Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Začátečníkům

Tom50
Tom50 19.06.2024, 21:06:24 xxx.xxx.139.241

Nepůjdou vám do medníků a omezí se na rámek vyšší než 30 cm, vsadíte se? Ani se nebudou chtít rojit, omezí samy sebe, hlavně aby je nic nenutilo obsadit medník. Mám pětileté zkušenosti se Sedláčkovým 39x34,7 a bleskurychle jsem z toho vycouval, každý druhý rok prostě ignorovaly medník. Třicítka pro plod se ustálila na celé planetě jako optimální kompromis a tím je výška plodových rámků 30. Už Americké Superjumbo 32,5 je vysoké a zase Jumbo 28,5 nízké a tak slovenské B je ještě o centietr nižší a jeho N rámek moc vysoký - 17 a pak je medník moc těžký. K tomu asi studená stavba. Ale kdo chce kam…

Cokoli vyšší než 30 cm je v našich (i kdekoli jinde) nesmysl a konkrétně letos byla vysoká i třicítka a dokonce i 24. Kdybyste to tu sledoval, věděl byste.

Myslím, že toto je Velkopolský úl a že funguje jako ležan a tudíž žádný panenský med a žádný med bez cukerných zimních zásob a bez reziduí léčiv. Návrat do včelařského pravěku. Ale stačí do toho naprat 30 kilo synťáku, když se v zimě proletí a vykálí a neuhynou na blbých zásobách, tak vytočíte 25 kilo synťáku do medu a budete spokojený že?

Ano, včelařit se dá i v klátu s divočinou. Jde o to jak a co kdo od včel chce a v jaké kvalitě a s jakou pracností.

Počítám dobře, že je to na 9 rámků? A nástavkáč? To jako fakt?

To kdybyste zvolil Brennerák na 8 rámků 30x30 a k tomu libovolně NN 30x15x8, bylo by to tisíckrát lepší. A víte, proč Berennerák skončil v propadlišti? No pak byl úl vysoký taky 1,8 metru a kácel to vítr a lezlo se k tomu po štaflích. Brennerák ale hlavně dojel na Kraňku, té byl zoufale malý, že se to rojilo už začátkem dubna. Stačiolo by studovat, internet je informací plný k prasknutí.

ACH JO…

Tom50
Tom50 19.06.2024, 21:22:47 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.06.2024, 21:06:24

Na druhou stranu (vzpomněl jsem si kdo jste), vy myslím máte 42x27,5x10 a k tomu NN 42x17x10 a tak budete srovnávat. Jen si nepamatuju zda to máte odvozené ze slovenského Béčka a nebo z Optimalu a máte to čtvercové. Zkoušet se musí, jste mladý a uvidíte sám. Já měl tak do 50 moře po kolena taky.

Nepočítal jsem to. Ale kdybysta spodek rámků oddělil T loučkou, nebo hranolkem 10x10 mm nakoso a vytvořil dole třeba 8 cm TLumič na každém rámku - jasně, někde by si asi postavily dělničinu, a k tomuhle čudu nadělal polomedníky, pak by to mohlo být skvělé. Samy ukazují jak nedostavěly M dole, že je to pro ně moc vysoké a zkuste pár jak říkám a pár úlů jako ti Poláci - to co ukazujete a za pár let uvidíte sám.

Prostě jste mladý a poradíte si, věřím vám. Vzpomněl jsem si kdo jste, vy myslet umíte.

Javali (neregistrovaný) 19.06.2024, 21:50:30 xxx:xxx.20a9:da4e

Ano mám předělané optimály na B12 a na tom medník 42x14.

Mám spoustu všelijakých úlů, některé co otec posbíral po známých některé jsem si dělal sám včetně tohoto. 

Je to volná stavba, 12 rovných plástů bez mezistěn. Horní loucka je zfrezovana do trojúhelníku a v dolní loučce je drážka do které se položí 3 cm proužek mezistěny a včely dílo spojí s dolní loučkou, mám takhle 18 různých úlu, plodistě jedu bez mezistěn. 

