Zdravím všechny chovatele, po letech chovu hybridů jsem se rozhodla, že chci nějaké čistokrevné plemeno slepic. A jelikož máme kolem spoustu dětí, také bych chtěla zkusit slepičky ochočit. Máte s tím někdo zkušenosti? Je nějaké plemeno víc krotké? Je potřeba je mít od kuřátka? Předem děkuji!
Podle mého by bylo nejlepší si nalíhnout svá kuřata, nebo pořídit, co nejmladší a zvykat je na člověka. Mě se osvědčilo kuřatům nechat hrát rádio - mluvené slovo - a často je brát do ruky.
Myslím si, že krmení něčeho extra zajímavého (co normálně nemají v krmítku) z ruky by mělo zaručit, že slepice k té ruce poběží vždy 🙂 A když budete při krmení té extra úžasnosti pomalu natahovat ruku k nim a hladit, brzy si zvyknou, a za cenu té dobrůtky se nechají hladit a drbat a kdo ví, dost možná se vypěstuje podmíněný reflex, že drbání a hlazení je fajn, a tak si budou chodit posléze třeba i pro pohlazení 😀 Ale to je jen taková moje teorie.
U mě jsem spokojen s faverolkama (velká německá lososovitá). Vousaté pětiprsté, rámcem spíše větší plemeno, s dobrou snáškou i vynikajícím masem. Klidná až vlezlá zvířata mám i z přirozeného odchovu pod kvočnou hybridky. Zejména jedna z holek z kuřat na videu je teď jako dospělá odrzlá dost a nemá nic proti braní do ruky. Nepříbuzný kohoutek, pořizovaný už jako pohlavně dospělý, je taky kliďas. A co jsem viděl třeba z videí jiných chovatelů a písemných zdrojů, z umělého a piplaného odchovu jsou to pak ještě o dvě úrovně větší mazlové; faverolky jsou tím pověstné.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 14.06.2024, 10:13:11
ty jsou roztomilý! jak mají "naducaný tvářičky", to je ňuňu. 🙂
Můžu se jen krátce zeptat? Vidím tam seno, já si nějak při sběru informací co jednou jo a co ne, zapsala na hadrdisk- asi špatně? - že seno ne, že jako jim může uvíznout v krku. Já bych měla možnost jako podestýlku právě dávat i seno. Asi to tedy jde?
Čistokrevnym plemenem které je vysloveně mazlicí a tahle vlastnost se u nich dědí jsou Ramelsložky bílé. Jedno z původních krajových plemen, které je chováno velmi sporadicky a Čechách bohužel pravděpodobně vůbec.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 14.06.2024, 10:39:39
Teoreticky i prakticky problem se senem by mohl být..ale za mnoho let chovu se mi to nestalo..maličkým kuratum se moc nepodestýlá, jen tak “pocukrovat”tím nejdrobnějším,spíš drolky ze sena..kuřata ráda zobou vytroušená travni semena..dlouhé seno se nedává..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 14.06.2024, 11:47:52
Mně se teda jednou stalo, že slepice měla delší dobu velké vole, jakoby plné vody. Pak už nechtěla žrát, tak šla do léčebny na špalek. A ve volátku měla plno zkvašeného sena. Krátkého. Stalo se to jenom jednou, ale stalo se.
Dlouhé seno by teoreticky mohlo udělat ten problém, že jak jsou slepice lačné a nenažrané, kolikrát spolknou něco, co jim tak úplně spolknout nejde.
Já teda stelu slámou, tu nežerou. A v zimě dávám krátké seno - sekačkové.
Jeeeee děkuji všem! Jsem nečekala takovou odezvu. Mám tedy z čeho vybírat, já měla krom hybridů jen jednou od kamaráda leghornky a to byla panika s nima. Jdu koukat po inzerátech. Slepicím zdar!