklama a dost trapná.

Mám přesně tento typ a ke včelám se na tom dá udělat všechno. Jen by to mohlo mít silnější motor, ale tomu by už neodpovídala subtilní konstrukce.

https://stroje.bazos.cz/inzerat/186884127/cirkularka-tovarni-vyroby.php

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.06.2024, 08:49:09 xxx:xxx.e839:e8bd
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.06.2024, 08:42:31

Tak ještě budu doma konzultovat🙂 Tohle u nás stejně schvaluje hlava rodiny.

goro
goro 23.06.2024, 08:55:03 xxx.xxx.29.74
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 22.06.2024, 18:07:30

…javali ak si nič nečítal o vibráciach plástu, určite si čítal niečo o včelích tančekoch ktorými lietavka informuje kolegyne o miestach kde sa vyskytuje znáška… napadlo ťa niekedy rozmýšľať ako lietavka oznamuje svoje info a ako sledujú ostatné včely jej tanec, keď v úli je absolutná tma?… práve jej zastavenia a trasenie plástom dávajú info… zakvačí sa do buniek a kmitá, pobehne a kmitá..veď nastuduj, gall ti dal dobrý zdroj

..netreba si však predstavovať že včely nedostávajú všetky plásty v plodisku kvôli tanečkom a vibráciám..  ten “tanečný” plást je jeden… je to o aj tom že si ponechávajú priestor nad dnomplodiska…ako som písal,  ja si nechávam stavať medzisteny v medníku a sú po dolnú látku..ale  pri mojom spôsobe včelárenia sa časom plásty dostanú do plodiska a verte či nie včely ich na tanečný plást často upravia, vyrobia diery v dokonalom pláste pri latke …😉

Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 08:58:59 xxx:xxx.8e95:e526

I když nemám času na zbyt už jsem ta tom nadělal krom 200 rámků i další vybavení. A to ticho a pohodové šmrdlaní za to stojí. Drážka je za par sekund, kde je problém? Člověk musí vědět hodnotu věcí a jak je používat. Mám tu 6kw pilu skoro s metrovím kotoučem ale nebudu na tom delat drážky jen abyste měl radost. 

Tom50
Tom50 23.06.2024, 09:19:39 xxx.xxx.139.241

Javali, mě je úplně jedno co a jak děláte, je to váš boj. Já se jen celoživotně snažím varovat lidi před blbostmi. 200 rámků? Jo, kdybyste napsal že 10.000... 

A je mi nepříjemné, že jednou píšete jako anonym a jindy pod nickem. To je dost zvláštní povaha, na můj vkus. Kdo lže musí si pamatovat co lže a stejně tak je potřeba když píšete jako anonym, nezapomínat co jste dal jako anonym a co jmenovitě. Nejjednodušší je nikdy nelhat a nikdy nic nekamuflovat a nepředstírat. Ale i to je váš boj. Neznám vás a jaký kdo je můžu usuzovat jen ze způsobu jak se tu kdo prezentuje.

I jen pila, kterou mám já, je pomalá a i když jsem důchodce, často se snad vyplatí rámky koupit než se s tím crcat sám na nevhodném stroji, pomalu, nezáživně, nudně a vlastně dost nebezpečně. Ano, mladí trpí představou, že život nikdy neskončí a nesmyslně plýtvají časem a často i zdravím. 

Na ničem menším bych já rámky a ani nic jiného nedělal. V popisku je azbuka a to mi připomnělo následující. Za komančů, kdy se nedalo nic kloudného sehnat (ani nekloudného) mi švagr sehnal sovětskou blbost, dokonce to hoblovalo válečkem asi 10 cm širokým. Bože to byla kravina!!! Stálo to tehdy asi 1.200 Kčs, což je dnešních asi 18.000 Kč a byl jsem rád, když jsem to po dvou minutách vyzkoušení s prodělkem prodal. Podařilo se mi toho zbavit za 800 a dodnes si vyčítám prodej s vědomím, že to bylo úplně k ničemu.