Je to varianta ukrajinskeho korpusneho úlu v Polsku jsou podobné ty se nazývají warszawske poszerzane korpusowe. No na jednom tomto čudu mám plný medník, dává se tam 8 rámků pootočenych o 90* a u jiných úlů jsem dokonce přidával prázdné nástavky nahoru na plné jako to dělaj rusáci na velkých pasekach abych šetřil záda, ale to je o tom kdo má jaký včely, já mám hrozný ořechy co se množej místo aby nosily med 🙂 

Máte na tom taky zásluhu, diky vašim postupům mám od loňska ze 3 včelstev 18 a zimu bez úhynu, Blaník s jeho metodou mám rád.

Obrázek
Javali (neregistrovaný) 19.06.2024, 21:59:03 xxx:xxx.20a9:da4e

Ještě mě napadlo, jeden z důvodů proč tento úl zkouším je schopnost úzkovysoké rámky právě vyzimovat na vlastních medovych zásobách bez rizika vynechání zásob a odtržení od nich. Nechá se na zimu 8 zamedovanych rámků a to je komín 30x30. Na rozvoj se pak vloží uteplivky a je z toho uteplený komín 30x30. Tedy žádné mezistěny, žádný cukr, kleštíka jsem ještě nepotkal, třeba to pude i bez chemie. 

Tom50
Tom50 19.06.2024, 22:20:19 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 19.06.2024, 21:59:03

Pořád na ten váš čudalizm myslím a napadlo mě už dávno, když jsem zvažoval Berennery, že by na koze byla vepředu přišroubovaná stojka na výšku třeba 1,5 m a k tomu bych si myslel úl přichytit gumicukem aby to bylo stabilnější a neporážel to vítr.

Dělal jsem v muniční fabrice a jednou jsem získal asi tisíc ruských muničních bedniček. Vnitřek měly asi 13 vysoký a byly obdélníkové, myslím tak 35 x 30. Byl by z toho býval úl víc než podobný Alpinskému, ale já o něm v té době (1983-5) neměl ani tušení. Pak jsem bedýnky dal jednomu, co pěstoval na MDŽ narcisy a vydělával na tom. Byla toho plná půda chalupy. Nikdy jsem nepřestal litovat. Každá cinkovaná bedýnka měla dřevěné madlo a dno i víko ze sololitu 5 mm a byl to nesmírně kvalitní sololit. No, je to pryč…

Koukám, že dneska bych byl boháč - je to tahle

https://www.militarysklad.cz/detail/bedna-drevena-od-naboju-7-62-cv-43-prirodni-pouzita?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwg8qzBhAoEiwAWagLrB7CarXJPvY457DJd4Ye0WjV1wuzl7qaV1x_K8G3Rb7xH9fofN-5eRoCL28QAvD_BwE

Javali (neregistrovaný) 20.06.2024, 20:50:15 xxx:xxx.9752:38fd

To by byly festovní nástavky zadarmo, ale šíleně vysoké věžáky. Já si beru vodováhu na všechny úly a dost mi to pracuje, mám trochu podmačenou zahradu. No z něčeho takhle vysokého bych nespal kdykoli by trochu zafoukalo. Lidi co mají warre úly, popadalo to už někomu větrem? Někdy je po zahradě všechno rozházené, ale úly jsou na místě pokud mají dost zásob🙂 

Obrázek
Tom50
Tom50 20.06.2024, 22:01:54 xxx.xxx.139.241

No ale vaše úly mají taky malou základnu a budou vysoké když v nich budete mít dobrou Kraňku. Singerka nebo Vlaška se vám do toho nevejde a nebo to bude 2 metry a víc vysoké.

Počítejte si to jak chcete. Pro plod a chov trubců, tedy plodiště a pod ním TL musí být asi 155 - 165 dm2 počítáno i s loučkami a jednostranně. A to jen pro Kraňku kromě Singerky = masařka a co tvrdím vyhoví i BF.

