Aktuálně: 3 716 inzerátů209 763 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Itálie se psem - jaká prevence?

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 12:30:57 xxx.xxx.234.90

Jedeme poprvé do Itálie i se psem. Řešíte něco ještě před cestou do těchto míst? Nějaké speciální očkování, odčervení….? 

Řeším jen zdravotní stránku …co se týče ektoparazitů, dostává tablety credelio. Vzhledem k tomu, že je asistenční a v úzkém kontaktu se synem, obojek dávat nechci, ale třeba spot-on by problém nebyl. 

Máte nějaké vychytávky, které pomůžou, aby jsme si domů nepřivezli nějaké nepříjemnosti?

Obrázek
kometa
kometa 14.06.2024, 12:37:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 14.06.2024, 12:30:57

Kolegyně doporučuje Milbemax proti srdečním červům (dirofilarióza). V itálii výskyt velmi pravděpodobný.

Bodlinka
Bodlinka 14.06.2024, 14:09:49 xxx.xxx.94.102

nejlépe nejezdit 😀 ale pokud teda jo, tak arpalit sprej a aplikovat libovolně a v podvečer a večer nechat radši v hotelu. proč? protože leishmaniózu fakt přivést nechcete. 

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 15:05:32 xxx.xxx.18.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.06.2024, 12:37:55

Ten se dává po návratu nebo ještě tam? 

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 15:06:33 xxx.xxx.18.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 14.06.2024, 14:09:49

No právě že si nic přivézt nechceme 😀 Působí i nějaká pipeta repelentně? Jak jsem psala, sprej není úplně reálný.

Xerxova
Xerxova 14.06.2024, 16:11:58 xxx:xxx.b1e0:a030

v Itálii (včetně opravdového jihu - Sicílie) jsme byli opakovaně. Řeším srdeční červivost (a případné začervení, neb na jihu nikdo bobky neuklízí a předpokládám, že ani moc neodčervuje). Prostě zhruba tři dny po návratu podám Milbemax. Pokud jedete na dlouho (třeba měsíc) - musí se podat i v průběhu dovolené… neb funguje jen na mladá stádia těch potvor.

A pak se modlit. I naše paní veterinářka nevidí ráda naše výlety na jih, neboť loni nezachránila mladou ridžbečku… než vůbec zjistila, že byli v zahraničí, než vylezly testy, než se přivezl lék z Itálie… bylo pozdě.  

Xerxova
Xerxova 14.06.2024, 16:23:24 xxx:xxx.b1e0:a030

a ještě připomínka neveterinární. Nevím, kam jedete. Severní oblasti Itálie jsou ke psům vlídnější - mají i psí pláže. Jih je dost konzervativní (i když i tam se časy mění) ale se slušně vychovaným psem problémy nejsou. Zjistěte si, jak je to s přístupem do vody - ne všude se budou rádi koupat vedle psa. My jezdíme ne na koupací dovolené, pobyt na pláži neřešíme.

Pro mě je horší setkávání s tuláky - taková smečka toulavých prašivých, občas třínohých psů typu bull chladících se na dlažbě v kostele v centru Tárentu byl zážitek (už je to taky nějaký pátek, třeba je to minulost). Tuláci bývají i v archeologických areálech - bývají klidní, spíš plaší, ale pozor třeba na misky s vodou (ty si pochopitelně hlídají a vy je nemusíte registrovat). 

Ale myslím, že si užijete báječnou dovolenou všichni a doufám, že se vrátíte bez nepříjemných zážitků i bez parazitů.

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 16:41:45 xxx.xxx.115.14

Jedeme jen na týden do kempu, kde jsou psi vítáni a mají tam i svou pláž. 

Před chvílí jsem mluvila s veterinářkou (volala mi výsledky kocoura), tak jsem s ní rovnou probrala i toto. 

Doporučuje tak týden před odjezdem Spot on advantix, prý působí repelentně, ale že častým koupáním v moři ho postupně smyje. No, náš GR vodu nerad, takže v tomto směru jsem v klidu, namočí se max po bříško, pokud ho nebude hýbající se voda noc děsit 😀

A po návratu tabletky….prý preventivně tři dávky s odstupem tuším měsíc (to se ještě zeptám, až si to budu vyzvedávat)

Jedeme kousek po Ravennu. Ani sever, ani Jih. Turistická oblast. 

kometa
kometa 14.06.2024, 16:56:35 xxx.xxx.147.163
Odberryho:

Ten se dává po návratu nebo ještě tam? 

Dává se i preventivně před odjezdem.

Xerxova
Xerxova 14.06.2024, 17:46:40 xxx:xxx.b1e0:a030
kometa:

Dává se i preventivně před odjezdem.

proč ?? Já měla dojem, že to likviduje “larvy” v krvi - a tak proč odčervovat už v Čechách??  