Anonymní (neregistrovaný) 23.06.2024, 09:26:20 xxx:xxx.8e95:e526
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.06.2024, 08:42:31

Tu pilu mám taky a nepoužívám, možná kdybych ji repasoval. Dělá to větší rambajs než řeže, stúl je také malý a je problém s fošnou, když chci ořezat kraje tak nezvládá a celá se naklání. Ale přišel jsem na chuť maflu který se upne na desku, to je všestranný pomocník, řeže precizně a da se nastavit hloubka i sklon řezu. Jsem na zahradě se synem chce nekdo ještě neco vidět? 🙂 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 09:28:42 xxx:xxx.8e95:e526

Já nelžu, nechci si pamatovat co jsem si vymyslel, ale hlavně nechci do pekla, lhaní je pro ateisty🙂

Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 10:05:08 xxx:xxx.e47c:12bf

Já marodím s žaludkem, tak jsem si řek par dnů nic nebudu dělat, no to bylo naivní když mám doma Pepíka 🙂 Zase brzo vypadnu a budete mít klid. Ještě příští rok chci oživit ležan. Je to neco starého, možná by Tom50 mohl znát? 39x24 na 18 rámků, má to dvě čísla i dvě česna. Někdo k tomu už dodělal limec aby šli dát vyšší rámky. V chráněné dílně jsem si koupil pár hotových 39x30 a pař jich už rozhodil do vcelstev na vystavení. Příští rok do toho dám oddelek s matkou a uvidíme co provedou 🙂 

Taky je tu nějaký budečák, vypadá trochu jak švýcarský úl. Má to drážky na rámky asi 26 siroké a nahoře misto na malý medníček a lištu asi na mřížku. Ten je ale na odpis, sypou se z něj pyliny. 

Obrázek Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 23.06.2024, 10:11:14 xxx.xxx.139.241
Anonymní:

Tu pilu mám taky a nepoužívám, možná kdybych ji repasoval. Dělá to větší rambajs než řeže, stúl je také malý a je problém s fošnou, když chci ořezat kraje tak nezvládá a celá se naklání. Ale přišel jsem na chuť maflu který se upne na desku, to je všestranný pomocník, řeže precizně a da se nastavit hloubka i sklon řezu. Jsem na zahradě se synem chce nekdo ještě neco vidět? 🙂 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Začínám si připadat jako v psychiatrické léčebně. Na tom šidítku snad lze sámovat fošny? A jen magor chce sámovat fošny i na té hobby pile, co já doporučil, protože na to není určená. 

Mafl řve kvůli komutátorovému motoru a nemá dostatečný výkon. Ale kdo chce kam, věřte si bláznům, nemám na tohle nervy, patrně mě chcete jen dráždit jen předstíranou tupostí. Jen nechápu motiv, snad jen ta psychiatrická příčina by to vysvětlovala.

Už si vybavuju proč jsem se s vámi nerozešel právě v dobrém. Já umím komunikovat jen s lidmi, kteří uvažují předvídatelně v aspoň minimálně logickém rámci. Napříště se vám vyhnu.

Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 10:17:04 xxx:xxx.8e95:e526

V pohodě všiml jsem si že někdy neumíte číst co píšu. Rozešel jste se se mnou protože jste samonasírací, ale já vás mám rád jste takový zkušený vzteklý pán. Nevsimejte si mě nemusím sem psát. Jinak vaše vrba roste a co moje švestka? 🙂 

Javali (neregistrovaný) 23.06.2024, 12:43:11 xxx:xxx.8e95:e526

Tom50: nezlobte se na mě, je to jen nedorozumění. Ta malá modelářská pilka měla být jen bezpečný tichý lehoučký a skladný nástroj, aby si někdo kdo nemá dilnu nebo žena co není od truhlářského fochu mohla zakrátit přířezy jak potřebuje nebo si do nich například udělat drážku. Používám to na malé přesné řezy když je třeba něco hezky spravit nebo napasovat, ofalcovat, osadit, není to na sériovou výrobu! Neuřízne si prsty a za ty peníze je to velmi dobrý nastroj. 

Nebudeme se zbytečně dohadovat, jak jsem řekl je to nedorozumění. Osobně hltám tak z 90% všechno co napíšete jen se k tomu nevyjadřuji. Četl jsem vaše příspěvky už na VF, potom na IF, teď tady a nechci nijak zpochybňovat vaše zkušenosti. Myslím si že podle vás včelaří vic lidí než víte a mají i vaše Blaníky, jen se kvůli podobným nedorozuměním nechtějí více zapojovat. Je chvályhodné ze pro druhé jste ochotný každý rok zadarmo opakovaně vysvětlit svojí metodu a lidi to čtou! Jesi vás draždím tak je to neúmyslně ano mate pravdu v tom že i v reálu vypadám hloupejší než opravdu jsem 🙂 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.