Já vám to tedy spočítám sám ano? Máte 8 rámků po max 38 mm + se dělá asi 10-15 mm v zadu navíc a to by bylo vnitřek 311 mm. Protože ale máte rámek široký 30 cm, na každé straně je asi 7,5 mm VM, pak v tomto rozměru máte vnitřek 315 a tudíž by bylo chytré mít to čtvercové a délku protáhnout taky na 315 mm. Jestli máte sílu stěny 25, pak má úl základnu 315 +(2x25) = 365 mm. Blaník má základnu 465 x 465 a díky letáku o asi 80-120 (podle série) v jednom směru větší.

Váš rámek (nástavek) má 30 x 43,5 x 8 a to dělá pouhých 104 dm2 a Adamcova čtyřiadvacítka má 103 a Langstroth 1/1 dokonce jen 102 dm2. Přitom jsem vám vysvětlil, že vše nad 30 cm výšky nefunguje, nebo šopatně a určitě ne každý rok. Raději se budou rojit než obsazovat medník a to by byl ten lepší případ. Spíš samy sebe omezí na to jedno plodiště vysoké 43,5 cm - snad všem divoce žijícím včelstvům stačí přesně to, co jste si udělal. Jenže od divokých nikdo nechce nejméně 30 kilo medu ročně, že ne. 

Vy byste musel mít pod svým VN (abyste napopdobil Blaník) ještě poloviční TL abyste se dostal na celkem 156 dm2 a i to je skoro málo, ale dalo by se. Musel byste mít tedy TL vysoký 21 cm a pak se včelí mezerou by bylo jen vaše plodiště vysoké bez dna a deklu 66 cm, Blaník 46 cm.

Váš NN, aby měl objem Blanického NN 15, by musel být vysoký 27 cm a to by už nebyl princip nízkého plástu a nefungovalo by to jako NN. Ale i kdyby, tak když byste chtěl mít na úle 3 medníky, jejich výška by byla s VM 84 cm. Když k tomu připočtu plodiště s TL, to je celkem vysoké 66 cm a s medníky to dělá 150 cm, tedy 1 a půl metru. Když je to na podstavci asi 30 cm, už jste na výšce metr osmdesát. A co čtvrtý medník? Někdy se nedá vytočit řídký med a musí se na Blaník nasadit i čtvrtý medík. Vy byste se dostal už přes 2 metry!

Mám za to, že než jste si to vyrobil, že jste si to vůbec nespočítal. 

Asi v tom nějak včelařit půjde, obtížně, určitě s mřížkou a úl bude vratký díky malinké základně jen 0,13 m2. Blaník má ale základnu 0,22 m2, tedy téměř dvojnásobnou, ale výšku i se 4 medníky jen 110 cm a tedy od země asi 140 cm, což je o 33% menší výška než má váš úl. Tvrdím, že bez zajištění (nebo včelínu) to prostě porazí i malý větřík. A co vaše tělo a vaše záda? Zkoušel jste k úlu lézt po štaflích, po židli a nebo tak nějak?

Prostě, a to platí nejen pro vaše čudo, by si měl každý, kdo si jde pořizovat úly, tohle všechno a mnohem víc uvědomit předem.

Vím dokonale jak bych z toho vycouval, bezbolestně a nevyhodil byste vůbec nic a vše využil, chcete vědět jak na to? Použil byste rámky s plásty, použil byste i tak nešťastné nástavky s tak malým vnitřním půdorysem jako plemenáče na oplozování matek (rozdělil na 2 tenkou přepážkou). Ale já bych to opustil a udělal si něco jiného. Originál Dadant-Blatt. Ten je při čtvercovosti na 12 rámků a tudíž je plocha jeho VN 157 dm2 a to při výšce 30 cm, která je podmínkou z jiných důvodů, než je jen celková výška úlu, jak jsem vysvětlil předešle. A přesně to vychází! Ostatně, proč si myslíte, že jsem se pustil do míry 43,5x30? Jenže tahle míra je skvělá, ale pouze jako širokonízká a ne úzkovysoká.