Navíc už bude mít i Advantix - takže bych ho zase nepřechemizovávala (to je slovo 😄 ). Adventix před, tak dětský repelent jako na páníčka a po návratu jednou Milbamax… proč třikrát ??

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 18:29:46 xxx.xxx.18.123
Xerxova:

proč ?? Já měla dojem, že to likviduje “larvy” v krvi - a tak proč odčervovat už v Čechách??  

Navíc už bude mít i Advantix - takže bych ho zase nepřechemizovávala (to je slovo 😄 ). Adventix před, tak dětský repelent jako na páníčka a po návratu jednou Milbamax… proč třikrát ??

Mně spíš než to třikrát překvapil měsíční rozestup 😀 Jestli opravdu je vývojové stádium tak dlouhé? Chápala bych po týdnu nebo čtrnácti dnech, ale měsíc je zvláštní. Tak se na to zeptám, až pro ty preparáty půjdu. Milbemax dopředu mi taky nedává smysl ..leda že by to v těle nějakou dobu zůstávalo. Ale odčervit dopředu to, co tady v Čechách (doufám ještě) není 🤔

Xerxova
Xerxova 14.06.2024, 18:31:46 xxx:xxx.b1e0:a030

no tak už je … ale u nás na severu ještě ne a je to hodně výjimečné

kometa
kometa 14.06.2024, 19:10:51 xxx.xxx.147.163
Xerxova:

Milbemax pro psy lze použít rovněž k prevenci onemocnění dirofilariózy (Dirofilaria immitis), jestliže je indikována i doprovodná léčba cestodóz. Upozornění Léčba psů s vysokým počtem cirkulujících mikrofilárií může někdy vést ke vzniku reakcí přecitlivělosti, jako jsou bledé sliznice, zvracení, křeče, ztížené dýchání nebo zvýšená salivace. Tyto reakce jsou spojeny s uvolněním proteinů z uhynulých larev.

Možná proto?

kometa
kometa 14.06.2024, 19:17:36 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 14.06.2024, 18:29:46

Jestli opravdu je vývojové stádium tak dlouhé?

Je. Dva až tři měsíce v podkoží a ve svalech, pak další dva v krevním oběhu.

Xerxova
Xerxova 14.06.2024, 19:31:07 xxx:xxx.b1e0:a030

ale tam se předpokládá, že je pes již nakažen. Já vycházím z toho, že pes nakažen není a jedná se o novou nákazu - tedy odstraňuji jen potenciální nové stádium z krevního řečiště. Jinde nic není. A v řečišti po štípnutí komárem vydrží minimálně měsíc - a tedy pokud od měsíce po možném prvním kontaktu odčervím… měl by být klid. Nebo se pletu??

Odberryho
Odberryho 14.06.2024, 19:33:49 xxx.xxx.18.123
kometa:

Jestli opravdu je vývojové stádium tak dlouhé?

Je. Dva až tři měsíce v podkoží a ve svalech, pak další dva v krevním oběhu.

Tak to je mazec. 😱

kometa
kometa 14.06.2024, 21:16:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 14.06.2024, 19:31:07

Nebo se pletu??

Trochu tomu nerozumím - pes nakažen není a jedná se o novou nákazu.

Ale to není podstatné - vycházím z informací od praktikující kolegyně. Prostě Milbemax preventivně doporučují. Možná proto, že s každým komárem se riziko zvětšuje.

keriton
keriton 15.06.2024, 07:48:47 xxx.xxx.60.106

My se chystáme také cestovat, ale spíš na západ, Francie atd. Vetka mi dala dvě věci: Simparica trio, Vectra 3D. 

Zajímalo by mě, jestli nějak řešíte chlazení v autě? Máme samozřejmě klimatizaci, ale říkám si, jestli je to do zadní části auta dostatečné, zvlášť když se má po výletu nastoupit do vyhřátýho auta. Jestli nepořídit ještě nějaký samostatný větrák…

Odberryho
Odberryho 15.06.2024, 10:46:49 xxx.xxx.18.123
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 15.06.2024, 07:48:47

Tak to by mě taky zajímalo, jak to mají jinde vyřešené. My máme okna stíněná fóliemi (ne, přední, ale zadní i kufr). Takže když se auto vychladí, drží to celkem dobře. Ale když je teplo, jezdíme většinou přes noc. Teď jsme předsedali z kombíka do sedana a mám pocit, že to proudění vzduchu dozadu je o dost horší 🤔

Ph (neregistrovaný) 15.06.2024, 11:12:14 xxx.xxx.94.97

pridavnym vetrackem nikdy nic nezkazite. Psi to maji radsi nez chladici podlozky ( aspon ti moji) .

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.