Včelaří Poláci a další s tímto čudem nástavkově a nebo ležanově? A nebo ještě jinak? Jak? A taky jen s 8 rámky? A jaké medníky? A mřížku? A med jen ze zakladených rámků se zbytky zimních zásob a zbytky kyselin a akaricidů? Jak to budete vytáčet? Jaké mají vaše plásty výztuhy, drátky?

A hlavně, prozradil byste jaká idea vás vedla k tomuto rozhodnutí?

Javali (neregistrovaný) 20.06.2024, 23:20:57 xxx:xxx.9752:38fd

Děkuji, cením si že se kvuli mě namáhate, už jsem psal, že je na 12 rámků 30x43,5. Drátky vůbec nepoužívám, všechny druhy úlů mají v plodišti volnou stavbu. Medniky mám vždycky 42x14, taky bez drátku jen vložená mezistena do drážek a nebortí se, točím je už druhým rokem a je to moc fajn, tedy ještě jsem nepotkal melecitózu, to se pak ještě uvidí co s tím. Toto čudo má stejný prostor jako dadant blatt jen na bok. Půdorys vnitřního prostoru je 320x440 V Rusku a Ukrajině na to spousta včelařů přechází, našroubujou na rámek dadant blatt vrut místo ouška, pootočí a šoupnou to do tohodle úlu. Mám pod tim 25cm tvárnici a zatim se musím hrbit. Když se na to šoupnou 2 medníky 8 rámků 42x14 tak to bude 1 metr vysoké, a tak tam radši dám cihly 2 ať to má aspoň 125cm a nemusím se hrbit. Prostě je to jen jeden z mnoha jiných typů úlů které se běžně a úspěšně ve světě používají. Těch variant je moc, je to od ryzích nástavkáčů na 8 rámků až do úplných ležanů prez 20 rámků. Sice to není americký typ úlu jako jsou všechny naše české a slovenské úly, ale aspoň se nemusí krmit cukrem na zimu. To je taky přece práce a peníze a čas a zákroky navíc, i to včely stresuje a není to přirozená potrava. Já si myslím, že je lepší mít víc včelstev a méně medu, ale s minimem lidské práce a strhaných včel. A jsou to taky živí tvorové a né stroje na med. Nejsem biznismen, mám normální práci tak si to můžu dovolit. Ale ani v Rusku není výjimka, že profesionální vcelari biznismeni nebo co sou zač si nakoupí na jaro pakety s přešlechtěnejma transtrubcema, pak s nimi kočují, nakonec včely vysypou a jedou dom jen s medem, borci až se mi chce zvracet. Kam až člověk pro zisk dokáže klesnout.

Javali (neregistrovaný) 20.06.2024, 23:25:28 xxx:xxx.9752:38fd

Jo kdybych si to nespočítal tak bych to nedokázal ani vyrobit a jinak jsem vzdelanejší než by jste dokázal uvěřit 🙂 

Tom50
Tom50 20.06.2024, 23:37:49 xxx.xxx.139.241

OK vzdávám to. Nechápu a nechci se tím víc zabývat. Nechápu jak na nástavek široký (uvnitř)  30 cm a vysoký 43,5 cm dáváte nástavek široký 42x14.

A ano, bláznů, co nechtějí med, protože jsou ve vatě, přibývá, ale mám za to, že drtivě drtivá většina z nás med chce. Tečka Javali, souhlasíte?

Vaše vzdělání bych si nedovolil hodnotit, jen to pro produkci medu nemůže fungovat a tak vám ani vaše vzdělání nepomohlo pochopit včely pro jediný logický důvod je chovat. Druhá TEČKA!

Ale kdo nic nedělá… Můj otec říkával: “Chybama se člověk učí, to ano. Jen je pošetilé učit se na svých chybách”. Třetí tečka.

Anonymní (neregistrovaný) 21.06.2024, 06:24:09 xxx:xxx.2b23:d560
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.06.2024, 23:37:49

plodistě má 12 rámků 30x43,5 vedle sebe a tedy má šířku 12x3,5 = 42 a tedy půdorys je 30x42

Na to se dávají medníky 8 ramků 42x14 vedle sebe a tedy mají šířku 8x3,75 = 30 a tedy půdorys je 42x30

tedy plodistě je na studenou a medník pootočený na teplou

Já to nevymyslel je to normální rozšířený typ úlu, včelaření je krásné a zajímá mě jak se to dělá i jinde a dělám to kvůli rodině. Synovi jsou skoro 4 roky a žihadlo má skoro každý den, tak když mu to vydrží může si vybrat v čem chce pokračovat, všechno si osahá u domu. Nejsem ve vatě nemám ani na gatě jsem otrok v kovovýrobě a nejspíš v ní i chcípnu 🙂

Z nostalgie mi bylo líto vyhodit i staré úly co doma ležely, tak tady mám B10, dadant B12, ležan B18, ležan 39x30 na 18r, porobetonový dadant blatt, ukrajinsky korpusny ul. Ještě tu je nějaký úzko vysoký budečák na 22cm rámky je zhnilej a plnej pylin z uteplení, ten si oživit už netroufám. Nedělám si holt předsudky.

Když se neobtěžujete číst co jsem napsal tak se nemusíte obtěžovat ani s odpovědí. Nepsal jsem že nechci med. Defakto jsem napsal že výnos medu nedelím počtem včelstev, ale množstvím vynaložené práce a to je hodně velký rozdíl oproti těm co nechcou med. Jen u nás doma se sní kilo týdně.

Ale to je jedno, nemusíte čist co kdo píše, jsem rád že píšete vy a váš dadant jste vychytal k dokonalosti a zadarmo dal všem návod nejen k úlu, ale i k celému řemeslu a to je víc než pindy a komentáře jiných a zasloužíte si minimálně velký ďík a když to lidi nedocení teď tak si na vás v očistci vezmou nějaké šetrnější vidle, já se zastanu🙂 

Tom50
Tom50 21.06.2024, 07:22:32 xxx.xxx.139.241

OK. Nenapadlo by mě dát na sebe nástavky s jinak orientovanými rámky, to by mě tedy nenapadlo nikdy!

Jsem zvědav, zda sem dáte za rok, za dva, jestli se dožiju, jestli v tom u nás vůbec půjde včelařit s rozumným výnosem a zda dojde na moje slova, že budou ignorovat medníky. Jen si tak říkám, proč je tedy originál Dadant-Blatt na kant? A proč newní normálně aby byla výška 30 cm? DŮVOD PROBOHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - řečnická otázka

-------------------------

Ostatním připomenu, co se řešilo v 70 a 80 letech hlavně s rozvojem kočování.

V jiných svých pracech jsem detailně vysvětlil omyl předků o tom, že je pro včely výhodnější SS. Mělo se za to, že v úle nesmí být vlhkost a tak se kromě SS zavedla také očka. Očka byla plodem také, dnes neskutečně směšné představy, že aby to měly létavky s medem do medníku blíž. To je tak trapná představa, že mi ani nepřijde k smíchu, ale jen k pocitu trapnosti za jejího autora a nadšené vyznavače, kteří jsou i dnes.

Ale. Myslitelé tedy tvrdili, že se ve včelíně, nebo kočovném voze dají plodiska na SS, že prý pro lepší jarní rozvoj bez vlhkosti (myslitelé z Dolu, Boháč a někteří další ještě žijící "géniové" propagovali nezužování a pak jim to tam plesnivělo), ale medníky, aby netrpěla záda včelře a nepůsobilo to po mnoha letech nevratné poškození páteře, že se rámky v medníku dají na TS. To sice funguje, ale znamenalo to polovinu i méně medu, asi je to pro včely nepřirozené. Teď při psaní mi dochází, že se ve 100% používala mřížka, protože do medníku se dávaly až rámky hnusné, černé, vlastně vyřazené na vyvaření. A protože byly vysoké a černé, matky by v mednících kladly. 

I sám jsem to vyzkoušel a raději se to rojilo a nebo víc se to v tomto uspořádání rojilo, včely než by žily v něčem, co jim nevyhovuje, mají jedinou možnost jak se zbavit blbého obydlí a tou je jedině vyrojení. Třeba bez mřížky to nebude tak špatné jako je moje zkušenost a co se jistě dá najít v dobové české odborné literatuře z té doby.

A také mřížka. Kdosi také laboroval jak orintovat mezery (dráty) mřížky. Zda je lepší aby byly souběžně s rámky, nebo napříč. Když se dala mřížka napříč, víc jí zalepovaly voskem a propolisem a snížil se medný výnos a tak i jen tento zdánlivý detail hraje svou roli. Ovšem dát tak bl.ě mřížku jsem nevyzkoušel, tvrdím sice, že jsem vyzkoušel ledascos, ale dát mřížku jinak než souběžně s rámky mi pořišlo tak tupé, že tohle jsem tedy nevyzkoušel. Hlavně abych se nechoval podle otcova moudra o tom, že je lepší se učit na chybách cizích. Nakonec jen od toho je vzdělávání, ale někdo si holt chce genezi vývoje zopakovat. OK, jak libo, ale beze mě, na to jsme neměl čas ani jako mladý, kdy se mi, jako všem mladým = pošetilým zdálo, že bude život nekonečný.

---------------------

A v této souvislosti k primitivizmu. Byla doba, svícenství a humanismu, kdy se zhýčkaní romantičtí intelektuálové zhlíželi v tzv “ušlechtilém divochovi”. Samosebou to plodili b.bi, co nikdy nenarazili na živého primitiva. Samosebou to byla hloupost a dnes to vidíme in natura, jak dopadá civilizace Západní Evropy pod náporem... 

No a mě úplně stejně připadá třeba úl Varré. Jeho autor chtěl dát negramotnému a neskutečně chudému sedlákovi úl, kde nebudou rámky, nebude potřebovat medomet, bude to prostě jen hranatý klát s divočinou na trámcích místo horních louček rámků. Preparovalo se to odřezáváním od stěn a med se z toho lisoval nebo vyvářel, i s plodem a každý si snad umí představit ten eklhaft.

Primitivní chudičký sedlák už v Evropě neexistuje a tak by mohl úl Varré skončit tam, kde má být - v propadlišti dějin a omylů vynucených neblahou dobou neskutečné chudoby a negramotnosti. Ale mě udivuje, že se opět najdou lidi, kteří se zase zhlížejí v primitivizmu. Tito stupidní exoti (mladí z blahobytu už roupama nevědí co by vymýšleli na kra.iny, když je dobře živí rodiče a společnost a oni mají na nesmysly čas a energii) začínají nabývat na síle a chtějí lidi přinutit nejprve jezdit jen 30 km v hodině (a méně) a pak zbavit aut úplně aby zase nemohli opouštět města. Současně titíž idioti brání třeba Slovákům vystřílet lidem nebezpečné medvědy a nám nebezpečná prasata, škody působící kormorány, vydry a vlky tito ma.oři dokonce vysazují. A tak dále. A většina si tyhle souvislosti neuvědomuje a věří na liberalizmus = cochárnu, že si každý, i na úkor jiných, smí dělat co se mu zachce naprosto bezohledně na ostatní = prý jako práva jednotlivce nade vše. A myslí, jak je dobré zkoušet, co se dá najít v odborné literatuře, že nefunguje nebo b.bě. 

Na jednu stranu úžasně tragikomické, ale ve skutečnosti neuvěřitelně nevzdělně hloupé. Klasik říká, že lidé, kteří se nechtějí poučit z tragédií a nezdarů minulosti, tím sami sebe odsuzují si tragédie a neúspěchy zopakovat. Tak šťastnou cestu do nikam, ale beze mě. 

Javali (neregistrovaný) 21.06.2024, 09:13:11 xxx:xxx.2b23:d560

V zimě si chci dodělat ještě 6 kousků trochu kvalitnějších, když se toho dožijeme, budeme to moc zhodnotit. 

Trochu odbočím, dělali jsme pokusy s hlubokým dnem až na zem. Řešilo se CO2 a podobně, určitě si vzpomenete. Tedy, zazimoval jsem 6 včelstev v hlubokých pórobetonovych dnech. Je to izolant podobně jako polystyren, no materiál by to chtelo zlepšit, některá se trochu drolí, ale o to nejde, šlo o pokus. Rámky v nich byly spuštěné kousek nad zem a letáč byl v půlce vejšky rámku. Všechna úspěšně prezimovala.

Chtělo to podložit nějakým pletivem, myši se podhrabali, postaveli si ve všech úlech dole hnízda. Vykousali asi ¼ rámků. Ale jde o to že včely v této izolované přiměřeně chladné zemljance se stabilní teplotou od podlahy a izolované proti povětrnostním vlivům se až do jarniho plodování nedotkli zásob a přežili i s myší v baráku a všechny. Asi dobře “spali”. Není to dost zajímavé? 

Měl jsem ještě vedle 3 úly na klasiku na podstavci s dřevěným dnem. Tam zásob ubývalo normálně, jeden dokonce vůbec nepřestal plodovat a ten jsem na vánoce musel dokrmit a jede prostě nonstop. Všechno přežilo, jen ty v zemljankách na zemi měly pomalejší start. 

A ten co jel nonstop to je kapitola sama o sobě, neustále kladl a tak jsem ho po novém roce postavil na slunko před jižní stěnu baráku, je tam do teď. A postavil ho nahoru na ony rámky 30x43,5 a ony je časem dole vystavěli a slezli na ně. Dal jsem pak vystavený úl 30x43,5 stranou i se starou matkou a převěsil rámky do toho čuda a proces zopakoval. A ony si vychovali novou matku a už mají vystavěnej skoro další úl 30x43,5. Z horního nástavku původního plodistě 42x27,5 jsem pak udělal medník, kterej jsem vytočil, možná tam byl i zbytek cukru, nevím už jsem to skoro snědl. Teď už tam mají nový panenský medník 42x14 trochu jsem si už z něj taky vytočil a částečně zakladly 3 prostřední rámky, nechci přidávat další protože chci aby stavěli dole, nemají ještě úplně hotové plodistě. Přinejmenším zajímavé nebo ne? 

Obrázek Obrázek Obrázek
tom4
tom4 21.06.2024, 16:06:46 xxx:xxx.8098:ab52

Fandím Vám. Zkoušet se má a já v rámci možností zkouším také. Já zase zkoušel horní česna. To funguje úplně normálně, jen je nevýhoda, že u horního česna máte okamžitý kontakt se strážkyněmi česna…Jinak včely tak přežily zimu, jsou teď na 4 nástavcích 39x24, jen 9 rámků. Taky takový komín, ale nebyl nikdy problém se stabilitou.Ta úzkovysoká míra mě zajímá, budu zkoušet příští rok. A jen tak mimochodem, včelař p. Jaroš , možná znáte z YT, ten měl plodiště a první medník na teplou stavbu a druhý medník vždycky pootočený na studenou stavbu.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.06.2024, 10:22:56 xxx:xxx.42f6:ec4a
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 19.06.2024, 21:50:30

Tahle stavba bez mezistěny se mi moc líbí, to rozhodně chci zkusit taky. půjde to když jim ty proužky mezistěny navařím na drátek?

Bohemia gall (neregistrovaný) 22.06.2024, 10:27:40 xxx.xxx.16.88
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.06.2024, 10:22:56

Na jednom drátku se mezistěna neudrží. Drátky volný stavbě nijak nevadí, včely je samy zakomponuji do díla. K volný stavbě stačí lajna vosku na horní loučku, nebo horní loučku povoskovat kusem vosku jako lyže.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.06.2024, 10:43:27 xxx:xxx.42f6:ec4a
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bohemia gall z 22.06.2024, 10:27:40

Takže natřít celou horní loučku a ony trefí střed i bez toho proužku mezistěny? Já bych tam ty drátky stejně měla, všechny rámky jsem nadrátkovala, jen bych přdala drátek ke kraji. Ale jestli stačí natřít loučku, udělám to tak.

Bohemia gall (neregistrovaný) 22.06.2024, 11:00:18 xxx.xxx.16.88
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.06.2024, 10:43:27

Střed nového plástu vymezují sousední plásty, ne šířka horní loučky. Proto když se nezebruje, může být nové dilo zvlněné 

Javali (neregistrovaný) 22.06.2024, 14:23:34 xxx:xxx.a627:f3da

Buď to trefit doprostřed mezi stávající plásty nebo horní loučku strhnout do trojúhelníku frezou, nouzově i bruskou, flexou či nožem. Tom50 dává tuším pod horní ločku špejli. Já to frezuju, dilo je potom celistvějsí, pevnější, více objímá loučku a má více buněk a méně dřeva, snažší přechod mezi nástavky. Dolní loučka aby splynula s dílem je buď jen hranolek 10x10, ale je tu riziko že budou hodně i spojovat k sobě nástavky nebo klasika široká 25mm a v ní drážka do které se položí malý proužek třeba 2cm vysoký mezisteny po celé délce loučky, pak splyne s dilem a zustane zachována včelí mezera mezi nástavky.

Drátky nejsou třeba, ale pokud jsou svisle tak včely je od shora dolů následují. Používejte vodováhu ať jsou úly rovně. 

Při jarním rozvoji používám metodu co popsal Tom50, nechávám stavět prázdný rámek na kraji plodového hnízda mezi plodem a blinovovou přepážkou nebo mezi plodem a zasobnímy rámky. Jakmile v něm začnou klást a je z poloviny vystavený tak ho převěsím do středu hnízda aby je to donutilo dostavět ho až dolů a když si myslím že už můžou být hotové proces zopakuji. Když je teplo a včely dost silné tak roztřídím rámky, snažím se je moc nespřeházet, ale když je někde moc trubčiny tak de na kraj hnízda, když je někde samá dělničina tak ho dám doprostřed. Další sezónu už je na všech všechno podle umístění česna. 

Při snůžce už je třeba přemýšlet kam rámek dát jelikož když se píchne mezi 2 nezavíčkované rámky zásob tak u nich protáhnou buňky a vúbec ten plást nepostaví a misto něj bude včelí mezera nebo je dokonce spojí k sobě divočinou a to je masakr. Tedy pak je nejlepší dát ho někam mezi zavíčkovaný plod. Když někde pod horní loučkou moc trčí buchta zavíčkovaných zásob a deformovala by nový plást tak ji srovnám 30cm dlouhým zubatym nozem na minerální vatu Festa, dobrý je i nůž na pečivo, ale ten na vatu je bezva i pri odvičkovaní pri vytáčení. Za pár sekund je rámek v medometu a z odrizlejch víček s trochou medu se vyluhuje medová limča. 

Jednou jsem mel ležan do kterého jsem převesil vyzimovane vcelstvo a protože jsem neměl mezisteny ani vypletene rámky ani čas vůbec na nic tak jsem je tam prázdné vyskládal. Nebyli nijak upravené a vystaveli krásně rovně skoro 20 rámků než se vyrojily, ale nechali mi i trochu medu a hlavně spoustu těch rámků, pořád je používám a hlavně mě to tehdy trklo že mezistěny nejsou až tak nezbytné.

Obrázek Obrázek Obrázek
Javali (neregistrovaný) 22.06.2024, 14:30:45 xxx:xxx.a627:f3da

Na obrázku je vidět že u nehofmanovských rámků frezuju všechny 4 loučky, ale když se dolů nedá proužek té mezistěny tak tam nechají fuk 5mm aby mohly prolézat, ony moc nepřemýšlí, neví že to není ještě dno úlu a tak se nechcou zabarikádovat. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.